Wat kost bodemisolatie?

Minimale kosten € 900
Gemiddelde kosten € 1.600
Maximale kosten € 2.300
Gemiddelde bodemisolatie prijs, afhankelijk van type woning

Wat kost bodemisolatie in de kruipruimte? De kosten van bodemisolatie zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals het soort woning, de bereikbaarheid en staat van de kruipruimte en het isolatiemateriaal. Ontdek alles over de prijzen en prijsopbouw van bodemisolatie.

Verschil kruipruimte isolatie & bodemisolatie
Kruipruimte isolatie is een synoniem voor vloerisolatie. Hierbij wordt de onderkant van de vloer geïsoleerd, oftewel het plafond van de kruipruimte.

Bodemisolatie wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht.

Kosten bodemisolatie

Soort woning Prijs Besparing per jaar*
Tussenwoning € 900 - 1.300 € 160
Hoekwoning € 1.100 - 1.500 € 180
Vrijstaande woning € 1.500 - 2.300 € 250

*Prijsindicatie bodemisolatie voor gemiddelde woning.
Meer over besparing bodemisolatie.

Hoeveel kost bodemisolatie nou voor mijn woning? De bodemisolatie kosten verschillen per type woning. Een tussenwoning heeft minder m2 kruipruimte dan een vrijstaande woning, waardoor de prijs lager uitvalt. Hoe groter het vloeroppervlak, hoe hoger de totaalprijs én hoe hoger de jaarlijkse besparing.

Bodem kruipruimte laten isoleren?
Vind beste deal

Prijs bodemisolatie per m2

Ben je benieuwd naar hoeveel je gemiddeld betaald voor bodemisolatie per m2? Gemiddeld is de bodemisolatie prijs 20 - 35 euro per m2. Deze prijs verschilt per materiaal. De meest gebruikte bodemisolatie soorten zijn isolatieparels en isolatiechips, maar ook schelpen en isolatiematrassen zijn een optie.

Kom je in aanmerking voor bodemisolatie subsidie? Dan krijg je ook een subsidiebedrag per m2 en verdien je jouw investering nog sneller terug.

Bodemisolatie kosten voor jouw woning?

Visual mogelijkheden bodemisolatie

Welke soorten bodemisolatie zijn er?

Soorten Hoogte isolatielaag Isolatie Vochtbestendig
EPS-parels / BioFoam-parels 20 - 25 cm Isolatie Ja, ook onder water
Isolatiechips (polystyreen) 30 cm Isolatie Ja, ook onder water
Isolatieschelpen 25 - 30 cm Vochtbestrijding Ja, maar niet onder water
Isolatiematrassen 50 cm Vochtbestrijding Ja, is hoofddoel

Iedere soort bodemisolatie heeft zijn eigen prijs en kenmerken. Welke soort bodemisolatie is geschikt voor jouw kruipruimte? We zetten de meest gebruikte soorten op een rij.

Bodem isoleren met isolatiechips

 • Vochtbestendig & isolerend
 • Geschikt voor lage kruipruimtes
 • Geschikt voor kruipruimtes onder water

Een populaire soort bodemisolatie zijn de isolatiechips. Deze isolatiechips zijn gemaakt van polystyreen (piepschuim). De chips worden op de bodem van de kruipruimte geblazen. Er is gemiddeld een laag van 30 cm isolatiechips nodig voor een goede isolatiewaarde. Hierdoor zijn isolatiechips geschikt voor lagere kruipruimtes, maar niet voor kruipruimtes lager dan 30-35 cm.

Bodem isoleren met isolatieparels

 • Vochtbestendig & isolerend
 • Geschikt voor krappe, lage kruipruimtes
 • Geschikt voor kruipruimtes onder water

Naast isolatiechips zijn ook isolatieparels populair. Deze isolatieparels zijn ook gemaakt van polystyreen (piepschuim) en worden ook wel EPS-parels genoemd. Ook deze EPS-parels zijn geschikt voor vochtige kruipruimtes. Staat er water in de kruipruimte? Dan blijven de isolatieparels op de bodem drijven. Tegenwoordig zijn er ook BioFoam-parels verkrijgbaar. Deze BioFoam-korrels zijn volledig gemaakt van plantaardige grondstoffen en erg geschikt voor duurzaam isoleren.

Een isolatielaag van 20 cm EPS-parels / BioFoam-parels zorgt doorgaans al voor een goede isolatie. Hierdoor zijn deze parels erg geschikt voor lage, krappe kruipruimtes.

Let op: Het isolerende effect van deze parels is vooral zichtbaar in lage kruipruimtes. In hogere kruipruimtes isoleren deze parels minder goed.

Bodem isoleren met schelpen

 • Vochtwering, geschikt in licht vochtige kruipruimtes

Je kunt de bodem van de kruipruimte ook laten isoleren met schelpen. Schelpen zijn in staat vocht op te nemen, waardoor je een drogere kruipruimte krijgt. Houd er rekening mee dat isolatieschelpen een hogere bodemisolatie prijs per m2 hebben en niet erg goed isoleren. De schelpen zijn vooral geschikt in licht vochtige ruimtes. Als ze onder water komen, verliezen ze hun werking.

Bodem isoleren met isolatiematrassen

 • Vooral vochtwerende functie
 • Geschikt voor (erg) vochtige kruipruimtes

Isolatiematrassen (isolatiedekens) zijn ook een optie voor bodemisolatie, maar hebben vooral een vochtwerende werking. Ze zijn erg geschikt in natte kruipruimtes: de matrassen blijven drijven als de kruipruimte onder water staat.

De isolatiematrassen hebben, ondanks hun naam, een matige isolatiewaarde. Ze zijn vooral geschikt in kruipruimtes die onder water staan en als vochtbestrijding het hoofddoel is van de bodemisolatie.

Beste bodemisolatie voor jou?
Vind beste expert
Bodemisolatie met parels

Bodemfolie: kruipruimte vochtvrij maken

In een vochtige kruipruimte wordt vaak gekozen voor bodemfolie op de grond. Deze bodemfolie is dampremmend en vochtwerend: de verdamping van vocht stopt. Hierdoor krijg je een drogere kruipruimte. Dit is een goede basis voor bodemisolatie of kruipruimte isolatie.

Let op: staat jouw kruipruimte vaak onder water? Dan is bodemfolie in de kruipruimte niet aan te raden. Isolatiechips of isolatieparels zijn dan doorgaans de meest effectieve oplossing.

Isolatie van bodemfolie kruipruimte

Bodemfolie wordt ook wel eens verward met isolatiefolie. Dit zijn echter twee verschillende soorten:

 • Isolatiefolie kruipruimte: kan tegen wanden of plafond worden aangebracht en heeft isolerende functie. Zijn vooral bekend door thermoskussens, bestaande uit isolatiefolie/ luchtkussens.
 • Bodemfolie kruipruimte: werkt vochtwerend, niet isolerend.

Besparen op bodemisolatie

 • Check of je in aanmerking komt voor bodemisolatie subsidie
 • Vergelijk offertes met elkaar
 • Schakel hulp in van lokale specialist en bespaar op voorrijkosten

Ontdek meer over besparing van bodemisolatie.

Bodem laten isoleren door vakkundig bedrijf

Bodemisolatie kosten

Bodem kruipruimte laten isoleren? Schakel de hulp in van een ervaren vakman. Vraag gratis en vrijblijvend 5 bodemisolatie offertes aan en kom in contact met vakmannen die in jouw regio werkzaam zijn. Laat je adviseren over de mogelijkheden en vergelijk de vakmannen met elkaar. Uiteindelijk beslis je zelf wie het beste bij je past.

Direct 345 bodemisolatie experts vergelijken

ISOGLOBE
ETS Isolatie
Dakisoleren.nl
Bureau voor Verduurzamen
BKW Isolatie
AZ Isolatietechniek
Isolatie Totaal Nederland
Hetisolatieteam.nl
BEVO Isolatie
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis bodemisolatie offertes?
Geheel vrijblijvend
Wat kost bodemisolatie?