Hoe buxus snoeien en verzorgen?

Hoe buxus snoeien en verzorgen?
Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
9 minuten

In bijna elke tuin zie je er wel eentje staan: een buxus. Deze sierlijke, groene struik is er in 2 varianten: de buxus haag en de losse buxusplant, die je in een bolvorm of in een andere vorm kunt snoeien. Een buxus is een prachtige, groene plant als je hem op de juiste manier snoeit en verzorgt.

Geen zin om zelf buxus te verzorgen?
Schakel hovenier in
Buxus combineren met lavendel

Wanneer buxus snoeien?

Wanneer kun je het beste buxus snoeien? Een buxus moet je minimaal 2x per jaar snoeien. De beste tijd voor buxus snoeien is:

 • Eind mei
 • Begin september

Buxus snoeien in voorjaar en buxus snoeien in najaar moet je echt doen, maar het beste snoei je hem vaker: ook nog een paar keer in de tussentijd. Hoe vaker je snoeit, hoe voller je buxus wordt.

Een buxus knippen doe je het beste:

 • Als het bewolkt is

Buxus snoeien als de zon schijnt, is niet goed, omdat bij buxus snoeien met warm weer de blaadjes van de buxus kunnen verbranden. Ga je toch buxus snoeien met zon? Besproei de buxus dan in elke geval vooraf met water of ga de buxus snoeien na de regen, zodat hij nog nat is. Na het snoeien, leg je een fleecedoek over de buxus ter bescherming tegen de zon.

Snoei de buxus niet bij vorst of als je nachtvorst verwacht!
Anders heb je kans dat je pas gesnoeide bladeren bevriezen.
Buxus snoeien gereedschap

Gereedschap voor buxus snoeien

Wil je jouw buxus knippen of snoeien? Dan heb je het volgende gereedschap nodig:

 • Gieter met water
  Hiermee giet je de buxus nat voor het snoeien. Dat vergemakkelijkt de knipbeurt.
 • Heggenschaar
  Kies een gewone heggenschaar, speciale buxusschaar, combinatieschaar (buxus en gras). De meeste mensen kiezen voor een elektrische heggenschaar.

Let er bij de aankoop van een buxus heggenschaar goed op welke lijnen je ermee wilt knippen. Het snoeien van een buxus haag doe je het beste met de rechte schaar. Een buxus bol in vorm snoeien, gaat makkelijker met een ronde schaar.

Waarom buxus elektrisch snoeien?

 • Je komt makkelijker op moeilijk bereikbare plekjes
 • Kost minder kracht
 • Kost minder tijd
Zet een emmer water bij je neer tijdens het snoeien
Hierin kun je tijdens het snoeien de buxus heggenschaar af en toe reinigen. Aan de heggenschaar blijven namelijk sappen van de buxus plakken.
Snoeien buxus
Begin niet zomaar met snoeien
Begin pas met knippen als je goed in je hoofd hebt hoe je de buxus gaat snoeien.

Hoe buxus snoeien?

Hoe moet je een buxus snoeien? Dit hangt af van het type buxus. Een haag snoei je anders dan een bol of andere snoeivormen. Een buxus bemesten na snoeien is een goed idee. Zo kunnen de nieuwe mestkorrels direct voor de ontwikkeling van nieuwe bladeren worden gebruikt.

Buxus haag snoeien

Een haag wil je graag vol houden. Dat doe je door hem meerdere keren per jaar te snoeien. Je mag best drastisch snoeien. Zo zorg je voor een stevige haag, die niet snel uit elkaar valt. Hoe moet je een buxus haag snoeien?

 1. Besproei de haag rijkelijk met water.
 2. Knip de zijkanten van de buxus haag van boven naar beneden.
 3. Knip de bovenkant van de buxus haag.
 4. Ruim het snoeiafval op.
 5. Ga de buxus bemesten (zie verderop waarmee je dit doet).
slimster
Nieuwe buxus haag? Direct snoeien!
Als je van begin af aan je buxus goed en op tijd snoeit, dan krijg je een stevige haag. Als je te weinig knipt, dan kan het zijn dat je buxus uiteen valt. Dat kan zeker gebeuren als er sneeuw op de buxus blijft liggen. Ga de buxus rigoureus snoeien. Een buxus kort snoeien, zorgt voor een compacte haag.

Buxus model snoeien

Een losse buxus snoeien gaat anders dan een buxus haag snoeien. Heb je een losse plant, dan kun je de buxus in vorm snoeien. Hier zijn een paar voorbeelden van buxus snoeivormen:

 • Bol
 • Wolken
 • Piramide
 • Druppel
 • Spiraal
 • Dier

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van buxus snoeivormen. Elke buxus figuur is mogelijk. Je denkt misschien dat dit niet aan iedereen is besteed, maar dat is niet waar. Er zijn namelijk speciale metalen gaasfiguren verkrijgbaar, die je over de plant kunt plaatsen. Als je de buxus plant vervolgens laat groeien, dan kun je daarna eenvoudig je buxus in vorm snoeien. Een buxus bol snoeien, kun je ook doen zonder gaasfiguur.

Buxus bol snoeien

Een buxus in ronde vorm snoeien, is makkelijker dan een ander buxus figuur snoeien. Een bol buxus snoeien, gaat zo:

 1. Besproei de buxus rijkelijk met water.
 2. Snoei de bovenkant van de buxus.
 3. Ga boven de buxus staan en knip met de schaar op zijn kop rondingen naar beneden.
 4. Loop in een rondje mee, zodat je de bolvorm goed kunt bekijken.
 5. Kijk tussendoor ook soms op afstand naar de buxus figuur. Lijkt hij al op een bol? Waar moet nog wat af?
 6. Snoei net zo lang door totdat je een perfecte buxus bol hebt.
Buxus laten snoeien?
Hovenier informatie
Buxus bol snoeien

Hoe buxus verzorgen?

Een buxus snoeien is belangrijk, maar je buxus verzorgen doe je ook door middel van:

 • Voeding
 • Water geven

Buxus voeding

Je moet een buxus kalken en bemesten:

 • Onderhoudsbekalking
  Een buxus heeft 1 keer per jaar extra kalk nodig. Hierdoor gaat de buxus voedingsstoffen optimaal opnemen, waardoor buxusziektes kunnen worden voorkomen.
 • Meststof met kalium en stikstof in evenwichtige verhouding
  Goede meststof voor buxus hagen en buxus bollen is koemestkorrels voor buxus en paardenmest voor buxus. Een buxus bemesten doe je 3 tot 4 keer per jaar. Je kunt bijvoorbeeld de buxus bemesten na snoeien. Buxus bemesten zorgt ervoor dat de buxus compact groeit en in het najaar goed afgehard is. Ook geeft bemestig een frisgroene kleur aan de buxus.

Buxus water geven

Een buxus heeft veel water nodig, vooral in droge periodes. Geef de buxus elke dag een beetje water of om de paar dagen een grotere hoeveelheid. Giet het water niet op de buxus, maar op de grond, zodat de wortels het direct op kunnen nemen. Een buxus drinkt het liefst regenwater.

Tuin water geven?

Regenwater opvangen?

Buxus in pot verzorgen
Buxus in pot verzorgen? Dat gaat iets anders dan buxus in volle grond verzorgen.
Een buxus in pot heeft andere bemesting nodig dan een buxus in volle grond. Je geeft hem in maart/april osmocotekorrels en osmocotetabletten. Deze buxus voeding heeft een speciale harscoating, die ervoor zorgt dat voedingsstoffen geleidelijk worden vrijgegeven.

Een buxus in pot heeft wat meer water nodig dan een buxus in vaste grond. Geef je buxus in pot tijdens warme periodes dagelijks water.

Buxus problemen & plagen

Helaas is de buxus niet altijd een gemakkelijk groeiende, bloeiende plant. Hij kan ook last hebben van buxus problemen. Welke buxus plagen zijn er?

 • Buxus ziekte: buxusmot en schimmel
 • Schildluizen
 • Verkleuring van bladeren
Buxusmot

Buxus aangetast door mot

Een buxus die is aangetast door de buxusmot kun je maar beter in een vroeg stadium herkennen. Ga je niet tijdig buxus larven bestrijden, dan gaat de buxus dood. Hoe ziet de buxusmot eruit: hij heeft witte vleugels met een witte rand. De buxusmot leeft maar 8 dagen, maar in deze paar dagen legt hij honderden eitjes onderaan de buxusbladeren. Uit de eitjes komen buxusrupsen, die je buxus opeten. Daarna verdwijnen de buxus rupsen in een cocoon, waarna ze weer terug komen als buxusmotten, die weer eitjes leggen… Enzovoort, enzovoort.

Gaat de buxus dood van buxusmot? Ja de buxus gaat dood als je niet snel overgaat tot buxus larven bestrijden en buxus rupsen doden. Hoe herken je dat je buxus is aangetast door mot? Je herkent het aan:

 • Dode blaadjes
 • Kale takken
 • Wit spinsel, dat maakt dat de bladeren aan elkaar plakken

Hoe kun je de buxusmot in buxus verwijderen en hoe bestrijd je rupsen in de buxus?

 • Je kunt de buxusmot met een Buxusmotval vangen.
 • Je kunt buxus rupsen doden met een hardnekkige biologische insectenspray.

Veel schade opgelopen door buxusmotten en buxusrupsen? Is je buxus aangetast door mot, dan kun je het beste de aangetaste buxus snoeien. Hoe buxus snoeien na buxusmot?

 1. Knip alle sterk aangetaste delen weg.
 2. Voer de aangetaste delen af in gesloten zakken. Zo voorkom je verdere verspreiding.

Snoeien van de buxus na buxusmot kan ervoor zorgen dat je buxus weer tot leven komt. Het kan ook zijn dat herstel van buxus na buxusmot niet meer mogelijk is. Je buxus gaat dan dood.

Controleer je buxus regelmatig op buxus rupsen
Dit zijn groen-zwarte rupsen met witte haartjes. Check je buxus vooral in april/mei, juli/augustus en september/oktober, want dat zijn de periodes dat de rupsen uit hun cocon komen.

Zorg dat je buxus in kalkrijke grond staat, geef voldoende voeding en extra kalk. Zo voorkom je rupsen en motten.

Buxus aangetast door schimmel

 • Zwarte vlekken op bladeren en de buxus verliest blaadjes. Daarna ontstaan zwarte strepen op de jonge bladeren. Deze buxus schimmel heet Cylindrocladium.
 • Bladeren die bruin worden en vervolgens verdorren. Er ontstaan bleekroze schimmelsporen onderaan de bladeren. Deze buxus schimmel heet Volutella.

Hoe kun je schimmelziekte in buxus bestrijden?

 • Je kunt de buxus spuiten met een buxus schimmel bestrijdingsmiddel. Doe dit van maart tot en met oktober om de week.
slimster
Witte dingetjes in buxus en/of witte pluisjes in buxus?
Waarschijnlijk is dit bladvlo. Dit is niet schadelijk voor je buxus. Wil je het toch bestrijden? Ga dan de buxus snoeien of spoel de plant uit met water.

Let op: gaat het om witte spinsels? Dan is je buxus aangetast door mot en dat moet je wel aanpakken (zie hierboven)!

Buxus met luis

Een buxus kan worden bedreigd door schildluizen. Ze zuigen het sap weg uit buxus takken en bladeren, waardoor de buxus uitgedroogd raakt en langzaam afsterft. Hoe herken je buxus met luis? Je herkent ze aan:

 • Donkerrode schildjes, waaronder de eitjes van luizen zich bevinden
 • Zwarte bladeren

Je kunt schildluizen in buxus bestrijden met:

 • Luizen bestrijdingsmiddel
Buxus geel

Verkleuring bladeren buxus

Buxus bladeren kunnen bruin of zwart kleuren door schimmel, bruin kleuren door uitdroging en een buxus kan geel kleuren als hij te weinig kalk en mest krijgt. Schimmel bestrijden, water geven, kalk geven en/of mest geven, zijn hier oplossingen voor.

Is de buxus groen spuiten ook een oplossing? Ja, ook dit helpt tegen verdorde bladeren, omdat groene verf voor verdorde planten een speciale voeding bevat. Het is bovendien niet slecht voor het milieu. Wel kan het zijn dat je na een tijdje opnieuw bruine of gele bladeren hebt, omdat de verf is uitgewerkt.

Hoe buxus vervangen?

Als je buxus in een te grote mate is aangetast door de buxusmot, dan is hij niet meer te redden. Je buxus is dood en je moet je buxus verwijderen, de aangetaste buxus afvoeren en vervangen door een andere plant.

Wat is een alternatief voor een buxus? Dit zijn 7 struiken ter vervanging van buxus:

 • Taxus baccata
 • Japanse hulst
 • Chinese Camperfoelie
 • Japanse kardinaalsmuts
 • Berry Bux
 • Laurier
 • Liguster

Deze 7 groene struiken blijven, net als de buxus mooi groen, zijn geschikt om in een haag of vormen te snoeien. Ook kun je deze vervanging voor buxus op dezelfde plek planten: in de (half)schaduw.

Buxus snoeien en bemesten

Hovenier nodig?

Buxus snoeien

Hulp nodig bij jouw buxus rupsen plaag? Of weet je niet goed hoe je jouw zieke buxus snoeien moet? Schakel dan de hulp in van een hovenier. Je kunt ook een hovenier inschakelen om jouw buxus te snoeien, bemesten en verzorgen. Een hovenier weet precies wat jouw buxus nodig heeft en kan uiteraard ook je complete tuin onderhouden.

Hovenier inschakelen?
Hovenier offerte