Hoe lavendel snoeien en verzorgen?

Hoe lavendel snoeien en verzorgen?
Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
5 minuten

Bijna iedereen heeft er wel een paar exemplaren van in zijn tuin staan: lavendel. Deze paarse zomerbloeier ziet er niet alleen aantrekkelijk uit in zomer en winter, hij heeft ook een geurtje, waar veel mensen dol op zijn. De groenblijvende heester trekt ook vlinders en bijen aan.

Een mooie plant verdient de perfecte verzorging, zodat hij in geuren en kleuren kan bloeien en groeien. Wij behandelen in deze blog de vragen die hier belangrijk bij zijn. Wanneer en hoe lavendel snoeien? Hoe kort snoei je lavendel? En welke verzorging heeft lavendel nog meer nodig?

Waarom lavendel snoeien

Als je lavendel niet snoeit, dan krijg je een onregelmatige, reusachtige struik. In het midden van de struik en aan de onderkant ontstaan verhoute twijgen, waardoor de lavendel er kaal uitziet. Na een paar jaar groeien slechts aan de bovenkant van de lavendeltakken nog bloemen. Een niet gesnoeide lavendelplant ziet er lelijk en ongezond uit. Kortom alle reden om jouw lavendel goed te snoeien.

slimster
Kun je verhoute lavendel die meerdere jaren niet gesnoeid is nog redden?
Oude, verhoute lavendel snoeien, die lange tijd niet gesnoeid is, gaat al snel mis, omdat je niet te diep mag snoeien vanwege de grote hoeveelheid dood hout onderaan de plant.

Wat wel kan, is rooien: de verhoute lavendel dieper terug in de grond planten. Zorg dat de plant 15 tot 20 centimeter uit de grond blijft steken. Wil je zekerheid op mooie bloeiende lavendel? Koop dan liever nieuwe lavendelplanten en ga van begin af aan je lavendel snoeien.
Lavendel knippen

Wanneer lavendel snoeien

Voordat je begint met lavendel snoeien, moet je eerst weten hoe vaak lavendel snoeien nodig is en wanneer je lavendel snoeien moet. Het snoeien van lavendel doe je 2x per jaar:

  • In het voorjaar: maart/april
  • In het najaar: augustus/september

Lavendel snoeien in maart/april gaat anders dan lavendel snoeien in augustus/september. Wat het verschil is lees je hieronder.

Hoe kort snoei je lavendel? Snoei nooit onder de nieuwe scheuten van je lavendelplant!
Dit wordt ook wel lavendel snoeien op het kale hout genoemd. Je moet het nooit doen, omdat de plant anders niet meer uit komt. Hoe kort snoei je lavendel dan wel? Dat hangt af van hoe groot de lavendel op dat moment is. Volg in elk geval de richtlijnen hieronder.
Snoeien

Hoe snoei ik lavendel?

Een veel gestelde vraag is: Hoe moet ik lavendel snoeien? Niet gek, want de manier waarop je je lavendel knippen gaat, is van groot belang. Als je lavendel op de juiste momenten en de juiste manier snoeit, dan is de kans veel groter dat je een prachtige groeiende, bloeiende lavendelplant krijgt. Of je nou vlinderlavendel snoeien gaat of kuiflavendel snoeien wilt. Bij alle soorten lavendel gaat snoeien op dezelfde manier.

Lavendel snoeien voorjaar

Als de vorstperiode erop zit, is het tijd om je lavendel flink te snoeien. Dat is meestal eind maart of begin april. Hoe lavendel snoeien in het voorjaar?

  • Knip met een heggenschaar of snoeischaar de plant voor 1/3 terug, zodat hij nog 10 tot 15 centimeter boven de grond staat. Zorg hierbij dat je de nieuwe, groene scheuten er niet afknipt.

Lavendel snoeien in het voorjaar wordt ook wel hoofdsnoei van lavendel genoemd, omdat het hier gaat om een flinke knipbeurt.

Lavendel snoeien najaar

Uitgebloeide lavendel moet in augustus of september gesnoeid worden. Hoe lavendel snoeien voor de winter?

  • Knip met een heggenschaar de uitgebloeide bloemen eraf. Doe dit tot een stukje onder de bloem: knip ook een klein stukje van het groen eraf.

Lavendel snoeien in het najaar wordt ook wel vormsnoei genoemd. Vormsnoei wil zeggen dat je de plant gaat fatsoeneren, zodat hij weer vorm krijgt.

Hovenier nodig?
Wat kost een hovenier?
Net lavendel gekocht? Top de jonge lavendel dan vlak na je aankoop, 2 tot 3x in het voorjaar
Lavendel toppen is hetzelfde als lavendel knippen. Je knipt de vers gevormde topjes eraf.

Lavendel toppen in het voorjaar

Oude lavendel snoeien en jonge lavendel snoeien gaat op dezelfde manier. Naast snoeien moet je jonge en oude lavendel ook toppen. Toppen wil zeggen dat je de versgevormde topjes eraf knipt. Toppen van lavendel gaat bij jonge en oude lavendel verschillend. Als je net lavendel hebt geplant, dan moet je de jonge lavendel 2 tot 3x toppen in het voorjaar. Ook oude lavendel toppen is nodig. Dit hoeft echter maar 1x in het voorjaar.

Hoe jonge lavendel toppen?

  • Knip in maart/april/mei 2 tot 3x de versgevormde topjes eraf.

De lavendelplant gaat hierdoor later bloeien, maar groot voordeel is dat de lavendel minder snel kaal wordt aan de onderkant, waardoor je langer van je lavendel kunt genieten.

Hoe oude lavendel toppen?

  • Knip eind april/ begin mei 1x de versgevormde topjes eraf.

Oude lavendel toppen doe je als je de nieuwe scheuten ziet komen.

Lavendel
Kies voor Lavendula augustifolia ipv Lavendula x intermedia
De meest verkochte lavendelplant uit het tuincentrum, lavendula x intermedia, herkenbaar aan zijn dikke, grijze bladeren, wordt al snel erg groot en kaal aan de binnenkant. Lavendula augustifolia blijft langer mooi. Dat komt doordat deze lavendel plant het de meest geschikte lavendel is voor ons klimaat. Lavendula augustifolia is zeer winterhard.

Hoe verder lavendel verzorgen?

Naast snoeien van lavendel kun je ook de volgende dingen doen om je lavendel mooi te houden:

  • Kalk toevoegen: Voeg aan de potgrond en nog 3 a 4 keer na het planten kalk bij de lavendelplant. Op de verpakking staat wanneer en hoeveel kalk de planten per keer nodig hebben.
  • Geef lavendel niet te vaak water. Lavendel houdt van droge grond en heeft maar weinig water nodig. Alleen als het tropisch warm is geef je extra water. Lavendel in potten heeft wel altijd extra gietwater nodig.
Planten water geven
Blog tuin water geven
Bloeiende lavendel

Een geurige, kleurrijke tuin

Lavendel snoeien

Plant lavendel op een zonnige plek en ga lavendel op de juiste manier snoeien en toppen in voor- en najaar. Zorg ook dat jouw lavendel verder niks tekort komt: geef kalk en niet al teveel water. Zo geniet je lange tijd van geur en kleur in je tuin!

Is planten snoeien en verzorgen niet aan jou besteedt? Dan kun je ook een hovenier inhuren voor het snoeien en verzorgen van jouw lavendel.

Hovenier nodig?
Hovenier offertes