Hoe kun je vlekken verwijderen uit tapijt?

Hoe kun je vlekken verwijderen uit tapijt?
Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Heb je vloerbedekking of wil je vloerbedekking laten leggen? Naast het wekelijkse stofzuigen ontstaan er ook wel eens vlekken die je op een andere manier moet verwijderen. Modderige schoenen, een omgevallen drinkglas of plakkerige kinderhandjes: hoe kun je vlekken het beste uit je tapijt verwijderen?

Tips tijdens het schoonmaken

  • Nooit wrijven: vaak wordt deze alleen maar groter.
  • Werk van buiten naar binnen: hierdoor krimpt de vlek.
  • Voorbereiding: stofzuig het tapijt eerst.
  • Wees geduldig: bepaalde middeltjes moeten hun werk doen en goed intrekken.
tapijt schoonmaken

1. Tapijt schoonmaken met zout

Heb je een vlek in je tapijt door het morsen van een glas wijn? Dan kun je zout gebruiken om deze schoon te maken. Zout trekt namelijk vocht aan. Wanneer je geknoeid hebt is het belangrijk om direct zout over de vlek te strooien. Laat dit goed intrekken en je kunt met een natte doek het zout opdeppen.

Rode wijn in tapijt verwijderen met zout

Heb je rode wijn geknoeid? Dep het ergste op met een keukenrol of droge doek. Giet er wat witte wijn of water overheen (dit verdunt de rode wijn). Dep opnieuw. Strooi vervolgens zout op de resterende vlek en laat een paar uur intrekken. Vaak kleurt het zout (licht)roze door de wijn. Verwijder het zout, bijvoorbeeld met behulp van de stofzuiger.

2. Tapijt schoonmaken met bakpoeder

Heb je een vlek in je tapijt? Strooi dan wat bakpoeder over de vlek en giet hier voorzichtig kokend water over heen. Je zult zien dat de viezigheid naar boven komt borrelen. Laat het mengsel intrekken. Na een paar uur kun je het voorzichtig opdeppen met een natte doek. Herhaal deze stappen totdat het tapijt weer zo goed als nieuw is.

3. Tapijt schoonmaken met scheerschuim

Een andere methode is een vlek verwijderen uit je tapijtbekleding door middel van scheerschuim. Zorg ervoor dat de scheerschuim geen menthol bevat en ongekleurd is. Laat de scheerschuim ongeveer 20 minuten intrekken en wrijf met een sponsje voorzichtig het schuim in de vlek. Dep tenslotte met een natte doek op de vlek, waarna de vlek zal verdwijnen.

4. Tapijt schoonmaken met azijn

Met azijn krijg je die muffe lucht uit je tapijt en maak je tegelijkertijd het tapijt schoon. Houd hierbij de verhouding aan: 1 deel azijn en 10 delen warm water. Borstel voorzichtig met een spons het azijnmengsel op het tapijt. Zorg dat je goed ventileert en laat het mengsel minimaal een uur drogen. Is de vlek niet volledig weg? Herhaal dan de stappen, totdat de vlek weg is.

Een vlek verwijderen met azijn is alleen van toepassing op witte vloerbedekking vanwege het blekende effect. Gebruik deze manier dus niet voor gekleurde vloerbedekking!

5. Tapijt schoonmaken met citroen

Heb jij witte vloerbedekking met een vlek? Dan kun je de vlek verwijderen door gebruik te maken van citroen. Citroensap heeft een blekend effect, waardoor je deze methode niet kan gebruiken voor gekleurde vloerbedekking. Meng gelijke delen citroen, water an schoonmaakmiddel. Dep dit met een spons op de vlek en laat het minimaal een uur intrekken en drogen. Herhaal de stappen als de vlek niet volledig weg is.

6. Tapijt schoonmaken met schoonmaakmiddelen

Een vlek uit tapijt verwijderen kan ook altijd met behulp van speciale schoonmaakmiddelen. Er zijn verschillende tapijtreinigers verkrijgbaar, bijvoorbeeld de HG tapijt & bekleding reiniger. Maak de tapijtreiniger aan met water en dep dit met een spons op de vlek. Laat het intrekken en dep het tapijt droog met een droge doek.

7. Tapijt schoonmaken met stoomreiniger

oude vlekken uit tapijt verwijderen

Naast regelmatig stofzuigen raden we je aan om je tapijt eens in de 6 maanden schoon te maken met een stoomreiniger. Zeker in combinatie met speciale reinigingsmiddelen werkt dit perfect. Hierdoor zorg je ervoor dat je tapijt schoon en stofmijtvrij blijft. Heb je huisdieren? Dan is het verstandig om je tapijt wat vaker te reinigen met een stoomreiniger.

Tip: vergelijk de stoomreinigers bij de webshops in de tabel hierboven. Hiermee kun je op een veilige manier vlekken uit tapijt verwijderen.

Traploper schoonmaken: hoe doe ik dit?
Gebruik bovengenoemde manier voor het schoonmaken van je traploper, tenzij deze van sisal of wol is gemaakt. Met deze materialen moet je voorzichtiger zijn.

Vloerbedekking niet meer schoon te krijgen?

Hoe kun je vlekken verwijderen uit tapijt?

Is jouw vloerbedekking echt niet meer schoon te krijgen of ben je gewoon toe aan nieuw tapijt? Bij Slimster kom je eenvoudig in contact met vloerspecialisten die jouw vloerbedekking kunnen vervangen. Ontdek vloerbedekking prijzen of vraag direct gratis offertes aan:

Nieuwe vloerbedekking laten leggen door vakman?

NL Parket
HG Vloersystemen
het vloerenmagazijn
Eijkelenboom Montage
BestFloors
Kossen Woninginrichting
Colors@home Wendy
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal