• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Condens op ramen: oorzaken en tips
  Ga naar

  Condens op ramen voorkomen: oorzaken & tips

  Heb jij 's ochtends vaak last van condens op de ramen of zijn je ramen de hele dag beslagen? Ontdek wat condensatie is, waarom je ramen beslaan en hoe je vochtproblemen in huis voorkomt.

  Wat is condens?

  Condens is waterdamp wat ontstaat als warme lucht afkoelt op een koud oppervlak. Je ziet het vooral 's ochtends op je ramen of in de spiegel van je badkamer na het douchen. Condens kan aan de binnen- of buitenkant van je raam zitten, of in het glas. Heb je last van condens ín beglazing? Dan is je glas lek en is je glas vervangen de enige optie.

  Glas vervangen door glaszetter
  condens binnenkant raam

  Waar kun je last hebben van condens?

  Condens is vaak aanwezig op de ramen in de slaapkamer, maar er zijn uiteraard meer plekken in huis waar condensatie kan optreden:

  • Condens op ramen
  • Condens op dakramen
  • Condens op voordeur
  • Condens op lichtkoepel
  • Condens op lichtstraat

  Wat zijn oorzaken van condens?

  Condens aan de binnenkant van je beglazing of in het glas kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Onvoldoende ventilatie in je woning
  • Veel bouwvocht in je woning
  • Lek in de beglazing

  Onvoldoende ventilatie in je woning

  Kan de vochtige lucht in jouw huis wel goed worden afgevoerd? Vaak zijn wij als mensen zelf de oorzaak van vochtige lucht. Een gemiddeld gezin produceert namelijk tussen de 10 en 15 liter vocht per dag door te ademen, douchen of koken. Al dit vocht moet ook een weg naar buiten vinden om jouw huis vochtvrij te houden.

  In een ouder huis kan vocht door kieren alsnog zijn weg naar buiten vinden. Heb je jouw huis goed laten isoleren of woon je in een nieuwbouwhuis, maar heb je onvoldoende ventilatie mogelijkheden? Dan kan het vocht in huis geen kant op. Daarom is het bij nieuwbouwwoningen zo belangrijk dat er voldoende ventilatieroosters aanwezig zijn. Hetzelfde geldt als je een oudere woning laat isoleren.

  Bouwvocht in woning aanwezig

  De uitstekende isolatie van een (nieuwbouw)woning kan dus ook zijn nadelen hebben, maar dit geldt alleen als je niet ventileert. Vooral vlak na oplevering is de ventilatie van een nieuwbouw huis belangrijk. Er zit dan namelijk nog veel bouwvocht in de muren en vloeren. Dit bouwvocht probeert zijn weg naar buiten te vinden. Zorg je niet voor een goede ventilatie, dan zal het vocht in de muren trekken en andere vochtproblemen veroorzaken.

  Lek in de beglazing

  Heb je last van condens ín de beglazing van het kozijn? Dan duidt dit op een lek in de beglazing. Dit kan komen door een verkeerde montage, productiefout of verouderderde beglazing. Heb je condens in dubbel glas, condens in HR++ glas of condens in triple glas? Dat maakt in dit geval niet uit, een lek in de beglazing valt niet te repareren en je enige opte is om je glas te vervangen.

  Glas vervangen?
  condens binnenkant raam dubbel glas
  Waarom condens aan buitenkant raam? Condens aan de buitenkant van je raam is vaak een teken van isolerende beglazing. Deze condens ontstaat bij een lage buitentemperatuur in combinatie met vochtige lucht. Zodra de buitentemperatuur stijgt, verdwijnt de condens vanzelf.

  Wat zijn gevolgen van condens op ramen in huis?

  Condens is dus in feite één manier waarop een hoge luchtvochtigheid in huis zichtbaar wordt. Heb je een enkele keer last van condens op de ramen, dakramen, lichtstraat of je lichtkoepel, dan is er niets aan de hand. Maar heb je veel last van condens op ramen en pak je de luchtvochtigheid niet aan, dan loop je kans op grotere vochtproblemen:

  • Schimmel op muren, vloeren en plafonds
  • Houtrot in kozijnen
  • Loslatend behang en schilderwerk
  • Ongedierte, zoals zilvervisjes

  Oplossingen voor hoge luchtvochtigheid in huis

  De oplossing tegen condensatie en luchtvochtigheid is in feite heel simpel: ventileren. Hoe beter jouw woning geïsoleerd is, hoe bewuster je zelf moet ventileren. Dit betekent niet dat je 24/7 al je ramen open moet hebben, maar laat je woning regelmatig doorluchten.

  • Ventileer je woning te allen tijde via ventilatieroosters in kozijnen
  • Zet tijdens het douchen een raam open of de afzuiger aan
  • Condens in de slaapkamer? Zet 's nachts een raampje open
  • Schaf een luchtontvochtiger aan als je in een ruimte zonder ramen veel last hebt van vocht
  • Is het lekker weer? Hang natte was dan buiten, dat scheelt vocht in huis

  Kozijnen laten plaatsen met ventilatieroosters

  Wil je jouw woning te allen tijde goed kunnen ventileren? Laat dan nieuwe kozijnen plaatsen die voorzien zijn ventilatieroosters. Zo kan vochtige lucht altijd zijn weg naar buiten vinden vanuit jouw woning en ga je een hoge luchtvochtigheid in huis tegen. Vraag een gratis kozijn offerte aan bij Slimster en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Door deze vakmannen te vergelijken vind je eenvoudig de beste deal.

  Vrijblijvend kozijn offertes aanvragen
  Vrijblijvend glaszetter offertes aanvragen

  Deel deze pagina