Javascript is disabled, features may not work
Hoe beukenhaag snoeien en verzorgen?

Hoe beukenhaag snoeien en verzorgen?

Danja Molendijk
Product Specialist
clock 29 jul. 2020 09:14

Een beukenhaag is populair, omdat hij bijna het hele jaar bladeren draagt. Gedurende een groot deel van het jaar zijn de bladeren groen. In de koudere maanden kleuren de bladeren bruin. Door zijn dichte bladerdek biedt de beukenhaag het hele jaar privacy. Hoe snoei je een beukenhaag en wat is de beste tijd hiervoor? En wat voor beukenhaag onderhoud is er nog meer nodig?

Tip: De beukenhaag is een mooi alternatief voor een buxushaag, die dood is gegaan door buxusmot.

Wanneer kun je het beste een beukenhaag planten?

De beste planttijd van een beukenhaag is eind oktober tot half april. De planten zijn dan in rust, waardoor er minder kans is dat de planten uitvallen. Je kunt een beukenhaag niet planten bij vorst. Bij zon een beukenhaag planten kan wel, maar je moet er dan wel goed op letten dat de wortels goed nat blijven.

Enkele of dubbele rij beukenhaag planten?

Je kunt een beukenhaag dubbel planten of enkel planten. Of je kiest voor een enkele of dubbele rij beukenhaag planten, hangt af van hoe vol en dicht je je beukenhaag wilt hebben. Je beukenhaag dubbel planten geeft een vollere, dichtere haag. Voordeel van een enkele beukenhaag is dat het planten sneller gaat en dat je er minder voor betaalt.

Wat is de plantafstand van een beukenhaag?

Er is niet 1 plantafstand van een beukenhaag. Het hangt van het formaat van de planten af wat het beukenhaag aantal per meter is. Hoe kleiner de plant, hoe meer beukenhaag planten per meter. Ga je je beukenhaag dubbel planten, dan heb je uiteraard ook meer beukenhaag planten per meter nodig dan wanneer je kiest voor een enkele rij planten.

 • Planten van 40 tot 100 centimeter: enkele rij 6 stuks per meter en dubbele rij 10 stuks per meter
 • Planten van 100 tot 175 centimeter: enkele rij 5 stuks per meter en dubbele rij 9 stuks per meter
 • Planten van 175 tot 200 centimeter: enkele rij 4 stuks per meter en dubbele rij 8 stuks per meter

Wil je snel een dichte haag, plant ze dan iets dichter op elkaar: 1 beukenhaag plant per meter extra. Niet meer dan dit, omdat anders de wortels niet voldoende plek hebben.

Hoe beukenhaag planten?

Bepaal voordat je de beukenhaag gaat planten of je een enkele of dubbele rij beukenhaag planten wilt en hoeveel planten je daarvoor nodig hebt.

Plant de haag in de juiste beukenhaag grondsoort. Dat is luchtige open grond. Is de grond natter, dan moet je hem mixen met compost.

Hoe beukenhaag planten? Met behulp van dit stappenplan.

 1. Graaf een gleuf van 40 centimeter diep en 20 centimeter breed voor een enkele haag en 30 centimeter breed voor een dubbele haag
 2. Maak de grond open en luchtig
 3. Voeg DCM vivimus aan de grond toe, zodat je minder kans hebt dat de planten uitvallen.
 4. Sproei de wortels nat voordat je gaat planten (dompel ze niet in water ivm aanwezige schimmels)
 5. Plant de beukenplanten, zet ze net zo diep als ze op de kwekerij zaten
 6. Stamp de grond goed aan

Je hoeft de beukenhaag niet direct water te geven, wel dagelijks na het planten.

Hoe snel groeit een beukenhaag dicht?

Als je beukenhaag net gepland is, dan ziet hij er kaal en open uit, maar dat verandert snel, zeker als je ervoor gekozen hebt om een dubbele beukenhaag te planten. Zodra in april de knoppen gaan schuiven en de beukenhaag groen kleurt, wordt hij snel dichter. De gemiddelde groei van een beukenhaag per jaar is 40 tot 50 centimeter.

Hoe breed wordt een beukenhaag? Een enkele beukenhaag wordt tussen de 30 en 50 centimeter breed. Een dubbele beukenhaag kan 2x zo breed worden. Uiteraard is de breedte van een beukenhaag afhankelijk van de mate waarin hij wordt gesnoeid.

Wanneer komt er blad aan beukenhaag?

De beukenhaag bloeiperiode is van april tot oktober. Dat wil zeggen dat de beukenhaag dan groen kleurt. In de periode van oktober tot maart behoudt de beukenhaag bladeren, maar deze worden bruin. Slechts korte tijd is de beukenhaag kaal; in april vallen de bruine bladeren eraf en krijgt daarna direct weer nieuwe groene bladeren.

Wat is het verschil tussen beukenhaag en haagbeuk?

Een beukenhaag en een haagbeuk zijn 2 verschillende soorten haag.

 • Het grootste beukenhaag haagbeuk verschil is dat een beukenhaag in de winter bladeren houdt en de haagbeuk niet. De beukenhaag verliest zijn bruine bladeren pas in april, waarna er vrijwel direct groene bladeren voor in de plaats komen. De haagbeuk verliest in de herfst al zijn bladeren en blijft de hele winter kaal.
 • Een ander beukenhaag haagbeuk verschil is dat de beukenhaag vaker gesnoeid moet worden dan de haagbeuk. De beukenhaag moet je 2x per jaar knippen, de haagbeuk maar 1x per jaar.
 • Er is ook nog een haagbeuk beukenhaag verschil in de prijs. De beukenhaag is duurder dan de haagbeuk.

Beukenhaag vs haagbeuk, welke haag kies je? De meeste mensen geven voorkeur aan de beukenhaag, omdat deze haag bijna het hele jaar bladeren draagt en daardoor dichter is dan de haagbeuk. Hierdoor heb je meer privacy en dat is waarvoor de meeste mensen een haag planten. Is dat bij jou niet het geval? Dan kun je de haagbeuk ipv de beukenhaag kiezen.

Haag laten plaatsen of snoeien?
Hovenier offertes
Beukenhaag

Als je een mooie, dichte haag wilt, moet je de beukenhaag knippen. Hoe vaak beukenhaag snoeien?

 • 2x per jaar: in juni & september/oktober

Ga je beukenhaag snoeien in het voorjaar en in het najaar. Je beukenhaag versmallen in juni doe je voor 21 juni, de langste dag van het jaar. Hierdoor zorg je ervoor dat je beukenhaag voldoende tijd heeft om nieuwe scheuten aan te maken.

Mag je meer dan 2x per jaar beukenhaag inkorten? Ja, je beukenhaag inkorten mag ook vaker. Je mag je beukenhaag snoeien in de zomer en beukenhaag snoeien in de winter, hoewel je er in de winter wel op moet letten dat er geen vorst is. Een beukenhaag snoeien bij vorst is geen goed idee, omdat de haag dan te zwak is en hij het misschien niet overleeft. Voordeel van vaker snoeien, is dat de beukenhaag sneller dichtgroeit.

 • Als het bewolkt is

Je beukenhaag snoeien in de zon is niet verstandig. De beukenhaag kan dan verbranden in de zon.

lightbulb
Snoei beukenhaag na het planten
Snoei je nieuwe beukenhaag direct na het aanplanten, door deze te toppen. Dat wil zeggen dat je de punten van de takken op een gelijk niveau knipt; er hoeft maar een klein stukje af.

De beukenhaag snoeien na het planten zorgt ervoor dat de kans groter is dat de beukenhaag mooi aanslaat. Ook zorgt de beukenhaag toppen ervoor dat de onderkant goed vertakt en dus dichter groeit.
Beukenhaag snoeien
slimster
Welke heggenschaar voor beukenhaag?
Het maakt niet uit met welke heggenschaar je een beukenhaag knipt. Het belangrijkste is dat het gereedschap goed scherp is.

Je beukenhaag snoeien in het voorjaar en najaar gaat hetzelfde:

 1. Maak de beukenhaag nat. Dan kun je hem makkelijker knippen.
 2. Knip de zijkanten van de beukenhaag van onder naar boven af.
 3. Zo valt het afgeknipte blad makkelijker naar beneden.
 4. Knip de bovenkant van de beukenhaag af.
 5. Ruim het snoeiafval op.

Vind je recht knippen lastig? Span dan een touwtje waterpas langs de beukenhaag en knip met je heggenschaar langs het touwtje.

Heggenschaar kopen?

thumbs-up
Knip de beukenhaag aan de onderkant breder dan aan de onderkant!
Zo zorg je ervoor dat je complete beukenhaag voldoende zon pakt, waardoor er geen gaten in de haag ontstaan.
Beukenhaag laten snoeien?
Informatie hovenier
Gesnoeide beukenhaag
slimster
Wees niet te voorzichtig met het snoeien van je beukenhaag
Je kunt een beukenhaag drastisch snoeien. Dit zorgt ervoor dat de plant onderaan steeds weer nieuwe vertakkingen maakt. Hierdoor wordt de beukenhaag mooi vol.

Vooral in de eerste jaren is het belangrijk om de beukenhaag flink te snoeien, zodat hij mooi vol wordt. Mag je ook een oude beukenhaag sterk terugsnoeien? Dit kan zeker, al is het minder noodzakelijk.

Wat is naast het snoeien van je beukenhaag nog meer nodig aan beukenhaag onderhoud

Beukenhaag bemesten

Het bemesten van je beukenhaag doe je het beste 2x per jaar in april en juni. Het handigste is om na het beukenhaag snoeien in juni direct de beukenhaag van voeding te voorzien. Als je de beukenhaag mest geeft, dan blijft de beukenhaag groen en is hij beter bestand tegen ziektes, waardoor hij gezonder blijft. Er is een speciale mest voor beukenhaag. Deze heet beukenmest en is voorzien van alles wat je beukenhaag nodig heeft.

Beukenhaag water geven

Een net geplante beukenhaag heeft meer water nodig dan een oudere beukenhaag. Geef een jonge beukenhaag dagelijks een beetje water en tijdens droge periodes wat meer water. Een oudere beukenhaag heeft minder water nodig. Belangrijk bij het water geven van de beukenhaag is dat je het water op de grond, bij de wortels geeft en dat je het water geeft in de vroege ochtend of late avond, als de zon er niet is.

Meer over water geven?
Tuin water geven
lightbulb
Onkruid bestrijden onder beukenhaag
Zorg dat je onkruid onder de beukenhaag weghaalt. Je wilt niet dat het onkruid de haag overwoekert, of dat de beukenhaag sterft. Je kunt onkruid chemisch bestrijden met gif, maar veel beter is om ecologisch onkruid te verwijderen.
Hoe onkruid wieden?
Onkruid verwijderen
Beukenhaag bruin blad

Het liefst wil je natuurlijk een gezonde beukenhaag, maar helaas kun je last krijgen van beukenhaag ziektes

Luis in beukenhaag

Je kunt last krijgen van wolluis in beukenhaag. Deze bladluis is een witte luis, die er wollig uitziet. Heeft je beukenhaag witte luis, dan moet je deze beukenhaag ziekte bestrijden, omdat wolluis in beukenhaag de bladeren van je haag aantast. De luizen zuigen het bladsap uit de bladeren en de bladeren gaan hierdoor omkrullen en vervormen.

Hoe luis op beukenhaag bestrijden? Wolluis in beukenhaag bestrijden is niet moeilijk. Bespuit je beukenhaag met een harde straal water uit je tuinslang en de luizen spoelen weg. Het is belangrijk dat je hierbij de complete haag, ook de binnenkant bespuit, zodat ook de luizen die daar zitten weg spoelen. Ga je beukenhaag meerdere keren spuiten, zodat echt alle luizen weg zijn.

Is bladluis bestrijden uit beukenhaag niet gelukt met behulp van water? Ga dan de luizen op beukenhaag bestrijden met een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Dit kun je het beste door een hovenier laten doen.

Witte vlieg in beukenhaag

Een beukenhaag met witte vlieg moet bestreden worden, omdat de witte vlieg in de bladeren van de beukenhaag steekt en daarmee de voedingsstoffen uit de bladeren haalt. Ook is het speeksel van de witte vlieg giftig; het kan de beukenhaag aantasten. Bestrijding van de witte vlieg uit de beukenhaag is niet eenvoudig. Bij een kleine hoeveelheid witte vlieg op beukenhaag kun je ze weg proberen te spuiten met een krachtige straal koud water. Lukt dit niet of is de hoeveelheid witte vlieg in beukenhaag te groot? Dan moet je ze chemisch bestrijden. Dat kun je het beste door een hovenier laten doen.

Beukenhaag problemen?
Hovenier offertes

Een beukenhaag snoeien en verzorgen kun je prima zelf doen, maar je kunt het ook door een hovenier laten doen, bijvoorbeeld omdat je veel hagen in je tuin hebt, een grote tuin hebt of weinig tijd. Ook voor de bestrijding van beukenhaag ziektes is hovenier inschakelen soms noodzakelijk. Een hovenier kan naast je beukenhaag uiteraard ook de rest van je tuin onderhouden!

Tuin laten onderhouden?
Hovenier offertes