Hoe isoleer je verwarmingsbuizen?
Verwarmingsbuizen isoleren doe je met behulp van schuimrubber buizen, die je bij de bouwmarkt kunt kopen en zelf kunt plaatsen. In deze blog leggen we aan de hand van een stappenplan uit hoe je dit doet.
Aangezien radiator leiding isoleren een lastige, tijdrovende klus is, kun je ook kiezen voor verwarmingsbuis isolatie door een specialist. Hij kan bijvoorbeeld je verwarmingsbuizen isoleren met glaswol.
Waarom verwarmingsbuizen isoleren?
- Besparing op energie(kosten)
- Geluidsoverlast tegengaan
In onverwarmde ruimtes, zoals kruipruimtes, kelders en bergruimtes geven verwarmingsbuizen veel warmte af. Hoe kouder de ruimte, hoe meer warmte er verloren gaat. Dat is zonde. Een oplossing hiervoor is je radiator leiding isoleren in kruipruimte en andere onverwarmde ruimtes.
Er is nog een reden waarom je cv leiding isoleren kunt. Je kunt ook isolatie om verwarmingsbuizen plaatsen tegen geluid. Dat wil zeggen dat je de geluidsoverlast die je ondervindt van je verwarmingsbuizen vermindert.

Waar verwarmingsbuizen isoleren?
- In onverwarmde ruimtes, zoals:
- Kruipruimte
- Kelder
- Bergruimte
- Garage
- Vliering
Breng op alle leidingen in deze ruimtes isolatie voor verwarmingsbuizen aan. Liever de gehele ruimte isoleren?
Meer info kruipruimte isoleren? | |
Meer info garage isoleren? |
Waarmee verwarmingsbuizen isoleren?
- Schuimrubber buizen
- Glaswol
Warm water leiding isoleren wordt meestal gedaan met schuimrubber buizen of glaswol. Het verwarmingsbuis isolatie materiaal is verkrijgbaar bij een bouwmarkt of isolatiespecialist.
Hoe verwarmingsbuizen isoleren?
Isoleren van verwarmingsbuizen, hoe doe je dat? Dit kan op 2 manieren: Je kunt je radiator leiding isoleren met glaswol of met schuimrubber buizen. Ga je zelf verwarmingsbuizen isoleren? Kies dan voor schuimrubber buizen in plaats van glaswol.
Verwarmingsbuizen isoleren met schuimrubber buizen
- Bereken de hoeveelheid schuimrubber: meet de lengte van de buizen die je wilt isoleren. Reken iets meer lengte, omdat in de hoeken van de verwarmingsbuizen meer materiaal gaat zitten, dan je vooraf denkt.
- Kies en koop schuimrubber: Je hebt schuimrubber met sluitmechanisme, waarbij je de naden eenvoudig dicht klikt en schuimrubber zonder sluitmechanisme, waarbij je de naden moet dichtlijmen.


3. Schuif het schuimrubber om de buizen en klik of lijm ze vast:
- Snijd in bochten V-vormige partjes aan 1 kant van de buis en plaats deze aan de kopse kant.
- Snijd bij T-splitsingen aan beide kanten van de buis een hoek van 45 graden. Snijd ook in het rechte passtuk 2 hoeken van 45 graden (naar binnen toe). Lijm de 2 schuimrubber buizen aan elkaar.



Zelf verwarmingsbuizen isoleren of laten doen?
Voordeel zelf verwarmingsbuizen isoleren:
- Goedkoop: zelf je cv leiding isoleren is goedkoper dan verwarmingsbuizen laten isoleren door een vakman.
Nadelen zelf verwarmingsbuizen isoleren:
- Lastige klus: zeker als je bezig gaat met het isoleren van verwarmingsbuizen in je kruipruimte.
- Kost veel tijd: zeker als je in al je onverwarmde ruimtes radiator leiding isoleren wilt.
- Geen glaswol: ga niet zelf aan de slag met glaswol. Hiervoor schakel je het beste een specialist in.
Als je een specialist inschakelt voor isolatie van verwarmingsbuizen, dan ben je verzekerd van verwarmingsbuis isolatie van goede kwaliteit en bovendien krijg je garantie op je isolatie van verwarmingsbuizen.