Hoe mos verwijderen?

Hoe mos verwijderen?
Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
7 minuten

Een beetje mos in je tuin of op je huis is niet vervelend, maar een grotere hoeveelheid mos ziet er niet mooi uit. Je wilt mos bestrijden. Hoe kun je mos van tegels verwijderen en hoe kun je mos verwijderen uit je gazon, van je houten terras, houten tuinmeubelen en dak?

Het verwijderen van mos kun je zelf doen, maar je kunt er ook een specialist voor inschakelen en je mos laten verwijderen.

Mos laten verwijderen?
Hovenier prijzen

Wat is mos?

 • Vele kleine plantjes, dicht tegen elkaar

De plantjes hebben kleine wortels, die zich vasthechten aan allerlei ondergronden. De zaden van mos verspreiden zich door wind, waardoor er steeds meer mos ontstaat.

slimster
Mos houdt niet van zonlicht. Je kunt mos voorkomen en bestrijden door middel van zonlicht.
Laat zonlicht stralen op schaduwrijke plekken. Verwijder hoge bomen of struiken en/of ga hoge planten snoeien. Zorg ook dat er zo min mogelijk water bij mos komt, zodat de mos minder snel groeit.
Mos op tegels verwijderen
Mos tussen stenen verwijderen
Hoe onkruid verwijderen?
Onkruid verwijderen

Mos verwijderen van tegels

Hoe mos van tegels verwijderen? Mos tussen tegels verwijderen kan op verschillende manieren:

 • Kokend water
 • Zout
 • Schoonmaakazijn
Gebruik voor mos tussen klinkers verwijderen een voegenkrabber!
Hoe verwijder je mos tussen stenen met een voegenkrabber? Je schraapt met de krabber door de voegen en haalt het mos eruit.

Mos verwijderen tegels met kokend water

Omdat mos geen diepe wortels heeft, kun je snel mos verwijderen met kokend water. Mos van terras verwijderen gaat zo:
 1. Giet 3 tot 6 keer kokend water over het mos. Laat het steeds even intrekken, voor je een nieuwe portie kokend water over het mos giet.
 2. Nu kun je heel eenvoudig dood mos verwijderen.
Mos verwijderen met kokend water

De wortel en de plant gaan dood door het kokende water. De voedingsstoffen rondom de mos zijn verbrand, zodat er niks meer kan groeien.

Voordeel van het verwijderen van mos tussen tegels met kokend water is dat het geen kwaad kan voor het milieu. Je kunt op deze manier ecologisch mos verwijderen, maar een nadeel is dat je op moet passen met kokend water als er andere planten in de buurt zijn. Ook zij zullen sterven door het kokende water. Een alternatief van mos verwijderen van terras en oprit is het gebruik van een onkruidbrander, waarmee je met behulp van warmte het mos doodt.

Mos verwijderen met javel? Bleekwater gebruiken voor het verwijderen van mos is geen goed idee!
Mos uit klinkers verwijderen met javel kun je beter niet doen, omdat het een agressief middel is dat slecht voor het milieu is. De wegzakkende javel beschadigt omliggende borders, planten en gras.

Mos verwijderen tegels met zout

Mos en groene aanslag verwijderen van tegels, klinkers en stenen, gaat veelal op dezelfde manier. Een van de manieren is mos en groene aanslag verwijderen met zout.

 1. Doe een flinke hoeveelheid strooizout of keukenzout in een gieter en voeg hier lauw water aan toe
 2. Giet de gieter leeg over het mos en de groene aanslag op de tegels
 3. Laat het mengsel in de tegels trekken
 4. Ga na een uur eenvoudig mos verwijderen
Mos verwijderen met zout
Mos verwijderen van tegels met een hogedrukreiniger is geen goed idee!
Als je mos tussen tegels gaat verwijderen met een hogedrukspuit, dan kun je schade aan je tegels aanrichten door de enorme druk die de hogedrukspuit geeft (ongeveer 200 bar). De toplaag structuur van je tegels kan poreus worden en het oppervlakte ruwer. Hierdoor komt vuil en mos sneller weer terug.
Groene aanslag op tegels?
Groene aanslag verwijderen

Mos verwijderen tegels met schoonmaakazijn

Ook met schoonmaakazijn kun je mos en groene aanslag verwijderen van tegels. Hoe kun je met schoonmaakazijn mos verwijderen? Groene aanslag en mos met azijn verwijderen gaat zo:

 1. Veeg de tegels met een bezem schoon.
 2. Doe een mengsel van kraanwater en schoonmaakazijn (half of half) in een plantenspuit.
 3. Besproei het mos en de groene aanslag op de tegels met het azijn water.
 4. Laat het in de tegels trekken.
 5. Ga na een uur eenvoudig mos verwijderen.
Mos verwijderen met azijn
Groene aanslag bestrijden?
Groene aanslag verwijderen
Mos in grind verwijderen? Dit kun je eenvoudig met de hand verwijderen of met behulp van schoonmaakazijn
Om mos in grind te voorkomen, kun je het beste een worteldoek onder het grind leggen. Hoe verwijder ik mos van grindtegels? Mos op grindtegels verwijderen, gaat op dezelfde manier als mos verwijderen van tegels (zie hierboven).

Mos verwijderen van hout

Hoe kun je mos van hout verwijderen? Als je groene aanslag of mos van hout verwijderen wilt, dan moet je schrobben. Hoe je dat doet, hangt af van of je mos wilt verwijderen van houten terras of van tuinmeubelen.

Mos van hout verwijderen

Mos verwijderen van houten terras

Als je mos en/of groene aanslag op je houten terras hebt, dan kan je houten vloer glad worden. Ook ziet groene aanslag op je houten terras er niet mooi uit. Reden genoeg om het aan te pakken. Mos en groene aanslag verwijderen van een houten terras gaat zo:

 1. Vul een emmer met 5 liter warm water en een half liter schoonmaakazijn.
 2. Verspreid het sop over je houten terras.
 3. Schrob met een harde steelborstel over het terras.
 4. Laat het sop een dag intrekken.
 5. Spoel aan het einde van de dag na met je tuinslang.

In plaats van schoonmaakazijn, kun je ook groene zeep gebruiken voor mos verwijderen van hout.

Mos uit tuin verwijderen?
Schakel hovenier in

Mos verwijderen van tuinmeubelen

Tuinmeubelen kun je prima gebruiken als er mos of groene aanslag op zit, maar mos op tuinmeubelen ziet er niet mooi uit en hoe langer je het laat zitten, hoe moeilijker je het kunt verwijderen. Pak het dus aan. Groene aanslag en mos van houten tuinmeubelen verwijderen, doe je zo:

 1. Maak je houten tuinmeubelen met een tuinslang drijfnat. Of ga mos verwijderen van tuinmeubelen na een flinke regenbui.
 2. Vul een emmer water met lauwwarm water en een flinke hoeveelheid strooizout of keukenzout.
 3. Schrob je tuinmeubelen schoon met een schuurspons of borstel.
 4. Doe dit in de richting van de houtnerf.
 5. Spoel met een tuinslang de tuinmeubelen af.
Gevel laten schilderen?
Schilder prijzen
Mos in border verwijderen? Dat doe met je handen of met een schoffel
Je kunt eenvoudig mos verwijderen uit je tuin. Nog makkelijker is mos voorkomen. Hoe voorkom je mos in je border? Met bodembedekking. Maak de lege grond in je tuin vol met bodembedekkers, siergras, houtsnippers, boomschors of cacaodoppen.

Mos verwijderen in gazon

Als je last hebt van mos in je gazon, dan is de bodem niet meer zo vruchtbaar. Hierdoor wordt je gras geler en dunner, waardoor mos eenvoudig de plek van het gras inneemt. Hoe verwijder ik mos uit mijn gazon? Dat doe je met organische meststoffen en bij hardnekkige mosgroei door middel van verticuteren.

Mos uit gazon verwijderen

Mos verwijderen uit gras met meststoffen

Gazonmest geeft je gras voedingsstoffen, die zorgen voor een hoge weerstand en goede bescherming tegen droogte, vorst en betreding. Daarnaast kun je met gazonmest ecologisch mos en onkruid verwijderen. Bemesten van gras doe je het beste 1x in het voorjaar en 1x in het najaar.

Mos verwijderen uit gras door middel van verticuteren

Als je heel veel mos in je gras hebt staan, dan kun je naast bemesten ook kiezen voor verticuteren. Wat is verticuteren? Dat is de bovenste laag van je gras insnijden met een verticuteerhark of messenrol. Je kunt door middel van verticuteren onkruid en mos verwijderen. Je kunt het beste 1x in het voorjaar en 1x in het najaar je gras verticuteren, afhankelijk van de staat van je gras en de hoeveelheid mos.

Mos op kunstgras verwijderen? Probeer het met zout of azijn!
Gebruik je zout, dan kun je dit rechtstreeks op je kunstgras aanbrengen. Als je azijn gebruikt, dan moet je dit eerst verdunnen met water (1/3 azijn en 2/3 water). Staat er heel veel mos in je kunstgras? Dan kun je gebruikmaken van een speciale machine om mos te verwijderen uit kunstgras: ronddraaiende borstels trekken het mos uit je kunstgras. Voor deze aanpak moet je een hovenier inschakelen.
Mos laten verwijderen?
Hovenier offerte

Mos van dak verwijderen

Mos van dak verwijderen

Mos op dakpannen verwijderen

Hoe kun je van je dakpannen mos verwijderen? Mos op dakpannen verwijderen is een gevaarlijke, lastige klus die je beter kunt laten doen door een specialist. Een dakdekker spuit heet water onder gepaste druk op je dakpannen, waardoor het mos losweekt en met het water wegspoelt. Nadat het mos op je dakpannen verwijderd is, wordt je dak met algdoder behandeld, waardoor je dakpannen langere tijd schoon blijven.

Mos op plat dak verwijderen

Een plat dak kun je eenvoudiger zelf reinigen, hoewel je geen last moet hebben van hoogtevrees. Mos op een plat dak verwijderen doe je op de volgende manier: Veeg met een harde bezem mos, alg en bladeren van je platte dak. Doe dit eventueel met behulp van water.

Mos op rieten dak verwijderen

Wij raden aan om mos verwijderen van rieten dak uit te besteden. Een dakdekker kan het rieten dak voor je kammen. Dat wil zeggen dat het bovenste laagje van je rieten dak wordt weggesneden. Na het kammen wordt je rieten dak weer strak en glad geklopt. Als er nog niet al teveel mos op je rieten dak zit, kan mos en alg verwijderen van rieten dak ook met behulp van een algendoder spray.

Dak laten reinigen?
Dakdekker prijzen
Goed onderhouden gras

Mos bestrijden? Schakel specialist in!

Hoe mos verwijderen

Geen zin in en/of tijd voor mos bestrijden of is het voor jou een onmogelijke klus? Schakel dan een specialist in om jouw mos te bestrijden. Welke specialist je nodig hebt, hangt af van waar de mos zich bevindt. Voor mos laten verwijderen uit je tuin heb je een hovenier nodig en voor mos van je gevel verwijderen een schilder. Wil je mos verwijderen van je dak, dan schakel je een dakdekker in.

Tuin laten reinigen?

Gevel laten reinigen?

Dak laten reinigen?