Hoe kan ik zelf mijn huis isoleren?

Hoe kan ik zelf mijn huis isoleren?
Lisa Kamphuis
Copywriter
6 minuten

Je huis isoleren hoeft niet gelijk heel duur te zijn en kun je ook zelf doen. Er zijn een aantal stappen die jij kan zetten om je huis zelf goedkoop te isoleren, zodat je minder energie verbruikt en daardoor je kosten omlaag brengt.

Wat zijn de voordelen van zelf je huis isoleren?

  • Besparen op energierekening
  • Verhoogt het wooncomfort
  • Vergoedingen beschikbaar voor doe-het-zelvers

Het isoleren van je huis, al is het met simpele maatregelen als tochtstrips, kan al veel opbrengen. Denk aan het besparen op je energierekening, of het beperken van geluidsoverlast. Een gemiddelde hoekwoning of twee-onder-een-kap kan jaarlijks al ongeveer 50 m3 gas besparen, wat op €70 per jaar uitkomt.

Daarnaast kunnen gemeenten vergoedingen geven, wat kan oplopen tot €100, voor doe-het-zelvers die energiebesparende maatregelen uitvoeren. Kijk daarom goed op de website van je gemeente wat jij kan ontvangen.

Hoe zelf isoleren zonder budget

Goedkoop je huis zelf isoleren kan op verschillende manieren:

  1. Tochtwering plaatsen
  2. Radiatorfolie aanbrengen
  3. Verwarmingsbuizen isoleren
  4. Isolerende raamfolie plakken
  5. Isolerende raamdecoratie ophangen
zelf tochtstrip plaatsen

1. Zelf tochtwering plaatsen

Om minder koude lucht binnen te krijgen en warme lucht te verliezen, is het plaatsen van tochtstrips een goedkope optie en ze zijn bij bijna elke reguliere bouwmarkt te verkrijgen. Tochtstrips zijn beschikbaar met en zonder luchtkamer. Deze luchtkamer zorgt voor minder weerstand en kan het beste ingezet worden voor grotere kieren. Een tochtstrip zonder luchtkamer werkt het beste voor kleinere kieren.

Er zijn verschillende profielen voor tochtstrips, afhankelijk van de grootte van de kier:

  • E-profiel
    Heeft geen luchtkamer en is het beste voor kleine, regelmatige kieren
    Geschikt voor naden en kieren van 1mm tot 3mm
  • D-profiel
    Weinig weerstand door de grotere luchtkamer en goed voor grotere kieren
    Geschikt voor naden en kieren van 4mm tot 6mm
  • I-profiel
    Heeft geen luchtkamer en past het beste bij (middel)grote kieren
    Geschikt voor naden en kieren van 1mm tot 7mm
  • O-profiel
    Heeft een hele lage weerstand en past het beste bij onregelmatige kieren
    Geschikt voor naden en kieren van 1mm tot 7mm
  • P-profiel
    Heeft een kleine luchtkamer en passend voor het dichten van relatief grote kieren
    Geschikt voor naden en kieren van 3mm tot 5mm

Brievenbussen zijn makkelijk te isoleren met een tochtborstel aan de binnenkant van de brievenbus, of tochtklep aan de buitenkant.

Let op! Gemiddeld gaat een tochtstrip 5 jaar mee, dus controleer af en toe of je tochtstrip nog steeds goed aansluit. Dit kan je checken door een vlam bij de tochtstrip te houden. Flikkert deze? Dan komt de tocht door de tochtstrip heen en is het tijd om deze te vervangen.

Hoe plaats je zelf een tochtstrip?

  1. Ontvetten
    Ontvet het kozijn en maak het schoon met een schoonmaakmiddel.
  2. Tochtstrip op maat maken
    Meet de binnenkant van het kozijn op en zaag of snij de tochtstrip op maat. Zorg ervoor dat je voor de gehele lengte één tochtstrip hebt; onderbrekingen kunnen zorgen voor tocht.
  3. Bevestiging
    Plaats de tochtstrip tegen het kozijn van een dichte deur. Met een potlood teken je waar de tochtstrip moet komen. Monteer de tochtstrip met een hamer en (kleine) spijkers.

Tip! Je hebt ook tochtwering met plakstrip. Hierdoor heb je geen hamer of spijkers nodig om deze te bevestigen.

zelf radiatorfolie plaatsen

2. Zelf radiatorfolie aanbrengen

Radiatorfolie is eenvoudig zelf te bevestigen en zorgt ervoor dat de warmte beter in huis blijft hangen. Deze folie plak je achter de radiator en is daardoor niet zichtbaar.

Hoe breng je radiatorfolie aan?

  1. Meet de radiator op
    Meet de breedte en de hoogte van je radiator op en waar precies de beugels zitten.
  2. Knip de folie op maat
    Rol de folie uit en markeer de maten van je radiator. Knip daarna de folie op maat en controleer of de folie past.
  3. Breng dubbelzijdige tape aan
    Leg de radiatorfolie met de glanzende kant naar beneden en plak dubbelzijdige tape op alle zijdes van de folie.
  4. Plaatsing
    Maak aan de bovenkant van de tape een stukje los en schuif de folie voorzichtig achter de radiator. Haal daarna de rest van de tape los en druk alles stevig aan.
buisisolatie aanbrengen

3. Zelf verwarmingsbuizen en leidingen isoleren

Heb je leidingen lopen door ruimtes die niet verwarmd hoeven worden, zoals een zolder, garage of meterkast? Dan kan je de stookkosten verlagen door deze leidingen te isoleren. Zo verlies je ook minder warmte.

Buisisolatie is verkrijgbaar met en zonder zelfklevende plakrand. Isolatie met plakrand is duurder, maar dan hoef je niet zelf de naden af te sluiten. Wil je de goedkopere optie? Gebruik dan isolatietape of kabelbinders (tie wraps) om de naden af te plakken. De buisisolatie is ook makkelijk op maat te snijden voor bochten en splitsingen. Je kan ook kant-en-klare bochten en splitsingen kopen in de bouwmarkt.

Hoe zelf verwarmingsbuizen isoleren?
Verwarmingsbuizen isoleren

4. Zelf isolerende folie op je raam plakken

  • Besparen op je energierekening
  • Houdt de warmte van de zon tegen
  • Kozijnfolie is een goedkope optie en kan je zelf aanbrengen
  • Isoleert minder goed dan HR++ glas
  • Kozijnfolie moet je eens in de paar jaar vervangen
  • Glasfolie is duurder en kan je niet zelf aanbrengen

Op enkel en dubbel glas kan je raamfolie plakken om de koude lucht buiten te houden. Voor isolatieglas is dit niet nodig, aangezien deze al een warmtereflecterende laag heeft. Let er op dat je kiest voor isolerende raamfolie en niet anti-inkijk folie; dit isoleert niet.

De goedkoopste optie voor enkel- en dubbel glas is kozijnfolie. Dit span je voor het raam en bevestig je zelf op het kozijn. Ook voor een huurhuis is kozijnfolie de beste optie. Het is eenvoudig aan te brengen en te verwijderen. Met een föhn of heteluchtpistool smelt je de lijm, waardoor de folie makkelijk te verwijderen is. Let er wel op dat je de föhn niet te heet zet; het glas kan dan barsten. Resterende lijmresten haal je weg met een scheermesje of krabber en een ontvetter zoals terpentine, wasbenzine of stickeroplosser.

Bekijk onderstaande video van Praxis hoe je zelf raamfolie aanbrengt:

isolerende gordijnen

5. Isolerende raamdecoratie ophangen

Wil je geen raamfolie gebruiken? Kies dan voor isolerende raamdecoratie, zoals verduisterende (vouw)gordijnen of dubbele plisségordijnen. Deze twee hebben de hoogste isolatiewaarde. Verduisterende gordijnen bieden daarnaast ook geluidsdemping en een fijne donkere kamer.

Dubbele plisségordijnen hebben de beste isolerende werking. Deze vouwgordijnen hebben een dubbele laag stof en een honingraatstructuur. De luchtkamers zorgen voor een hoge isolatiewaarde.

Extra tips voor zelf isoleren

Naast bovenstaande manieren om zelf je huis te isoleren, kun je ook aan de volgende punten denken:

  • In de meterkast zijn vaak niet alle buizen naar de kruipruimte dicht. Denk bijvoorbeeld aan een gasleiding bij een gashaard. Ook dit zorgt voor veel kou.
  • Heb je nog een open haard? Let er dan op dat je de schoorsteenklep dicht zet wanneer je deze niet gebruikt. Hierdoor gaat namelijk ook veel warmte verloren.
  • Tenslotte is de goedkoopste tip om de deuren dicht te houden. Hierdoor blijft de warmte tijdens de koude wintermaanden en de kou tijdens warme zomermaanden binnen.

Zelf isoleren of laten isoleren door vakman?

Hoe kan ik zelf mijn huis isoleren?

Wil je zelf je huis isoleren? Dan zijn er gelukkig een aantal stappen die je kan zetten. Toch heeft het uitbesteden van isolatiewerk ook voordelen, ook al kunnen de kosten daarvan hoger zijn.

Professionals kunnen andere werkzaamheden uitvoeren, zoals het isoleren van je dak of het plaatsen van HR++ glas. Dit heeft meer impact dan het plaatsen van radiatorfolie. Maar ook:

  • Aangesloten specialisten hebben de juiste kennis, ervaring en materialen om deze werkzaamheden met hoge kwaliteit uit te voeren. Zo gaat alles langer mee en weet je zeker dat alles goed is uitgevoerd.
  • Zelf isoleren kan een tijdrovend taakje zijn, waar je misschien geen tijd voor hebt. Met het uitbesteden van dit werk bespaar je tijd en geniet je sneller van een comfortabel huis.
  • Voert een specialist het werk uit? Dan krijg je vaak garantie op het uitgevoerde werk. Bij problemen wordt het vaak kosteloos opgelost.
  • Je komt vaak alleen in aanmerking voor isolatie subsidie als je isolatie door een specialist laat plaatsen, waardoor jij kunt besparen.

Meestgestelde vragen over het zelf isoleren

Vergelijk direct 359 isolatiespecialisten

ISOGLOBE
ETS Isolatie
Dakisoleren.nl
Bureau voor Verduurzamen
BKW Isolatie
AZ Isolatietechniek
Isolatie Totaal Nederland
Hetisolatieteam.nl
BEVO Isolatie
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal