Danja Molendijk
Product Specialist
3 minuten

Je hebt je huis pas geschilderd, maar de witte verf vergeeld snel. Wat is de oorzaak van vergeelde verf, hoe kun je vergeelde verf wit krijgen en is er lak die niet vergeelt? Ontdek hier alles wat je moet weten over vergeelde verf opfrissen.

Als verf vergeeld wordt dit ook wel donkervergeling genoemd. Witte verf of wit getinte verf kan al snel na de schilderbeurt vergelen, vooral als ze alkydhars bevatten als bindmiddel.

 1. Het bindmiddel van de verf (alkydhars) droogt op.
 2. De kleur van alkydhars wordt geler door een chemische reactie met zuurstof bij droging.
 3. Bij een tekort aan daglicht wordt alkydhars na droging nog donkerder.

Alkydhars bevindt zich niet in alle verfsoorten. Ook verfsoorten met een ander bindmiddel kunnen onder invloed van onvoldoende daglicht vergelen, maar dan wat minder snel.

Waar vindt verf vergeling plaats?

Verf vergeeld snel op donkere plekken, waar weinig tot geen daglicht komt. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Sponningen
 • Hoekjes
 • Kieren
 • Trappen
 • Kozijnen
 • Kastdeuren
 • Aan de binnenkant van toilet- en kelderdeuren
lightbulb
Heb je bloempotten in je vensterbank? Als je deze optilt zie je misschien ook gelige plekken zitten. Ook dit komt door te weinig daglicht.
Zoldertrap

Lak die niet vergeelt bestaat helaas niet, maar je kunt op een paar punten letten:

 • Gebruik geen terpentine-verdunbare lak op basis van alkydhars, want niet vergelende terpentine verf bestaat niet.
 • Zijdeglans watergedragen verf op acrylbasis (vergeelt het allerminst).
 • Hoe matter de verf, hoe minder snel vergeling. Hoogglans verf die niet vergeelt bestaat niet.

Zijdeglans kopen?

Dat verf vergeeld, kun je niet compleet voorkomen. Het vergelingsproces vertragen, kan wel met de volgende tips.

 • Gebruik de juiste verf: zijdeglans watergedragen verf op acrylbasis!
 • Reinig en schuur de ondergrond voordat je begint met schilderen. Doe dit grondig, zodat de nieuwe verflaag optimaal kan hechten.
 • Zorg dat de ruimte die je schildert niet te warm is tijdens de droogtijd. Warmte zorgt voor snellere droging en dat zorgt weer voor vergeling.
 • Breng de verflaag zo dun mogelijk aan. Hoe dikker de laag, hoe meer bindmiddel, hoe geler.
lightbulb
Zelf schilderen? Vraag advies in de verfspeciaalzaak
Leg uit wat jij precies gaat schilderen en vraag welke verf je daarvoor het beste kunt gebruiken om vergeling van verf tegen te gaan.
Zeker zijn van een mooi en goed eindresultaat? Ga dan niet zelf aan de slag, maar laat een schilder je woning schilderen.
Wat is verkleuring van verf?

De kleur van je schilderwerk wordt donkerder of lichter dan de oorspronkelijke kleur. Meestal gebeurt dit op buitenschilderwerk, omdat hier veel daglicht op staat.

Wat is de oorzaak van verf verkleuring?

UV straling op de kleurstoffen van verf kan schilderwerk lichter maken. Ook warmte, aanslag van vet, nicotine en vuil kan verf verkleuren.

Hoe voorkom je verf verkleuring?
 • Kies voor een hoogglans lak op plaatsen met veel vet, nicotine en vuil. Daar kan de aanslag zich minder goed aan hechten.
 • Kies voor kwalitatief hoogwaardige buitenlak met de juiste kleurenpigmenten. Hiermee vertraag je verkleuring door UV straling.
Hoe behandel je verf verkleuring?

Maak grondig schoon op plekken met veel vet, nicotine en vuil. Is de vergeling ernstig? Ga dan opnieuw schilderen.

Vergeelde verf wit krijgen

Daglicht laten schijnen op vergeeld schilderwerk, kan vergeelde verf opfrissen. Voor sommige plekken waar verf vergeeld, kan dat. Maar hoe krijg je daglicht op donkere plekken, zoals een trap of in een kelder? Vergeelde verf reinigen, is niet mogelijk. Je kunt vergeelde verf opfrissen, maar je kunt niet vergeelde verf schoonmaken. Wil je wel vergeelde verf wit maken? Dan is er helaas maar één oplossing: opnieuw schilderen met zijdeglans watergedragen verf op acrylbasis. Deze verf vergeeld het minst snel. Witte verf wat niet vergeeld bestaat helaas niet.

Je kunt zelf vergeelde verf wit krijgen, als je maar de juiste verf gebruikt. Vraag advies aan een specialist over welke verf jij het beste voor jouw schilderwerk kunt gebruiken. Is er een groot oppervlak verf vergeeld, wil je zeker weten dat het schilderwerk goed gebeurd of is er nog meer schilderwerk te doen in huis? In deze gevallen kun je het beste een vakman inschakelen.

Schilder nodig?
Schilderwerk offertes