Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
4 minuten

Een olijfboom geeft je huis of tuin een mediterrane sfeer. De grillige boom, afkomstig uit landen rond de Middellandse zee, is zeer geliefd door zijn vorm, vruchten en roomwitte bloemetjes.

Hoe en wanneer moet je een olijfboom snoeien? Welke olijfboom verzorging is er nog meer nodig?

Olijfboom laten verzorgen?
Hovenier offertes
Olijfboom

Waarom olijfboom snoeien?

 • Door te snoeien, gaat je olijfboom goed groeien, waardoor hij een hoge leeftijd kan bereiken.
 • Als je een olijfboom niet snoeit, dan blijven de takken wel doorgroeien, maar ze worden kaal aan de onderkant. Dit ziet er niet mooi uit.
Info olijfboom laten verzorgen?
Tuinonderhoud
slimster
Een olijfboom kan maar liefst 1700 jaar oud worden! De oudste olijfboom staat in Spanje.

Wanneer olijfboom snoeien?

Olijfbomen snoeien, wanneer is dat nodig?

 • Maart- april

Zowel een olijfboom op stam als een olijfboom in pot moet je op dit tijdstip snoeien.

Eventueel kun je ook olijfbomen snoeien in de zomer om de vorm mooier te maken (=vormsnoei). Wanneer kun je een olijfboom snoeien in de zomer? Doe dit op een tijdstip naar wens, maar in elk geval voor begin september.

Olijfboom snoeien doe je met een scherpe snoeischaar
Een scherpe snoeischaar geeft gladde snijwonden, waardoor ziektes lastiger kunnen doordingen. Gebruik voor takken die dikker zijn dan 1,5 centimeter een takkenschaar of kleine boomzaag. Zorg ervoor dat je tuingereedschap goed schoon is, zodat je olijfboom niet besmet kan raken met plantenziektes.
Scherpe snoeischaar

Hoe olijfboom snoeien?

Olijfboom snoeien hoe doe je dat? Je mag een olijfboom flink snoeien in maart of april. Het snoeien van olijfboom op stam en het snoeien van een olijfboom in pot gaat hetzelfde.

Stappenplan olijfboom snoeien

 1. Verwijder dood hout.
 2. Knip naar binnen groeiende takken af.
 3. Knip snelgroeiende verticale takken af.
 4. Kort takken die ver doorbuigen vanaf de buitenkant in.
 5. Knip 1/3 van de kroon af.

Doe niks met de horizontaal groeiende takken. Deze takken geven de olijfboom zijn karakteristieke vorm. Probeer je olijfboom in een bolvorm te snoeien.

Ook snoeien in de zomer? Vormsnoei hoeft niet per se, maar mag wel. Knip in de zomer alleen de puntjes van de takken, zodat de olijfboom weer een mooie bolvorm krijgt.

Moet je ook een bonsai olijfboom snoeien? Ja, ook een kleine olijfboom snoeien is nodig. Dit doe je ook met behulp van het bovenstaande stappenplan olijfboom snoeien.

slimster
Een olijfboom flink snoeien mag!
Het is goed om je olijfboom kort te snoeien in maart of april. Hierdoor gaat hij straks weer extra hard groeien en krijgt hij een mooiere vorm. Wees niet bang om je olijfboom flink te snoeien. Mag je je olijfboom kaal snoeien als hij er lelijk uitziet? Ja, je olijfboom helemaal terugsnoeien is oké. Na een paar weken tot maanden heeft hij weer nieuwe takken gekregen. Je verwaarloosde olijfboom snoeien is het proberen waard!
Olijfboom specialist nodig?
Hovenier offertes
Olijfboom flink snoeien
Geef je olijfboom winterbescherming. Ga je olijfbomen inpakken tegen vorst
Een olijfboom is niet bestand tegen een langdurige vorstperiode (van onder de -5 graden). Winterbescherming is dan een oplossing. Voorzie je olijfboom in volle grond van een beschermhoes of vliesdoek voor olijfboom. Pak de olijfboom in met noppenfolie of plaats hem in een warme kas. Onder de beschermhoes kun je eventueel ook nog een warmteslang met thermostaat om de boom wikkelen, waarbij de thermostaat buiten de beschermhoes moet komen te hangen.

Olijfboom verzorging

Hoe verzorg ik een olijfboom? Naast snoeien is er meer nodig qua olijfboom onderhoud. Welke verzorging olijfboom is nodig? Een olijfboom heeft voeding en water nodig.

Olijfboom voeding geven

Als je een olijfboom meststof geeft, dan groeit en bloeit je olijfboom beter en is hij beter bestand tegen ziektes.

Meststof voor olijfboom in volle grond

Ga je olijfboom maandelijks bemesten vanaf het moment dat de witte bloemetjes opengaan tot in september. Dat doe je met:

 • Korrelkunstmest
 • Gedroogde koemestkorrels

Meststof voor olijfboom in pot

Bemesting voor olijfboom in pot buiten en meststof voor olijfboom binnen in pot is hetzelfde:

 • Olijfboom mest tabletten: Maart of april (1x is voldoende voor een heel groeiseizoen)
 • Vloeibare meststof voor olijven, vijgen en citrus: Maart tot oktober, maandelijks
Olijfboom bloemen

Olijfboom water geven

Heeft een olijfboom veel water nodig? De grond moet niet nat zijn, maar ook niet te droog zijn voor de olijfboom. Hoeveel water heeft hij nodig? Dat hangt er vanaf waar de plant staat.

Olijfboom water geven buiten

 • 1x per week bij weinig regenval
 • 2x per week bij warm, droog weer

Veel mensen denken dat de olijfboom buiten geen water nodig heeft, omdat deze uit een warm en droog gebied komt, waar nauwelijks regen valt. De olijfbomen uit tropische gebieden hebben echter lange, diepe wortels, waarmee ze diep uit de grond toch water binnen krijgen. De olijfbomen in Nederlandse tuinen hebben daarentegen maar een compacte wortelkluit, waardoor ze hier wel extra water nodig hebben.

Olijfboom water geven binnen

 • 1x per week
 • 2x per week bij warm weer
 • 3x per week bij warm weer als de plant in volle zon staat

Geef een beetje water per keer, want je olijfboom in pot mag niet met de wortels in water komen te staan. Te natte wortels kunnen gaan rotten met als gevolg een dode olijfboom. Dit kun je tegengaan met olijfboom mest tabletten.

Controleer regelmatig of de grond van je olijfboom in pot niet te droog of te nat is!
Steek met je vingers in de grond en voel hoe nat de grond is. Als de grond na 1 dag al droog is, dan krijgt de olijfboom te weinig water. Je olijfboom krijgt te veel water als de grond na 4 dagen nog steeds heel nat is. Gele bladeren bij de olijfboom zijn een teken van te veel water. Als olijfboom blaadjes krullen, dan is dat een teken van te weinig water. De blaadjes van de olijfboom vallen uit, zowel bij te veel als te weinig water.
slimster
Wit schuim of witte pluisjes op het blad van je olijfboom en aangevreten bladeren? Dan heeft je olijfboom wolluis!
Een middel tegen wolluis op olijfboom is een natuurlijk bestrijdingsmiddel, zoals wolluisspray of insecticide dat je op de aangetaste delen aanbrengt.

Olijfboom laten verzorgen door specialist?

Wil je perfecte olijfboom verzorging? Laat dan je olijfboom onderhouden door een specialist. Een hovenier weet precies hoe je een olijfboom snoeien en verzorgen moet. Hij kan eventueel ook andere bomen snoeien, planten verzorgen of zelfs je complete tuin onderhouden.

Tuin laten verzorgen?
Hovenier offertes