Hoe kozijnen plaatsen? Ontdek 5 stappen

Hoe kozijnen plaatsen? Ontdek 5 stappen
Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Wil je binnenkort nieuwe kozijnen aanschaffen en ben je benieuwd hoe deze kozijnen montage in zijn werk gaat? We laten je in deze blog in 5 stappen zien hoe jouw kozijnen doorgaans worden geïnstalleerd door een vakman.

1. Voorbereidingen treffen

voorbereiden kozijnen plaatsen

Op de dag van de montage kunnen de kozijnspecialisten niet direct je nieuwe kozijnen plaatsen: de werkruimte moet eerst worden vrijgemaakt. Dit kun je laten doen door de vakman, maar je bespaart eenvoudig geld door dit zelf te doen. Dek meubels af, leg een zeil over de vloer en haal gordijnen én gordijnrails van de muur.

2. Oude kozijnen verwijderen

oude kozijnen verwijderen

Hierna is het tijd om de oude kozijnen te verwijderen. Dit is precisiewerk en moet voorzichtig gedaan worden; je wilt namelijk niet dat je muren beschadigen. Een ervaren vakman kan oude kozijnen vakkundig verwijderen en doet dit op de volgende manier:

 1. Draaiende delen / glas uit het oude kozijn verwijderen
 2. Oude kozijn verwijderen (in delen gezaagd)
Kozijnen laten verwijderen en plaatsen?
Kozijnen offerte

3. Stelkozijnen monteren

stelkozijnen monteren

In vrijwel alle gevallen begint de kozijnen montage met stelkozijnen. Stelkozijnen zijn houten of kunststof frames met een rubberen rand. Deze stelkozijnen zorgen dat de naad tussen de muur en het kozijn tochtvrij is. Het stelkozijn zorgt dat het kozijn materiaal ruimte heeft om uit te zetten en krimpen bij temperatuurwisselingen, én is inbraakwerend.

 • Makkelijke montage van kozijnen
 • Luchtdichte & tochtvrije kozijnen
 • Inbraakwerende kozijnen
 • Sterke kozijnen
 • Duurder dan traditionele montage
 • Montage duurt iets langer dan zonder stelkozijnen
Traditionele montage zonder stelkozijnen
Kozijnen zonder stelkozijnen worden rechtstreeks verankerd in de muur. De tussenruimte tussen het kozijn en de muur wordt opgevuld met schuim. Deze montage komt weinig meer voor tegenwoordig.

4. Kozijnen monteren

kozijnen monteren

Bij de plaatsing van de kozijnen zorgt de kozijnspecialist dat de kozijnen waterpas zijn. Zo krijg je geen problemen met de bewegende delen in het kozijn. De montage wordt meestal gedaan door 2 vakmannen, omdat kozijnen vaak te zwaar zijn om alleen te tillen en monteren.

Belangrijk bij de montage is het luchtdicht bouwen. Net als het stelkozijn heeft het kozijn een rubberen band. Zo sluit het kozijn naadloos en luchtdicht aan op het stelkozijn. Aan de buitenkant kan de ruimte tussen de buitenmuur en het kozijn gekit worden, maar we zien steeds vaker dat ook daar een rubberen band wordt gebruikt. Als laatste worden de kozijnen vastgeschroefd in het stelkozijn.

Kozijnen laten plaatsen?
Kozijnen offerte

5. Beglazing en ramen bevestigen

kozijnen afwerken

Na het plaatsen van de kozijnen worden de draaiende delen en de beglazing bevestigd. De beglazing kan al vooraf in de draaiende delen zijn geplaatst. Is dit niet het geval, dan wordt na montage van de draaiende delen het glas in de ramen gezet. Met behulp van glaslatten wordt verzakking van het raam voorkomen. Hangen de draaiende delen niet helemaal recht? De vakman stelt alles netjes af en zorgt ook voor een afwerking van het kozijn in de woning.

Vakman laat woning netjes achter

Ten slotte wordt je woning netjes achtergelaten door de vakspecialisten. Het bouwafval wordt opgeruimd en eventuele raamdecoratie of zonwering wordt (indien gewenst) teruggehangen. Zo geniet je eenvoudig en snel van je nieuwe kozijnen.

Wil je zien hoe een kozijn gemonteerd wordt? Bekijk dan onderstaande video waarin experts kozijnen plaatsen:

(Bron video: DW Kozijnen)

Kozijnen laten monteren door ervaren vakman

Hoe worden mijn kozijnen geplaatst?

Het monteren van kozijnen is een complexe klus en echt precisiewerk. Besluit je om zelf kozijnen te plaatsen, dan ga je eenvoudig de fout in. Voor het beste resultaat raden je we aan om de kozijnen door een vakkundig bedrijf te laten plaatsen.

Vraag via Slimster eenvoudig tot 4 gratis kozijn offertes aan en je komt in contact met bedrijven die in jouw regio werken. Vergelijk de bedrijven op prijs en kwaliteit, en beslis zelf wie de opdracht krijgt om jouw nieuwe kozijnen te plaatsen.

Direct 1231 kozijnspecialisten vergelijken

Multi Kozijn Spakenburg B.V.
Future Kunststofkozijnen
Euro Kozijn
DeKoTe
ALKU Ontdekkingscentrum Tilburg
VMK Kozijnen
Stijl Kozijnen
Schipper Ede
Renovar
PlanKozijn
Duurzaam Kozijn Nederland B.V.
Aannemersbedrijf F.H. v. Keulen
Bouw Advies XXL
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal