Gratis spouwmuurisolatie offertes?
Gratis & vrijblijvend

Subsidie spouwmuurisolatie 2024

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Is er in 2024 subsidie mogelijk voor spouwmuurisolatie? Hoe kom je in aanmerking voor een landelijke spouwmuurisolatie subsidie en zijn er ook lokale subsidies beschikbaar?

Spouw isoleren 2024: subsidie via ISDE, SVOH & SVVE
Je kunt spouwmuurisolatie subsidie aanvragen via de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Voor huurwoningen is er de mogelijkheid van subsidie via de SVOH, bedrijven kunnen ook gebruikmaken van de SVOH, en VvE's via de SVVE.

Spouwmuurisolatie plaatsen: subsidie mogelijk in 2024?

Laat je spouwmuurisolatie uitvoeren? Dan kun je in 2024 gebruikmaken van verschillende subsidies. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Regelingen 2024 Particulier Zakelijk VvE
ISDE
SVVE
SVOH

Welke landelijke subsidies zijn er?

Particulieren en bedrijven kunnen verschillende maatregelen subsidie aanvragen. Hiervoor zijn er verschillende soorten beschikbaar:

Spouwmuurisolatie laten plaatsen met subsidie?

 • 345 aangesloten isolatiespecialisten.
 • Vergelijk bedrijven die plaatsen in jouw gemeente.
 • Offertes zijn geheel gratis & vrijblijvend.
 • Altijd inclusief advies & hulp bij subsidie aanvragen & andere regelingen.

Spouwmuur isoleren subsidie via ISDE

Laat je jouw spouwmuur isoleren? In 2024 kan je subsidie aanvragen via de ISDE. Wil je gebruikmaken van deze subsidie? Dan gelden enkele voorwaarden.

Algemene ISDE-voorwaarden isolatie

 • Isoleer eerst je woning en vraag dan subsidie aan.
 • Isoleer de huidige oppervlakte van je woning; geen subsidie voor isolatie bij uitbreiding van het oppervlak door een aanbouw, nieuwe verdieping, nieuwe dakkapel of het betrekken van een garage bij je woning.
 • Het isolatiemateriaal moet voldoende dik zijn om aan de isolatiewaarde te voldoen, zonder de bestaande isolatie mee te tellen.
 • De isolatie wordt geplaatst door een bouw(installatie)bedrijf. Je mag niet zelf isoleren.
 • Maak tijdens de werkzaamheden een foto als bewijs van de uitgevoerde isolatie.
 • Per type isolatie krijg je maar één keer subsidie. Heb je bijvoorbeeld eerder subsidie ontvangen voor HR++ glasisolatie? Dan kun je hiervoor later niet nogmaals subsidie aanvragen. Ook niet als dit glas op een andere verdieping van je woning wordt geplaatst. Je mag wel op een later moment subsidie aanvragen voor een andere isolatiemaatregel, zoals dakisolatie of vloerisolatie. Tip: laat je binnen 24 maanden meerdere keren dezelfde isolatiemaatregel uitvoeren? Wacht dan met je aanvraag en vraag in één keer subsidie aan.
 • Dien je subsidieaanvraag in binnen 24 maanden na het uitvoeren van de eerste werkzaamheden.
 • Isoleer een woning met een bouwjaar voor 1 januari 2019 of toon aan dat de omgevingsvergunning voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
 • Voor monumentale woningen gelden er aangepaste voorwaarden. Deze maken het toegankelijker om jouw monument te isoleren.

Ben je de eigenaar, maar verhuur je jouw woning? Dan word je binnen de ISDE gezien als een zakelijke aanvrager. Voor isolatiemaatregelen kun je dan subsidie aanvragen via de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Let op: hier gelden andere voorwaarden.

Voorwaarden subsidie spouwisolatie

 • Je laat minimaal 10 m2 spouwmuur isoleren door een erkend isolatiebedrijf.
 • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 1,1 [m2 K/w].

Bekijk de algemene voorwaarden over de ISDE-subsidie. Of kijk voor alle voorwaarden en details op de website van de RVO.

Hoeveel ISDE-subsidie krijg ik voor spouwmuurisolatie?

Maatregel Subsidiebedrag¹ Voorwaarde
Spouwmuurisolatie € 4 per m2

Vanaf 10 t/m 170 m2

¹ Subsidiebedragen alleen voor 1 maatregel. Bedrag verdubbelt bij 2 maatregelen.

Bonus voor biobased isolatiemateriaal
Vanaf 1 januari 2024 geldt er een bonus wanneer je gebruikmaakt van milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Wanneer je biobased spouwmuurisolatie laat aanbrengen, dan krijg je een bonus van €1,50 per m2.
Eerst spouw isoleren, dan subsidie aanvragen
Gratis offertes

SVVE subsidie voor spouwmuurisolatie

Wil je als Vereniging van Eigenaren gebruikmaken van isolatie subsidie, dan kun je in aanmerking komen voor de SVVE-subsidie wanneer je je spouwmuren laat voorzien van isolatie. Om in aanmerking te kunnen komen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

Minimale isolatiewaardes en oppervlaktes standaard

Maatregel Minimale isolatiewaarde¹ Minimale oppervlakte (per woning)²

spouwmuurisolatie³

Rd ≥ 1,1 m2K/W

10 m2

¹ Er wordt alleen uitsluitend gekeken naar het nieuwe isolatiemateriaal dat je toevoegt. Bestaande (oude) isolatie valt buiten de subsidieregeling.
² Vermenigvuldigd met het aantal appartementen in jouw gebouw(en).
³ Je laat lokaal spuiten met PIR of PUR uitvoeren met HFK-vrije blaasmiddelen.

Bekijk de algemene voorwaarden over de SVVE-subsidie. Of kijk voor alle voorwaarden en details op de website van de RVO.

Hoeveel SVVE-subsidie krijg ik voor spouwmuurisolatie?

Maatregel Subsidiebedrag¹
Spouwmuurisolatie € 4 per m2

¹ Gem. subsidiebedrag voor 1 maatregel per m2 in 2024. Vanaf 2 maatregelen wordt dit bedrag verdubbeld.

Bonus voor biobased isolatiemateriaal
Vanaf 1 januari 2024 geldt er een bonus wanneer je gebruikmaakt van milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Wanneer je biobased spouwmuurisolatie laat aanbrengen, dan krijg je een bonus van €1,50 per m2.
Spouwmuur voor VvE laten isoleren met subsidie?
Gratis offertes

SVOH subsidie voor spouwmuurisolatie

Heb je een huurwoning? Dan kun je gebruikmaken van de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). In de tabel hieronder vind je de minimale eisen waar je aan moet voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor de SVOH-subsidie.

Maatregel Minimale isolatiewaarde- of rendementseis Minimale oppervlakte (per woning in m2)
Spouwmuurisolatie Rd ≥ 1,1 10 m2

Meldcode bij isolatiemaatregel

Laat je een isolatiemaatregel uitvoeren? Dan wordt er tijdens de subsidieaanvraag om een meldcode gevraagd. Controleer voordat je de maatregel aanschaft, of jouw isolatiemaatregel op de meldcodelijst staat.

Staat jouw maatregel niet op de lijst? Dan kun je ook subsidie aanvragen. Stuur wel bij jouw subsidieaanvraag de productbeschrijving en technische informatie mee. Het kan zijn dat jouw maatregel niet voldoet aan onze eisen. De aanvraag wordt dan afgewezen en je krijgt geen subsidie.

Ga je een monumentale huurwoning verduurzamen? Op dit moment zijn er geen meldcodelijsten voor monumenten. Ook zijn er voor de SVOH geen meldcodelijsten voor maatregelen anders dan isolatiemaatregelen en isolerend glas.

Bekijk de algemene voorwaarden over de SVOH-subsidie. Of kijk voor alle voorwaarden en details op de website van de RVO.

Hoeveel SVOH-subsidie krijg ik voor spouwmuurisolatie?

Maatregel Subsidiebedrag¹
Spouwmuurisolatie

€ 4 per m2

¹ Gem. subsidiebedrag voor 1 maatregel per m2 in 2024. Vanaf 2 maatregelen wordt dit bedrag verdubbeld.

Lokale subsidie voor spouwmuurisolatie

Naast de landelijke premie/subsidie voor spouwmuurisolatie, zijn er ook altijd verschillende lokale initiatieven. Of er een lokale subsidie beschikbaar is, verschilt per gemeente. Je kunt bij jouw gemeente informeren naar de mogelijkheden voor subsidie. Benieuwd naar andere regelingen die je kunt gebruiken? Check dit op de Energiesubsidiewijzer.

Spouwmuurisolatie met subsidie advies van expert?

Subsidie spouwmuurisolatie

Wil je je spouwmuur isoleren en gebruikmaken van subsidies om te besparen? Vraag dan vrijblijvende spouwmuurisolatie offertes aan bij Slimster en kom in contact met vakkundige bedrijven die werken in jouw regio. Laat je informeren en vergelijk de bedrijven met elkaar. Je kiest zelf wie het beste bij je past.

Veelgestelde vragen

Direct 345 spouwmuurisolatie specialisten vergelijken?

ISOGLOBE
ETS Isolatie
Dakisoleren.nl
Bureau voor Verduurzamen
BKW Isolatie
AZ Isolatietechniek
Isolatie Totaal Nederland
Hetisolatieteam.nl
BEVO Isolatie
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal