Danja Molendijk
Product Specialist
5 minuten

Heeft jouw nieuwe schutting beits nodig? Of wil je je oude schutting beitsen, omdat hij vergrijst of omdat je hem een andere look wilt geven? Lees in deze blog alles over het beitsen van een schutting. Van een stappenplan voor schutting beitsen tot ideeën & tips voor beits kleuren.

Waarom schutting beitsen?

 • Langere levensduur
 • Bescherming tegen weer en wind
 • Verminderde kans op rot en vergrijzing
 • Nieuwe look

Tuinbeits dringt diep door in de dichte houtstructuur van je schutting, waardoor de schutting wordt voorzien van een jarenlange intensieve bescherming. Ook geeft beits je schutting een mooie, nieuwe uitstraling.

Schutting laten beitsen?
Schilder offertes
lightbulb
Een schutting beitsen doe je bij droog weer met een temperatuur die niet al te hoog, maar ook niet al te laag is
Een temperatuur tussen de 10 en 18 graden is perfect. Staat je schutting vol in de hete zon, dan zal de beits minder goed hechten. Een koude schutting droogt minder snel.

Hoe vaak schutting beitsen?

Moet je een nieuwe schutting beitsen? En wanneer en hoe vaak is schutting beitsen nodig?

Nieuwe schutting beitsen

 • Schutting van onbewerkt of kaal hout direct na plaatsing beitsen.
 • Een geïmpregneerde schutting beitsen is niet direct nodig.
Nieuwe schutting plaatsen?
Info schutting plaatsen

Oude schutting beitsen

 • Een zachthouten schutting moet je jaarlijks beitsen.
 • Een hardhouten schutting beitsen is niet noodzakelijk, maar je kunt het wel doen als je schutting vergrijst.
alert
Een vergrijsde hardhouten schutting beitsen hoeft niet per se!
Of je een vergrijsde hardhouten schutting wel of niet gaat beitsen hangt af van je smaak. De look van een hardhouten vergrijsde schutting wordt door sommigen zeer gewaardeerd en door anderen minder. Je hoeft een hardhouten schutting beitsen is niet nodig ter bescherming; het hardhout heeft al een structuur die langer mee gaat dan een zachthouten schutting.
Schilder informatie?
Buiten schilderwerk
Gebeitste schutting
slimster
Welke kwast voor beitsen schutting? Een grote platte kwast en een kleine platte kwast
Je gebruikt de grote platte kwast voor de grotere oppervlaktes en een kleine platte kwast voor de plekken waar je met de grote kwast niet goed bij kunt. Ook een schutting beitsen met een roller is mogelijk. Het is maar net wat je prettiger vindt werken.

Hoe schutting beitsen?

Het beitsen van een schutting doe je met behulp van het volgende stappenplan.

Benodigdheden schutting beitsen

 • Plantenclips
 • Plantenstokken
 • Afdekplastic
 • Klauwhamer
 • Schroevendraaier
 • Schimmelwerende reiniger
 • Schoonmaakdoeken
 • Schuurpapier
 • Tuinbeits of schuttingbeits
 • Grote platte kwast of roller
 • Kleine platte kwast

Stappenplan schutting beitsen

Stappenplan schutting beitsen
 1. Maak je schutting plantvrij: Ga planten snoeien of bind ze vast met plantenclips en/of plantenstokken. Dek planten die nog te dicht op je schutting staan af met afdekplastic.
 2. Verwijder oude spijkers en schroeven. Haal ze uit het hout waar mogelijk en sla ze erin als er uithalen niet lukt.
 3. Reinig de schutting en verwijder schimmel, algen en mos met een schimmelwerende reiniger.
 4. Schuur de schutting als hij al eerder is gebeitst, geverfd of gelakt. Je complete schutting schuren voor beitsen hoeft niet bij een nieuwe schutting van onbewerkt hout en ook niet als de huidige verflaag een heldere/lichte kleur heeft. Schutting schuren voor beitsen doe je wel altijd gedeeltelijk: schuur de ruwe gedeeltes weg!
 5. Maak de schutting stofvrij.
 6. Test de beits op een hoekje van de schutting, die buiten het zicht valt.
 7. Beits de schutting met een grote, platte kwast van boven naar beneden. Horizontale schuttingdelen verf je in horizontale richting, verticale schuttingdelen in verticale richting, met de structuur van het hout mee. Beits hoekjes en andere plekken waar je slecht bij kon met een kleine platte kwast.
 8. Herhaal na droging stap 7: Ga 2x beitsen bij eerder behandeld hout en 3x bij onbehandeld hout. Ga voor de 2e en 3e keer schutting beitsen eerst licht schuren en stofvrij maken.
Eenvoudig en snel schutting beitsen? Ga je schutting beitsen met een verfspuit!
In plaats van met kwasten en een roller kun je ook je schutting beitsen met een verfspuit. Groot voordeel van beitsen met een verfspuit is dat het eenvoudig en snel gaat. Nadeel is dat een verfspuit duurder is dan beits in pot.
Schutting beitsen
slimster
Ga samen met de buren de schutting beitsen!
Een schutting bevindt zich meestal tussen jouw tuin en de tuin van de buren. Als je overweegt om je schutting te beitsen, dan kun het beste je buren vragen of zij dit ook op hetzelfde moment willen doen, zodat de schutting 1 kleur behoudt. Wat nou als je buren het beitsen van de schutting niet zien zitten? Kun je dan een schutting aan een kant beitsen? Het kan uiteraard wel, maar het is natuurlijk wel mooier en beter voor de schutting als hij compleet gebeitst wordt. Misschien vinden de buren het wel ok als jij de complete schutting beitst of als je de schutting laat beitsen door een specialist.
Schutting laten beitsen?
Schilder offertes

Schutting beitsen kleur

Je hebt besloten om de schutting te beitsen. Nu komt de volgende beslissing: In welke kleur ga jij je schutting beitsen? Uiteraard kun je je schutting beitsen met een transparante beits, maar je schutting beitsen in een kleur wordt ook veel gedaan. Vooral een schutting zwart beitsen is een trend! Hier zijn een paar voorbeelden van populaire schuttingkleuren:

 • Wit
 • White wash
 • Grijs
 • Zwart
schutting zwart verven
schutting beitsen
schutting schilderen
schutting verven
Toon alle afbeeldingen

Schutting beitsen wit

Je schutting wit beitsen is een goed idee als je je tuin een tropisch uiterlijk wilt geven en planten mooi wilt laten afsteken tegen de schutting. Een schutting wit beitsen heeft ook als voordeel dat, door de lichte kleur, je tuin groter lijkt.

Tuin groter laten lijken?
Tuin optisch vergroten

Schutting beitsen white wash

Is je schutting wit beitsen voor jou een te grote stap? Dan is je schutting beitsen in white wash misschien een idee. Je schutting beitsen in white wash geeft je schutting een brocant, landelijk uiterlijk. Het is dan ook de ideale kleur voor een landelijke tuin.

Schutting beitsen grijs

Grijs is helemaal van deze tijd: de kleur matcht goed met andere kleuren en geeft je tuin een moderne look. Heb je veel tegels in je tuin en zijn deze ook grijs? Dan is je schutting grijs beitsen wellicht een minder goed plan, want dan word je tuin wel erg grijs. Wil je toch grijze tegels en een grijze schutting? Kies dan voor voldoende contrast: je schutting beitsen in antraciet gaat prima samen met lichtgrijze tegels.

Schutting beitsen zwart

Je schutting zwart beitsen, is gewaagd, maar je hebt dan wel echt iets speciaals! Het is niet voor niks dat een schutting zwart beitsen zo populair is. Het geeft je tuin een stoer en strak uiterlijk. Bovendien steken planten en bloemen prachtig af tegen een zwarte schutting. Je schutting beitsen in de kleur zwart is een minder goed idee als je een kleine tuin hebt: de donkere kleur kan je tuin kleiner doen lijken.

Hoe maak je een schutting zwart?

Een schutting zwart beitsen, kan op twee manieren! Een schutting beitsen in zwart kun je doen met 2 soorten beits: dekkende zwarte beits of transparante zwarte beits. Wil je je schutting pikzwart hebben? Dan kies je voor de dekkende variant. Wil je door de zwarte verf de nerven en structuur van het hout blijven zien? Ga dan je schutting zwart beitsen met een transparante zwarte beits.

schutting zwart beitsen

Schilder nodig?

Een schutting beitsen kun je prima zelf doen, maar het is wel een hele klus. Heb je geen zin in en/of tijd voor het beitsen van je schutting? Dan is een schilder inschakelen een heel goed idee!

Schutting laten beitsen?
Schilder offertes