• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Bovenlicht deur dichtmaken
  Ga naar

  Hoe bovenlicht deur dichtmaken?

  Je hebt last van bovenlicht dat door het kozijn van je deur schijnt: je kunt moeilijk slapen of niet goed werken omdat het bovenlicht op je beeldscherm schijnt. Wat kun je hieraan doen, hoe kun je bovenlicht dichtmaken? Je kunt het raam boven je deur afplakken, een bovenlicht dichtmaken met een HPL plaat of het complete kozijn met deur vervangen.

  Deur en kozijn vervangen?

  Aanpak bovenlicht dichtmaken

  Hoe bovenlicht dichtmaken? Er zijn 3 manieren waarop je het raam boven je deur verduisteren kunt. Het bovenlicht dichtmaken doe je zo:

  • Raam boven deur afplakken
  • Raam boven deur vervangen
  • Kozijn met deur vervangen

  Raam boven deur afplakken

  De meest eenvoudige manier van een bovenlicht van je binnendeur dichtmaken is het raam boven de deur afplakken met verduisteringsfolie. Hoe bovenlicht dichtmaken met verduisteringsfolie?

  Stappenplan raam boven deur afplakken

  1. Maak het bovenraam goed schoon met een ontvetmiddel en maak het raam droog
  2. Meet het formaat van je bovenraam op
  3. Teken dit formaat af op het verduisteringsfolie en knip het uit
  4. Maak het raam nat met een plantenspuit
  5. Plak het folie op het raam: begin in een hoekje en ga langzaam steeds iets verder, verwijder daarbij telkens een klein deel van de beschermlaag

  Voordeel van raam boven deur afplakken is dat je de bovenlicht dichtmaken kosten laag houdt. Nadelen zijn dat plakfolie los kan laten en dat het er minder mooi uitziet dan wanneer kiest voor glasplaat boven deur vervangen of voor de complete deur vervangen.

  Raam boven deur vervangen

  De bovenlicht dichtmaken kosten van het raam boven je deur vervangen zijn hoger dan die van een eenvoudig plakfolie, maar je hebt wel invloed op je prijs, want je kunt kiezen voor platen met een verschillend prijskaartje.

  • Houten plaat
  • Gipsplaat
  • HPL plaat (ook wel kunststof- of laminaatplaat)

  Voor een houten plaat en gipsplaat betaal je een lagere prijs dan wanneer je kiest voor het bovenlicht dichtmaken met een HPL plaat.

  Als je het bovenlicht van je deur dichtmaken wilt met een plaat, dan moet je eerst de glasplaat die nu boven je deur zit opmeten, zodat je de plaat in de juiste afmeting kunt kopen. Hoe kun je het raam boven je deur eruit halen en opmeten? En hoe kun je het bovenlicht dichtmaken met de HPL plaat, gipsplaat of houten plaat?

  Stappenplan raam boven deur vervangen

  1. Verwijder met een platte schroevendraaier de glaslatten, die zich aan de zijkant van de glasplaat bevinden
  2. Druk het glas naar beneden, zodat je de veren in het kozijn indrukt en de bovenste glaslat losspringt
  3. Kantel de glasplaat naar voren
  4. Haal de glasplaat eruit
  5. Meet de lengte, breedte en dikte van de glasplaat
  6. Koop een vervangende plaat op maat
  7. Schuif de onderste glaslat aan de nieuwe plaat
  8. Plaats de plaat met glaslat schuin in het kozijn; de veren worden weer ingedrukt
  9. Zet de plaat loodrecht en laat los, waardoor hij vastzit
  10. Schroef de rechter en linker glaslat weer vast

  Kozijn en deur met bovenlicht vervangen

  De duurste, maar meest mooie manier van bovenlicht binnendeur dichtmaken is de deur met bovenlicht vervangen. Je haalt de deur en het kozijn eruit en plaatst een nieuwe dichte binnendeur. Daarbij moet je vaak ook de muur doortrekken (aan de bovenkant), zodat jouw gekozen deur mooi aansluit op de muren. Een deur met bovenlicht vervangen is een lastige klus, die je beter kunt uitbesteden aan een deuren specialist.

  Deur met kozijn vervangen?

  De bovenlicht dichtmaken kosten van deze methode liggen hoger, dan die van de hierboven beschreven methodes. Op onze pagina Wat kosten deuren met kozijn lees je alles over de prijs van een deur met kozijn.

  Bovenlicht dichtmaken kosten

  Je bepaalt zelf de prijs die je betaalt voor het raam boven je deur verduisteren. In onderstaande tabel zie je op een rijtje hoeveel geld je kwijt bent aan de 3 verschillende methodes van bovenlicht deur dichtmaken.

  Hoe bovenlicht dichtmaken?
  Bovenlicht dichtmaken kosten
  Raam boven deur afplakken €5-20
  Raam boven deur vervangen:
  • Houten plaat
  • Gipsplaat
  • HPL plaat

  €8-20

  €10-25

  €12-40

  Deur met bovenlicht vervangen €1.100-2.000*

  *Kosten binnendeur en kozijn, exclusief montage

  Bovenlicht dichtmaken door specialist

  Een raam boven deur vervangen of afplakken is een klus die je prima zelf kunt klaren. Wil je je deur en kozijn vervangen en je muur doortrekken? Dan kun je beter een specialist inschakelen. Een deurenspecialist kan je deur met kozijn verwijderen en vervangen.

  Deur met kozijn vervangen?

  Deel deze pagina