Interesse in warmtepompen in jaar tijd 17x over de kop

Interesse in warmtepompen in jaar tijd 17x over de kop
Marco Schuurman
Marco Schuurman
Founder
2 minuten

AMERSFOORT - Dinsdag 17 mei werd bekend dat de (hybride) warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt. Uit cijfers van Slimster, een van de grootste offertevergelijkers van Nederland, blijkt dat de interesse in warmtepompen de laatste maanden al sterk is toegenomen.

Zo lag het aantal aanvragen voor een warmtepomp in het eerste kwartaal van 2022 liefst zeventien keer hoger dan in de eerste drie maanden van 2021. Installateurs die vorig jaar één warmtepomp per maand plaatsten, installeren er nu vier per week. En waar de voorlopige piek in maart bereikt werd, lijkt de boodschap van minister De Jonge de vraag opnieuw flink aangewakkerd te hebben.

Nadat dinsdag bekend werd dat de (hybride) warmtepomp over vier jaar de standaard is, kreeg Slimster ruim vijf keer zoveel offerte-aanvragen op een dag te verwerken dan normaliter. Eigenaar Marco Schuurman vertelt echter dat er momenteel nauwelijks installateurs zijn die klussen kunnen aannemen: “Op dit moment heeft zeker tachtig procent van deze bedrijven aangegeven dat zij voor het komende halfjaar of langer vol zitten.” Schuurman zegt dat wie momenteel een offerte aanvraagt dan ook aanzienlijk minder te kiezen heeft dan normaal gesproken. In diverse regio’s kan Slimster momenteel zelfs geen enkele offerte aanbieden, omdat alle aangesloten installateurs omkomen in het werk.

slimster
Minder te kiezen
Op dit moment heeft zeker tachtig procent van deze bedrijven aangegeven dat zij voor het komende halfjaar of langer vol zitten.

Grootste vraag naar hybride warmtepompen

Van alle aanvragen voor warmtepompen die Slimster ontvangt, betreft het in 54 procent van de gevallen een hybride warmtepomp. Dat is het type warmtepomp dat vanaf 2026 verplicht wordt bij vervanging van de huidige cv-ketel. Zo’n warmtepomp scheelt ongeveer 60 tot 70 procent aan gasverbruik. Met een investeringsplaatje van gemiddeld 6500 euro kosten voor een hybride warmtepomp en de huidige energieprijzen is de terugverdientijd in veel gevallen zo’n vijf à zes jaar. De gestegen gasprijs, onder meer als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zijn volgens Slimster de voornaamste reden voor de sterk toegenomen interesse in warmtepompen.

Combinatie met isolatie in trek

Interesse in warmtepompen in jaar tijd 17x over de kop

Naast warmtepompen is er momenteel ook opvallend veel vraag naar isolatie. Met name de combinatie van goede woningisolatie en een hybride warmtepomp is gewild, zo zegt Schuurman, die wel begrijpt waarom. “Met goede isolatie haal je veel meer uit een warmtepomp. Het rendement van elektriciteit ligt namelijk aanzienlijk lager dan dat van gas.” Oftewel: als je woning slecht geïsoleerd is kan een warmtepomp onvoldoende elektrisch vermogen leveren om het lekker warm te krijgen in huis. Dan moet de cv-ketel vaak alsnog bijspringen.

Waar de vraag naar warmtepompen zich momenteel op het hoogtepunt bevindt, is de vraag naar isolatie juist weer wat afgenomen. Slimster-eigenaar Schuurman adviseert echter juist komende zomer hierin te investeren.

Juist isoleren in de zomer
"De komende maanden hebben isolatiebedrijven weer meer tijd, terwijl de kans groot is dat ze tegen de winter weer overspoeld worden met aanvragen, met opnieuw lange wachttijden tot gevolg. Wie zijn woning deze zomer dus vast beter laat isoleren, zit er komende winter warmpjes bij."