Hoe sering snoeien en verzorgen?

Hoe sering snoeien en verzorgen?
Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
3 minuten

De kleurrijke sering draagt bloementrossen met een honingachtige geur, die aantrekkelijk is voor insect en mens. Er zijn 2 varianten: de sering op stam en de struiksering. Je behandelt ze op dezelfde manier. De Amerikaanse sering snoeien werkt iets anders.

Wanneer sering snoeien?

Sering snoeien, wanneer doe je dat? Het snoeien van sering doe je na de bloei. Dit is het beste sering snoeien tijdstip:

 • Mei/juni

Je sering snoeien in het voorjaar doe je het beste bij droog weer.

Je kunt eventueel ook je oude sering snoeien als hij te hoog wordt en alleen nog maar bovenin de plant bloeit. Dat doe je in de rustperiode van de sering:

 • Tussen november en maart
Sering in bloei
Sering laten snoeien?
Hovenier offertes

Hoe sering snoeien?

Hoe snoei ik een sering? Dat hangt er vanaf wanneer je de sering gaat snoeien. We omschrijven hieronder hoe je een sering moet snoeien in mei/juni en hoe je eventueel daarnaast de sering kunt snoeien tussen november en maart.

Sering snoeien in mei/juni

Je sering snoeien in het voorjaar doe je na de bloei. Je gebruikt hiervoor een fijne snoeischaar.

 1. Knip uitgebloeide bloementrossen weg tot op de eerste zijtak.
 2. Verwijder wilde scheuten die uit de stam groeien.

Sering snoeien na de bloei is nodig, omdat je wilt voorkomen dat de sering zijn energie verliest aan de aanmaak van zaden. In plaats daarvan wil je dat je sering energie stopt in de aanmaak van nieuwe bloemknoppen.

Oude sering snoeien tussen november en maart

Een oude sering snoeien is niet jaarlijks nodig. Je doet dit alleen maar als je vindt dat je sering te hoog wordt, als je ziet dat er alleen nog maar bovenin de plant bloemen bloeien. Je oude sering snoeien noem je ook wel je sering verjongen. Het gaat zo:

 • Zaag met een handzaag een aantal oude takken weg tot 1,5 meter boven de grond.

In plaats van een handzaag kun je ook een stevige takkenzaag gebruiken om de oude sering te snoeien.

Sering met knoppen
Info tuinonderhoud?
Tuinonderhoud
slimster
Mini sering snoeien gaat op dezelfde manier als andere seringen snoeien
De mini sering wordt ook wel de kleinbloemige mini sering of dwergsering genoemd. Anders dan andere seringen, bloeit deze kleine sering 2x per jaar. De mini sering snoei je, net als alle andere seringen, in mei/juni (na de 1e bloei). In augustus heeft de mini sering een 2e bloeimoment. Je zou verwachten dat je de uitgebloeide bloementrossen een 2e keer moet verwijderen, maar dat is niet zo. Je kunt ze met rust laten.

Amerikaanse sering snoeien

Het snoeien van de Amerikaanse sering gaat op dezelfde manier dan het snoeien van andere sering soorten. Er is echter nog een extra moment waarop je de Amerikaanse sering snoeien moet. Daarom benoemen we deze sering apart.

Wanneer Amerikaanse sering snoeien?

Amerikaanse sering snoeien, wanneer doe je dat?

 • Mei/juni
 • Tussen november en maart

én

 • Maart/april

Net als alle andere seringen snoei je de Amerikaanse sering in mei/juni en een oude Amerikaanse sering eventueel tussen november en maart. Daarnaast is er een extra snoeimoment: het snoeien van de Amerikaanse sering in maart of april.

Hoe Amerikaanse sering snoeien?

Het snoeien van een Amerikaanse sering in mei/juni en tussen november - maart gaat op dezelfde wijze als andere seringen snoeien. Het snoeien van de Amerikaanse sering in maart of april wordt hieronder omschreven.

Amerikaanse sering snoeien in maart/april

 1. Knip alle takken tot de helft terug. Snoei op een naar buiten gericht oog.
 2. Verwijder bevroren takken compleet. Gebruik hiervoor een handzaag of een stevige takkenzaag.
De sering groeit het best in een goed doorlatende grond, op een beschutte plek in de volle zon of halfschaduw!
Mooiste sering

Sering verzorging

Naast sering snoeien, bestaat de verzorging van een sering uit bemesten en water geven.

Sering bemesten

Het bemesten van een sering is nodig, zodat hij voldoende voedingsstoffen heeft om goed te kunnen groeien en bloeien. Je gebruikt deze sering mest:

 • Gemengde organische mest in de winter

Óf

 • Kunstmest in het voorjaar

Sering water geven

De sering heeft maar weinig water nodig. Regenwater is voldoende. Geef je sering wel wat extra water als het in de zomer erg warm en droog is.

Meer info water geven?
Tuin water geven

Hovenier nodig?

Sering snoeien

Wil je je sering laten snoeien en verzorgen door een hovenier? Vraag dan gratis en vrijblijvend hovenier offertes bij ons aan. Een hovenier kan uiteraard ook andere planten of je complete tuin onderhouden.

Hovenier nodig?
Hovenier offertes