Nadelen spouwmuurisolatie & grootste fouten

Product Specialist
3 minuten

Een spouwmuur na-isoleren is vakwerk. Veel problemen met spouwmuurisolatie ontstaan door een slechte inspectie, slechte uitvoering of onvoldoende ventilatie. Het is daarom extra belangrijk om voor deze klus een vakkundig bedrijf in te schakelen. De grootste valkuil is willen bezuinigen. Bezuinigen op een bedrijf of onvoorbereid zelf aan de slag gaan, kan leiden tot een hoop (onnodige) problemen.

Ervaringen spouwmuurisolatie

Er zijn online ontzettend veel ervaringen over spouwmuurisolatie te vinden. Klachten en andere negatieve ervaringen gaan veelal over het verkeerde soort spouwmuurisolatie of een slechte isolatie die tot vochtproblemen en koudebruggen leidden. Deze ervaringen onderschrijven het belang van een vakkundig bedrijf: bezuinig niet op de isolatie en laat de spouwmuurisolatie plaatsen door een specialist.

Spouwmuur laten isoleren
Vergelijk offertes

Grootste fouten spouwmuurisolatie

  • Geen controle van spouwankers
  • Geen inspectie vooraf
  • Geen goede ventilatie aanwezig
  • Verkeerd isolatiemateriaal
  • Isolatie verkeerd uitgevoerd
spouwmuurisolatie valkuilen

Hoe ontstaat vocht in huis na spouwmuurisolatie?

Een goed uitgevoerde spouwmuurisolatie leidt niet tot vochtproblemen. Sterker nog: spouwmuurisolatie gaat vocht en schimmel tegen. Hoe kan er dan toch vocht in huis ontstaan na isolatie?

  • Condensatievocht: in een woning is altijd condensatievocht aanwezig, bv. door koken of douchen. In een slecht geïsoleerd huis vindt dit vocht zijn weg naar buiten door kieren. Ga je jouw spouwmuren isoleren, maar zorg je niet voor een nieuwe manier van ventileren? Dan kan het vocht geen kant meer op.
  • Vocht aan buitenmuren: ontbreekt luchtcirculatie, dan kan vocht minder snel verdampen. Hierdoor kunnen er barsten in de stenen buitenmuur ontstaan in de winter. Dit is te voorkomen met het juiste isolatiemateriaal óf door de muren te impregneren.
  • Koudebruggen: wordt niet het juiste isolatiemateriaal gebruikt of wordt de isolatie niet correct uitgevoerd? Dan kunnen er koudebruggen ontstaan, met vochtproblemen ín de muur als gevolg. Dit kan je voorkomen door de isolatie te laten uitvoeren door een vakkundig en erkend bedrijf.

Vochtproblemen door spouwmuur isoleren

Een goed uitgevoerde spouwmuurisolatie leidt niet tot vochtproblemen. Sterker nog: spouwmuurisolatie gaat vocht en schimmel tegen. Hoe kan er dan toch vocht in huis ontstaan na isolatie? Onvoldoende ventilatie en een slechte spouwisolatie zijn de grootste oorzaken van vochtproblemen.

Hoe vochtproblemen spouwmuur voorkomen?

Een goede spouwmuur inspectie geeft je de zekerheid dat jouw spouw geschikt is voor isolatie. Ook komt bij deze inspectie aan bod wat je kunt veranderen om wél spouwisolatie uit te voeren. Wist je dat verkeerd isolatiemateriaal ook kan leiden tot vochtproblemen? Nog een reden om de hulp van een vakman in te schakelen.

Tip: heb je al last van vochtproblemen in huis? Ontdek dan meer over vochtbestrijding.

slimster
Vooronderzoek op de offerte
Controleer op de offerte of de inspectie vooraf, de kwaliteitseisen voor de uitvoering en de nacontrole benoemd zijn. Zo voorkom je verrassingen achteraf.

Verkeerd isolatiemateriaal kan ook leiden tot vochtproblemen. Ook hier geldt: schakel de hulp in van een vakkundig isolatiebedrijf, die precies weet welk isolatiemateriaal het beste is voor jou.

Wist je dat: om in aanmerking te komen voor spouwmuurisolatie subsidie moet je de isolatie laten uitvoeren door een vakspecialist.

grootste fouten bij spouwmuurisolatie

Vocht na spouwmuurisolatie: ventileren is de oplossing

Is de installatie correct uitgevoerd? En is er gekozen voor het beste isolatiemateriaal met de juiste isolatiewaarde voor spouwmuren? Een goede ventilatie is dan cruciaal om vochtproblemen te voorkomen. Laat mechanische ventilatie of balansventilatie installeren voor een optimaal binnenklimaat.

Meer over ventileren?
Ventilatie

Spouwmuurisolatie laten doen door vakman

Je kunt jouw spouwmuur isoleren met een gerust hart, zonder bang te zijn voor vocht in huis. Laat je spouwmuurisolatie uitvoeren door een vakkundig bedrijf, die je adviseert over het juiste isolatiemateriaal én de isolatie voor je uitvoert. Dit bedrijf kan je tevens adviseren over ventilatiemogelijkheden om vocht en schimmelvorming te voorkomen. Vraag gratis en vrijblijvend spouwmuurisolatie offertes aan via Slimster en vind de beste deal voor jou.