Hoe beukenhaag snoeien en verzorgen?

Hoe beukenhaag snoeien en verzorgen?
Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
5 minuten

Een beukenhaag is populair, omdat hij bijna het hele jaar bladeren draagt. Gedurende een groot deel van het jaar zijn de bladeren groen. In de koudere maanden kleuren de bladeren bruin. Door zijn dichte bladerdek biedt de beukenhaag het hele jaar privacy. Hoe snoei je een beukenhaag en wat is de beste tijd hiervoor? En wat voor beukenhaag onderhoud is er nog meer nodig?

Tip: De beukenhaag is een mooi alternatief voor een buxushaag, die dood is gegaan door buxusmot.

Haag laten plaatsen of snoeien?
Hovenier offertes
Beukenhaag

Wanneer beukenhaag snoeien?

Als je een mooie, dichte haag wilt, moet je de beukenhaag knippen. Hoe vaak beukenhaag snoeien?

  • 2x per jaar: in juni & september/oktober

Ga je beukenhaag snoeien in het voorjaar en in het najaar. Je beukenhaag versmallen in juni doe je voor 21 juni, de langste dag van het jaar. Hierdoor zorg je ervoor dat je beukenhaag voldoende tijd heeft om nieuwe scheuten aan te maken.

Mag je meer dan 2x per jaar beukenhaag inkorten? Ja, je beukenhaag inkorten mag ook vaker. Je mag je beukenhaag snoeien in de zomer en beukenhaag snoeien in de winter, hoewel je er in de winter wel op moet letten dat er geen vorst is. Een beukenhaag snoeien bij vorst is geen goed idee, omdat de haag dan te zwak is en hij het misschien niet overleeft. Voordeel van vaker snoeien, is dat de beukenhaag sneller dichtgroeit.

  • Als het bewolkt is

Je beukenhaag snoeien in de zon is niet verstandig. De beukenhaag kan dan verbranden in de zon.

Snoei beukenhaag na het planten
Snoei je nieuwe beukenhaag direct na het aanplanten, door deze te toppen. Dat wil zeggen dat je de punten van de takken op een gelijk niveau knipt; er hoeft maar een klein stukje af.

De beukenhaag snoeien na het planten zorgt ervoor dat de kans groter is dat de beukenhaag mooi aanslaat. Ook zorgt de beukenhaag toppen ervoor dat de onderkant goed vertakt en dus dichter groeit.
Beukenhaag snoeien
slimster
Welke heggenschaar voor beukenhaag?
Het maakt niet uit met welke heggenschaar je een beukenhaag knipt. Het belangrijkste is dat het gereedschap goed scherp is.

Hoe beukenhaag snoeien?

Je beukenhaag snoeien in het voorjaar en najaar gaat hetzelfde:

  1. Maak de beukenhaag nat. Dan kun je hem makkelijker knippen.
  2. Knip de zijkanten van de beukenhaag van onder naar boven af.
  3. Zo valt het afgeknipte blad makkelijker naar beneden.
  4. Knip de bovenkant van de beukenhaag af.
  5. Ruim het snoeiafval op.

Vind je recht knippen lastig? Span dan een touwtje waterpas langs de beukenhaag en knip met je heggenschaar langs het touwtje.

Knip de beukenhaag aan de onderkant breder dan aan de onderkant!
Zo zorg je ervoor dat je complete beukenhaag voldoende zon pakt, waardoor er geen gaten in de haag ontstaan.
Beukenhaag laten snoeien?
Informatie hovenier
Gesnoeide beukenhaag
slimster
Wees niet te voorzichtig met het snoeien van je beukenhaag
Je kunt een beukenhaag drastisch snoeien. Dit zorgt ervoor dat de plant onderaan steeds weer nieuwe vertakkingen maakt. Hierdoor wordt de beukenhaag mooi vol.

Vooral in de eerste jaren is het belangrijk om de beukenhaag flink te snoeien, zodat hij mooi vol wordt. Mag je ook een oude beukenhaag sterk terugsnoeien? Dit kan zeker, al is het minder noodzakelijk.

Beukenhaag onderhouden

Wat is naast het snoeien van je beukenhaag nog meer nodig aan beukenhaag onderhoud

Beukenhaag bemesten

Het bemesten van je beukenhaag doe je het beste 2x per jaar in april en juni. Het handigste is om na het beukenhaag snoeien in juni direct de beukenhaag van voeding te voorzien. Als je de beukenhaag mest geeft, dan blijft de beukenhaag groen en is hij beter bestand tegen ziektes, waardoor hij gezonder blijft. Er is een speciale mest voor beukenhaag. Deze heet beukenmest en is voorzien van alles wat je beukenhaag nodig heeft.

Beukenhaag water geven

Een net geplante beukenhaag heeft meer water nodig dan een oudere beukenhaag. Geef een jonge beukenhaag dagelijks een beetje water en tijdens droge periodes wat meer water. Een oudere beukenhaag heeft minder water nodig. Belangrijk bij het water geven van de beukenhaag is dat je het water op de grond, bij de wortels geeft en dat je het water geeft in de vroege ochtend of late avond, als de zon er niet is.

Meer over water geven?
Tuin water geven
Onkruid bestrijden onder beukenhaag
Zorg dat je onkruid onder de beukenhaag weghaalt. Je wilt niet dat het onkruid de haag overwoekert, of dat de beukenhaag sterft. Je kunt onkruid chemisch bestrijden met gif, maar veel beter is om ecologisch onkruid te verwijderen.
Hoe onkruid wieden?
Onkruid verwijderen
Beukenhaag bruin blad

Beukenhaag problemen

Het liefst wil je natuurlijk een gezonde beukenhaag, maar helaas kun je last krijgen van beukenhaag ziektes

Luis in beukenhaag

Je kunt last krijgen van wolluis in beukenhaag. Deze bladluis is een witte luis, die er wollig uitziet. Heeft je beukenhaag witte luis, dan moet je deze beukenhaag ziekte bestrijden, omdat wolluis in beukenhaag de bladeren van je haag aantast. De luizen zuigen het bladsap uit de bladeren en de bladeren gaan hierdoor omkrullen en vervormen.

Hoe luis op beukenhaag bestrijden? Wolluis in beukenhaag bestrijden is niet moeilijk. Bespuit je beukenhaag met een harde straal water uit je tuinslang en de luizen spoelen weg. Het is belangrijk dat je hierbij de complete haag, ook de binnenkant bespuit, zodat ook de luizen die daar zitten weg spoelen. Ga je beukenhaag meerdere keren spuiten, zodat echt alle luizen weg zijn.

Is bladluis bestrijden uit beukenhaag niet gelukt met behulp van water? Ga dan de luizen op beukenhaag bestrijden met een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Dit kun je het beste door een hovenier laten doen.

Witte vlieg in beukenhaag

Een beukenhaag met witte vlieg moet bestreden worden, omdat de witte vlieg in de bladeren van de beukenhaag steekt en daarmee de voedingsstoffen uit de bladeren haalt. Ook is het speeksel van de witte vlieg giftig; het kan de beukenhaag aantasten. Bestrijding van de witte vlieg uit de beukenhaag is niet eenvoudig. Bij een kleine hoeveelheid witte vlieg op beukenhaag kun je ze weg proberen te spuiten met een krachtige straal koud water. Lukt dit niet of is de hoeveelheid witte vlieg in beukenhaag te groot? Dan moet je ze chemisch bestrijden. Dat kun je het beste door een hovenier laten doen.

Beukenhaag problemen?
Hovenier offertes

Hovenier nodig?

Beukenhaag snoeien

Een beukenhaag snoeien en verzorgen kun je prima zelf doen, maar je kunt het ook door een hovenier laten doen, bijvoorbeeld omdat je veel hagen in je tuin hebt, een grote tuin hebt of weinig tijd. Ook voor de bestrijding van beukenhaag ziektes is hovenier inschakelen soms noodzakelijk. Een hovenier kan naast je beukenhaag uiteraard ook de rest van je tuin onderhouden!

Tuin laten onderhouden?
Hovenier offertes