Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
6 minuten

Help, je hebt een kleine tuin! Hoe kun je je kleine tuin groter laten lijken? Dat doe je met onderstaande leuke ideeën voor kleine tuin! Je kunt met onze 7 tips niet alleen je kleine tuin optisch vergroten, je creëert met behulp van onze kleine tuin ideeën ook een sfeervolle, kleine tuin!

1. Variatie in materialen

Kleine tuin groter laten lijken
 • Duidelijke indeling
 • Je raakt niet op je tuin uitgekeken

Alleen maar tegels in je tuin ziet er saai uit. Je bent er snel op uitgekeken. Maar heb je een kleine tuin met houten terras, een stukje gras, een border met zand, een grindpad, een stukje tegels en aluminium lampen: dan wordt het boeiender. Al deze verschillende materialen zorgen voor een interessant uiterlijk.

Daarnaast geven ze je tuin een duidelijke indeling: gras om op te spelen, een border om je planten in te verzorgen en een houten terras om op te relaxen. En last, but not least: Doordat je naar je tuin blijft kijken en je erin blijft vermaken, kun je je kleine tuin groot laten lijken!

Kleine tuin optisch vergroten?
Schakel hovenier in
Betegelde tuin? Vul je kleine tuin op met bloembakken!
Het is best begrijpelijk dat je ervoor kiest om een kleine tuin te betegelen, je creëert er immers zoveel mogelijk bruikbare ruimte mee. Wil je toch je kleine, betegelde tuin een natuurlijke look geven? Vul je kleine tuin op met bloembakken! Kleine tuin met borders? Een border kan zo klein zijn als jij wilt!

2. Variatie in vormen

Kleine tuin met ronde vorm
Ronde vorm kleine tuin
Rond bankje kleine tuin
Rond pad in kleine tuin
Toon alle afbeeldingen
Meer kleine tuin inspiratie
Kleine tuin voorbeelden
 • Gebruik ronde, organische vormen
 • Je blijft naar je tuin kijken

Afwisseling in je tuin is interessanter om naar te kijken. Verschillende vormen zorgen ervoor dat je niet in 1 blik uitgekeken bent op je tuin. Je blijft naar je tuin kijken en dat doet je tuin optisch vergroten.

Een tuin is vaak een rechthoekig stuk grond. Hierdoor ben je misschien geneigd om de tuin in rechte lijnen en vormen in te richten, maar dat hoeft helemaal niet. Kies naast rechte vormen ook voor ronde, organische vormen. Dit zorgt voor afwisseling in vormen. Daarnaast zijn ronde vormen sierlijk en speels. Ook geven ze lange lijnen. Een lange lijn wekt de illusie dat er een lange afstand is en ook daarmee kun je je tuin groot laten lijken. Een diagonale lijn is ook langer dan een horizontale of verticale lijn. Dus ook diagonale lijnen in je tuin plaatsen is een goed idee om je kleine tuin optisch te vergroten!

Tuin laten doen?
Informatie hovenier
slimster
Plaats een kleine vijver in je kleine tuin
Kies voor een vijver in een sierlijke, organische vorm, want dat doorbreekt de rechte vormen en geeft lange lijnen. En daarmee kun je je kleine tuin groot laten lijken! Een waterpartij in kleine tuin is ook een goed idee, omdat water rust, beweging en een sfeervolle kleine tuin geeft! Wist je dat je met behulp van een vijver ook regenwater kunt opvangen?
Hoe regenwater opvangen?
Regenwater opvangen

3. Hoogteverschil

Verhoogd terras
 • Verhoging of verlaging maakt je tuin uitdagender en gezelliger
 • Hoeft niet groots, je kunt het ook kleiner aanpakken

Verschil in hoogte kan een kleine tuin optisch vergroten, omdat je tuin niet in 1 blik is te vangen. Je moet even goed kijken om je tuin te bekijken en wilt het liefst naar de verhoging of verlaging toe om hem te ontdekken. Een kleine tuin met hoogteverschil lijkt een groots project, maar dat hoeft het niet te zijn. Je kunt bijvoorbeeld een terras een beetje verhogen/ verlagen, een verhoogde vijver aanleggen of een verhoogde border in je kleine tuin plaatsen. Met hoogteverschil kun je je kleine tuin groter laten lijken. Daarnaast kan het je kleine tuin gezellig maken, bijvoorbeeld als je kiest voor een verlaagd terras, waarin je heerlijk knus wegkruipt op een lounge met kussens. Kleine tuin nog knusser maken? Plaats een overkapping of een pergola, die je met klimplanten laat begroeien!

Overkapping in kleine tuin?
Overkapping kleine tuin
Met een lang kronkelpad kun je je kleine tuin groter laten lijken!
Het lijkt misschien raar, want een lang kronkelpad neemt meer plek in dan een recht pad… Het zit zo: Een lang kronkelpad geeft een lange weg om te belopen en hierdoor lijkt je kleine tuin een grote tuin! Als je je kronkelpad laat verdwijnen achter een boom of struik, kun je je kleine tuin nog groter laten lijken!

Toch liever een ‘recht toe recht aan pad’ in je kleine tuin? Laat je pad dan van breed (vooraan in je tuin) naar smal lopen (acheraan in de tuin). Zo lijkt het alsof je heel ver weg kijkt en ook dat doet je kleine tuin optisch vergroten.

4. Herhaling

Herhaling in plantenbakken
 • Laat objecten terugkeren
 • Herhaling geeft overzicht en rust

Afwisseling in vormen, materialen en hoogtes doet je kleine tuin optisch vergroten, maar ook met herhaling kun je je kleine tuin groter laten lijken. Hoe zit dat precies? Herhaling zorgt voor overzicht en rust. Dat maakt dat je er naar kunt blijven kijken en erin kunt blijven vertoeven. Laat bepaalde planten terugkeren, zet een aantal van dezelfde bloempotten neer, plant een paar boompjes van dezelfde soort op een rij en/of plaats lampen van hetzelfde type.

slimster
Hang een lichtsnoer in je kleine tuin!
Een lichtsnoer is een lange, sierlijke lijn, waaraan allemaal dezelfde lampjes hangen. Je kunt er lange tijd naar kijken en van genieten, zeker als de lichtjes vonkelen in het donker. Jouw kleine tuin lijkt hierdoor veel groter dan hij in werkelijkheid is! Bovendien kun je met een lichtsnoer je kleine tuin gezellig maken!

5. Rustige kleuren

Kleine tuin groter laten lijken
 • Kies een paar rustige kleuren
 • Geeft rust aan je tuin

Teveel opvallende en/of donkere kleuren brengen onrust in je tuin. Kies je voor een paar rustige kleuren, zoals wit, grijs, lichtbruin en hemelsblauw, dan creëer je juist rust. Deze lichte kleuren reflecteren licht en dat maakt dat jouw kleine tuin er groter uitziet.

Border met bloemen? Kies voor 1 rustige tint, want dat doet je tuin optisch vergroten!
Kies bijvoorbeeld voor bloemen in een blauw/paarse kleur. Wil je je kleine tuin nog groter laten lijken? Plaats dan de meest donkere bloemen vooraan met daarachter steeds lichtere tinten. De kleuren lopen dan geleidelijk in elkaar over, waardoor het lijkt dat je ver weg kijkt!
Hovenier nodig?
Hovenier offertes

6. Richt in met grote objecten

Kleine tuin optisch vergroten
 • Plaats grote objecten
 • Geeft rust aan je tuin

Je tuin is klein. Plaats je er veel kleine objecten in, dan oogt hij hierdoor rommelig en druk, waardoor hij er nog kleiner uitziet. Doe je het tegenovergestelde, je kleine tuin inrichten met een paar grote objecten, dan geeft dit je kleine tuin een rustige uitstraling. Je tuin oogt als 1 mooi geheel. Plaats een grote border met daarin grote planten met grote bladeren. Zet liever 1 groot meubel neer, dan allemaal kleinere. En leg grote tegels in een kleine tuin, want een kleine tuin betegelen met grote tegels maakt dat je kleine tuin groter lijkt. Natuurlijk kun je je tuin afmaken met een paar kleinere objecten, zoals bloemen en planten!

slimster
Grote tegels in kleine tuin saai? Leg ze los van elkaar!
Maak bijvoorbeeld een pad met grote tegels, die je los van elkaar legt. Rondom de grote tegels leg je kiezelsteentjes of een ander materiaal.
Tuinpad kleine tuin
Vijver in kleine tuin
Overkapping in kleine tuin
Verhoging in kleine tuin
Toon alle afbeeldingen

Planten in kleine tuin

Kleine tuin en kind? Dan mag een speeltoestel in jouw kleine tuin niet ontbreken!
Ook in een kleine tuin willen kinderen zich uitleven! Maar is een speeltoestel niet te groot voor in een kleine tuin? Een klein speeltoestel in je tuin kan best. Hier zijn een paar voorbeelden: schommel, houten speelhuisje of kleine rechthoekige trampoline. Aan je schutting kun je een krijtbord hangen of een verticale knikker-of waterbaan. En ook op de grond kan geknikkerd worden met behulp van een knikkertegel (tegel met knikkerpotje). En wat dacht je van een glijbaan vanaf je verhoging of een picknicktafel met deksel met daaronder: een zand-watertafel!
Kleine woonkamer?
Woonkamer optisch vergroten

7. Natuurlijke afscheiding

Verticale tuin
Natuurlijke afscheiding
Alternatieve schutting
Toon alle afbeeldingen
 • Laat je afscheiding opgaan in je tuin
 • Maak je afscheiding zo groen mogelijk

De afscheiding is de grens tussen jouw tuin en de rest van de wereld. Deze grens kun je zo scherp maken als je zelf wilt. Wil je een kleine tuin optisch vergroten, dan moet je ervoor zorgen dat je afscheiding er zo min mogelijk uitziet als een grens. Hoe doe je dat?

 • Laat zoveel mogelijk klimplanten op je schutting groeien.
 • Maak een schutting van smalle horizontale planken.
 • Zet een haag neer in plaats van een schutting.
 • Plaats een hek met daarop klimplanten.
 • Plaats een verticale tuin tegen je schutting.
 • Hang een spiegel aan je schutting of muur.
 • Hang een natuurlijk schilderij aan je schutting of muur.
Hovenier nodig?
Hovenier offertes