Hoe kun je een carport isoleren?

Hoe kun je een carport isoleren?
Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
3 minuten

Een carport isoleren is een goed plan als je last hebt van schimmels, rotting, roestvorming en/of loslatende kitranden onder je carport. Bovendien helpt carport isolatie om geluidsoverlast te verminderen. Je kunt een bestaande carport isoleren, maar ook bij de plaatsing van een nieuwe carport direct kiezen voor goede carport isolatie. Hoe kun je een dak carport isoleren?

Waarom carport isoleren?

 • Condensvorming onder carport tegengaan
 • Geluidsoverlast verminderen

Een niet geïsoleerde carport lijdt onder condensvorming. Condens ontstaat op het koudste punt van een ruimte, dat is bij een carport bijna altijd het dak. Een houten carport kan hierdoor gaan rotten en er kunnen schimmels ontstaan. Een aluminium carport kan gaan roesten. Bij een carport met een glazen dak of dak van polycarbonaat kunnen de kitranden loslaten door condens onder de carport.

isolatiemateriaal

Hoe houten en aluminium dak carport isoleren?

Een plat houten of plat aluminium dak carport isoleren kan op 3 manieren:

 • Aan de binnenkant van de dakbedekking = koud plat dak methode
 • Aan de buitenkant van de dakbedekking = warm plat dak methode
 • Bovenop de dakbedekking = omgekeerd dak methode
Koud plat dak methode raden wij af
Een dak carport isoleren met de koud plat dak methode wordt veelal afgeraden door aannemers. De methode brengt veel nadelen met zich mee: kans op vochtvorming en scheurvorming én kans dat de damp werende laag beschadigt als je het dak nogmaals open haalt. Dit geeft nog meer kans op vochtvorming.

Dak carport isoleren met warm plat dak methode

Een dak carport isoleren met de warm plat dak methode is populair, maar de methode is wel lastig uitvoerbaar en duur. Carport isoleren met de warm plat dak methode gaat zo:

 1. Dakbedekking verwijderen
 2. Isolatie materiaal (XPS-platen of PIR-platen) op het dakbeschot bevestigen
 3. Nieuwe dakbedekking aanbrengen (rubber of epdm)
 4. Evt. dakrand verhogen als het dak hoger is geworden
Je dak carport isoleren met de warm plat dak methode kun je het beste laten doen door een expert
Een ervaren vakman weet precies hoe hij te werk moet gaan en zal ervoor zorgen dat jouw carportdak er weer als nieuw uitziet.

Dak carport isoleren met omgekeerd dak methode

Een dak carport isoleren met de omgekeerd dak methode is het meest populair en kun je prima zelf doen. De methode is gemakkelijk uitvoerbaar. Alleen de hoeken beleggen kan iets lastiger zijn. Zo kun je een carport isoleren met de omgekeerd dak methode:

 1. Isolatiemateriaal (XPS-platen) op de bestaande dakbedekking leggen
 2. Daarbovenop grind of tegels leggen (zo waaien de platen niet weg)
Je dak carport isoleren met de omgekeerd dak methode kan alleen als je beschikt over een carport met een stevige constructie. Er komen 2 zware lagen bovenop je carport. Daar moet je carport tegen bestand zijn.

Overeenkomsten warm plat dak en omgekeerd dak methode

 • Goede dakisolatie
 • Weinig kans op vochtvorming
 • Weinig kans op scheurvorming
 • Bestand tegen weersomstandigheden

Verschillen warm plat dak en omgekeerd dak methode

Warm plat dak Omgekeerd dak
Door vakman uitvoeren Zelf te doen
Duurder Goedkoper
Op iedere carport mogelijk Stevige constructie vereist

Hoe glazen of polycarbonaat dak carport isoleren?

Glazen dak isoleren

Ga je een carport (laten) plaatsen met een glazen dak? Kies dan voor hoogrendementsglas of vierseizoenenbeglazing. Deze beglazing geeft goede carport isolatie, omdat de beglazing bestaat uit dubbel gelaagd glas. Kies je voor een carport met een polycarbonaat dak? Neem dan dubbelwandig polycarbonaat of nog beter drie dubbelwandig polycarbonaat. Zo ben je verzekerd van goede carport isolatie.

Hoe schuin dak carport isoleren?

Voor een schuin dak carport isoleren, kun je gebruik maken van de volgende methodes:

 • Koud dak methode
 • Warm dak methode

Deze methodes werken min of meer hetzelfde als de koud plat dak methode en de warm plat dak methode, die hierboven staan omschreven. Wil je precies weten hoe je te werk gaat bij het aanbrengen van dak carport isolatie in een schuin dak? Lees dan onze informatie over dakisolatie.

Carport isoleren: zelf doen of laten doen?

Een carport isoleren met een plat dak is, als je een beetje handig bent, goed te doen met de omgekeerd dak methode. Kies je voor de warm plat dak methode dan kun je beter een vakman inschakelen. Wil je een carport met een schuin dak isoleren of een carport voorzien van nieuw glas of polycarbonaat? Ook dit zijn geen gemakkelijke klussen.

Wij raden aan ook hiervoor een specialist in te schakelen. Voordeel van hulp van een vakman is dat je garantie op de montage en eventuele problemen achteraf krijgt. Een vakman klaart de klus, maar hij kan je ook precies vertellen wat voor jou de beste manier van dak carport isoleren is.

Wel of niet dak carport isoleren?

Hoe kun je een carport isoleren?

Een carport isoleren kun je het eenvoudigst doen als je de carport nog gaat plaatsen. Het kan ook bij een bestaande carport, maar dat is wel wat ingrijpender. Een carport isoleren is een goed plan als je condens onder carport wilt voorkomen of wilt stoppen. Zo heb je minder last van roestvorming, schimmels, rotting en/of loslatende kitranden. Hierdoor heb je minder onderhoud aan je carport. Bovendien helpt een carport isoleren tegen geluidsoverlast.

Nieuwe carport met isolatie?

Bestaande carport isoleren?