Houten vloer isoleren

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Heb jij een ongeïsoleerde houten constructievloer? Bij een ongeïsoleerde houten vloer komt er vaak koude en vochtige lucht vanuit de vloer. Hierdoor verlies je veel warmte. Je moet dan onnodig veel stoken om een aangename temperatuur te krijgen.

Wil jij jouw houten vloer laten isoleren en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bij de isolatie van een houten vloer zijn andere dingen belangrijk dan bij een betonvloer isolatie.

Waarom houten vloer isoleren?

 • Geen optrekkend vocht uit kruipruimte
 • Minder warmteverlies via de vloer
 • Bespaar op energieverbruik
 • Vloer wordt minder gehorig
 • Investering in 7 - 10 jaar terugverdiend

Hoe houten vloer isoleren?

Laat je jouw houten vloer isoleren? Met een houten vloer bedoelen we de constructievloer of draagvloer, niet de afwerkvloer. Als je een parketvloer hebt liggen, zegt dit niets over de draagvloer onder het parket. Wat ligt er onder de afwerkvloer: een betonvloer of houten vloer?

Een houten draagvloer isoleer je op een andere manier dan een betonnen draagvloer. Heb je een houten vloer? Deze kan je op een aantal manieren laten isoleren:

 1. Houten vloer isoleren van onderzijde
 2. Houten vloer isoleren van bovenaf
 3. Houten vloer vervangen door geïsoleerde vloer
isolatie houten vloer

Houten vloer isoleren van onderzijde

Heb je een kruipruimte? Dan kan je de houten vloer van onderaf laten isoleren. Deze optie heeft het hoogste rendement. In de kruipruimte onder een houten vloer zie je vaak balken met tussenruimtes.

Laat je de houten vloer isoleren via de kruipruimte? Het belangrijkste is het gebruik van ademend isolatiemateriaal. Zo kan vocht nog weg uit de kruipruimte en houten vloer. Welke isolatiemethode + isolatiemateriaal het meest geschikt is, is afhankelijk van jouw situatie. Laat je altijd adviseren door een isolatiespecialist over de mogelijkheden.

Vochtige kruipruimte Isolatie op bodem kruipruimte
Droge kruipruimte Onderkant houten vloer isoleren Vergelijk offertes
Kruipruimte min. 50 cm hoog Onderkant houten vloer isoleren Vergelijk offertes
Kruipruimte laag/niet toegankelijk Isolatie op bodem kruipruimte Vergelijk offertes

Geschikte materialen voor houten vloer isolatie onderzijde

Houten vloer isoleren met minerale wol, zoals glaswol of steenwol

 • Geschikt voor droge, toegankelijke kruipruimtes
 • Isolatie geplaatst tegen onderkant houten vloer, vaak tussen houten balken

Houten vloer isoleren met EPS / BioFoam parels of isolatiechips

 • Geschikt voor vochtige kruipruimtes met verhoogde kans op houtrot
 • Op bodem kruipruimte geblazen, materiaal blijft drijven op water

Houten vloer isoleren met PUR Icynene schuim (dampopen)

 • Geschikt voor droge, toegankelijke kruipruimtes
 • Gespoten tegen onderkant houten vloer

Houten vloer isoleren met thermoskussens

 • Geschikt voor droge, toegankelijke kruipruimtes
 • Geplaatst tegen onderkant houten vloer, bij weinig obstakels

Houten vloer isoleren van bovenaf

Geen (toegankelijke) kruipruimte Isolatie bovenkant houten vloer Vergelijk offertes

Wil je een houten vloer zonder kruipruimte isoleren of is de kruipruimte niet toegankelijk? De houten vloer isoleren van bovenaf is ook een optie. Deze klus is wel ingrijpender dan isolatie vanuit de kruipruimte, aangezien de vloerbedekking verwijderd moet worden. Het wordt daarom vaak gekozen in combinatie met een renovatie.

Het isolatiemateriaal kan dan op verschillende manieren worden aangebracht: op de houten draagvloer of tussen de houten balken van de draagvloer. Afhankelijk van de methode wordt er gekozen voor isolatieplaten, isolatiedekens of gespoten isolatiemateriaal (schuim of inblaaswol).

Ontvang vloerisolatie offertes

 • 359 aangesloten isolatie specialisten.
 • Vergelijk bedrijven die werken in jouw gemeente.
 • Offertes zijn geheel gratis & vrijblijvend.
 • Altijd inclusief advies & hulp bij subsidie aanvragen.
Wil je de houten vloer isolatie combineren met vloerverwarming? Ga dan voor vloerisolatie met sleuven waarin de vloerverwarming kan worden aangebracht.

Houten vloer isoleren bij houtrot

Je wilt je houten vloer isoleren, maar er is houtrot aanwezig. Wat kan je dan het beste doen? Het is verstandig om de houten constructievloer te vervangen bij houtrot of andere gebreken. Een verrotte houten vloer isoleren kan leiden tot veel grotere problemen en wordt om deze reden niet aangeraden.

Wil je jouw houten draagvloer vervangen? Opties zijn een broodjesvloer (renovatievloer) of een geïsoleerde vloer van schuimbeton. Deze vloeren zijn ook goed te combineren met vloerverwarming.

Houten vloer vervangen?
Vind aannemer
houten vloer isoleren

Houten vloer zolder isoleren

Wil je de houten vloer van jouw onverwarmde zolder laten isoleren? Vooral minerale wol is zeer geschikt voor de isolatie van houten zoldervloeren, maar er zijn ook andere materialen mogelijk.

Een houten zoldervloer isoleren kan op verschillende manieren. Er kunnen isolatieplaten op de bestaande vloer gelegd worden. Ook kan de isolatie worden aangebracht tussen de houten balken. Laat je altijd adviseren over de beste optie voor jouw situatie. Een verkeerde keuze voor materiaal kan nadelige gevolgen hebben.

Meer informatie
Zoldervloer isoleren

Houten tussenvloer isoleren

Heb je een houten verdiepingsvloer en wil je die isoleren? Een houten tussenvloer geeft weinig isolatie en geluid is goed hoorbaar. Door de isolatie van een houten tussenvloer kan het lucht- en contactgeluid flink verminderen.

Meestal laat je de tussenvloer van bovenaf isoleren. Hiervoor moet de vloerafwerking verwijderd worden. Het isolatiemateriaal wordt dan aangebracht op de vloerconstructie op zelfs of tussen de draagbalken. Bij de isolatie van een houten tussenvloer is het belangrijk om dampopen materialen te gebruiken, zodat vocht uit het hout kan. Meestal wordt er gebruikgemaakt van isolatieplaten, isolatiedekens, of inblaaswol.

Beste vloerisolatie houten vloer

Houten vloer isoleren

Ben je op zoek naar de beste houten vloer isolatie voor jouw situatie? Vraag isolatie offertes aan en kom in contact met ervaren isolatiespecialisten. Deze specialisten adviseren je in een afspraak over de beste mogelijkheden voor jou. Je bepaalt vervolgens zelf welke specialist je houten vloer isoleert.

Vrijblijvend vloerisolatie offertes vergelijken

ISOGLOBE
ETS Isolatie
Dakisoleren.nl
Bureau voor Verduurzamen
BKW Isolatie
AZ Isolatietechniek
Isolatie Totaal Nederland
Hetisolatieteam.nl
BEVO Isolatie
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis vloerisolatie offertes?
Geheel vrijblijvend
Houten vloer isoleren