Pascal van de Beek
Product Specialist
4 minuten

Wanneer jouw woning kozijnen, boeidelen of gevelbekleding van hout heeft, is het onderhoud van het schilderwerk vaak de grootste kostenpost. Maar waarom is het onderhoud van schilderwerk zo belangrijk? En kan je dit zelf doen of is het beter om het onderhoud uit te besteden? Wij vertellen je alles wat je moet weten over het onderhouden van schilderwerk.

Gevolgen slecht onderhoud schilderwerk

Als eerste is het belangrijk om te beseffen wat de gevolgen zijn als je jouw schilderwerk niet periodiek inspecteert, repareert of bijwerkt. Achterstallig onderhoud kan leiden tot:

 • Mindere uitstraling woning
 • Verkorte levensduur
 • Houtrot in het houtwerk
 • Houtwerk onbeschermd tegen weersinvloeden
 • Blaren in het schilderwerk

Ontstaan van houtrot

huis onderhoud schilderen

Houtrot ontstaat als vocht in het hout trekt. Is het schilderwerk afgebladderd? Dan krijgt vocht ruimte om in het hout te dringen. Controleer het hout door (voorzichtig) een schroevendraaier in het hout te prikken. Gaat dit gemakkelijk? Dan is er een grote kans op houtrot.

Zijn slechts kleine delen verrot, dan kan je dit nog zelf oplossen. Maar zijn de plekken groter dan een vuist, dan kan je de houten onderdelen beter door een vakman laten behandelen. Vaak is het dan namelijk nodig om het kozijn, boeideel of ander houtwerk te vervangen.

Ontstaan van blaren

blaren in schilderwerk

Het schilderwerk aan de binnenkant van je kozijnen is ook bepalend voor het schilderwerk aan de buitenkant. Binnenshuis kan er vocht aanwezig zijn. Wanneer er vocht onder de verflaag van de kozijnen komt, kan je last krijgen van blaren in het schilderwerk.

Dit vochtprobleem leidt uiteindelijk tot beschadigingen aan de binnen- en buitenkant van je kozijnen. Aangezien blaren en houtrot vaak hand in hand gaan, raden we je aan om een vakman in te schakelen als je blaren in het schilderwerk ziet.

Voorkom vochtig houtwerk door jouw huis goed te ventileren. Een goede ventilatie voorkomt condensatie op ramen en deuren. Zo vermijd je vochtig schilderwerk en schade aan je kozijnen.

Schoonmaken van het schilderwerk

Het onderhoud van schilderwerk begint bij de schoonmaak. Om beschadigingen en houtrot te voorkomen raden we je aan om het houtwerk tweemaal per jaar te reinigen. Je kan de kozijnen bijvoorbeeld eenvoudig schoonmaken tijdens het ramen lappen, zo vang je twee vliegen in een klap. Het resterende houtwerk kan je dan eventueel ook gelijk meenemen.

Schilderwerk zelf onderhouden of uitbesteden?

Het repareren van kozijnen en bijwerken van het schilderwerk kan je het beste uitbesteden aan een ervaren schilder. Je kan hiervoor een onderhoudscontract afsluiten voor een vaste periode. Het voordeel hiervan is dat je niet zelf hoeft bij te houden wanneer het tijd is voor een inspectie of opknapbeurt van het schilderwerk.

Wat is een onderhoudscontract?

Een schilderwerk onderhoudscontract is een soort abonnement waarvoor je een vast bedrag per maand betaalt. De hoogte van het maandelijkse tarief is afhankelijk van de hoeveelheid schilderwerk en opgenomen werkzaamheden. Bij een onderhoudsabonnement gaat het vaak om een periode van 10 jaar, maar het contract kan ook 5 of zelfs 20 jaar geldig zijn.

Zolang het contract geldig is, zorgt de onderhoudsschilder voor de inspectie, het onderhoud en het bijwerken van het schilderwerk. In veel gevallen komt de onderhoudsschilder jaarlijks langs voor een inspectie en eventuele reparaties en werkt hij iedere 2-3 jaar het schilderwerk bij.

Voordelen onderhoudscontract

 • Gegarandeerd goede kwaliteit
 • Geen omkijken naar schilderwerk
 • Afspraken in onderhoudscontract
 • Alles wordt uit handen genomen
 • Vast bedrag per maand
 • Garantie op geleverd werk

Inhoud onderhoudscontract schilderwerk

onderhoud schilderwerk woning

(V.l.n.r. Inspectie van schilderwerk, repareren eventuele beschadigingen, bijwerken van schilderwerk)

1. Inspectie van schilderwerk

Heb je een onderhoudscontract afgesloten met een schilder, dan heb je geen omkijken naar het schilderwerk. De schilder neemt periodiek contact met je op om het houtwerk te controleren op scheurtjes, houtrot en beschadigingen. Is het nodig om de kozijnen, boeidelen of gevelbekleding te repareren en/of schilderen? Dan pakt de schilder dat ook voor je op.

2. Beschadigingen in schilderwerk repareren

Houtrot, afgebladderde verf of blaasvorming op het houtwerk? Dan is het nodig om het houtwerk te repareren, renoveren of zelfs te vervangen. Heb je geen onderhoudsabonnement afgesloten met een schilder? Controleer dan zelf tweemaal per jaar de verf op je houtwerk. Ontdek je blaren of bladdert de verf af? Schakel dan een vakschilder in.

3. Schilderwerk bijwerken

Zorg altijd voor een goede basis van het buitenschilderwerk, zodat je lange tijd geniet van jouw houtwerk. Toch komt er een moment dat je het schilderwerk moet bijwerken. Met een onderhoudscontract houdt de schilder dit in de gaten en hoef je hier zelf niet naar om te kijken. Handig!

Heb je geen contract, controleer het schilderwerk dan periodiek. Onthoud dat iedere verfsoort zijn eigen levensduur heeft. Zo moet blanke lak om de 2 jaar bijgewerkt worden en gaat een dekkende verflaag ongeveer 5 jaar mee. Tijd voor een nieuw likje verf? Laat het schilderwerk bijwerken door een vakman en het houtwerk blijft in topconditie.

Laat schilderwerk onderhouden door ervaren vakman

Ben jij toe aan nieuw schilderwerk of ben jij benieuwd naar het volledig uitbesteden van het onderhoud? Bij Slimster zijn vele ervaren schilders aangesloten die jou hier graag mee verder helpen. Vraag gratis schilder-offertes aan en kom eenvoudig in contact met maximaal 4 vakmannen die in jouw regio actief zijn. Vergelijk de bedrijven en vind het bedrijf met de beste deal.

172 schilders vergelijken

Van Amsterdam Schilder Spuitbedrijf
Van Hussel Schilderwerken
Kobe Stukadoor & Schildersbedrijf
Renovlies Direct
ES Schilders Rox Schildersbedrijf
Rob't Hart Schildersbedrijf
Decofix Schilders Klussenbedrijf Regenboog
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal