Betonvloer isoleren

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

In Nederland zijn de meeste constructievloeren gemaakt van beton. Tegenwoordig worden deze betonvloeren met isolatie geplaatst, maar vroeger was dit niet het geval. Een slecht geïsoleerde betonvloer kan koud aanvoelen en voor warmteverlies zorgen. Heb jij nog een ongeïsoleerde betonvloer of wil je de isolatie van je betonvloer verbeteren?

Let op: heb je een houten constructievloer? Ontdek dan meer over houten vloer isoleren.

Waarom betonvloer isoleren?

 • Geen koude, kille vloer
 • Minder warmteverlies via de vloer
 • Bespaar op energieverbruik
 • Investering in 7 - 10 jaar terugverdiend
 • Vloerverwarming mogelijk

Hoe betonnen vloer isoleren?

hoe betonvloer isoleren

Hoe kan je een betonnen constructievloer isoleren? Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Betonvloer isoleren van onderaf
 • Betonvloer isoleren via bodem kruipruimte
 • Betonvloer isoleren van bovenaf

De beste betonvloerisolatie is afhankelijk van jouw situatie. Is een kruipruimte aanwezig? Gaat het om een droge of vochtige kruipruimte? Is de kruipruimte toegankelijk? Om wat voor betonvloer gaat het? Een isolatiespecialist voert altijd eerst een inspectie van de betonvloer uit en bepaalt daarna de beste isolatiemethode.

Ontvang vloerisolatie offertes

 • 359 aangesloten isolatie specialisten.
 • Vergelijk bedrijven die werken in jouw gemeente.
 • Offertes zijn geheel gratis & vrijblijvend.
 • Altijd inclusief advies & hulp bij subsidie aanvragen.

Betonvloer isoleren via onderkant vloer

Is de kruipruimte minimaal 50 cm hoog en goed toegankelijk? De meest populaire manier is de betonvloer isoleren via de onderkant van de vloer. De onderkant van een betonvloer isoleren kan met diverse materialen:

 • Isolatieplaten, bv. PIR-platen
 • Isolatiedekens, bv. steenwol of glaswol
 • Isolatieschuim, bv. Icynene (soort PUR)

Welk materiaal het meest geschikt is, verschilt per situatie. Een expert kan je adviseren over de beste manier om jouw betonvloer te isoleren.

Betonvloer laten isoleren?
Vind beste deal

Betonvloer isoleren met bodemisolatie

 • Kruipruimte lager dan 50 cm
 • Kruipruimte vochtig of onder water
 • Kwaaitaal of manta betonvloer

In bepaalde gevallen is niet mogelijk om de onderkant van de betonvloer te isoleren. Dan kan gekozen worden voor bodemisolatie. Bij deze methode wordt isolatiemateriaal op de vloer van de kruipruimte geblazen.

Hiervoor worden vaak isolatiechips of parels gebruikt, bijvoorbeeld EPS parels. Dit materiaal blijft drijven, waardoor het zorgt voor een barrière tussen het water en de betonvloer.

Betonvloer laten isoleren?
Vind beste deal

Betonvloer isoleren zonder kruipruimte

Heb je een bestaande betonvloer op zand? Dan is er geen kruipruimte om te isoleren. Je kunt deze betonvloer op zand isoleren via de bovenkant. Dit kan op de volgende manieren:

 1. Vloerisolatie onder dekvloer
 2. Vloerisolatie op dekvloer

Vloerisolatie onder bestaande dekvloer

De meest populaire optie voor je vloer van bovenaf isoleren, is het plaatsen van isolatie op de constructievloer. Hiervoor moet de bestaande afwerkvloer + cementdekvloer verwijderd worden. Daarnaast wordt de vloer enkele centimeters hoger.

Ga je voor deze optie? Dan is het mogelijk isolatieplaten te gebruiken en/of isolatiechape. Isolatiechape is in feite een geïsoleerde dekvloer, waardoor minder of geen isolatieplaten onder de dekvloer nodig zijn. Laat je adviseren door een vakman wat de beste optie is voor jou of ontdek meer over dekvloeren.

Vloerisolatie op bestaande dekvloer

Wil je de betonvloer isoleren van bovenaf, maar niet de dekvloer verwijderen? Dit gaat in feite hetzelfde als een houten vloer isoleren.

Vloerisolatie op een bestaande dekvloer is mogelijk, maar hier wordt minder vaak voor gekozen. Isolatieplaten worden dan op de bestaande dekvloer aangebracht. Hierdoor komt de vloer hoger te liggen, waardoor je drempels en deuren moet verhogen.

Betonvloer laten isoleren?
Vind beste deal

Betonvloer isoleren met vloerverwarming

Wil je vloerverwarming en vloerisolatie combineren? Deze combinatie heeft een aantal voordelen:

 • Ruimte verwarmt sneller
 • Constructievloer kan geen warmte opnemen
 • Ongeïsoleerde kruipruimte zorgt deze voor veel warmteverlies

Laat dus altijd eerst de betonvloer isoleren en plaats daarna pas vloerverwarming. Heb je al wel vloerverwarming, bijvoorbeeld ingefreesd in de betonvloer? Na-isoleren kan dan het beste via de kruipruimte. Isolatie bovenop vloerverwarming blokkeert de warmtegeleiding.

Soorten betonvloeren isoleren

 • Broodjesvloeren
 • Kwaaitaalvloeren
 • Mantavloeren

Broodjesvloer isoleren

Wil je een betonnen broodjesvloer isoleren? Broodjesvloeren zijn prefab vloeren, die ter plekke zijn op te bouwen. Deze prefab broodjesvloeren werden veel toegepast in de jaren ‘70 en ‘80, maar worden ook tegenwoordig nog geplaatst als renovatievloer. De moderne broodjesvloeren worden inclusief isolatie geplaatst. Wil je een oudere, bestaande broodjesvloer isoleren? Dit is mogelijk, maar door de vorm van de vloer zijn de opties beperkt:

 • Gespoten isolatieschuim, bv Icynene of gespoten minerale wol
 • Isolatiekussens of thermoskussens (bv. TONZON)
 • Bodemisolatie
Broodjesvloer isoleren?
Vind beste specialist

Kwaaitaal vloer isoleren

Is jouw betonnen broodjesvloer een kwaaitaalvloer? Het isoleren van een kwaaitaalvloer is mogelijk, maar de opties zijn beperkt. Dit komt door de kwaliteit van deze vloer: kwaaitaalvloeren zijn gevoelig voor betonrot. Laat je kwaaitaal vloer daarom altijd goed inspecteren voordat je overgaat tot isolatie.

Het isoleren van een kwaaitaalvloer vraagt om vakkennis. Laat de vloer altijd inspecteren door een specialist voordat je isolatie laat aanbrengen. Bij schade is eerst reparatie nodig of zelfs het vervangen van de kwaaitaalvloer.

Bij de isolatie van een kwaaitaalvloer zijn de mogelijkheden beperkt. De beste manier is isolatie aanbrengen op de bodem van de kruipruimte. Isolatie tegen onderkant van de vloer is vaak niet gewenst, omdat dit de corrosie kan verergeren.

Mantavloer isoleren
Heb je een mantavloer? Bij deze mantavloeren is bodemisolatie doorgaans de beste optie. Ook bij mantavloeren is een verhoogd risico op betonrot door de snelle productie. Hierdoor is het vaak eerst nodig om afgebrokkelde plekken en roestvorming aan te pakken en daarna pas te isoleren. Laat altijd de mantavloer inspecteren door een specialist, zodat het juiste plan van aanpak opgesteld wordt.

Beste vloerisolatie betonvloer

Betonvloer isoleren

Ben je op zoek naar de beste betonvloerisolatie voor jouw situatie? Schakel hiervoor de hulp in van een isolatiespecialist. Deze specialist voert altijd een inspectie uit en adviseert je daarna over de beste opties voor jou. Je bepaalt vervolgens zelf welke vakspecialist jouw betonvloer gaat isoleren.

Vrijblijvend vloerisolatie offertes vergelijken

ISOGLOBE
ETS Isolatie
Dakisoleren.nl
Bureau voor Verduurzamen
BKW Isolatie
AZ Isolatietechniek
Isolatie Totaal Nederland
Hetisolatieteam.nl
BEVO Isolatie
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis vloerisolatie offertes?
Geheel vrijblijvend
Betonvloer isoleren