Hoe onkruid verwijderen?

Hoe onkruid verwijderen?
Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
5 minuten

Zelf onkruid verwijderen, hoe doe je dat? Hoe je het beste onkruid kunt verwijderen, hangt af van waar het onkruid zich bevindt. Onkruid uit tegels verwijderen vraagt om een andere aanpak dan onkruid wieden uit zand of uit gras.

Je kunt ook kiezen voor onkruid laten verwijderen door een hovenier. Deze specialist kan je onkruid voorgoed verwijderen.

Waarom onkruid wieden?

We weten allemaal dat onkruid wieden belangrijk is, maar waarom eigenlijk?

 • Onkruid kan andere planten overwoekeren en laten sterven.
 • Onkruid ziet er niet mooi uit.
Onkruid laten verwijderen?
Hovenier offerte
Last van onkruid van de buren? Maak een ondergrondse afscheiding!
Plaats langs de randen van je tuin een kunststof border, ongeveer 30 centimeter diep in de grond.

Onkruid uit tuin verwijderen

Onkruid uit tuin verwijderen

Hoe kan ik het beste onkruid verwijderen uit een border? Onkruid uit je tuin verwijderen doe je zo:

 • Ga regelmatig met de schoffel en handmatig onkruid verwijderen.

Schoffel bij droog weer en zorg dat je het onkruid er compleet uittrekt: trek ook de wortel mee uit de grond. Zo kun je het onkruid voorgoed verwijderen. Al komt er helaas wel weer nieuw onkruid op andere plekken opduiken…

slimster
Voorkom onkruid in je tuin! Bedek de bodem!
Als de bodem van je tuin bedekt is, dan kan er geen onkruid groeien en dus hoef jij geen onkruid te verwijderen uit je border!

Waarmee kun je de lege grond tussen je planten bedekken? Met planten, zoals een bodembedekker of siergras. Ook met houtsnippers, boomschors en cacaodoppen kun je een bodem bedekken en onkruid voorkomen.

Onkruid uit grasveld verwijderen

Onkruid uit gras verwijderen

Hoe kan ik onkruid in het gras verwijderen? Onkruid verwijderen uit je gazon doe je zo:

 • Ga regelmatig handmatig onkruid verwijderen of ga onkruid wieden met een onkruidsteker.
 • Bemest je gazon met gazonmest met een toegevoegd onkruidbestrijdingsmiddel.

Voordeel van je gazon bemesten, is dat je gras langere tijd mooi groen en gezond blijft. Het onkruid keert niet terug, zoals het geval is bij handmatig of met de onkruidsteker onkruid verwijderen.

Onkruid laten verwijderen kosten?
Hovenier prijzen
slimster
Onkruid verwijderen uit kunstgras? Daarvoor gebruik je zout of azijn!
Zout kun je rechtstreeks op het kunstgras strooien. Azijn moet je eerst verdunnen met water (1/3 azijn en 2/3 water). Staat er niet heel veel onkruid op je kunstgras? Dan kun je het onkruid uit kunstgras verwijderen door het er handmatig uit te plukken.

Onkruid tussen tegels verwijderen

Onkruid tussen tegels verwijderen

Hoe verwijder ik onkruid tussen tegels? Onkruid en gras tussen tegels verwijderen doe je zo:

 • Ga regelmatig handmatig onkruid tussen straatwerk verwijderen. Wacht er niet te lang mee, want hoe dieper de wortels, hoe sneller ze afbreken tijdens onkruid wieden en dan heb je binnen no time weer een nieuwe klus te klaren.
 • Ga onkruid verwijderen met kokend water. Giet voordat je het onkruid handmatig gaat verwijderen kokend water op het onkruid. Hierdoor gaat het onkruid los zitten, waardoor je eenvoudig onkruid verwijderen kunt.
 • Ga onkruid verwijderen met strooizout. Strooi eerst zout op het onkruid en daaroverheen water. Het onkruid laat hierdoor los waardoor je eenvoudig onkruid verwijderen kunt.
 • Ga onkruid tussen tegels verwijderen met gereedschap.

Onkruid verwijderen met gereedschap

Welk materiaal om onkruid te verwijderen is er?

 • Voegenkrabber: Je kunt eenvoudig onkruid verwijderen uit tegels met een krabber. Je schraapt met de krabber door de voegen en haalt het onkruid eruit.
 • Onkruidborstel: Met een onkruidborstel verwijder je onkruid uit voegen van tegels. Onkruid verwijderen met een borstel heeft als voordeel dat je het onkruid kunt verwijderen zonder bukken. Je kunt de borstel namelijk op een steel plaatsen.
 • Onkruidbrander: Een alternatief van onkruid verwijderen met kokend water is onkruid verwijderen met een brander. Met behulp van hete lucht/stoom week je het onkruid los, waardoor je eenvoudig onkruid verwijderen kunt. Een onkruidbrander heeft een lange slang, die op een kraan wordt aangesloten. Aan de slang zit een lange stang, zodat je onkruid kunt verwijderen zonder bukken. Je kunt ook onkruid elektrisch verwijderen met een onkruidbrander. En er is zelfs een onkruidbrander op gas.
 • Onkruidsteker: Met een onkruidsteker kun je hardnekkig onkruid uit gras verwijderen. Je steekt het gereedschap in de grond en trekt het onkruid uit de grond.
 • Penwortelsteker: Met een penwortelsteker verwijder je onkruid met een hardnekkige penwortel, zoals de paardenbloem.
 • Schoffel: Met een schoffel kun je onkruid wieden dat niet al te diep in de grond zit. Zorg ervoor dat de grond droog is tijdens het schoffelen.
Mos verwijderen uit tegels?

Groene aanslag weghalen? Groene aanslag verwijderen
Onkruid verwijderen met gif? Kies liever voor milieuvriendelijk onkruid verwijderen!
Ga onkruid niet chemisch bestrijden met gif, want dat is slecht voor het milieu en bovendien helemaal niet nodig. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om ecologisch onkruid te verwijderen!
slimster
Wist je dat onkruid met diepe wortels een nuttige functie heeft: voedingstoffen naar boven halen!

Wat is de beste manier om onkruid te verwijderen?

Het hangt er vanaf waaruit je onkruid gaat verwijderen hoe je dit het beste kunt doen, maar er is wel 1 regel die altijd geldt:

 • Ga definitief onkruid verwijderen.

Onkruid voorgoed verwijderen, doe je door hem compleet met alle wortels uit de grond te halen. Op welke manier je dit doet, maakt niet uit.

Onkruid laten verwijderen

Wanneer laat je onkruid verwijderen?

Hoe onkruid verwijderen

Er zijn verschillende redenen om onkruid te laten verwijderen door een hovenier. Het kan zijn dat je onkruid wieden en je complete tuinonderhoud een vervelende klus vindt en/of er zelf geen tijd voor hebt.

Het kan ook zijn dat het onkruid in jouw tuin zo stevig vastzit, dat het je niet lukt om het onkruid zelf te verwijderen. Of er staat teveel onkruid, waardoor het een onmogelijke klus wordt om het zelf te verwijderen. Ook dan is een hovenier inschakelen een goed plan! Een hovenier weet precies hoe hij welk onkruid het beste kan verwijderen en kan hierdoor makkelijker definitief onkruid verwijderen.

Onkruid verwijderen professional?
Hovenier offerte