• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Sering snoeien
  Ga naar

  Hoe sering snoeien en verzorgen?

  De kleurrijke sering draagt bloementrossen met een honingachtige geur, die aantrekkelijk is voor insect en mens. Er zijn 2 varianten: de sering op stam en de struiksering. Je behandelt ze op dezelfde manier. De Amerikaanse sering snoeien werkt iets anders.

  Wanneer sering snoeien?

  Sering snoeien, wanneer doe je dat? Het snoeien van sering doe je na de bloei. Dit is het beste sering snoeien tijdstip:

  • Mei/juni

  Je sering snoeien in het voorjaar doe je het beste bij droog weer.

  Je kunt eventueel ook je oude sering snoeien als hij te hoog wordt en alleen nog maar bovenin de plant bloeit. Dat doe je in de rustperiode van de sering:

  • Tussen november en maart

  Sering in bloei
  Sering laten snoeien?

  Hoe sering snoeien?

  Hoe snoei ik een sering? Dat hangt er vanaf wanneer je de sering gaat snoeien. We omschrijven hieronder hoe je een sering moet snoeien in mei/juni en hoe je eventueel daarnaast de sering kunt snoeien tussen november en maart.

  Sering snoeien in mei/juni

  Je sering snoeien in het voorjaar doe je na de bloei. Je gebruikt hiervoor een fijne snoeischaar.

  1. Knip uitgebloeide bloementrossen weg tot op de eerste zijtak.
  2. Verwijder wilde scheuten die uit de stam groeien.

  Sering snoeien na de bloei is nodig, omdat je wilt voorkomen dat de sering zijn energie verliest aan de aanmaak van zaden. In plaats daarvan wil je dat je sering energie stopt in de aanmaak van nieuwe bloemknoppen.

  Oude sering snoeien tussen november en maart

  Een oude sering snoeien is niet jaarlijks nodig. Je doet dit alleen maar als je vindt dat je sering te hoog wordt, als je ziet dat er alleen nog maar bovenin de plant bloemen bloeien. Je oude sering snoeien noem je ook wel je sering verjongen. Het gaat zo:

  • Zaag met een handzaag een aantal oude takken weg tot 1,5 meter boven de grond.

  In plaats van een handzaag kun je ook een stevige takkenzaag gebruiken om de oude sering te snoeien.

  Sering met knoppen
  Info tuinonderhoud?

  Mini sering snoeien gaat op dezelfde manier als andere seringen snoeien De mini sering wordt ook wel de kleinbloemige mini sering of dwergsering genoemd. Anders dan andere seringen, bloeit deze kleine sering 2x per jaar. De mini sering snoei je, net als alle andere seringen, in mei/juni (na de 1e bloei). In augustus heeft de mini sering een 2e bloeimoment. Je zou verwachten dat je de uitgebloeide bloementrossen een 2e keer moet verwijderen, maar dat is niet zo. Je kunt ze met rust laten.

  Amerikaanse sering snoeien

  Het snoeien van de Amerikaanse sering gaat op dezelfde manier dan het snoeien van andere sering soorten. Er is echter nog een extra moment waarop je de Amerikaanse sering snoeien moet. Daarom benoemen we deze sering apart.

  Wanneer Amerikaanse sering snoeien?

  Amerikaanse sering snoeien, wanneer doe je dat?

  • Mei/juni
  • Tussen november en maart

  én

  • Maart/april

  Net als alle andere seringen snoei je de Amerikaanse sering in mei/juni en een oude Amerikaanse sering eventueel tussen november en maart. Daarnaast is er een extra snoeimoment: het snoeien van de Amerikaanse sering in maart of april.

  Amerikaanse sering snoeien

  Hoe Amerikaanse sering snoeien?

  Het snoeien van een Amerikaanse sering in mei/juni en tussen november - maart gaat op dezelfde wijze als andere seringen snoeien. Het snoeien van de Amerikaanse sering in maart of april wordt hieronder omschreven.

  Amerikaanse sering snoeien in maart/april

  1. Knip alle takken tot de helft terug. Snoei op een naar buiten gericht oog.
  2. Verwijder bevroren takken compleet. Gebruik hiervoor een handzaag of een stevige takkenzaag.
  De sering groeit het best in een goed doorlatende grond, op een beschutte plek in de volle zon of halfschaduw!

  Mijn sering bloeit niet meer. Geen paniek: De sering slaat weleens een jaartje over. Het ene jaar bloeit de sering met een overvloed aan bloemen en het andere jaar lijkt het of de kracht op is: geen tot weinig bloemen. Dit wordt ook wel beurtjaren genoemd.

  De Syringa vulgaris is de sterkst geurende sering. Deze sering is de bekendste Syringa, die bekend staat om zijn grote bloementrossen in de kleuren blauw, roze en wit. Ook dwergseringen en seringen uit de villosae groep hebben sterk geurende bloemen. De trossen en bloemen zijn wat kleiner dan die van de Syringa vulgaris.

  De vraag ‘wat is de mooiste sering?’ is uiteraard een subjectieve vraag, waarop verschillende antwoorden mogelijk zijn. We benoemen hier een drietal seringen die vaak bewonderd worden om hun schoonheid:

  • Sensation: Grote bloempluimen met daarin kleine paarse bloemetjes met een wit randje
  • Beauty of Moscow: Opvallend grote, sterk ruikende helderwitte-lichtroze bloemen
  • Andenken an Ludwig Späth: Grote, opvallende paars-roze bloempluimen
  Mooiste sering

  Sering verzorging

  Naast sering snoeien, bestaat de verzorging van een sering uit bemesten en water geven.

  Sering bemesten

  Het bemesten van een sering is nodig, zodat hij voldoende voedingsstoffen heeft om goed te kunnen groeien en bloeien. Je gebruikt deze sering mest:

  • Gemengde organische mest in de winter

  Óf

  • Kunstmest in het voorjaar

  Sering water geven

  De sering heeft maar weinig water nodig. Regenwater is voldoende. Geef je sering wel wat extra water als het in de zomer erg warm en droog is.

  Meer info water geven?

  Sering lichtroze

  Hovenier nodig?

  Wil je je sering laten snoeien en verzorgen door een hovenier? Vraag dan gratis en vrijblijvend hovenier offertes bij ons aan. Een hovenier kan uiteraard ook andere planten of je complete tuin onderhouden.

  Hovenier nodig?

  Deel deze pagina