Zoveel kost een warmtepomp extra als het vriest

Zoveel kost een warmtepomp extra als het vriest
Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

AMERSFOORT - Het vriest in Nederland en dat gaan we merken in de energiekosten. Niet alleen gasketels moeten harder werken, ook het rendement van warmtepompen loopt flink terug. Duurzaamheidsplatform Slimster berekende dat verwarmen met een warmtepomp bij een buitentemperatuur van -10 per dag ruim twee euro meer kost dan bij tien graden boven nul. Slimster ziet de vraag naar warmtepompen de laatste maanden desondanks sterk toenemen.

Warmtepompen halen energie uit de buitenlucht. Zelfs bij lage temperaturen - tot liefst -273 graden Celsius - is dat mogelijk. Het rendement - oftewel de Coefficient of Performance (COP) - daalt alleen wel naarmate het kouder wordt. Uitgaande van een tarief van 35 cent per kilowattuur stroom betaal je bij een buitentemperatuur van tien graden 2,74 euro per dag met een warmtepomp. Zakt de thermometer naar nul, dan komt daar al een euro bij op. Bij tien graden vorst tikt de dagteller zelfs bijna de vijf euro aan, zo berekende Slimster.

Vijftig vorstdagen per jaar

Met name bij temperaturen onder nul neemt het rendement van een warmtepomp dus af. Maar over een heel jaar gezien valt de impact behoorlijk mee. Nederland kent gemiddeld vijftig vorstdagen per jaar, waarvan slechts zes waarop de temperatuur de hele dag niet boven nul komt. Volgens Slimster bespaart een lucht-water warmtepomp een doorsnee huishouden op jaarbasis dan ook zo’n 700 euro ten opzichte van een cv-ketel. Door de hogere energiebelasting op gas en de lagere belasting op stroom verdien je een warmtepomp vanaf dit jaar bovendien twee jaar eerder terug, zo meldde het duurzaamheidsplatform onlangs.

slimster
Disclaimer
De bedragen in dit artikel weerspiegelen de minimale verschillen bij een constante energiebehoefte per dag. In de praktijk zal de energiebehoefte op een koude dag groter zijn dan op een warmere dag. Hoe groot die verschillen zijn is o.a. afhankelijk van de grootte van de woning en de mate van isolatie. In algemene zin is niet bekend wat de invloed van de buitentemperatuur op de energiebehoefte is.

Meer vraag naar warmtepompen

Zoveel kost een warmtepomp extra als het vriest

Veel Nederlanders lijken zich dit ook te realiseren, want sinds het stookseizoen begon in oktober is de vraag naar warmtepompen sterk gestegen. De komende jaren krijgt de sector het dan ook druk. Slimster onderzocht in november nog de koopintentie van Nederlanders en concludeerde dat binnen vijf jaar liefst 28 procent van de huishoudens over een warmtepomp verwacht te beschikken. In hoeverre dit haalbaar is, is echter nog de vraag. Het zou een toename van 120.000 geïnstalleerde warmtepompen per jaar betekenen ten opzichte van vorig jaar. Aan installateurs is echter al jaren een groot tekort.