Condens op ramen: oorzaken & tips

Condens op ramen: oorzaken & tips
Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Condensatie, de omzetting van waterdamp in vloeistof op koude oppervlakken, komt vaak voor op ramen. Deze kwestie ontstaat door verschillende factoren, van onvoldoende ventilatie tot de aanwezigheid van bouwvocht. Dit artikel biedt inzicht in het begrijpen, voorkomen en aanpakken van condens op ramen.

Belangrijke punten

 • Condensatie treedt op wanneer warme lucht afkoelt op koude oppervlakken, wat resulteert in de omzetting van waterdamp in vloeistof.
 • Condensatie aan de binnenkant van ramen duidt op een hoge luchtvochtigheid binnenshuis, vaak veroorzaakt door slechte ventilatie.
 • Tips om condens op ramen te voorkomen zijn onder andere het gebruiken van mechanische ventilatie, het gebruik van afzuigventilatoren tijdens koken en douchen, en het waarborgen van goede ventilatie in goed geïsoleerde huizen.
 • Overmatige condensatie kan leiden tot aanzienlijke vochtproblemen als het niet tijdig wordt aangepakt.

Wat is condens?

Condens ontstaat wanneer warme lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, waardoor waterdamp verandert in vloeistof. Veelvoorkomend op ramen, spiegels en glazen oppervlakken, is het essentieel om dit fenomeen te beheren om potentiële vochtgerelateerde problemen te voorkomen.

Tips tegen beslagen ramen in huis

 • Zorg voor mechanische ventilatie.
 • Zet deze ventilatie nooit uit.
 • Zet ventilatie hoger tijdens het douchen. Zo voorkom je condens in badkamer.
 • Houd de deksel op de pan en zet ventilatie hoger tijdens het koken. Zo vermijd je condens in keuken.
 • Zet ‘s nachts een raampje open om condens in slaapkamer te voorkomen.
 • Schaf een luchtontvochtiger aan voor slecht geventileerde ruimtes.
 • Hang natte was buiten met mooi weer, dat scheelt vocht in huis.

Condens op ramen? 3 oorzaken

Probleem Condens binnenkant raam Condens in raam Condens buitenkant raam
Oplossing Glas vervangen Verdwijnt vanzelf bij stijging buitentemperatuur
Oorzaak Te veel vocht in huis Lek in glas Koude, vochtige lucht op isolatieglas
Offertes Ventilatie deals Glaszetter deals

condens binnenkant raam

Condens op binnenkant raam

Condensatie op de binnenzijde van ramen duidt op verhoogde luchtvochtigheidsniveaus binnenshuis. In moderne, goed geïsoleerde woningen, waar natuurlijke ventilatie beperkt kan zijn, wordt effectieve mechanische ventilatie cruciaal om overtollig vocht af te voeren.

Condens op binnenkant raam komt door:

 • Onvoldoende ventilatie in je woning
 • Veel bouwvocht in je woning
Ventilatie in huis verbeteren?
Vind beste deal

Onvoldoende ventilatie in je woning

Vaak zijn wij als mensen zelf de oorzaak van vochtige lucht. Een gemiddeld gezin produceert namelijk tussen de 10 en 15 liter vocht per dag door te ademen, douchen of koken. Al dit vocht moet ook een weg naar buiten vinden om jouw huis vochtvrij te houden.

In een oud huis is er sprake van natuurlijke ventilatie, door kieren en naden. Zo wordt de vochtige lucht afgevoerd. Heb je jouw huis goed laten isoleren of woon je in een nieuwbouwhuis? De keerzijde van goede isolatie is dat er geen natuurlijke ventilatie meer is. Zorg dan voor voldoende ventilatiemogelijkheden, zoals goede mechanische ventilatie. Zorg ook voor tijdig onderhoud, zodat het systeem goed blijft werken.

Bouwvocht in woning aanwezig

Nieuw gebouwde of goed geïsoleerde huizen kunnen bouwvocht vasthouden, wat na de bouw aandachtige ventilatie vereist. Het nalaten hiervan kan leiden tot vochtinfiltratie en potentiële langetermijnproblemen.

Condens in het glas

Heb je dubbel glas of isolatieglas en zit er condens in het glas? Dan heb je een glaslek.

Een glaslek in dubbel glas kan ontstaan door een verkeerde montage, productiefout of verouderderde beglazing. Heb je condens in dubbel glas, condens in HR++ glas of condens in triple glas? Een lek in glas is niet te repareren. De enige optie is om het glas te vervangen.

Glas laten vervangen
Vind beste glaszetter
condens binnenkant raam dubbel glas

Condens buitenkant raam

Condensatie aan de buitenkant van ramen, voornamelijk gezien bij geïsoleerd glas, treedt op bij lage temperaturen in combinatie met hoge luchtvochtigheid. Dit type condens op ramen verdwijnt doorgaans wanneer de buitentemperaturen stijgen.

Waarom condens aan buitenkant raam?
Condens aan de buitenkant van je raam is vaak een teken van isolerende beglazing. Deze condens ontstaat bij een lage buitentemperatuur in combinatie met vochtige lucht. Zodra de buitentemperatuur stijgt, verdwijnt de condens vanzelf.
vocht binnenkant raam
condens vermijden

Gevolgen van condens op ramen

Condens op de binnenkant van de ramen betekent dat er een hoge luchtvochtigheid is in huis. Heb je af en toe last van condens op de ramen, dakramen, lichtstraat of je lichtkoepel, dan zijn er simpele oplossingen. Denk aan het harder zetten van de mechanische ventilatie zodat de vochtige lucht wordt afgevoerd.

Maar heb je veel last van condens op ramen en pak je de luchtvochtigheid niet aan, dan heb je kans op grotere vochtproblemen:

Schimmel of vochtplekken op muren, vloeren & plafonds

Houtrot in kozijnen

Vochtbestrijding offertes

Loslatend behang en schilderwerk

Vochtbestrijding offertes

Ongedierte, zoals zilvervisjes

Heb je een te hoge luchtvochtigheid in huis? Om grote vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk ventilatie serieus te nemen.

middel tegen condens ramen

Condens op ramen voorkomen

Condens op ramen

Hoe kan je condens op ramen voorkomen? De oplossing is simpel: ventileren. Heb je weinig ventilatie in huis, dan kan het vocht geen kant op. Zorg dus voor voldoende ventilatie. Wil je een ventilatiesysteem laten plaatsen? Vraag dan gratis offertes aan en kom in contact met ventilatie specialisten die in jouw regio werken.

Direct gratis ventilatie offertes vergelijken