Coniferen snoeien: hoe & wanneer?

Coniferen snoeien: hoe & wanneer?
Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
7 minuten

Een conifeer is een prachtige groenblijvende plant, die je als haag of losse plant kunt planten. Je hebt naast schubconiferen ook naaldconiferen in de vorm van een naaldboom of Taxus haag.

Coniferen snoeien: wanneer en hoe doe je dat? Welk conifeer onderhoud is er nog meer nodig en hoe kun je coniferen ziekte bestrijden?

Wanneer coniferen snoeien?

Coniferen snoeien doe je minimaal 2x per jaar. De beste tijd om coniferen te snoeien is:

  • Mei/juni
  • September

Het beste kun je coniferen snoeien in het voorjaar en in het najaar. Daarnaast kun je de coniferen nog 1 keer of een paar keer extra snoeien. Wanneer is extra snoeien van coniferen nodig?

  • Bij een snelgroeiende conifeer
  • Als je de conifeer heel strak wilt houden

Het snoeien van coniferen kun je het beste doen op een bewolkte dag, omdat de conifeer kan verbranden bij zonnig weer. Wil je toch je conifeer snoeien in de zon? Besproei deze dan in elke geval met water voordat je gaat snoeien. Leg na het snoeien bij warm weer een fleecedoek over de conifeer. Dit biedt bescherming tegen de zon. Je conifeer snoeien bij vorst is ook niet verstandig, want dan kan de conifeer bevriezen.

Conifeer laten snoeien?
Hovenier offerte
Conifeer snoeien
Wat kost conifeer snoeien?
Hovenier prijzen

Hoe coniferen snoeien?

Het hangt af van de soort conifeer hoe je hem snoeit. Je hebt schubconiferen en naaldconiferen. Schubconiferen kun je onderverdelen in:

  • Coniferenhaag
  • Losse conifeer

Tot de naald coniferen behoren de Den, Spar, Ceder en Taxus. De eerste drie zijn conifeerbomen. De Taxus kun je los, als kleine boom planten, maar ook als Taxus haag. Er zijn dus 2 soorten naald coniferen:

  • Naaldboom
  • Taxushaag
Coniferen knippen doe je met een scherpe hand heggenschaar of een scherpe elektrische heggenschaar
Het maakt niet uit of je met de hand coniferen snoeit of coniferen elektrisch snoeien gaat. Als het gereedschap maar goed scherp is.
Snoeien met heggenschaar

Coniferenhaag snoeien

Een schub coniferenhaag loopt niet uit op het oude hout. Daarom mag je ze maar in beperkte mate snoeien: Er moeten altijd groene takken blijven zitten! Hoe snoei je een coniferen haag?

  1. Verwijder lange uitlopers.
  2. Snoei de bovenkant van de haag.
  3. Knip de jonge, groene scheuten aan de buitenkant eraf, van boven naar beneden.

Snoei de haag in een puntvorm, aan de onderkant breder dan aan de bovenkant. Op deze manier valt er op elk deel van de haag voldoende zonlicht, waardoor hij gelijkmatig groeit.

Spuit je coniferen nat voordat je ze gaat snoeien of ga coniferen snoeien tijdens of na een regenbui
Natte coniferen snoeien gaat makkelijker dan droge coniferen snoeien.

Losse conifeer snoeien

Het is belangrijk dat je een losse conifeer snoeit voor de langste dag van het jaar, dus voor eind juni. Een losse schubconifeer snoeien doe je net als de coniferenhaag maar een beetje, omdat de plant niet uitloopt op het oude hout. Hoe snoei ik een conifeer?

  1. Verwijder lange uitlopers.
  2. Knip een paar centimeter rondom weg van boven naar beneden.

Snoei de haag in een kegelvorm, zodat er overal voldoende zonlicht op de conifeer valt en hij daardoor regelmatig groeit.

Heb je een snelgroeiende conifeer? Knip dan ook elke snoeibeurt een paar dikkere takken wat dieper weg. Doe dit net boven een naar binnen wijzende tak. Zo vindt de nieuwe groei naar binnen plaats en niet naar buiten.

Controleer voordat je begint met snoeien de conifeer op vogelnestjes!
Een conifeer is een populaire broedplek van vogels. Als je controleert op broedplekken kun je eventuele nestjes omzeilen tijdens het snoeien van de conifeer.

Naaldboom snoeien

Een naaldboom regelmatig snoeien is nodig om de vorm van de boom mooi te houden. Een naaldboom mag je iets later snoeien dan de losse (schub) conifeer. Eind juni, na de langste dag van het jaar, is nog prima. Hoe snoei je een naaldboom?

  1. Snoei lange uitlopers.
  2. Snoei takken die op rare plekken zitten.
  3. Verwijder dode takken.

Let erop dat je niet teveel wegsnoeit van de naaldboom. Snoei steeds kleine beetjes en kijk van een afstandje hoe de Den, Spar, Ceder of Taxus eruitziet. Is de vorm nog ok? Of moet er op bepaalde plekken wat meer gesnoeid worden en op andere plekken wat minder?

Taxus snoeien
Snoei je jonge taxushaag niet aan de bovenkant, dan heb je sneller een hoge haag
Is je taxushaag nog te laag en wil je hem hoger laten groeien? Verwijder dan niks van de bovenkant. Anders kan het lang duren voor je een hoge taxushaag hebt, omdat de Taxus een langzame groeier is.

Taxushaag snoeien

Het snoeien van de taxus haag wijkt af van het snoeien van andere coniferen. Een oude Taxushaag kun je tot op het kale hout terugsnoeien, omdat hij uitloopt op het oude hout. Ga je oude taxushaag coniferen drastisch snoeien, dan zijn ze in 3 jaar weer dichtgegroeid. Deze rigoureuze aanpak hanteer je alleen als je oude taxushaag veel te breed is geworden, waardoor hij er uitgezakt uitziet. Een jongere taxushaag snoeien doe je zo:

  1. Verwijder lange uitlopers.
  2. Snoei de bovenkant van de haag.
  3. Knip de jonge groene scheuten aan de buitenkant eraf, van boven naar beneden, ongeveer 10 centimeter.

Snoei de haag in een puntvorm, aan de onderkant breder dan aan de bovenkant. Op deze manier valt er op elk deel van de haag voldoende zonlicht, waardoor hij gelijkmatig groeit.

slimster
Taxus baccata snoeien? Bewaar het snoeisel van je Taxus Baccata. Dit bevat belangrijke grondstoffen voor chemotherapieen!
Laat het snoeisel van je Taxus Baccata ophalen door Taxus Taxi. Houd je wel aan de knipvoorwaarden van Taxus taxi!

Coniferen onderhoud

Naast snoeien, is ook het volgende coniferen onderhoud nodig:

  • Bemesten
  • Water geven

Coniferen bemesten

Het is het beste om je coniferen 2x per jaar te bemesten:

  • Maart/april
  • Augustus/september

Ga je je snoeien in het najaar? Doe er dan gelijk je coniferen bemesting achteraan.

De beste bemesting is speciale coniferen mest. Hierin zit precies de juiste voeding voor coniferen, waaronder bitterzout en magnesium. Je kunt ook coniferen bemesten met gedroogde koemest.

Waarom bemesting van coniferen:

  • Voorkomt coniferen ziektes
  • Zorgt ervoor dat je conifeer mooi groen blijft

Als coniferen geel worden door droogte, dan moet je de coniferen bemesten.

Coniferen water geven

Een conifeer heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien. Hoeveel water heeft een conifeer nodig?

  • Een pas geplante conifeer heeft 2 tot 3 emmers water per week nodig. Ook als het veel regent moet je controleren of de kluit nog nat is.
  • Een plant die al langer staat heeft alleen tijdens droge periodes extra water nodig.
  • In droge periodes heeft een conifeer minimaal 2 emmers water per week nodig. Controleer of de kluit hiermee nat genoeg blijft. Zo niet? Geef dan extra water.
Tuin water geven?
Hoe tuin water geven

Coniferen ziekte bestrijden

Bij goed coniferen onderhoud heb je grote kans dat je geniet van een prachtige groene plant. Toch kan jouw conifeer, ondanks jouw goede zorgen last krijgen van een ziekte. Een coniferen ziekte kan ontstaan door:

  • Coniferen schimmel
  • Coniferen ongedierte

Coniferen schimmel bestrijden

Coniferen met schimmel herken je aan het feit dat je coniferen bruin worden. In het voorjaar kleuren de scheuten grijs, in mei verandert de grijze kleur in bruin en soms zelfs zwartachtig. Er is ook een schimmelsoort die te herkennen is aan zwarte puntjes. Schimmel bestrijden bij coniferen doe je zo:

  • Ga de bruine coniferen snoeien:
  1. Knip de aangetaste delen weg tot een paar centimeter onder de aantasting.
  2. Zorg voor afvoering van het snoeiafval.
  3. Maak je tuingereedschap na de snoeibeurt goed schoon.
  • Chemische bestrijding met fungiciden: Heeft alleen zin in een beginnend stadium van schimmel in conifeer en mag enkel worden uitgevoerd door een professional.
Beschimmelde conifeer redden?
Schakel hovenier in

Coniferen ongedierte bestrijden

Je kunt last hebben van spintmijt, plakker rupsen en takluis op coniferen.

  • Spintmijt: Kleine, bruine beestjes aan de onderkant van bladeren, die het sap uit bladeren drinken en een web over takken weven.
  • Plakker rups: Rupssoort die eitjes in coniferen legt. De larven die uit de eitjes komen vreten je conifeer kaal.
  • Takluis: Grijsachtig, oranjebruin beestje met een zwarte V op de rug. De takluis zuigt sappen uit de conifeer.

Coniferen ongedierte bestrijden is belangrijk, omdat coniferen door het toedoen van ongedierte langzaam verdrogen en afsterven. Hoe kun je ongedierte op coniferen bestrijden? Met een natuurlijke insecticide.

Ongedierte coniferen bestrijden
Schakel hovenier in
slimster
Buxusmot in conifeer? Geen probleem, want de buxusrups, die uit de eitjes van de buxusmot komt, lust geen conifeer.
Kijk wel grondig naar het ongedierte op je conifeer! Is het wel echt een buxusmot? Zie je in je coniferen rupsen? Dan kan het ook gaan om een plakker rups (zie bovenstaande omschrijving). Deze coniferen rupsen moet je wel bestrijden!
Buxusmot in buxus?
Meer over buxus
Coniferen snoeien

Coniferen verwijderen

Soms is coniferen ziekte bestrijden niet meer mogelijk, omdat de conifeer al te veel is aangetast door schimmel of ongedierte. Ook een te drastische snoei kan fataal zijn: je conifeer is dood. Het enige dat je nu nog kunt doen is de conifeer verwijderen.

Wil je tips om je conifeer te verwijderen met de hand of je conifeer laten verwijderen? Schakel dan een hovenier in. Een hovenier kan je ook adviseren over een alternatief voor coniferen.

Coniferen verwijderen prijs
Hovenier kosten

Hovenier nodig?

Coniferen snoeien

Een conifeer snoeien en onderhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Heb je er toch geen zin in of tijd voor, dan kun je een hovenier inschakelen. Ook voor coniferen ziekte bestrijding en coniferen verwijderen kun je een hovenier inschakelen.

Hovenier nodig?
Hovenier offerte