Hoe druif snoeien en verzorgen?

Hoe druif snoeien en verzorgen?

Danja
Product Specialist
5 minuten

Een druif over je schutting of een druivenplant over je pergola staat erg mooi. Bovendien kun je in augustus of september genieten van heerlijke druiven. Wist je dat je er zelf voor kunt zorgen dat jouw druiven een optimale smaak krijgen? Door je druivenplant op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien.

Druif snoeien

Druif snoeien, wanneer doe je dat?

 • November of voor 21 december
 • Eind mei of begin juni

Een druivenplant snoeien in november of december wordt ook wel wintersnoei genoemd. Druif snoeien in de winter, doe je in een vorstvrije periode, zodat de snoeiwond beter sluit en de tak niet bevriest. Druif snoeien in de winter doe je voor 21 december (de kortste dag van het jaar), omdat je dan zeker weet dat de druivenplant en de sapstroom volledig tot rust zijn.

Het snoeien van een druivenplant eind mei of begin juni wordt, hoewel deze niet in de zomer plaatsvindt, ook wel zomersnoei genoemd. Wij noemen het hier druiven snoeien in de lente.

Een blauwe druif snoeien en een witte druif snoeien doe je op hetzelfde moment.

Druif laten snoeien?
Hovenier offerte
slimster
Alle soorten druivenplant snoei je op dezelfde manier!
Een druivenplant in pot snoeien en een druif op stam snoeien gaat op dezelfde manier. Ook maakt het niet uit of je druivenplant over een pergola of een schutting groeit. Een druif snoeien over pergola gaat op dezelfde manier als een druif snoeien over een schutting. Hieronder staat uitgewerkt hoe je al deze soorten druivenplant snoeien moet.
snoeien druif

Hoe snoei ik een druif? Dit is afhankelijk van:

 • Het seizoen
 • Leeftijd van de druivenplant

Druif snoeien winter eerste jaren

In de winter vindt de hoofdsnoei van de druif plaats. Een jonge druif snoeien in de winter doe je voor het vormen van een mooi gestel. Doe dit minimaal, zodat je de plant niet teveel uitdunt.

 1. Laat de mooiste, langere takken met vele zijtakken met rust (deze zet je vast of heb je al vastgezet).
 2. Snoei de takken die je niet vastzet weg.
 3. Knip een gedeelte van de zijtakken (van de vastgezette hoofdtakken) af, tot 10 centimeter.

Druif snoeien winter na een paar jaar

Als de druivenplant een mooi gestel heeft, voller is geworden, ga je de oude druif korter snoeien: je mag dan alle uitlopers van de oude druif snoeien.

 1. Knip alle uitlopers, waaraan druiven hebben gezeten, af, tot 3 centimeter.
 2. Verwijder af en toe een oude tak en zet hiervoor in de plaats een nieuwe jonge tak vast aan de hoofdtakken.

Druif snoeien lente

Het snoeien van een druivenplant in de lente heet vormsnoei. De druif wordt niet drastisch gesnoeid, maar alleen in vorm geknipt.

 1. Kort de lange, eenjarige scheuten flink in.
 2. Kort de zijscheuten stelselmatig in, tot op 1 blad (zodra je er eentje ziet groeien, knip je hem af).

Voordelen van druivenplant snoeien in de lente zijn:

 • Energie van de druivenplant gaat naar de trossen (ipv naar extra groei)
 • Druiven krijgen meer licht en hierdoor een betere, zoetere smaak
 • Druivenplant is minder gevoelig voor schimmelvorming, omdat hij sneller droogt na regen
Tuin laten onderhouden?
Tuinonderhoud
lightbulb
Knip aan het einde van de zomer nog wat extra bladeren van de druivenplant weg en verwijder slechte, kleine druiven!
Verwijder bladeren, zodat de druivenplant meer zon ontvangt, waardoor de druiven meer suikers krijgen en zoeter van smaak worden. Verwijder slechte, kleine druiven, zodat de overige druiven zich extra goed ontwikkelen.
Druif vergeten te snoeien in de winter?

Je bent je druif vergeten te snoeien in de winter. Jammer, maar als het na 21 december is, kun je hem beter niet alsnog gaan snoeien. Na 21 december is er een kans dat de sapstroom alweer op gang is, waardoor de druif kan gaan bloeden. Er komt dan sap uit de snijwonden. Als er veel vocht verloren gaat, dan gaan er voedingstoffen verloren en zwakt de plant af. Het is beter om de plant, een jaar later weer te snoeien.

Wat gebeurt er als je je druif vergeten bent te snoeien in de winter? Als je druif niet gesnoeid wordt in de winter, dan kan het zijn dat je druif slecht groeit, dat er kleine druiventrossen aan groeien met een mindere smaak en/of dat je druif je tuin overwoekert. Ga, zodra het weer tijd is voor het snoeien van je druivenplant, direct weer snoeien, zodat de plant en zijn vruchten zich kunnen herstellen.

Wat is een bloedende druif?

Een bloedende druif, is een druif waarbij er sap uit een of meerdere snijwonden stroomt. Risico hiervan is dat er voedingsstoffen verloren gaan, waardoor de plant afzwakt. Een druif kan gaan bloeden doordat je hem te laat snoeit (als de sapstroom al op gang is) of doordat een tak, die niet goed gebonden is, afbreekt. Ook een niet gesnoeide druif kan gaan bloeden, omdat de sapstroom erg sterk kan zijn, waardoor het sap door de tak(ken) heen stroomt.

Hoe kun je een bloedende druif voorkomen?
 • Snoei op tijd, voordat de sapstroom op gang is gekomen
 • Bind de druivenplant goed vast aan de geleiders, zodat er minder kans is op knakkende takken
Hoe kun je een bloedende druif bestrijden?

De bloeding van een druif stoppen kan met behulp van:

 • As 
 • Kaarsvet
 • Afhechtingsmiddel, dat je bij tuincentra kunt kopen

Je smeert het middel op de wonden, waardoor het sap niet meer uit de druivenplant kan stromen.

Hoe verzorg je een druivenplant? Een druivenplant onderhouden, houdt in dat je hem op het juiste moment en op de juiste manier snoeit, maar je druivenplant heeft meer nodig: je moet ook je druif bemesten en water geven. Een druif op stam of druif in pot verzorg je op dezelfde manier.

Druivenplant bemesten

Je druif bemesten doe je pas als je druif een jaar oud is, zodat hij rustig kan groeien en stevige wortels kan ontwikkelen. Daarna heeft je druif jaarlijks voeding nodig. Een druif bemesten wanneer doe je dat? En welke voeding voor druivenplant is nodig?

 • Januari/februari: kalk

De druif houdt van grond dat kalkrijk is. Je geeft extra kalk aan je druif, zodat schade aan het wortelgestel zich kan herstellen. Strooi de kalk op 20 centimeter afstand van de stam, omdat de meeste wortels naar de zijkant groeien.

 • Eind maart: koemest of druivenmest

Je druif bemesten met koemest of druivenmest is nodig voor een goede groei, weerstand tegen ziektes, sterkere wortels, zoetere druiven en een rijkere oogst.

Druivenplant water geven

Hoeveel water heeft een druif nodig?

 • 1x per week (ook in de winter)
 • 2x per week bij warm weer
 • Extra water als je de druivenplant net gepland hebt
Info water geven?
Hoe tuin water geven

Ziekte in je druif is niet fijn. Je wilt dit natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Welke ziektes van druivenplant zijn er? Er kan ongedierte of schimmel in je druivenplant zitten.

Ongedierte druivenplant

Happen in je druivenplant kunnen worden veroorzaakt door slakken, snuitkevers en lapsnuitkevers. De eenvoudigste manier van ongedierte op druivenplant bestrijden is het ongedierte verwijderen. Slakken zie je makkelijk zitten, kevers niet, omdat ze vooral ’s avonds en ’s nachts actief zijn. Probeer dit ongedierte ’s avonds te vangen. Lukt het niet om al het ongedierte te verwijderen? Ga kevers dan bestrijden met een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Nog last van slakken? Maak je druif wat opener. Slakken houden niet van droogte en zonlicht en verdwijnen als de plant opener is.

Last van wespen in je druivenplant? Zonde, want ze zuigen de druivensuikers uit je druiven. Wespen verwijderen doe je met een wespenvanger, die je in de winkel koopt of zelf maakt met behulp van een fles en een zoet drankje. Wat ook kan is je druiventrossen beschermen met behulp van druivenzakjes. Deze bindt je om je druiventrossen heen.

Schimmel in druivenplant

Druivenplant schimmel herken je aan:

 • Slap hangende, bruine bladeren of gele vlekken op bladeren
 • Verschrompelde, bruine druiventrossen
 • Wollige laag op bladeren en trossen

Het is belangrijk om schimmel op druivenplant te bestrijden, omdat het de voedingsstoffen, die je druif nodig heeft, bederft en hiermee ook je druivenplant. Schimmel bestrijden doe je met een natuurlijk bestrijdingsmiddel.

Witte druiventros

Wil je je druivenstruik laten snoeien en verzorgen door een hovenier? Dan kun je bij ons gratis en vrijblijvend hovenier offertes aanvragen. Uiteraard kan een hovenier ook de rest van je tuin onderhouden.

Hovenier nodig?
Hovenier offertes