Product Specialist
5 minuten

De dagen worden korter en de temperatuur gaat flink omlaag: winter is coming. We brengen allemaal weer meer tijd door in onze warme woning. Maar is jouw huis al op de winterse kou, sneeuw en ijs voorbereid? Met onze checklist met 10 tips kun je jouw woning klaarmaken voor de koudste periode van het jaar.

huis winterklaar maken

1. Dak en dakgoten controleren

Dakgoten

Het is in de herfst én winter belangrijk om jouw dakgoten schoon te houden. Het water van regen of smeltende sneeuw kan dan goed weglopen. Controleer je dakgoten op vuil en bladeren en laat eventuele beschadigingen aan de dakgoten repareren.

Dakbedekking

Laat je dak controleren door een dakdekker op beschadigde of weggewaaide dakpannen of andere dakbedekking. Schade aan je dakbedekking kan voor lekkages zorgen.

Schoorsteen schoonmaken

Wanneer je een schoorsteen hebt, laat deze dan minimaal 1x per jaar schoonmaken en controleren. Doe dit vóór de winter, want dan maak je doorgaans gebruik van de openhaard. Een vogelnest of resten van roet kunnen leiden tot een schoorsteenbrand.

winter onderhoud huis

2. Gevel controleren

 • Controleer je gevel op gaten of scheuren
 • Laat beschadigingen in je gevel repareren

Zitten er scheuren en gaten in jouw gevel? Dan kan hier water in komen, maar ook ongedierte kan zich hier vestigen in de winter. Controleer daarom de gevels van jouw huis op gaten of scheuren en laat deze repareren. Hierdoor voorkom jij tijdens de wintermaanden overlast van ongedierte of waterschade op zolder of een andere plek in huis. Heb je al last van ongedierte? Bekijk dan de kosten van ongedierte bestrijden.

Meer informatie?

3. Woning isoleren

In de wintermaanden wil je de kou buiten de deur houden en de warmte in huis. Zorg daarom voor een uitstekende isolatie van je woning. Jouw woning blijft warm en als extra voordeel kun je ook nog eens honderden euro’s per jaar besparen. Ga jij je huis isoleren? Denk dan ook vast na over goede ventilatie.

Meer informatie?
Isolatie kosten
winter onderhoud woning

4. Verwarming en cv-ketel controleren

Zorg dat jouw verwarming optimaal werkt in de winter. Je wilt niet in de kou komen te zitten, maar een slecht onderhouden verwarmingsinstallatie vergt ook nog eens veel extra energieverbruik. Dat merk je in de kosten. Stel je cv-ketel in op de winterstand en zet de verwarming niet te laag om het barsten van leidingen te voorkomen (min. 15 graden).

Benieuwd naar de kosten? CV ketel onderhoud
Leiding gebarsten door vorst? Offerte loodgieter

Slimme thermostaat

Heb jij al een slimme thermostaat? Je kunt deze op afstand bedienen en dus de verwarming in huis alvast aanzetten terwijl jij nog onderweg bent. Zo kom je thuis in een comfortabel huis.

CO-melder

Heb je nog geen CO-melder? Schaf deze aan! Plaats de koolstofmonoxide melder bij de cv-ketel. Zo krijg je een waarschuwing bij een eventuele koolstofmonoxidevergiftiging.

5. Kozijnen controleren

 • Plaats tochtstrips
 • Controleer hang- en sluitwerk

Ramen en deuren zijn de grootste oorzaak voor een koude woning. Hierdoor komt tocht in huis binnen. Met aanpassingen kun je tocht in huis voorkomen. Het is verstandig om hang- en sluitwerk in te smeren met smeermiddel, zoals bijv. WD-40, om gepiep en gekraak te voorkomen. Problemen met houten kozijnen voorkom je door ze te voorzien van een goede verf laklaag.

Kozijnen vervangen

Zijn jouw kozijnen verouderd en laten ze veel kou door? Dan is het wellicht hoog tijd voor kozijnen vervangen. Met kunststof of aluminium kozijnen wapen jij je tegen de kou van de winter. Deze materialen zorgen vaak voor betere isolatie dan hout en zijn bestand tegen winterse weersinvloeden.

tuin winter onderhoud

6. Hoe tuin winterklaar maken?

Je kan de volgende werkzaamheden uitvoeren:

 • Snoei loshangende takken van bomen en struiken
 • Verwijder uitgebloeide bloemen
 • Laat buitenkranen leeglopen als ze niet vorstbestendig zijn
 • Berg tuinmeubilair op
 • Zet niet-vorstbestendige planten en plantenbakken binnen of dek ze af
Meer over winteronderhoud?
Tuin winterklaar maken
woning winter

7. Binnenschilderwerk bijwerken

Het binnenschilderwerk is een prima klus om in de winter te laten uitvoeren. Een schilder heeft het in de zomermaanden vaak erg druk, maar in de winter hebben de vakmannen meer tijd over. Vaak kan je van november tot en met maart profiteren van korting van de winterschilder. Is jouw binnenschilderwerk toe aan een opknapbeurt? Schakel een winterschilder in.

Ook profiteren van korting in winter?
Winterschilder

8. Woning ventileren

In de winter is de ventilatie van je woning erg belangrijk. Tijdens de wintermaanden loop je naar binnen met natte schoenen of kleding, waardoor er eenvoudig een vochtige woning ontstaat. Slechte ventilatie kan je ontdekken aan condens op de ramen. Zet ventilatieroosters open, controleer ze en maak ze indien nodig schoon.

Wil jij de ventilatie in jouw huis verbeteren?

winterklaar

9. Beveilig je woning

De donkere dagen tijdens de winter zijn perfecte momenten voor inbrekers om toe te slaan. Ze doen hun werk graag bij de afwezigheid van licht. Het is daarom verstandig om je woning tijdens de wintermaanden extra goed te beveiligen. Dit kan je doen door:

 • Sluit ramen en deuren
 • Gebruik goed hang- en sluitwerk
 • Zorg voor verlichting bij de deur
 • Laat alarminstallatie plaatsen
 • Beveilig ramen en deuren tegen inbraak

Buitenverlichting aanschaffen

Buitenverlichting houdt inbrekers op afstand en ziet er ook nog eens mooi uit. Koop LED-lampen, want deze zijn energiezuinig. Kies voor verlichting met een bewegingssensor of tijdschakelaar of voor slimme verlichting, zodat je tuin of je huis ook verlicht wordt wanneer je zelf niet aanwezig bent.

Buitenverlichting aanbrengen? Offerte elektricien

10. Winterse interieur items

In de winter breng je meer tijd binnen door, op de bank. Je wilt dan wel dat het gezellig is in huis. Je huis winterproof maken doe je met sfeerverhogende woonaccessoires. Want wat is de winter in huis zonder kaarsen, warme plaids en een zacht schapenvachtje? Slimme verlichting in huis kan je ook helpen de sfeer in één knip gezellig en comfortabel te maken.

Hulp bij huis winterklaar maken?

Bij Slimster vind je veel aangesloten bedrijven die jou graag ontzorgen bij de klussen om je woning klaar te maken voor de winter. Je vraagt eenvoudig en vrijblijvend offertes aan van vakmannen die in jouw regio werken. Vergelijk de offertes en vind de vakman met de beste deal.