Tuin water geven: hoe doe je dat?

Tuin water geven: hoe doe je dat?
Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
6 minuten

Als wij voldoende gezonde voeding binnen krijgen, voelen we ons fit. Ook planten zijn in topconditie als wij ze op de juiste manier water geven. Daarom is planten water geven in je tuin een belangrijke taak. Deze blog gaat over hoe tuin water geven. Wanneer en hoe vaak moet je je tuinplanten water geven? Hoe veel water hebben je planten nodig en hoe kun je je tuin water geven tijdens vakantie? Vind hier de antwoorden en laat jouw planten prachtig bloeien en groeien!

Wanneer tuin water geven met gieter?

 • ’s Avonds of ’s ochtends

Hoe vaak tuin water geven?

 • 1 keer per dag

Hoe vaak moet je planten in de tuin water geven? Elke dag hebben planten een beetje water nodig. Geef dit op een vast moment op de dag, zodat planten altijd voldoende water hebben.

Wanneer tuin water geven: ochtend of avond? Het antwoord op deze vraag is simpel: elke ochtend of avond. Waarom? Omdat het water snel verdampt als je je planten in de zon water geeft. Planten watergeven doe je daarom als de zon nog opkomt of als de zon al onder is en dat is dus vroeg in de ochtend of later in de avond. Dagelijks planten water geven doe je het beste met een gieter. Uiteraard kun je het ook met een tuinslang doen, maar dan moet je er wel extra goed op letten dat je de planten niet te veel water geeft.

Planten water geven met gieter
Planten last van schimmelinfecties: geef 2x per week een grotere hoeveelheid water ipv dagelijks
Planten elke dag een beetje water geven, wordt door de meeste mensen gedaan. Je kunt er echter ook voor kiezen om planten 2x per week een grotere hoeveelheid water te geven. Ook dan hebben ze voldoende water. Voordeel van 2x per week wat meer water geven, is dat je hiermee voorkomt dat de planten langdurig vochtig blijven en daarmee voorkom je schimmelinfecties. Let er wel op dat je de planten voldoende water geeft om een halve week op te bloeien.

Wanneer tuin sproeien?

 • Tijdens warme/droge periodes

Hoe vaak tuin sproeien?

 • 1 keer per week

Vooral tijdens warme, droge periodes raden wij aan om naast het dagelijkse water geven de tuin wekelijks te sproeien. Zo zorg je ervoor dat het water ook de dieper gelegen wortels bereikt. Wekelijks je tuin sproeien doe je met een sproeier.

Sproeien tuin hoe lang?

 • 2 uur

Sproei per keer ongeveer 2 uur. Iets langer is geen probleem. Je kunt bijna niet te veel sproeien. Als richtlijn kun je ook 10 tot 15 mm per keer sproeien. Dit kun je meten met een regenmeter, die je in het sproeigebied zet.

Tuin laten doen?
Hovenier offertes
Tuin sproeien
Koop een regenton en geef je planten water met regenwater!
Je tuin water geven met regenwater is goed voor je portemonnee en voor het milieu, maar ook goed voor je planten! Hemelwater bevat nauwelijks kalk en heeft een perfecte temperatuur voor je planten. Van ijskoud kraanwater kunnen ze schrikken, van regenwater niet. Wist je dat sommige gemeentes subsidie geven voor de aanschaf van een regenton, omdat regenwater opvangen zorgt voor minder volle riolen?

Hoeveel water hebben planten nodig?

Alle planten hebben dagelijks een beetje water nodig en in warme/droge periodes wekelijks een grotere hoeveelheid extra water. Maar wat is precies een beetje water en wat is een grotere hoeveelheid water? Hoeveel water hebben planten nodig? Dat verschilt per plant. Er zijn een aantal regels om te bepalen hoeveel water planten nodig hebben:

 • Een plant met veel blad heeft meer water nodig dan een plant met weinig blad.
 • Grote planten hebben meer water nodig dan kleine planten.
 • Planten die er droog uitzien hebben extra water nodig.
 • Planten die net gepland zijn hebben meer water nodig.

Planten water geven doe je het beste op gevoel. Er is niet een exacte hoeveelheid water die planten nodig hebben. Een plant groeit en bloeit goed als hij voldoende water krijgt. Wat deze juiste hoeveelheid is, moet je gaan ontdekken. Kijk elke dag goed naar je planten en ontdek hoeveel water je planten nodig hebben. Is je plant groen, glanzend, stevig overeind, groeiend en bloeiend? Dan zit het goed! Is je plant bruin/geel, dof en heeft hij hangende of vallende bladeren? Geef dan wat extra water!

Maak een dijkje om planten die net gepland zijn, zo loopt het water niet weg
Planten die net gepland zijn hebben extra water nodig. Om te voorkomen dat water snel wegloopt, kun je een dijkje rondom de planten maken. Zo zorg je ervoor dat je nieuwe planten voldoende water opnemen en onbezorgd kunnen groeien en bloeien.
Voldoende water geven

Water geven gazon

Ons klimaat is ideaal voor gras. Er valt voldoende regen, maar toch moet je goed in de gaten houden dat je gazon niet te droog wordt. Met voldoende water ontwikkelt je gras een gezond wortelsysteem en blijft je gras mooi groen.

Wanneer gazon water geven?

 • In warme, droge periodes: 20 graden of hoger

Hoe vaak gazon water geven?

 • 2 tot 3 keer per week

Gras water geven, doe je het beste zodra je ziet dat het droog wordt. Hoe zie je dat gras droog wordt?

 • Doffe kleur
 • Kleurverandering van groen naar geel/bruin
 • Verminderde veerkracht

Meestal zie je gras droger worden als er langere tijd geen regen valt en als de temperatuur boven de 20 graden stijgt. In warme, droge periodes kun je het beste 2 tot 3 x per week je gras sproeien. Je gazon sproeien doe je het beste met een sproeier.

Gras sproeien

Hoe lang moet je een gazon sproeien?

Hoeveel water heeft gras nodig? Hoe lang je een gazon sproeien moet, hangt af van het grondtype en van de temperatuur. Met behulp van onderstaande tabel kun je een inschatting maken hoeveel water je gras nodig heeft.

Grondtype gazon 20 graden 25 graden 30 graden Hittegolf*
Zandgrond 1 uur 2 uur 3 uur

3 uur

 • Om de dag

(ipv 2 tot 3 keer per week)

Kleigrond 1/2 uur 1 uur en 20 minuten 2 uur 2 uur

*Een hittegolf wil zeggen: ten minste 5 dagen op rij temperaturen boven de 25 graden, waarvan minimaal 3 dagen een temperatuur boven de 30 graden hebben.

Tuin laten onderhouden?
Tuin onderhoud
slimster
Water geven planten in bloembakken? Voel of de grond droog is!
De voorraad water die een bloembak of pot kan dragen is beperkt. Het gegeven water kan niet onbeperkt wegstromen, zoals het geval is bij planten die in de volle grond staan. Daarom gaat het water geven van bloembakken en potten net iets anders dan het water geven van een tuin. Bij water geven van planten in bloembakken kun je het beste met je vingers in de aarde voelen. Is de grond nog nat? Dan heeft de plant nog genoeg water. Voelt de grond droog? Dan heeft de plant water nodig.
Watergeven planten in bloembakken

Tuin water geven tijdens vakantie

Als je op vakantie gaat, kun je je buren of andere bekenden vragen om de planten water te geven. Voel je je bezwaart om iemand te vragen voor het bewateren tuin? Je tuin bewateren tijdens vakantie kan ook anders: laat automatisch tuin water geven met een tuin water geven systeem met besproeiingscomputer.

Tuin water geven systeem met besproeiingscomputer

Koop een sproeisysteem met een besproeiingscomputer. Een tuin water geven systeem sproeit precies de delen van je tuin die nodig zijn, dat stel je namelijk van te voren in. Het sproeisysteem treedt in werking zodra je de kraan opendraait. Niet handig als je op vakantie bent. Voorzie je het sproeisysteem van een besproeiingscomputer dan kan je sproeisysteem je tuin automatisch water geven. Op vooraf geïnstalleerde momenten wordt je tuin automatisch besproeid. Precies wat jij nodig hebt voor tuin water geven tijdens vakantie!

Inspiratie nodig?
Tuin ideeën en voorbeelden
Planten in een pot water geven tijdens vakantie? Gebruik een plastic fles
Neem een grote plastic fles, maak een gaatje in de dop en vul hem met water. Plaats de fles omgekeerd in de bloempot. Het water loopt heel langzaam uit de fles, waardoor de plant langere tijd water krijgt. Pas de grootte van het gaatje aan de grootte van je pot aan. Het is slim om vooraf aan je vakantie deze methode uit te proberen, zodat je eventueel de grootte van het gaatje in de dop kunt aanpassen.
Groene tuin

Laat je planten prachtig bloeien en groeien!

Tuin water geven

Planten in de tuin water geven, is een zorgvuldig, intensief werkje. Maar als je eenmaal door hebt wat je planten nodig hebben, dan ga je het steeds leuker vinden. Je tuin water geven is als een feestje als je het resultaat ziet: prachtig bloeiende en groeiende planten! Geniet van je tuin!

Tuin laten doen?
Hovenier offertes