Lijmresten van trap verwijderen: zo doe je dat

Lijmresten van trap verwijderen: zo doe je dat
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
4 minuten

Wil je jouw trap renoveren en moet hiervoor de oude bekleding van de trap? De kans is groot dat er lijmresten achterblijven, maar hoe kun je deze lijmresten verwijderen? Vaak wordt er gewezen op chemische middelen, maar dat is helemaal niet nodig! Wij vertellen je in deze blog hoe je stap voor stap je trap lijmvrij maakt zonder chemische middelen.

Lijm van trap halen: waterbasis of niet?

Voordat je de lijmresten van de trap kan verwijderen, moet je eerst weten met wat voor tapijtlijm je te maken hebt:

 • Tapijtlijm op waterbasis
 • Tapijtlijm, niet op waterbasis (vooral bij oude trapbekleding)

Lijmresten op waterbasis van trap verwijderen

Is de vloerbedekking op de trap vastgemaakt met lijm op waterbasis? Volg dan de volgende 6 stappen om zonder chemische middelen lijmresten te verwijderen. Weet je niet zeker of de lijm op waterbasis is? Doorloop dan ook deze stappen. Laat de lijm niet los, dan is deze niet op waterbasis en kan je de tips verderop in deze blog proberen.

Tapijt verwijderen + nieuwe trapbekleding?
Traprenovatie offertes

Wat heb ik nodig voor verwijderen lijmresten van trap?

benodigdheden lijmresten trap verwijderen

Materialen

 • Schoonmaakdoek
 • Plantenspuit
 • Afplaktape
 • Emmer
 • Plamuurmes

Schoonmaken

 • Warm water
 • Handzeep
 • Vloerlijmverwijderaar (optioneel)

Lijmresten verwijderen van trap in 6 stappen

 1. Sop maken
 2. Kieren afplakken
 3. Trap vochtig maken
 4. Lijmresten nat maken
 5. 4 uur wachten
 6. Lijmresten verwijderen met plamuurmes

Tip: met een vloerlijmverwijderaar kun je de lijmresten makkelijk van je trap verwijderen. HG en Albastine zijn de beste merken.

Stap 1: Sop maken

lijmresten verwijderen sop

Maak een sopje van 1 liter warm water en 5 pompjes handzeep.

Stap 2: Kieren afplakken

lijmresten trap kieren afplakken

Het is belangrijk om de trap waterdicht te maken. Zo voorkom je dat er vocht tussen de kieren van de trap komt. Plak kieren in de trap af of leg er oude lappen op.

Stap 3: Traptreden vochtig maken

lijmresten trap vochtig maken

Maak de traptreden met lijm vochtig met een natte doek. Gebruik hiervoor het gemaakte sopje,. Bang dat het water toch tussen de kieren gaat? Gebruik dan een plantenspuit.

Stap 4: Lijmresten nat maken

lijmresten nat maken

In de vorige stap heb je de hele trap vochtig gemaakt. Nu is het tijd om de lijmresten specifiek aan te pakken. Gebruik het sopje en maak de stukken llijm extra nat met een plantenspuit of natte doek.

Stap 5: Herhaal stap 3 en 4

lijmverwijderaar trap

Laat het sopje 4 uur intrekken in de trap. Is dit voldoende? Dan kun je doorgaan naar stap 6. Indien nodig kun je lijmresten opnieuw nat maken en nogmaals 4 uur laten intrekken.

Stap 6: Lijmresten verwijderen met plamuurmes

oude lijmresten verwijderen

Nadat het sopje voldoende is ingewerkt op de trap, kun je proberen de lijmresten te verwijderen. Gebruik hier bijvoorbeeld een plamuurmes voor.

Moeite met loshalen tapijt van trap?
Maak dan het tapijt vochtig met behulp van dit sopje met handzeep en laat het een paar uur intrekken. Tapijt met lijm op waterbasis laat vervolgens makkelijker los.

Cola gebruiken voor lijmresten van trap?

Heb je de bovenstaande stappen doorlopen, maar laat het tapijt niet los? Dan is de lijm niet op waterbasis. Gelukkig is ook hier een niet chemische manier voor: cola. En dan het liefste Coca Cola. Lijm van de trap verwijderen met cola is een handig trucje:

 1. Giet de cola over de traptrede
 2. Laat de cola een paar minuten intrekken
 3. Verwijder de lijmresten met behulp van een plamuurmes

Zijn de lijmresten hardnekkig en ook met cola niet te verwijderen? Dan zit er niets anders op dan de trap te schuren. Je kunt zelf de trap schuren, maar uiteraard kan je hiervoor ook een vakman inschakelen.

Tapijtlijm verwijderen vraagt om geduld
Het verwijderen van lijmresten kost tijd: tijd om te achterhalen welke lijm er gebruikt is, welk middel je nodig hebt om de lijm te verwijderen en je moet alle lijmverwijderaars de tijd geven om in te trekken voor het beste resultaat.
Trap bekleden?

Trap bekleden?

Ga je jouw trap renoveren en ben je benieuwd naar de kosten? De traprenovatie prijs is van verschillende factoren afhankelijk, waaronder het materiaal, het aantal traptreden en de trapsoort. De afwerking speelt ook een belangrijke rol, net als de montage van het nieuwe materiaal. Prijsvergelijk traprenovatie mogelijkheden en ontdek de beste traprenovatie voor jou.
Ontdek prijzen

Oude trap laten opknappen door ervaren vakman?

Lijmresten van trap verwijderen

Wil je liever niet zelf de trapbekleding en lijmresten van de trap verwijderen? Of is jouw trap vrij van de oude trapbekleding en lijmresten, maar zoek je een ervaren vakman voor de traprenovatie? Bij Slimster kom je eenvoudig in contact met vakmannen die jarenlange ervaring hebben met traprenovaties. Ze voorzien je van vrijblijvend advies, waarna je offertes kan vergelijken en zelf de beste deal kiest.