Pascal van de Beek
Product Specialist
7 minuten

Het duurt nog even voordat de lente begint, maar het zonnetje begint vaker te schijnen, de lucht wordt blauw en de temperaturen gaan omhoog. De lente komt er weer aan! Maar is jouw huis voorbereid op de lente of moet je nog klussen doen om jouw woning en tuin lenteklaar te maken? Dat wordt een eitje dankzij onze checklist met 10 punten.

huis lenteklaar maken

1. Dak en dakgoten controleren

Controleer je dak en dakgoten niet alleen in de herfst en winter op beschadigingen, maar doe dit ook in het voorjaar. Laat ook je zonnepanelen schoonmaken, zo zorg je voor optimale energieopbrengst.

Dak controleren op beschadigingen

Gebroken of schuin liggende dakpannen hoeven niet zichtbaar te zijn. Laat je dakbedekking controleren en beschadigingen repareren door een specialist voor je eigen veiligheid.

Dakgoten controleren en leegmaken

Door smeltende sneeuw of regenbuien kunnen je dakgoten sneller verstopt raken en kapot gaan. Laat je dakgoten schoonmaken, controleren en repareren of vervangen bij schade.

Zonnepanelen schoonmaken

In de maand mei, juni en juli brengen zonnepanelen doorgaans de meeste energie op. Maar om alles eruit te halen wat erin zit, zorg je dat zonnepanelen schoon zijn in de lente. Laat dit doen door een ervaren vakman, want het kan gevaarlijk zijn om zelf zonnepanelen schoon te maken. Heb je nog geen zonnepanelen? Overweeg om ze te laten installeren. Zo werk je aan de verduurzaming van je huis en bespaar je op de energierekening.

2. Metsel- en voegwerk inspecteren

lente onderhoud huis

Na de winterperiode kunnen gevels van je woning aangetast zijn door winterse weersinvloeden. Inspecteer daarom het metsel- en voegwerk op scheuren en of gaten. Ongedierte kan via deze scheuren je woning binnenkomen. Je huis kan ook vochtig worden door deze scheuren en gaten. Zorg dat je dit probleem voor blijft en inspecteer je metsel- en voegwerk goed.

Heb je last van ongedierte?
Ongediertebestrijding

Scheuren in het gevelwerk?
Gevelrenovatie

3. Zonwering controleren

Je wilt natuurlijk dat je zonnescherm goed zijn werk doet wanneer je deze de komende tijd vaker gaat gebruiken. Controleer het doek en de bedrading op scheurtjes en andere beschadigingen. Bekijk ook de bevestigingspunten van het zonnescherm aan de muur. Hier kunnen namelijk scheuren aanwezig zijn in het metselwerk.

Smeer bewegende delen van je zonwering in met bijv. het smeermiddel WD-40. WD-40 is verkrijgbaar in vele bouwmarkten.

Zonwering schoonmaken

Het begin van de lente is een ideaal moment voor het klusje zonnescherm schoonmaken. Heb je nog geen zonwering of Is jouw zonwering aan vervanging toe? Dan is de lente een goed moment om die te laten plaatsen, voordat de zomer begint. Heb je rolluiken tegen de zon? Ook rolluiken schoonmaken is een goed idee.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Zonwering plaatsen

4. Kozijnen controleren

lente onderhoud checklist

Door het grote verschil in binnen- en buitentemperatuur hebben je kozijnen en schilderwerk het flink te verduren gehad. De kans dat je houten kozijnen nieuw schilderwerk of schilderwerk onderhoud nodig hebben is namelijk groot. Controleer tijdens de voorjaarsschoonmaak de staat van je kozijnen en loop gelijk de kitvoegen van de beglazing na. Zo voorkom je dat regenwater tussen het kozijn en het dubbele of triple glas komt.

Geef kozijnen een opfrisbeurt
Kozijnen schoonmaken
Laat schilderwerk onderhouden
Schilderwerk offertes

5. Horren plaatsen

In de lente is het vaak fijn om de ramen open te zetten en zo de woning te ventileren. Minder fijn is het wanneer daarbij ook muggen of andere vervelende insecten mee naar binnen komen. De lente is het juiste moment om horren te plaatsen voor ramen en deuren. Kijk hier welke soorten horren er zijn. Heb je al horren? Ga dan aan de slag met horren schoonmaken.

Wil je horren laten plaatsen?
Offerte horren plaatsen

6. Ventilatieroosters afnemen

In de winter heb je de ramen en deuren vaak veel dicht gehad. Lucht is langs het ventilatierooster gegaan. De lente is een fijn moment om die frisse voorjaarslucht weer naar binnen te laten komen en de ramen open te doen. De ventilatieroosters geef je een schoonmaakbeurt door de roosters van de muur te halen en in een sopje te laten weken.

Wil je ventilatieroosters laten plaatsen?
Informatie over ventilatieroosters

7. Voorjaarsschoonmaak

onderhoud voorjaar woning

Met de lente voor de deur is het tijd voor een voorjaarsschoonmaak. Het licht van de voorjaarszon dat door de ramen schijnt laat soms plekjes zien die wel een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken.

Keuken reinigen

Ondanks dagelijkse schoonmaakbeurten blijven in de keuken altijd restjes achter in onbereikbare kiertjes. In de lente is het daarom tijd om je keuken binnenstebuiten te keren en goed schoon te maken. Zorg dat je de volgende punten kan afvinken tijdens het schoonmaken:

 • Tegelwerk ontvetten
 • Vriezer ontdooien tegen ijsvorming
 • (Binnenkant van) kastjes, deuren en het aanrecht schoonmaken
 • Koelkast, vaatwasser, fornuis en oven schoonmaken
 • Waterkoker en koffiezetapparaat ontkalken
 • Kitwerk controleren en evt. herstellen
 • Afzuigkap reinigen en filters/roosters schoonmaken/vervangen

Badkamer ontkalken

Vochtige plekken, zoals de badkamer, trekken zilvervisjes en schimmels aan. Dit kan je al voorkomen door na elke douchebeurt de badkamer droog te maken en goed te ventileren, maar je wilt natuurlijk dat je volledig schoon uit de douche stapt. Waar je op kunt letten in de badkamer:

 • Tegelwerk en kranen ontkalken
 • Vloer dweilen
 • Kastjes schoonmaken (binnen- en buitenkant)
 • Kitranden nalopen op scheurtjes
 • Afvoeren controleren
Voegenreiniger van HG
Voor het ontkalken en schoonmaken van voegen kun je HG voegenreiniger gebruiken. Dit is o.a. verkrijgbaar bij vele supermarkten en bouwmarkten.

Meer over badkamer ontkalken?
Kalk verwijderen

Tegelwerk schoonmaken?
Zo maak je tegels schoon

Kitwerk beschadigd?
Kosten kitwerk herstellen

Afvoeren controleren

Neem tijdens de voorjaarsschoonmaak de afvoeren in badkamer en het toilet mee. Door opgehoopt vuil loopt het water namelijk moeilijk weg en je wil niet dat je gootsteen vol blijft staan met vies water. Verwijder daarom vuil uit het waterslot (ook wel zwanenhals genoemd) onder de gootsteen en uit de douchegoot. Zo zorg je er zelf voor dat het water goed kan afvoeren.

8. Tuin onderhouden

tuinonderhoud lente

Tijdens het lente onderhoud mag je de tuin natuurlijk niet vergeten. Zo kun jij lekker van de eerste zonnestralen genieten in een tuin die daar klaar voor is. Denk in elk geval aan de volgende punten:

 • bloembollen planten voor de zomer of herfst
 • draai de buitenkraan weer open
 • maak regentonnen klaar om regen op te vangen
 • voorzaaien van groentes voor de moestuin
 • doe niet-vorstbestendige planten weer naar buiten

Lees hier alles over je tuin lenteklaar maken.

9. Terras schoonmaken

terras onderhouden lente

Het terras is aan het einde van de winter vaak groen en vies door achterstallig onderhoud. Dit geldt met name voor houten vlonders of plantenbakken. Om je terras klaar te maken voor het voorjaar kun je beginnen om de bestrating te controleren op beschadigingen en schoon te spuiten met een hogedrukspuit. Vul de voegen van de bestrating weer aan met voegzand.

Groene aanslag verwijderen
Groene aanslag kun je het beste schoonmaken met wat schoonmaakazijn verdund met water. Zorg dat je dezelfde hoeveelheid water toevoegt als schoonmaakazijn.

10. Woonaccessoires lente

Breng de lente in huis met mooie woonaccessoires in voorjaarskleuren. Maak het gezellig met een vrolijke bos narcissen, kussenhoezen in pastelkleuren of verf een muur in een fris tintje? Ook wordt het weer tijd om je tuinmeubels en bloempotten uit de schuur te halen en schoon te maken. Hierdoor zorg je direct voor een feestelijke sfeer in je tuin.

Hulp nodig bij het lente onderhoud van je woning

Weet je niet waar je moet beginnen en kan je wel wat hulp gebruiken? Het controleren van je dak en dakgoten is al een gevaarlijke klus. Bij Slimster is voor elke klus een specialist aangesloten die jou hierin kan ontzorgen en graag verder willen helpen. Vraag vrijblijvend offertes aan en vergelijk vakmannen die in jouw regio werken. Hierdoor vind jij het bedrijf met de beste deal.

Dakbedekking offertes aanvragen
Dakgoot offertes aanvragen
Zonwering offertes aanvragen
Schilder offertes aanvragen
Badkamer offertes aanvragen