Javascript is disabled, features may not work
Dakraam onderhouden: 5 tips

Dakraam onderhouden: 5 tips

Pascal van de Beek
Product Specialist
clock 18 feb. 2019 11:26
edit 31 okt. 2019 15:29

Alles in je woning heeft zo nu en dan onderhoud nodig en dat geldt dus ook voor je dakramen. Waarom is dit onderhoud belangrijk en hoe kun je dit het beste doen? We geven je 5 tips voor eenvoudig dakraam onderhoud.

Waarom dakraam onderhouden?

 • Lekkages voorkomen
 • Levensduur verlengen
 • Mooiere uistraling
 • Raam schoonmaken
 • Luchtfilter reinigen
 • Draaiende delen onderhouden
 • Vuil uit dakgoten verwijderen
 • Schilderwerk onderhouden
clean
Jaarlijks dakramen onderhouden is voldoende. Heb je houten dakramen? Maak deze dan 2 keer per jaar schoon, om houtrot te voorkomen.
dakraam schoonmaken

Wanneer je een tuimeldakraam of een uitzet-tuimeldakraam hebt, dan kun je het draaiende gedeelte van je venster 180° draaien en vastzetten met een vergrendelingsschuif. Hierdoor heb je beide handen vrij en kun je nog makkelijker bij je dakraam om deze schoon te maken. Dit kun je doen met huishoudelijke schoonmaakmiddelen of je kunt een speciale schoonmaakset van Velux of een ander dakraam merk aanschaffen. Deze sets zijn onder meer verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

dakramen schoonmaken

Vergeet ook niet het insectenfilter te reinigen. Wanneer je je dakraam nog 180° getuimeld hebt (schoonmaakstand), kun je het filter eenvoudig verwijderen uit de filterrail. Deze kun je vervolgens schoonmaken met een sopje.

Is het filter niet meer goed? Deze kun je dan zelf vervangen. Heb je een wat ouder dakraam? Dan kan de ventilatiefoam op de ventilatieklep uitdrogen. Deze kan je eventueel ook zelf periodiek vervangen.

dakraam wassen

Kan je dakraam niet meer soepel open of maakt hij een piepend geluid? Dan is de kans groot dat er vuil tussen de scharnieren zit. Smeer de draaiende delen regelmatig in om dit te voorkomen. Velux heeft speciaal smeervet voor de scharnieren, maar je kunt dit ook gemakkelijk insmeren met WD-40. Beide middelen zijn te koop bij de bouwmarkt.

alert
Let op!
Gebruik geen olie om de draaiende delen te smeren. Dit trekt vuil aan, waardoor je dakraam minder goed opent.
dakraam goot schoonmaken

Er kan altijd wat vuil onder de dakpannen ophopen, ondanks dat je dakraam goed beschermd is. Verwijder daarom de bladeren en het vuil uit de goten rondom je dakraam. Deze goten kun je het beste schoonmaken door de dakpannen iets op te tillen, waardoor je gemakkelijk het vuil kunt verwijderen. Hierdoor kan het regenwater goed afgevoerd worden. Het is uiteraard wel afhankelijk van je soort dakraam of je makkelijk bij deze goten kunt komen, of met een ladder aan de slag moet.

dakraam onderhoud

Houten dakramen hebben schilderwerk onderhoud nodig. Controleer tijdens je halfjaarlijkse schoonmaakbeurt ook direct de staat van het schilderwerk. Laat om de paar jaar nieuwe schilderwerk aanbrengen en laat beschadigingen direct repareren. Zo voorkom je lelijke vlekken in het schilderwerk en het ontstaan van houtrot.

Waar moet je rekening mee houden?

 • Vermijd agressieve (schoonmaak)middelen
 • Controleer jaarlijks op beschadigingen
 • Controleer jaarlijks de foamband in de goot
 • Vervang beschadigde gootstukken
 • Vervang beschadigde dakpannen
Ik heb last van condensvorming bij mijn dakraam. Hoe los ik dit op?

Wanneer je een dakraam in een ruimte hebt met een hoge luchtvochtigheid, bijv. een badkamer, dan kan er condens op je raam ontstaan. Dit kun je verhelpen door een radiator onder je dakraam te plaatsen of door goed te ventileren. Lees meer over condens op ramen.

Moet ik mijn houten dakraam regelmatig opnieuw laten lakken?

Wanneer je een houten dakraam hebt, dan wordt deze bij plaatsing dubbel afgelakt en geïmpregneerd. We adviseren je om je dakraam 1 keer per jaar te laten lakken. Zo voorkom je dat vocht het houtwerk aantast en kun je langer genieten van je dakraam.

Tijd voor dakramen vervangen?

Bij goed onderhoud van je dakraam kan deze zeker een aantal decennia meegaan. Maar is je dakraam echt toe aan vervanging? Laat dan je dakraam vervangen door een ervaren dakraamspecialist.

Dakramen vervangen?
Gratis offertes