• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 87.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie

Verschil tussen lichtkoepel, lichtstraat en dakraam?

Wanneer je een ruimte in huis van meer natuurlijk lichtinval wilt voorzien kun je kiezen uit verschillende daklichtsystemen. De drie populairste manier om meer daglicht naar binnen te laten vallen zijn lichtkoepels, lichtstraten en dakramen. Alledrie zijn te laten plaatsen in diverse soorten, maten en toepassingen. En allemaal zijn ze bedoeld om meer licht in huis binnen te laten. Zo oogt jouw woning ruimer en bespaar je bovendien op stroomkosten. Maar wat is precies het verschil tussen een lichtkoepel, lichtstraat en dakraam? In deze blog op Slimster leggen we je dit uit!

Lichtkoepel Lichtstraat Dakraam
Soort dak Plat dak Plat dak Schuin dak
Constructie Één stuk glas / kunststof Meerdere segmenten Raam inclusief kozijnen
Montage Eenvoudig Maatwerk Eenvoudig
Prijs* €€ €€€

* De prijzen voor dakramen, lichtstraten en lichtkoepels is uiteraard afhankelijk van het door jou gekozen materiaal, de afmetingen en eventuele extra opties en wensen.

Wat is een lichtkoepel?

Van oorsprong bestaat een lichtkoepel uit één enkel stuk kunststof of glas. Dit in tegenstelling tot lichtstraten, die vaak bestaan uit meerdere segmenten en langgerekt van vorm zijn. Lichtkoepels hoeven niet vierkant te zijn, ze worden ook in een rechthoekige of cirkelvormig design geplaatst. Je kunt er voor kiezen om een lichtstraat compleet op maat te laten maken, maar je kunt uiteraard ook kiezen voor een kant-en-klaar ontwerp. De bij Slimster aangesloten specialisten zijn ervaren in de montage van daglichtbuizen, vlakke lichtkoepels, lichtkoepels met opstand, ventilerende lichtkoepels en elektrische dakkoepels. Maar ook ronde lichtkoepels, pyramide dakkoepels, vierkante lichtkoepels en rechthoekige lichtkoepels behoren tot de mogelijkheden van onze daklicht bedrijven.

Kenmerken dakkoepels

 • Meer natuurlijk lichtinval
 • Bestaat uit één stuk glas of kunststof
 • Goedkoper dan lichtstraten
 • Diverse vormen en soorten verkrijgbaar

Wat is een lichtstraat?

Een lichtstraat lijkt erg veel op een vlakke lichtkoepel. Van oorsprong worden lichtstraten echter uit verschillende segmenten gemaakt, terwijl lichtkoepels één enkel stuk kunststof of glas bestaan. Lichtstraten zijn ontworpen om zoveel mogelijk natuurlijk daglicht door te laten en worden in het platte dak gemonteerd in de vorm van een lange baan. De constructie bestaat uit diverse kleinere stukken glas en wordt meestal op locatie gemonteerd. De bij Slimster aangesloten bouwbedrijven zijn ervaren in het monteren van houten lichtstraten en kunststof lichtstraten. Maar ook een lichtstraat van staal of aluminium behoort tot de mogelijkheden. Omdat de montage meer arbeid vergt ligt de lichtstraat prijs over het algemeen hoger dan de kosten van een lichtkoepel.

Kenmerken lichtstraten

 • Sfeervol daklichtsysteem
 • Verkrijgbaar in verschillende materialen
 • Compleet op maat samen te stellen
 • Goede isolatiewaarde

Wat is een dakraam?

Een dakraam voorziet jouw bovenverdieping van meer daglicht, frisse lucht en creëert sfeer in jouw woning. Bovendien zorgen nieuwe dakramen voor een besparing op energiekosten door hun hogere isolatiewaarde. In tegenstelling tot lichtkoepels en lichtstraten zijn dakramen over het algemeen specifiek bedoeld voor plaatsing in hellende daken. Een normaal dakvenster wordt niet gemonteerd op een plat dak, maar juist op een schuin dak. Dakramen zijn verkrijgbaar van diverse merken, waarvan Velux, Fakro en Luxtra de bekendste zijn. De dakramen die vaak gemonteerd worden in slaapkamers of zolderkamers zijn eenvoudig open te zetten, zodat je van het uitzicht kunt genieten en de kamer kunt ventileren.

Kenmerken dakvenster

 • Meer daglicht en frisse lucht
 • Vervangen oude dakvensters goedkoop
 • Hoge isolatiewaarde
 • Voor ieder budget een geschikt merk

Verschil tussen lichtkoepels, lichtstraten en dakramen

Hoewel lichtkoepels, lichtstraten en dakramen allemaal geplaatst worden om meer daglicht en (eventueel) frisse lucht naar binnen te laten, zijn er wel degelijk verschillen te benoemen. Allereerst wordt een lichtkoepel en een lichtstraat gemonteerd in platte daken, terwijl dakramen voornamelijk gebruikt worden in schuine daken. Een dakvenster wordt veel vaker open gezet en dient als ventilatiebron. Nieuwe dakramen worden geplaatst met kozijnen, terwijl een lichtkoepel- of straat geïnstalleerd wordt met een dakopstand.

Als we naar de prijs kijken zien we dat dakramen en lichtkoepels goedkoper zijn dan lichtstraten. Dit komt omdat de montage van een lichtstraat meer arbeid vereist. Dit kunnen we verklaren door een ander verschil tussen lichtkoepels en lichtstraten. Een lichtkoepel bestaat uit één enkel stuk glas of kunststof, terwijl een lichtstraat bestaat uit een constructie van meerdere segmenten. Zodoende kan een dakkoepel vrij eenvoudig en vaak in zijn geheel op het dak worden geplaatst. Een lichtstraat wordt ter plekke gemonteerd en dit vergt dus meer tijd en werk. In de tabel hieronder zie je het verschil tussen een lichtkoepel, lichtstraat en dakraam samengevat.

Deel deze pagina