Hoe trap geluiddempend maken?

Hoe trap geluiddempend maken?
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
3 minuten

Heb je last van het contactgeluid op de trap? Werkt de kast onder je trap als klankkast, of dreunen de traptreden als je erop loopt? Ontdek hier alles over je trap geluiddempend maken.

Wat is contactgeluid op de trap?

Bij contactgeluid hoor je het als iemand anders loopt of een andere actie maakt. Denk hier aan je bovenbuurman horen lopen op de trap of door zijn appartement. Contactgeluid kan een flinke ergernis zijn, voor huisgenoten maar ook voor buren.

Houten trap dempen

geluidsisolatie trap
  • Trapbekleding aanbrengen
  • Isoleren met ontdreuningsmateriaal

Heb je een houten trap en last van gekraak? Lees dan alles over een trap kraakvrij maken. Maar heb je vooral last van contactgeluid op de trap? Dan zijn er andere manieren om het geluid te dempen. Laat je trap bekleden met geluiddempend materiaal. Denk hier aan:

Trapkast als klankkast: hoe isoleren?

trap geluid dempen

Heb jij een trapkast onder de trap en werkt deze als klankkast? Kortom: wordt het contactgeluid op de trap versterkte door de trapkast? Je kunt dit geluid dempen. De simpele oplossing is: zorg voor een gevulde kast in plaats van een lege kast. Het klankkast effect zal dan al minder zijn. Een andere optie is:

  • Isoleer de onderkant van de traptreden met isolatiemateriaal, zoals minerale wol. Je kunt dit isolatiemateriaal wegwerken door een plaat op de achterkant van de trap te plakken. Het isolatiemateriaal tussen de trap en plaat stoppen, is ook nog eens makkelijker dan iedere losse traptrede bekleden.

Betontrap geluiddempend maken

trap geluiddempend maken

De geluidsisolatie is bij een betonnen trap beter dan bij een houten of stalen trap. Wil je toch de trap geluiddempend maken? Laat dan je betontrap bekleden.

Geluid dempen op stalen trap

geluiddempende trapbekleding

Heb je een stalen trap? Een trap van staal zorgt doorgaans ook voor veel contactgeluid. Geluidsolatie kun je bereiken door het toevoegen van massa. Bij een metalen of stalen trap kun je ontdreuningsmateriaal gebruiken. Dit geldt wel alleen voor dichte trappen en stalen traptreden zonder perforatiegaten. Bij het ontdreunen wordt de ‘gong’ van de treden verminderd.

Ontdreuningsmateriaal voor de trap is er in verschillende mogelijkheden. Ga voor een bitumen massa plaat of laat bijvoorbeeld staalplaatjes aanbrengen.

Heb je een open trap en wil je het geluid van de verschillende verdiepingen dempen? Geluidsisolatie kun je vooral bereiken door massa toe te voegen. Een gesloten trap met stootborden vangt meer geluid dan een open trap. Om het contactgeluid te dempen, kun je de open trap bekleden.

Wil je nog meer geluid dempen, dan kun je de onder- of bovenkant van de trap afsluiten met een deur. Staat de trap nu vrij in de woonkamer en wil je hier muren omheen? Vraag hiervoor gratis aannemer offertes aan bij Slimster.

Trap laten bekleden door vakman

Hoe trap geluiddempend maken?

Wil je het geluid op je trap dempen? Laat dan je trap bekleden door een ervaren vakman. Deze vakman kan je ook vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden. Vraag gratis traprenovatie offertes aan bij Slimster en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Vergelijk deze vakmannen en beslis wie de beste deal heeft.

Trap laten bekleden
Traprenovatie offertes