Onderzoek: zijn witgoed en tv’s écht goedkoper op Black Friday?

Onderzoek: zijn witgoed en tv’s écht goedkoper op Black Friday?
Marvin Grouw
Content Manager
2 minuten

AMERSFOORT - Aanstaande vrijdag is het weer Black Friday, dé dag voor koopjesjagers. Alhoewel, de hele week vliegen de aanbiedingen je al om de oren. Vooral dure elektronica is in deze periode erg gewild. Maar in hoeverre is een nieuwe tv of wasmachine nou écht goedkoper in deze periode? Dat zocht vergelijkingswebsite Slimster.nl uit. “Er zijn zeker goede deals te vinden, maar de kans bestaat dat de prijs van het product in september juist fors is verhoogd om kortingen hoger te doen uitvallen.”

Slimster houdt al jaren de prijzen van onder meer wasmachines, wasrogers, vriezers, koelkasten en televisies bij. Voor elk van deze productgroepen berekende de vergelijker de gemiddelde prijs per maand tussen 2019 en nu. Wat opvalt in de cijfers is dat al deze artikelen in het voorjaar gemiddeld genomen een stuk goedkoper zijn dan in het najaar. September is de maand waarin de prijzen het hoogst zijn.

Eerst prijs omhoog, daarna korting

Dit laatste is een slimme marketingstrategie, zo stelt witgoedspecialist Marvin Grouw van Slimster. “Elektronicazaken zijn al in de zomer bezig met Black Friday en het feestdagenseizoen. Ze weten dat de consument in die periode op zoek is naar kortingen en verhogen daarom al twee maanden daarvoor de prijzen flink. Dat betekent dus dat je weliswaar korting krijgt ten opzichte van de prijs in september, maar vaak hetzelfde of zelfs meer betaalt dan in augustus”, aldus Grouw. Hij legt uit dat winkels alleen korting mogen geven op de laagste prijs van het product in de voorgaande dertig dagen. “Vandaar dus dat ze niet pas in oktober, maar al in september de prijzen opschroeven.”

Grouw haast zich te zeggen dat er in de Black Friday-week heus ook daadwerkelijk goede deals te vinden zijn. “Denk aan oude modellen die de showroom uit moeten om plaats te maken voor nieuwe of producten die simpelweg niet goed verkopen. Het is de kunst deze aanbiedingen te onderscheiden van de deals die te mooi lijken om waar te zijn - en dat in de praktijk dus ook vaak zijn.”

Wacht tot mei met nieuwe tv

Voor witgoed geldt dat januari en juli in de afgelopen vijf jaar het vaakst de maand bleken waarin de prijzen het laagst waren. Maar wie op zoek is naar een nieuwe televisie kan het best nog even wachten tot mei. Dat heeft er onder meer mee te maken dat retailers inspelen op grote sportevenementen in de zomer. De Tour de France, Olympische Spelen, een EK of WK voetbal: het zijn stuk voor stuk evenementen die velen graag goed willen volgen. Daarnaast is mei ook de maand waarin velen hun vakantiegeld ontvangen en dus ineens meer te besteden hebben.

Advies: vergelijk slim en ruim van tevoren

Onderzoek: zijn witgoed en tv’s écht goedkoper op Black Friday?

In het licht van deze bevindingen adviseert Slimster.nl consumenten om slim te shoppen. "Laat je niet misleiden door de ogenschijnlijke koopjes van Black Friday aanbiedingen. Oriënteer je ruim van tevoren goed, bijvoorbeeld met behulp van onze televisie vergelijker. Zo heb je een beter beeld bij welke prijzen voor een bepaald type product gangbaar zijn en kun je de échte aanbiedingen er op Black Friday beter uitpikken", zegt Marvin Grouw. “Zo haal je het meeste uit je geld en voorkom je impulsaankopen die uiteindelijk duurder uitvallen."