• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 107.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Condens op ramen: oorzaken en tips

Condens op ramen: oorzaken en tips

Heb jij vaak last van condens op de ramen als je ’s ochtends wakker wordt? We leggen je uit wat condensatie is en waarom je ramen beslaan. Maar ook vertellen we hoe je vochtproblemen in huis kunt voorkomen en vermijden.

Wat is condens?

Condens is waterdamp wat ontstaat als warme lucht afkoelt op een koud oppervlak. Condensatie kom je vooral tegen in de ochtend op je ramen of in de spiegel van je badkamer na een douchebeurt. Condens kan aan de binnenkant of buitenkant van je raam zitten of zich ín de beglazing bevinden.

condens binnenkant raam

Wat zijn oorzaken van condens?

Condens kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • Onvoldoende ventilatie in je woning
 • Veel bouwvocht in je woning
 • Lek in de beglazing

Onvoldoende ventilatie in je woning

Kan de vochtige lucht in jouw huis wel goed worden afgevoerd? In veel gevallen zijn wij als mensen zelf de oorzaak van vochtige lucht. Een gemiddeld gezin produceert namelijk tussen de 10 en 15 liter vocht per dag door te ademen, douchen of koken. Al dit vocht moet ook een weg naar buiten vinden om jouw huis vochtvrij te houden.

In een ouder huis kan vocht door kieren alsnog zijn weg naar buiten vinden. Zijn er in een nieuwbouw huis echter onvoldoende ventilatie mogelijkheden en is jouw huis erg goed geïsoleerd, dan kan het vocht geen kant op. Daarom is het bij nieuwbouwwoningen zo belangrijk dat er voldoende ventilatieroosters aanwezig zijn.

Bouwvocht in woning aanwezig

De uitstekende isolatie van een nieuwbouwwoning heeft dus ook zijn nadelen. Vooral vlak na oplevering is de ventilatie van een nieuwbouw huis belangrijk. Er zit dan namelijk nog veel bouwvocht in de muren en vloeren. Dit bouwvocht probeert zijn weg naar buiten te vinden. Zorg je niet voor een goede ventilatie, dan zal het vocht in de muren trekken en andere vochtproblemen veroorzaken.

Lek in de beglazing

Heb je last van condens ín de beglazing van het kozijn? Dan duidt dit op een lek in de beglazing. Dit kan komen door een verkeerde montage, productiefout of verouderderde beglazing. Zo’n lek valt niet te repareren en de enige optie is om je beglazing te vervangen.

condens binnenkant raam dubbel glas

Wat zijn gevolgen van condens op ramen in huis?

Condens is dus in feite één manier waarop een hoge luchtvochtigheid in huis zichtbaar wordt. Heb je een enkele keer last van condens op de ramen, dan is er niets aan de hand. Maar heb je last van veel condens op ramen en pak je de luchtvochtigheid niet aan, dan loop je kans op grotere vochtproblemen:

 • Schimmel op muren, vloeren en plafonds
 • Houtrot in kozijnen
 • Loslatend behang en schilderwerk
 • Ongedierte, zoals zilvervisjes

Oplossingen voor hoge luchtvochtigheid in huis

De oplossing tegen condensatie en luchtvochtigheid is in feite heel simpel: ventileren. Het beste is om jouw woning te allen tijde te ventileren. Zorg voor ventilatieroosters in je kozijnen en zet zo vaak mogelijk een raam open.

Enkele tips:

 • Hang natte was buiten of in een ruimte waar je een raam kunt openen
 • Zet tijdens het douchen een raam open of de afzuiger aan
 • Zet ’s nachts een raam open als je last hebt van condens in de slaapkamer
 • Schaf een luchtontvochtiger aan als je in een ruimte zonder ramen veel last hebt van vocht

Kozijnen laten plaatsen met ventilatieroosters

Wil je jouw woning te allen tijde goed kunnen ventileren? Laat dan nieuwe kozijnen plaatsen die voorzien zijn ventilatieroosters. Zo kan vochtige lucht altijd zijn weg naar buiten vinden vanuit jouw woning en ga je een hoge luchtvochtigheid in huis tegen. Vraag een gratis kozijn offerte aan bij Slimster en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Door deze vakmannen te vergelijken vind je eenvoudig de beste deal.

717 kozijn-vakmannen vergelijken

Eurokozijn
Belisol & Renovar Kozijnen
Multi Kozijn
Bogers kozijnen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina