• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 138.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Woning winterklaar maken: 9 onderhoud tips

Woning winterklaar maken: 9 onderhoud tips

De dagen worden korter en de temperatuur gaat flink omlaag: winter is coming. We brengen allemaal weer meer tijd door in onze warme woning. Maar is jouw huis al op de winterse kou, sneeuw en ijs voorbereid? Met onze checklist kun je jouw woning klaarmaken voor de koudste periode van het jaar.

huis winterklaar maken

1. Dak en dakgoten controleren

Dakgoten

Het is in de herfst én winter belangrijk om jouw dakgoten schoon te houden. Controleer je dakgoten op vuil en bladeren en laat eventuele beschadigingen aan de dakgoten repareren.

Dakbedekking

Laat je dak controleren door een dakdekker op beschadigde of weggewaaide dakpannen of andere dakbedekking. Schade aan je dakbedekking kan voor lekkages zorgen.

Schoorsteen schoonmaken

Wanneer je een schoorsteen hebt, laat deze dan minimaal 1x per jaar schoonmaken en controleren. Doe dit vóór de winter, want een vogelnest of resten van roet kunnen namelijk leiden tot een schoorsteenbrand.

2. Gevel controleren

winter onderhoud huis

Zitten er scheuren en gaten in jouw gevel? Dan kan hier water in komen, maar ook ongedierte kan zich hier vestigen in de winter. Controleer daarom de gevels van jouw huis op gaten of scheuren en laat deze repareren. Hierdoor voorkom jij tijdens de wintermaanden overlast van ongedierte of waterschade op zolder of een andere plek in huis.

3. Woning isoleren

In de wintermaanden wil je de kou buiten de deur houden en de warmte in huis. Zorg daarom voor een uitstekende isolatie van je woning. Laat het dak isoleren, zorg voor een goede wandisolatie en kies kozijnen en beglazing met een goede isolatiewaarde. Jouw woning blijft warm en als extra voordeel kun je ook nog eens honderden euro’s per jaar besparen.

4. Verwarming en cv-ketel controleren

winter onderhoud woning

Zorg dat jouw verwarming optimaal werkt in de winter. Je wilt natuurlijk niet in de kou komen te zitten, maar een slecht onderhouden verwarmingsinstallatie vergt ook nog eens veel extra energieverbruik. En dat merk je weer in de kosten. Stel je cv-ketel daarnaast in op de winterstand en zet de verwarming niet te laag (min. 15 graden).

Heb je nog geen CO-melder? Plaats dan deze koolstofmonoxide melder bij de cv-ketel. Zo word je gewaarschuwd bij een eventuele koolstofmonoxidevergifting.

5. Kozijnen controleren

huis winterklaar

Ramen en deuren zijn de grootste oorzaak voor een koude woning. Plaats tochtstrips en controleer hang- en sluitwerk. Zijn jouw kozijnen verouderd en laten ze veel kou door? Dan is het wellicht hoog tijd om ze te vervangen.

Tijd voor nieuwe kozijnen?

6. Tuin winterklaar maken

tuin winter onderhoud

Je kan je tuin winterklaar maken op verschillende manieren:

  • Laat buitenkranen leeglopen als ze niet vorstbestendig zijn
  • Berg tuinmeubilair op
  • Zet niet-vorstbestendige planten en plantenbakken binnen of dek ze af
  • Snoei bomen en struiken met loshangende takken

7. Binnenschilderwerk bijwerken

woning winter

Het binnenschilderwerk is een prima klus om in de winter te laten uitvoeren. Een schilder heeft het in de zomermaanden vaak erg druk, maar in de winter hebben de vakmannen meer tijd over. Vaak kan je van november tot en met maart profiteren van korting van de winterschilder. Is jouw binnenschilderwerk dus aan een opknapbeurt toe? Schakel dan de winterschilder in.

Ook profiteren van korting in winter?

8. Woning ventileren

In de winter is de ventilatie van je woning erg belangrijk. Tijdens de wintermaanden loop je naar binnen met natte schoenen of kleding, waardoor er eenvoudig een vochtige woning ontstaat. Controleer je ventilatieroosters en maak ze schoon indien nodig.

9. Buitenverlichting aanschaffen

Buitenverlichting houdt inbrekers op afstand en ziet er ook nog eens mooi uit. Koop LED-lampen, want deze zijn energiezuinig. Kies voor verlichting met een bewegingssensor of tijdschakelaar, zodat je tuin ook verlicht wordt wanneer je zelf niet aanwezig bent.

Hulp bij huis winterklaar maken?

Bij Slimster vind je veel aangesloten bedrijven die jou graag ontzorgen bij de vervelende klussen om je woning klaar te maken voor de winter. Je vraagt eenvoudig en vrijblijvend offertes aan van vakmannen die in jouw regio werken. Vergelijk de offertes en vind de vakman met de beste deal.

Deel deze pagina