Condens op ramen: oorzaken & tips

Condens op ramen: oorzaken & tips
Pascal van de Beek
Product Specialist
4 minuten

Heb jij 's ochtends vaak last van condens op de ramen of zijn je ramen de hele dag beslagen? Ontdek wat condensatie is, waarom je ramen beslaan en hoe je vochtproblemen in huis voorkomt.

Wat is condens?

Condens is waterdamp en ontstaat als warme lucht afkoelt op een koud oppervlak. Condens zien we vaak op ramen en andere glazen oppervlaktes, zoals het glas in deuren, op de lichtkoepel, lichtstraat of op dakramen. Maar je ziet ook vaak condens op spiegels, bijvoorbeeld na het douchen.

Tips tegen beslagen ramen in huis

  • Zorg voor mechanische ventilatie.
  • Zet deze ventilatie nooit uit.
  • Zet ventilatie hoger tijdens het douchen. Zo voorkom je condens in badkamer.
  • Houd de deksel op de pan en zet ventilatie hoger tijdens het koken. Zo vermijd je condens in keuken.
  • Zet ‘s nachts een raampje open om condens in slaapkamer te voorkomen.
  • Schaf een luchtontvochtiger aan voor slecht geventileerde ruimtes.
  • Hang natte was buiten met mooi weer, dat scheelt vocht in huis.

Condens op ramen? 3 oorzaken

Probleem Condens binnenkant raam Condens in raam Condens buitenkant raam
Oplossing Glas vervangen Verdwijnt vanzelf bij stijging buitentemperatuur
Oorzaak Te veel vocht in huis Lek in glas Koude, vochtige lucht op isolatieglas
Offertes Ventilatie deals Glaszetter deals

condens binnenkant raam

Condens op binnenkant raam

Heb je condens op de binnenkant van je ramen? Vocht op de binnenkant van het raam betekent dat de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Je ziet dit vaak terug door beslagen ramen in de slaapkamer, condens op de spiegel in de badkamer of beslagen ramen in keuken en woonkamer.

Dit komt door:

  • Onvoldoende ventilatie in je woning
  • Veel bouwvocht in je woning
Ventilatie in huis verbeteren?
Vind beste deal

Onvoldoende ventilatie in je woning

Vaak zijn wij als mensen zelf de oorzaak van vochtige lucht. Een gemiddeld gezin produceert namelijk tussen de 10 en 15 liter vocht per dag door te ademen, douchen of koken. Al dit vocht moet ook een weg naar buiten vinden om jouw huis vochtvrij te houden.

In een oud huis is er sprake van natuurlijke ventilatie, door kieren en naden. Zo wordt de vochtige lucht afgevoerd. Heb je jouw huis goed laten isoleren of woon je in een nieuwbouwhuis? De keerzijde van goede isolatie is dat er geen natuurlijke ventilatie meer is. Zorg dan voor voldoende ventilatiemogelijkheden, zoals goede mechanische ventilatie. Zorg ook voor tijdig onderhoud, zodat het systeem goed blijft werken.

Bouwvocht in woning aanwezig

De uitstekende isolatie van een (nieuwbouw)woning kan dus ook zijn nadelen hebben, maar dit geldt alleen als je niet ventileert. Vooral vlak na oplevering is de ventilatie van een nieuwbouw huis belangrijk. Er zit dan namelijk nog veel bouwvocht in de muren en vloeren. Dit bouwvocht probeert zijn weg naar buiten te vinden. Zorg je niet voor een goede ventilatie, dan zal het vocht in de muren trekken en andere vochtproblemen veroorzaken.

Condens in het glas

Heb je dubbel glas of isolatieglas en zit er condens in het glas? Dan heb je een glaslek.

Een glaslek in dubbel glas kan ontstaan door een verkeerde montage, productiefout of verouderderde beglazing. Heb je condens in dubbel glas, condens in HR++ glas of condens in triple glas? Een lek in glas is niet te repareren. De enige optie is om het glas te vervangen.

Glas laten vervangen
Vind beste glaszetter
condens binnenkant raam dubbel glas

Condens buitenkant raam

Condens aan de buitenkant van je raam is vaak een teken van isolerende beglazing. Deze condens ontstaat bij een lage buitentemperatuur in combinatie met vochtige lucht. Zodra de buitentemperatuur stijgt, verdwijnt de condens vanzelf.

Waarom condens aan buitenkant raam?
Condens aan de buitenkant van je raam is vaak een teken van isolerende beglazing. Deze condens ontstaat bij een lage buitentemperatuur in combinatie met vochtige lucht. Zodra de buitentemperatuur stijgt, verdwijnt de condens vanzelf.
vocht binnenkant raam
condens vermijden

Gevolgen van condens op ramen

Condens op de binnenkant van de ramen betekent dat er een hoge luchtvochtigheid is in huis. Heb je af en toe last van condens op de ramen, dakramen, lichtstraat of je lichtkoepel, dan zijn er simpele oplossingen. Denk aan het harder zetten van de mechanische ventilatie zodat de vochtige lucht wordt afgevoerd.

Maar heb je veel last van condens op ramen en pak je de luchtvochtigheid niet aan, dan heb je kans op grotere vochtproblemen:

Schimmel of vochtplekken op muren, vloeren & plafonds

Houtrot in kozijnen

Vochtbestrijding offertes

Loslatend behang en schilderwerk

Vochtbestrijding offertes

Ongedierte, zoals zilvervisjes

Heb je een te hoge luchtvochtigheid in huis? Om grote vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk ventilatie serieus te nemen.

middel tegen condens ramen

Condens op ramen voorkomen

Condens op ramen

Hoe kan je condens op ramen voorkomen? De oplossing is simpel: ventileren. Heb je weinig ventilatie in huis, dan kan het vocht geen kant op. Zorg dus voor voldoende ventilatie. Wil je een ventilatiesysteem laten plaatsen? Vraag dan gratis offertes aan en kom in contact met ventilatie specialisten die in jouw regio werken.