Isolatiewaarde spouwmuurisolatie

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Wat is de isolatiewaarde van een spouwmuur en hoe kun je deze spouwmuur isolatiewaarde berekenen? Hiervoor wordt gebruikgemaakt van enkele waarden.

Gebruikte isolatiewaarden spouwmuur

  • R-waarde: warmteweerstand van (isolatie)materiaal (hoger = beter)
  • Rc-waarde: totale warmteweerstand van een constructie (hoger = beter)

Minder bekende isolatiewaarden

  • U-waarde: warmteverlies, omgekeerde van R-waarde (lager = beter)
  • Lambda-waarde: warmtegeleiding van (isolatie)materiaal (lager = beter)
  • K-waarde: gemiddelde isolatiewaarde van je huis (lager = beter)
Meer over spouwmuur
Spouwmuurisolatie kosten

R-waarde spouwmuur berekenen

De R-waarde (ook wel Rd-waarde genoemd) geeft de warmteweerstand aan van een bepaald materiaal. Het isolerende vermogen van een element wordt dus weergegeven met de Rd-waarde.

De Rd-waarde is altijd vermeld bij isolatiematerialen. Wil je zelf de Rd-waarde berekenen? Dan heb je de lambdawaarde nodig (W/mK). Ook deze waarde is vermeld bij isolatiematerialen.

U-waarde spouwmuur
In Nederland wordt de U-waarde alleen gebruikt voor ramen en kozijnen, voor andere materialen wordt de R-waarde gebruikt. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte ontsnapt door een vierkante meter per seconde van een specifiek element. Het is de omgekeerde variant van de R-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er ontsnapt.
berekening rc waarde spouwmuur

Rc-waarde spouwmuur

De Rc-waarde is de totale R-waarde van een constructie. Wat is het verschil tussen een ongeïsoleerde en geïsoleerde spouwmuur?

  • Spouwmuur zonder isolatie: gemiddelde Rc-waarde van 0,4
  • Spouwmuur met isolatie: gemiddelde Rc-waarde van 1,7

Wil je zelf de Rc-waarde van een spouwmuur berekenen? We raden je aan dit altijd te laten doen door een constructeur. Het is namelijk meer dan het optellen van de Rd-waardes van alle gebruikte materialen.

Spouwmuur laten isoleren
Vergelijk offertes
spouwmuurisolatie naar bouwjaar

Rc-waarde spouwmuur Bouwbesluit

Wil je jouw woning isoleren? Er is wettelijk vastgelegd aan welke eisen de thermische isolatie van een gebouw moet voldoen. Ook gelden er eisen voor de afzonderlijke bouwdelen, zoals vloeren, daken of gevels. Bij het isoleren van een gevel gelden de volgende minimale Rc-waarden:

Constructie Nieuwbouw Renovatie
Gevel (incl. spouwmuur) Rc 4,7 m2K/W Rc 1,3 m2K/W

Renovatie

Voor kleinschalige verbouwingen geldt de renovatie-eis van Rc = 1,3 m2K/W. Het na-isoleren van een spouwmuur valt onder de renovatie eisen.

Nieuwbouw

Onder nieuwbouw vallen nieuw te bouwen woningen, maar ook een nieuwe uitbouw of opbouw, en verbouwingen waarbij minimaal 25% van het oppervlak van de integrale bouwschil wordt gewijzigd of vergroot. Bij een ingrijpende renovatie is enkel spouwmuurisolatie niet voldoende om aan het Bouwbesluit te voldoen. Er is dan meer isolatie aan gevel nodig.

Geïsoleerde spouwmuur nog beter isoleren

Een geïsoleerde spouwmuur heeft gemiddeld een Rc-waarde van 1,7. Om een gevel met Rc = 4,7 te krijgen, is alleen spouwmuurisolatie niet voldoende. Je kunt spouwmuurisolatie uitstekend combineren met andere isolaties aan de gevel:

Op deze manier kun je wel de vereiste isolatiewaarde bereiken. Heeft jouw woning een spouwmuur? Laat dan eerst de spouwmuur isoleren en daarna pas de binnen- of buitenmuur.

Isolatiewaarde spouwmuur voor subsidie

Wil je in aanmerking komen voor subsidie? De spouwmuurisolatie terugverdientijd wordt dan nog aantrekkelijker. Er gelden dan wel minimale isolatiewaarden per maatregel. Voor een spouwmuurisolatie is een minimale Rd-waarde van 1,1 m2 K/W vereist van de toegevoegde isolatie.

Meer over subsidie voor spouwmuurisolatie?
Spouwmuur subsidie

Gevel en spouwmuur met Rc 4,7 laten isoleren

Isolatiewaarde spouwmuurisolatie

Ben je op zoek naar een vakspecialist die jouw gevel en spouwmuur volgens het Bouwbesluit kan isoleren? Vraag dan gratis en vrijblijvend isolatie offertes aan bij Slimster. Zo kom je in contact met experts die in jouw regio actief zijn en jouw woning vakkundig kunnen isoleren. Je vergelijkt de vakspecialisten en beslist zelf wie jouw opdracht krijgt.

Gratis spouwmuurisolatie offertes?
Geheel vrijblijvend
Isolatiewaarde spouwmuurisolatie