• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Spouwmuurisolatie kosten

  Kosten spouwmuur laten isoleren

  Ontvang offertes
  Gratis & vrijblijvend
  Ga naar
  Minimale kosten € 1.000,- Maximale kosten € 2.500,- Gemiddeld Gemiddelde kosten € 1.750,-
  Prijsindicatie spouwmuurisolatie.

  Spouwmuurisolatie is de meest betaalbare en rendabele isolatiemogelijkheid voor je woning. Wat kost je spouwmuur isoleren en hoeveel kun je besparen? Ontdek alles over de kosten, besparing en terugverdientijd van spouwmuurisolatie.

  Wat kost een spouwmuur isoleren?

  Soort woning
  Prijs*
  Besparing in €
  Besparing in m3
  Tussenwoning € 700 - 1.100

  € 260 per jaar

  500 m3
  Hoekwoning € 1.500 - 2.400

  € 500 per jaar

  800 m3
  Vrijstaande woning € 2.000 - 3.000

  € 700 per jaar

  1150 m3

  *Gemiddelde prijsindicatie van spouwmuurisolatie gemiddelde woning.
  Meer over besparing spouwmuurisolatie

  Wat kost een spouwmuur isoleren? Bekijk de spouwmuurisolatie prijzen per woning. Deze prijzen zijn exclusief een eventuele spouwmuurisolatie subsidie. Spouwisolatie is een rendabele manier om je woning te isoleren. Gemiddeld verdien je de investering van spouwisolatie in 3-5 jaar terug. De exacte terugverdientijd is afhankelijk van je eigen stookgedrag en situatie.

  Spouwmuurisolatie kosten vergelijken

  Vergelijk vrijblijvend offertes van 122 spouwmuurisolatie specialisten.

  Spouwmuurisolatie prijs per m2

  Soorten
  Prijs per m2*
  Glaswol € 15 - 20
  EPS € 20 - 25
  PUR Schuim € 25 - 30

  *Isolatiemateriaal prijs per vierkante meter inclusief plaatsen.

  Spouwmuurisolatie kost gemiddeld € 15 - 30 per m2. Deze m2 prijs is inclusief isolatiemateriaal en plaatsing.

  9% btw op arbeidskosten spouwmuurisolatie De plaatsingskosten van spouwisolatie vallen onder het verlaagde btw-tarief van 9%. Let op: het isolatiemateriaal valt wel onder 21% btw.

  Wat beïnvloedt de spouwmuurisolatie prijs?

  Het totale bedrag is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Bereikbaarheid van gebouw
  • Staat van gevel (bv. impregneren nodig?)
  • Dikte van de spouw
  • Totale oppervlakte spouw
  • Isolatiemateriaal
  spouwisolatie

  Staat van gevel: is spouwisolatie mogelijk?

  Als je huis een spouw heeft, betekent dit niet direct dat een spouwmuurisolatie mogelijk is. Voldoet jouw spouw aan de volgende voorwaarden, dan is spouwisolatie mogelijk:

  Spouw is dik genoeg Minimaal 5 cm (laat je adviseren bij dunnere spouw).
  Spouw is niet vervuild Geen cementresten of cementbaarden aanwezig.
  Gevelbekleding is dampopen Vocht in muur moet afgevoerd worden. Geglazuurde gevelstenen of geverfde gevel met dampdichte verf zijn niet geschikt.
  Gevel is in goede staat Laat beschadigde gevel eerst herstellen voor spouwisolatie.
  Gevels zijn beschermd Ligt je gevel bloot aan slagregens? Zorg dan dat deze geïmpregneerd is.

  Als er eerst nog aanpassing aan de spouw of gevel nodig zijn, vallen de spouwisolatie prijzen uiteraard hoger uit.

  Dikte van de spouw

  Een spouw moet minimaal 5 centimeter zijn voor spouwmuurisolatie. Hoe breder de spouw, hoe meer isolatiemateriaal er aangebracht kan worden. De spouwmuurisolatie kosten vallen hierdoor hoger uit, maar je besparing per jaar stijgt ook aanzienlijk. Meer isolatiemateriaal zorgt voor een hogere spouwmuur isolatiewaarde. Ook de dikte van de muren zelf speelt een rol bij de isolatiewaarde.

  Soort isolatie voor spouwmuur

  Er zijn verschillende opties bij een spouwmuurisolatie. Wat is de beste spouwmuurisolatie voor jou? De verschillende materialen hebben diverse prijsklasses en kenmerken. PUR schuim isoleert bijvoorbeeld het beste, maar is belastender voor het milieu en duurder dan de andere 2 opties.

  Soorten
  Prijs per m2*
  Glaswol € 15 - 20
  EPS € 20 - 25
  PUR Schuim € 25 - 30

  *Isolatiemateriaal prijs per vierkante meter inclusief plaatsen.

  Oppervlak spouwmuur

  De prijs per m2 spouwmuurisolatie is afhankelijk van het geveloppervlak. Een huis met 30m2 geveloppervlak zal een hogere vierkante meter prijs hebben voor spouwisolatie dan een huis met 150 m2 geveloppervlak. Het isolatiebedrijf kan efficiënter werken met grotere oppervlaktes.

  spouwmuur isoleren

  Spouwmuur na-isoleren: hoe werkt dit?

  Wil je spouwmuurisolatie aanbrengen in een bestaand huis? Dan heet dit na-isoleren van de bestaande spouw. Maar hoe gaat dit na-isoleren van de spouw in zijn werk?

  1. Spouw inspecteren
  2. Gaten boren in voegen van buitenmuur
  3. Materiaal in spouw spuiten met spuitpistool
  4. Gaten afdichten na vullen spouw

  1. Spouw inspectie

  Voordat een spouwisolatie plaatsvindt is er altijd eerst een inspectie nodig. Een expert voert een endoscopisch onderzoek uit om vast te stellen wat de staat van de spouw is en welk materiaal het meest geschikt is. Deze inspectie vindt altijd plaats, bij isoleren én na-isoleren van de spouw.

  Van 1920 tot en met 1976 werden woningen wel met een spouwmuur gebouwd, maar werden de spouwmuren niet geïsoleerd. In bepaalde gevallen is er nooit spouwisolatie toegevoegd en is het nodig om de spouwmuur volledig te isoleren.

  Is de spouwmuur van woningen tussen 1920 en 1976 al eens geïsoleerd, maar is dit slechts gedeeltelijk gedaan of niet goed? Dan is een naïsolatie van de spouwmuur nodig. De buitenmuur moet dan wel in goede staat zijn én een dampopen/ademende bekleding hebben (anders kunnen er vochtproblemen ontstaan).

  Zijn de spouwmuren al eens geïsoleerd, maar heb je last van vochtproblemen of tocht? Spouwmuurisolatie uit de jaren 80 kan deze problemen veroorzaken. Door de oude spouwmuurisolatie te verwijderen, voorkom je onnodig energieverlies en ga je (nieuwe) vochtproblemen tegen. Oude spouwmuurisolatie verwijderen brengt uiteraard extra kosten met zich mee. 

  De spouw moet vrij zijn van puin of cementresten (cementbaarden), anders kunnen er koudebruggen ontstaan. Dit kan weer leiden tot vochtproblemen. Vaak is het goed mogelijk een vervuilde spouw te reinigen. Laat dit goed onderzoeken door een expert.

  In veel woningen vindt de ventilatie van de kruipruimte plaats via de spouwmuur. Na een spouwmuurisolatie is dit niet meer mogelijk. Het isolatiebedrijf moet dan nieuwe ventilatiekanalen maken voor de kruipruimte om te voorkomen dat vocht en schadelijke stoffen naar de woning lekken.

  Er kunnen vleermuizen wonen of slapen in jouw spouwmuren. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort en je mag een spouwmuur met vleermuizen dus niet zomaar vullen. In de Wet natuurbescherming staat dat je een ontheffing nodig hebt. Deze ontheffing vraag je aan bij de provincie. Voordat je een ontheffing kunt aanvragen, moet je onderzoek laten doen door een deskundige. Houd rekening met extra tijd voordat je de spouw kunt isoleren.

  2. Gaten boren in voegen

  Om de isolatie in de spouwmuur te krijgen, worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. De grootte van de boorgaten is afhankelijk van de breedte van de voeg en het gekozen isolatiemateriaal. Doorgaans wordt er gebruikgemaakt van een vooraf bepaald boorgaten patroon, bijvoorbeeld met gaten op de kruising van voegen.

  3. Isolatie aanbrengen

  Indien nodig worden naden en kieren afgedicht aan de buitenzijde van de woning. Vervolgens kan het isolatiebedrijf de spouw vullen met isolatiemateriaal. Dit gebeurt met een spuitpistool, waarmee het materiaal in de spouw wordt gespoten of geblazen. Hoeveel centimeter spouwisolatiemateriaal er wordt aangebracht, is afhankelijk van de dikte van de spouw.

  4. Gaten dichtmaken

  Na het aanbrengen van de isolatie worden de gaten weer dichtgemaakt. Hiervoor wordt een voegmortel gebruikt in dezelfde kleur als de andere voegen. Het bedrijf zorgt ervoor dat alles opgeruimd en netjes wordt achtergelaten.

  Let op: heb je een tussenwoning, hoekwoning of 2-onder-1-kapwoning en willen je buren geen spouwmuurisolatie? Dan worden er spouwborstels aangebracht, om te voorkomen dat het isolatiemateriaal verspreidt of wegzakt richting de buren. Deze spouwborstels worden op de erfscheiding via kleine gaten in de voegen aangebracht.

  Spouw laten isoleren door erkend bedrijf

  Het is belangrijk dat de spouwmuur op de juiste manier geïsoleerd wordt. Bij een verkeerde isolatie kun je juist last krijgen van vochtproblemen of koudebruggen. Ontdek meer over fouten bij spouwmuurisolatie en hoe je ze kunt voorkomen.

  Schakel altijd de hulp in van een ervaren, en bij voorkeur gecertificeerde (SKG-IKOB), vakman. Deze vakman weet precies welk materiaal het beste is en hoe hij jouw spouw kan (na-)isoleren.

  Kom je in aanmerking voor subsidie? Wil je subsidie aanvragen voor spouwmuurisolatie? Een voorwaarde is dat de isolatie door een vakman is uitgevoerd.

  Oude spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen

  Is er al spouwisolatie aanwezig en wil je de spouwisolatie na-isoleren? Dan kijkt de specialist ook of na-isolatie van de spouw verstandig is. Een bouwfysicus kan dit berekenen. Ook wordt gekeken of het verstandig is om oude spouwisolatie te verwijderen en vervangen. Dit is verstandig als:

  • Moderne isolatiematerialen beter isoleren
  • Isolatie verouderd is of naar beneden gezakt in de spouw

  Als isolatiemateriaal niet goed op zijn plek blijft zitten, ontstaan er koudebruggen in de gevel. Bij verouderde kwaliteit minerale vlokken kan dit voorkomen, maar ook UF-schuim kan verpoederen/scheuren en hierdoor koudebruggen veroorzaken. Koudebruggen kunnen leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming. Oud spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen is hier de beste optie.

  Spouwmuurisolatie verwijderen

  Hoe oud isolatiemateriaal wordt verwijderd, is afhankelijk van het materiaal. In veel gevallen worden er gaten in de voegen geboord. Het isolatiemateriaal wordt dan uit de spouw geblazen. Deze gaten kunnen vervolgens worden gebruikt voor het inblazen van nieuw isolatiemateriaal.

  Spouwmuurisolatie herstellen

  In sommige situaties is het verwijderen van bestaand spouwisolatiemateriaal niet nodig. Herschikken en aanvullen van het oude materiaal is dan voldoende. Of er wordt een deel van de oude isolatie verwijderd en aangevuld met nieuw materiaal. Een grondige spouwmuurinspectie kan uitwijzen wat de beste optie is voor jouw woning.

  Spouwmuur na-isoleren: inspectie

  Met een warmtecamera en endoscoop wordt gekeken naar de staat van het aanwezige isolatiemateriaal. Zo kunnen temperatuurverschillen in de gevel worden opgemerkt. Met de endoscoop kan in de spouw gekeken worden. Bijvoorbeeld om te kijken welk isolatiemateriaal er precies is gebruikt.

  Spouw isoleren door vakman

  Geen vergunning nodig voor spouwmuurisolatie Voor het isoleren van je spouwmuur heb je geen vergunning nodig, er verandert namelijk niets aan het uiterlijk en de constructie van je huis.

  Beste deal vinden voor spouwmuurisolatie

  Je kunt jouw spouwmuur isoleren met een gerust hart, zonder bang te zijn voor vocht in huis. Laat je spouwmuurisolatie uitvoeren door een vakkundig bedrijf, die je adviseert over het juiste isolatiemateriaal én de isolatie voor je uitvoert. Dit bedrijf kan je tevens adviseren over ventilatiemogelijkheden om vocht en schimmelvorming te voorkomen. Vraag gratis en vrijblijvend spouwmuurisolatie offertes aan via Slimster en vind de beste deal voor jou.

  Direct ervaren spouwmuurisolatie bedrijven vergelijken

  BSB ETS isolatie logo
  Isoltrend logo
  Energiecontrol logo
  ISOhome logo
  Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal