Gratis spouwmuurisolatie offertes?
Gratis & vrijblijvend

Kosten spouwmuur laten isoleren

Pascal van de Beek
Content Specialist
8 minuten

Spouwmuurisolatie is de meest betaalbare en rendabele isolatiemogelijkheid voor je woning. Wat kost je spouwmuur isoleren en hoeveel kun je besparen? Ontdek alles over de kosten, besparing en terugverdientijd van spouwmuurisolatie.

Minimale kosten € 405
Gemiddelde kosten € 554
Maximale kosten € 2.680
Prijsindicatie spouwmuurisolatie. Zonder btw.

Waarom je spouwmuur isoleren?

 • Meest rendabele isolatie
 • Gemiddeld in 3-5 jaar terugverdiend
 • Geen stof of rommel in huis
slimster
Prijzen van spouwmuurisolatie vergelijken sinds 2011
Bij Slimster helpen we al sinds 2011 mensen met het vergelijken van de kosten van spouwmuurisolatie. We hebben al tienduizenden mensen geholpen bij het aanvragen van offertes voor spouwmuurisolatie.

Wat kost een spouwmuur isoleren?

Wil je jouw spouwmuur isoleren en ben je benieuwd naar de kosten? Je spouwmuur isoleren is een investering, maar deze verdien je redelijk snel weer terug. Wat zijn de spouwmuurisolatie kosten en hoeveel kan je besparen?

Gemiddeld kost het tussen de € 476 en € 999 om de spouwmuur van je tussenwoning te isoleren. Deze prijs is inclusief installatie en verrekend met de subsidie. Je kunt een spouwmuur echter met verschillende isolatiematerialen laten isoleren. Bekijk hier de kosten van de soorten spouwmuurisolatie, inclusief arbeidskosten.

Kosten spouwmuurisolatie Rijtjeshuis Hoekwoning 2-onder-1-kap Vrijstaande woning
Ouder dan 1946 € 850 € 1.773 - -
1946 - 1964 € 813 € 1.758 € 1.784 € 2.680
1965 - 1974 € 755 € 1.752 € 1.838 € 2.540
1975 - 1991 € 597 € 1.398 € 1.485 € 1.993
1992 - 2005 € 457 € 1.021 € 1.018 € 1.313
2006 - 2014 € 405 € 1.093 € 1.080 € 1.505
2015 - 2018 - - - -
Gem. prijs* € 554 € 1.257 € 1.201 € 1.672

* Gemiddelde spouwmuur isoleren prijs, incl. subsidie. Zonder btw.

Wat kost een spouwmuur isoleren? Bekijk de spouwmuurisolatie prijzen per woning. Deze prijzen zijn exclusief een eventuele spouwmuurisolatie subsidie. Spouwisolatie is een rendabele manier om je woning te isoleren. Gemiddeld verdien je de investering van spouwisolatie in 3-5 jaar terug. De exacte terugverdientijd is afhankelijk van je eigen stookgedrag en situatie.

Direct besparen?
Gratis offertes

Hoe hebben wij de spouwmuurisolatie kosten berekend?

De subsidie en kosten voor isolatie zijn een gemiddelde berekening en hangen af van hoe groot het te isoleren oppervlak is. We hebben rekening gehouden met de gegevens van de gemiddelde afmetingen per woningtype per bouwjaar en de bestaande isolatie van voorbeeldwoningen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De gemiddelde prijzen (per vierkante meter) zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van de RVO (in samenwerking met Arcadis). De exacte prijzen kunnen verschillen per isolatiebedrijf of veranderingen van de prijs van isolatiemateriaal.

De subsidies en subsidiebedragen staan vermeld op de website van de RVO, waar je meer informatie kunt vinden over welke isolatie subsidies beschikbaar zijn. In onze berekeningen hebben we rekening gehouden met subsidiebedragen wanneer 1 isolatiemaatregel uitgevoerd wordt. Laat je meerdere isolatiemaatregelen uitvoeren, dan is het subsidiebedrag hoger.

Wil je meer informatie over de exacte kosten? Vraag dan vrijblijvend isolatie offertes aan en kom in contact met specialisten die in jouw regio werken. Zij kunnen je advies geven over de exacte kosten, subsidiebedragen en mogelijke besparingen voor jouw specifieke woning.

Hoeveel kost spouwmuurisolatie per m2

Er zijn verschillende opties bij een spouwmuurisolatie. Wat is de beste spouwmuurisolatie voor jou? De verschillende materialen hebben diverse prijsklasses en kenmerken. PUR schuim isoleert bijvoorbeeld het beste, maar is belastender voor het milieu en duurder dan de andere 2 opties.

Soort spouwmuurisolatie Gem. prijs per m2*
Minerale wol € 23 - 25
EPS € 22 - 24
PU Schuim € 35 - 37

* Isolatiemateriaal prijs per vierkante meter inclusief plaatsen.

Spouwmuurisolatie kost gemiddeld € 23 - 37 per m2. Deze m2 prijs is inclusief isolatiemateriaal en plaatsing door het isolatiebedrijf.

Wat beïnvloedt de spouwmuurisolatie prijs?

Het totale bedrag is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Bereikbaarheid (bv. steiger nodig?)
 • Staat van gevel (bv. impregneren nodig?)
 • Dikte van de spouw
 • Totale oppervlakte spouw
 • Isolatiemateriaal
9% btw op arbeidskosten
De arbeidskosten van spouwisolatie vallen onder het verlaagde btw-tarief van 9%. Let op: het isolatiemateriaal valt wel onder 21% btw.

Spouwmuurisolatie kosten vergelijken voor jouw woning?

spouwisolatie

Staat van gevel: is spouwisolatie mogelijk?

Als je huis een spouw heeft, betekent dit niet direct dat een spouwmuurisolatie mogelijk is. Ten eerste is de gevelafwerking belangrijk:

 • Gemetselde gevel: spouwmuurisolatie via boorgaten in voegen
 • Heb je een gevel met bekleding, een gestucte of geverfde gevel? Het kan dan lastiger zijn om je spouwmuur te isoleren, maar het is vaak wel mogelijk. Laat je adviseren door een isolatiebedrijf over de mogelijkheden.
Is spouwmuurisolatie mogelijk

Daarnaast is het belangrijk dat de spouw voldoet aan de volgende voorwaarden:

Spouw is dik genoeg Minimaal 4-5 cm (laat je adviseren bij dunnere spouw).
Spouw is niet vervuild Geen cementresten of cementbaarden aanwezig.
Gevelbekleding is dampopen Vocht in muur moet afgevoerd worden. Geglazuurde gevelstenen, gestucte gevel of geverfde gevel met dampdichte verf zijn niet geschikt.
Gevel is in goede staat Laat beschadigde gevel eerst herstellen voor spouwisolatie.
Gevels zijn beschermd Ligt je gevel bloot aan slagregens? Zorg dan dat deze geïmpregneerd is.

Als er eerst nog aanpassing aan de spouw of gevel nodig zijn, vallen de spouwisolatie prijzen uiteraard hoger uit.

Wat doen bij houtskeletbouw?
Bij houtskeletbouw (stenen buitenmuur, houten binnenmuur) is spouwmuurisolatie lastiger uit te voeren. Houd er rekening mee dat niet ieder bedrijf deze spouwmuurisolatie kan uitvoeren. Geef daarom bij je offerte aanvraag aan dat het om houtskeletbouw gaat.

Dikte van de spouw

Een spouw moet minimaal 4-5 centimeter zijn voor spouwmuurisolatie. Maar: hoe breder de spouw, hoe meer isolatiemateriaal er aangebracht kan worden. Je hebt dan hogere spouwmuurisolatie kosten, maar je besparing per jaar stijgt ook aanzienlijk. Meer isolatiemateriaal zorgt voor een hogere spouwmuur isolatiewaarde.

Let op: ook de dikte van de muren zelf speelt een rol bij de isolatiewaarde.

Oppervlak spouwmuur

De prijs per m2 spouwmuurisolatie is afhankelijk van het geveloppervlak. Een huis met 30m2 geveloppervlak zal een hogere vierkante meter prijs hebben voor spouwisolatie dan een huis met 150 m2 geveloppervlak. Het isolatiebedrijf kan efficiënter werken met grotere oppervlaktes.

Natuurvriendelijk je spouwmuur isoleren

Bij diervriendelijk isoleren denken we aan het beschermen van lokale vogels en vleermuizen wanneer we ons huis isoleren. Normale manieren om je huis warm te houden, kunnen per ongeluk schadelijk zijn voor deze dieren. Bij diervriendelijk isoleren krijgen ze de kans om op een veilige manier weg te gaan voordat we beginnen met isoleren. Ze kunnen dan ergens anders gaan wonen en verder leven.

Vooral bij spouwmuurisolatie is dit belangrijk omdat vogels en vleermuizen vaak in de ruimte tussen de muren zitten. Diervriendelijk isoleren is niet alleen goed voor het besparen van energie, maar ook voor het respecteren van de natuur om ons heen.

Spouw laten isoleren door erkend bedrijf

Het is belangrijk dat de spouwmuur op de juiste manier geïsoleerd wordt. Bij een verkeerde isolatie kun je juist last krijgen van vochtproblemen of koudebruggen. Ontdek meer over fouten bij spouwmuurisolatie en hoe je ze kunt voorkomen.

Schakel altijd de hulp in van een ervaren, en bij voorkeur gecertificeerde (SKG-IKOB), vakman. Deze vakman weet precies welk materiaal het beste is en hoe hij jouw spouw kan (na-)isoleren.

In aanmerking komen voor subsidie?
Wil je subsidie aanvragen voor spouwmuurisolatie? Een voorwaarde is dat de isolatie door een vakman is uitgevoerd. Hoeveel subsidie je kunt krijgen lees je verder op de pagina.

Oude spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen

Is er al spouwisolatie aanwezig en wil je de spouwisolatie verbeteren? Dan kijkt de specialist of in deze spouw na-isolatie verstandig is. Een bouwfysicus kan hierbij helpen. Ook wordt gekeken of het verstandig is om oude spouwisolatie te verwijderen en vervangen. Dit is verstandig als:

 • Moderne isolatiematerialen beter isoleren
 • Isolatie verouderd is of naar beneden is gezakt in de spouw

Als isolatiemateriaal niet goed op zijn plek blijft zitten, ontstaan er koudebruggen in de gevel. Bij verouderde kwaliteit minerale vlokken kan dit voorkomen, maar ook UF-schuim kan verpoederen/scheuren en hierdoor koudebruggen veroorzaken. Koudebruggen kunnen leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming. Oud spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen is hier de beste optie.

Spouwmuurisolatie verwijderen

Hoe kan je oud isolatiemateriaal verwijderen? Dit is afhankelijk van het materiaal. Vaak worden er gaten in de voegen geboord. Het isolatiemateriaal wordt dan uit de spouw geblazen. Deze gaten kunnen vervolgens worden gebruikt voor het inblazen van nieuw isolatiemateriaal.

Spouwmuurisolatie herstellen

Soms is het verwijderen van bestaand spouwisolatiemateriaal niet nodig. Herschikken en aanvullen van het oude materiaal is dan voldoende. Of er wordt een deel van de oude isolatie verwijderd en aangevuld met nieuw materiaal. Een grondige spouwmuurinspectie kan uitwijzen wat de beste optie is voor jouw woning.

Spouwmuur na-isoleren: inspectie

Met een warmtecamera en endoscoop wordt gekeken naar de staat van het aanwezige isolatiemateriaal. Zo kunnen temperatuurverschillen in de gevel worden opgemerkt. Met de endoscoop kan in de spouw gekeken worden. Bijvoorbeeld om te kijken welk isolatiemateriaal er precies is gebruikt.

Spouw isoleren door vakman
Gratis offertes
spouwmuurisolatie prijzen

Hoeveel bespaar ik met spouwmuurisolatie?

Besparing spouwmuurisolatie Rijtjeshuis Hoekwoning 2-onder-1-kap Vrijstaande woning
Ouder dan 1946 € 1.002 € 2.049 - -
1946 - 1964 € 789 € 1.611 € 1.251 € 2.082
1965 - 1974 € 496 € 1.044 € 1.179 € 1.663
1975 - 1991 € 164 € 339 € 370 € 500
1992 - 2005 € 69 € 135 € 138 € 189
2006 - 2014 € 65 € 138 € 135 € 210
2015 - 2018 - - - -
Gemiddeld* € 369 € 759 € 512 € 774

* Gemiddelde spouwmuurisolatie besparing per jaar.

Hoe berekenen wij de besparing?

Als je je huis isoleert, kun je besparen op je gasverbruik. De mate van besparing hangt af van de huidige isolatie van je huis. Als je huis nog helemaal niet geïsoleerd is, zul je waarschijnlijk meer besparen dan wanneer het al een beetje geïsoleerd is.

We hanteren verschillende rc-waarden, zoals:

 • 6 m2K/W voor dakisolatie (plat en schuin dak)
 • 3,5 m2K/W voor vloerisolatie
 • 4,5 m2K/W voor spouwmuurisolatie
 • 1 m2K/W voor isolatieglas

De geschatte besparingen worden berekend op basis van de huidige gasprijs. Houd er rekening mee dat de werkelijke gasprijs kan verschillen.

Om de besparingen te berekenen, maken we gebruik van een formule die rekening houdt met factoren zoals de isolatiewaardes en het aantal graaddagen per jaar. Deze berekeningen zijn echter een schatting en kunnen variëren afhankelijk van jouw specifieke situatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat isolatie je kan helpen geld te besparen op je gasrekening, maar het is altijd verstandig om professionele isolatiebedrijven te raadplegen voor advies op maat. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste isolatiemaatregelen voor jouw huis en situatie.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen voor spouwmuurisolatie?

Kom jij in aanmerking voor de ISDE-subsidie voor spouwmuurisolatie? Deze subsidie helpt bij het verduurzamen van je huis, waarbij minstens één isolatiemaatregel vereist is. Het subsidiebedrag per vierkante meter verdubbelt bij de uitvoering van twee maatregelen. Ontdek jouw subsidiebedrag in het onderstaande overzicht voor spouwmuurisolatie, afgestemd op je woningtype en bouwjaar.

Spouwmuurisolatie subsidie Rijtjeshuis Hoekwoning 2-onder-1-kap Vrijstaande woning
Ouder dan 1946 € 166 € 347 € 166 -
1946 - 1964 € 159 € 344 € 159 € 524
1965 - 1974 € 151 € 350 € 151 € 507
1975 - 1991 € 151 € 355 € 151 € 506
1992 - 2005 € 186 € 414 € 186 € 533
2006 - 2014 € 164 € 444 € 164 € 611
2015 - 2018 € 169 € 381 € 169 € 704
Gemiddeld* € 164 € 376 € 164 € 564

* Gemiddelde spouwmuurisolatie subsidie voor 1 isolatiemaatregel.

Meer informatie?
Isolatie subsidie
Geen vergunning nodig voor spouwmuurisolatie
Voor het isoleren van je spouwmuur heb je geen vergunning nodig, er verandert namelijk niets aan het uiterlijk en de constructie van je huis.

Veelgestelde vragen

Beste deal vinden voor spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kosten

Je kunt jouw spouwmuur isoleren met een gerust hart, zonder bang te zijn voor vocht in huis. Laat je spouwmuurisolatie uitvoeren door een vakkundig bedrijf, die je adviseert over het juiste isolatiemateriaal én de isolatie voor je uitvoert. Dit bedrijf kan je tevens adviseren over ventilatiemogelijkheden om vocht en schimmelvorming te voorkomen. Vraag gratis en vrijblijvend spouwmuurisolatie offertes aan via Slimster en kom er achter hoeveel het kost om de spouwmuur van jouw woning te laten isoleren door een gespecialiseerd bedrijf. Vind de beste isolatie deal.

Vergelijk 348 spouwisolatie specialisten

ISOGLOBE
ETS Isolatie
Dakisoleren.nl
Bureau voor Verduurzamen
BKW Isolatie
AZ Isolatietechniek
Isolatie Totaal Nederland
Hetisolatieteam.nl
BEVO Isolatie
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal