Kosten spouwmuur laten isoleren

Minimale kosten € 1.000
Gemiddelde kosten € 1.750
Maximale kosten € 2.500
Prijsindicatie spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie is de meest betaalbare en rendabele isolatiemogelijkheid voor je woning. Wat kost je spouwmuur isoleren en hoeveel kun je besparen? Ontdek alles over de kosten, besparing en terugverdientijd van spouwmuurisolatie.

Wat kost een spouwmuur isoleren?

Soort woning Prijs* Besparing in € Besparing in m3
Tussenwoning € 700 - 1.100

€ 260 per jaar

500 m3
Hoekwoning € 1.500 - 2.400

€ 500 per jaar

800 m3
Vrijstaande woning € 2.000 - 3.000

€ 700 per jaar

1150 m3

*Gemiddelde prijsindicatie van spouwmuurisolatie gemiddelde woning.
Meer over besparing spouwmuurisolatie

Wat kost een spouwmuur isoleren? Bekijk de spouwmuurisolatie prijzen per woning. Deze prijzen zijn exclusief een eventuele spouwmuurisolatie subsidie. Spouwisolatie is een rendabele manier om je woning te isoleren. Gemiddeld verdien je de investering van spouwisolatie in 3-5 jaar terug. De exacte terugverdientijd is afhankelijk van je eigen stookgedrag en situatie.

Spouwmuurisolatie kosten vergelijken

Hoeveel kost spouwmuurisolatie per m2

Soorten Prijs per m2*
Glaswol € 15 - 20
EPS € 20 - 25
PUR Schuim € 25 - 30

*Isolatiemateriaal prijs per vierkante meter inclusief plaatsen.

Spouwmuurisolatie kost gemiddeld € 15 - 30 per m2. Deze m2 prijs is inclusief isolatiemateriaal en plaatsing.

9% btw op arbeidskosten
De arbeidskosten van spouwisolatie vallen onder het verlaagde btw-tarief van 9%. Let op: het isolatiemateriaal valt wel onder 21% btw.

Wat beïnvloedt de spouwmuurisolatie prijs?

Het totale bedrag is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Bereikbaarheid (bv. steiger nodig?)
 • Staat van gevel (bv. impregneren nodig?)
 • Dikte van de spouw
 • Totale oppervlakte spouw
 • Isolatiemateriaal
spouwisolatie

Staat van gevel: is spouwisolatie mogelijk?

Als je huis een spouw heeft, betekent dit niet direct dat een spouwmuurisolatie mogelijk is. Ten eerste is de gevelafwerking belangrijk:

 • Gemetselde gevel: spouwmuurisolatie via boorgaten in voegen
 • Heb je een gevel met bekleding, een gestucte of geverfde gevel? Het kan dan lastiger zijn om je spouwmuur te isoleren, maar het is vaak wel mogelijk. Laat je adviseren door een isolatiebedrijf over de mogelijkheden.

Daarnaast is het belangrijk dat de spouw voldoet aan de volgende voorwaarden:

Spouw is dik genoeg Minimaal 4-5 cm (laat je adviseren bij dunnere spouw).
Spouw is niet vervuild Geen cementresten of cementbaarden aanwezig.
Gevelbekleding is dampopen Vocht in muur moet afgevoerd worden. Geglazuurde gevelstenen, gestucte gevel of geverfde gevel met dampdichte verf zijn niet geschikt.
Gevel is in goede staat Laat beschadigde gevel eerst herstellen voor spouwisolatie.
Gevels zijn beschermd Ligt je gevel bloot aan slagregens? Zorg dan dat deze geïmpregneerd is.

Als er eerst nog aanpassing aan de spouw of gevel nodig zijn, vallen de spouwisolatie prijzen uiteraard hoger uit.

Wat doen bij houtskeletbouw?
Bij houtskeletbouw (stenen buitenmuur, houten binnenmuur) is spouwmuurisolatie lastiger uit te voeren. Houd er rekening mee dat niet ieder bedrijf deze spouwmuurisolatie kan uitvoeren. Geef daarom bij je offerte aanvraag aan dat het om houtskeletbouw gaat.

Dikte van de spouw

Een spouw moet minimaal 4-5 centimeter zijn voor spouwmuurisolatie. Maar: hoe breder de spouw, hoe meer isolatiemateriaal er aangebracht kan worden. Je hebt dan hogere spouwmuurisolatie kosten, maar je besparing per jaar stijgt ook aanzienlijk. Meer isolatiemateriaal zorgt voor een hogere spouwmuur isolatiewaarde.

Let op: ook de dikte van de muren zelf speelt een rol bij de isolatiewaarde.

Soort isolatie voor spouwmuur

Er zijn verschillende opties bij een spouwmuurisolatie. Wat is de beste spouwmuurisolatie voor jou? De verschillende materialen hebben diverse prijsklasses en kenmerken. PUR schuim isoleert bijvoorbeeld het beste, maar is belastender voor het milieu en duurder dan de andere 2 opties.

Soorten Prijs per m2*
Glaswol € 15 - 20
EPS € 20 - 25
PUR Schuim € 25 - 30

*Isolatiemateriaal prijs per vierkante meter inclusief plaatsen.

Oppervlak spouwmuur

De prijs per m2 spouwmuurisolatie is afhankelijk van het geveloppervlak. Een huis met 30m2 geveloppervlak zal een hogere vierkante meter prijs hebben voor spouwisolatie dan een huis met 150 m2 geveloppervlak. Het isolatiebedrijf kan efficiënter werken met grotere oppervlaktes.

Spouw laten isoleren door erkend bedrijf

Het is belangrijk dat de spouwmuur op de juiste manier geïsoleerd wordt. Bij een verkeerde isolatie kun je juist last krijgen van vochtproblemen of koudebruggen. Ontdek meer over fouten bij spouwmuurisolatie en hoe je ze kunt voorkomen.

Schakel altijd de hulp in van een ervaren, en bij voorkeur gecertificeerde (SKG-IKOB), vakman. Deze vakman weet precies welk materiaal het beste is en hoe hij jouw spouw kan (na-)isoleren.

Kom je in aanmerking voor subsidie?
Wil je subsidie aanvragen voor spouwmuurisolatie? Een voorwaarde is dat de isolatie door een vakman is uitgevoerd.

Oude spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen

Is er al spouwisolatie aanwezig en wil je de spouwisolatie verbeteren? Dan kijkt de specialist of in deze spouw na-isolatie verstandig is. Een bouwfysicus kan hierbij helpen. Ook wordt gekeken of het verstandig is om oude spouwisolatie te verwijderen en vervangen. Dit is verstandig als:

 • Moderne isolatiematerialen beter isoleren
 • Isolatie verouderd is of naar beneden is gezakt in de spouw

Als isolatiemateriaal niet goed op zijn plek blijft zitten, ontstaan er koudebruggen in de gevel. Bij verouderde kwaliteit minerale vlokken kan dit voorkomen, maar ook UF-schuim kan verpoederen/scheuren en hierdoor koudebruggen veroorzaken. Koudebruggen kunnen leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming. Oud spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen is hier de beste optie.

Spouwmuurisolatie verwijderen

Hoe kan je oud isolatiemateriaal verwijderen? Dit is afhankelijk van het materiaal. Vaak worden er gaten in de voegen geboord. Het isolatiemateriaal wordt dan uit de spouw geblazen. Deze gaten kunnen vervolgens worden gebruikt voor het inblazen van nieuw isolatiemateriaal.

Spouwmuurisolatie herstellen

Soms is het verwijderen van bestaand spouwisolatiemateriaal niet nodig. Herschikken en aanvullen van het oude materiaal is dan voldoende. Of er wordt een deel van de oude isolatie verwijderd en aangevuld met nieuw materiaal. Een grondige spouwmuurinspectie kan uitwijzen wat de beste optie is voor jouw woning.

Spouwmuur na-isoleren: inspectie

Met een warmtecamera en endoscoop wordt gekeken naar de staat van het aanwezige isolatiemateriaal. Zo kunnen temperatuurverschillen in de gevel worden opgemerkt. Met de endoscoop kan in de spouw gekeken worden. Bijvoorbeeld om te kijken welk isolatiemateriaal er precies is gebruikt.

Spouw isoleren door vakman
Gratis offertes
Geen vergunning nodig voor spouwmuurisolatie
Voor het isoleren van je spouwmuur heb je geen vergunning nodig, er verandert namelijk niets aan het uiterlijk en de constructie van je huis.

Beste deal vinden voor spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kosten

Je kunt jouw spouwmuur isoleren met een gerust hart, zonder bang te zijn voor vocht in huis. Laat je spouwmuurisolatie uitvoeren door een vakkundig bedrijf, die je adviseert over het juiste isolatiemateriaal én de isolatie voor je uitvoert. Dit bedrijf kan je tevens adviseren over ventilatiemogelijkheden om vocht en schimmelvorming te voorkomen. Vraag gratis en vrijblijvend spouwmuurisolatie offertes aan via Slimster en kom er achter hoeveel het kost om de spouwmuur van jouw woning te laten isoleren door een gespecialiseerd bedrijf. Vind de beste isolatie deal.

Vergelijk spouwisolatie specialisten

ISOGLOBE
ETS Isolatie
Dakisoleren.nl
Bureau voor Verduurzamen
BKW Isolatie
AZ Isolatietechniek
Isolatie Totaal Nederland
Hetisolatieteam.nl
BEVO Isolatie
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis spouwmuurisolatie offertes?
Geheel vrijblijvend
Kosten spouwmuur laten isoleren