Woning & tuin lenteklaar maken: 10 onderhoud tips - Slimster

Woning & tuin lenteklaar maken: 10 onderhoud tips

Pascal van de Beek
Product Specialist
clock 18 feb. 2019 16:00
edit 31 okt. 2019 15:33

Het duurt nog even voordat de lente begint, maar het zonnetje begint vaker te schijnen, de lucht wordt blauw en de temperaturen gaan omhoog. De lente komt er weer aan! Maar is jouw huis voorbereid op de lente of moet je nog klussen doen om jouw woning en tuin lenteklaar te maken? Dat wordt een eitje dankzij onze checklist met 10 punten.

huis lenteklaar maken

Controleer je dak en dakgoten niet alleen in de herfst en winter op beschadigingen, maar doe dit ook in het voorjaar.

Dak controleren op beschadigingen

Gebroken of schuin liggende dakpannen hoeven niet zichtbaar te zijn. Laat je dakbedekking controleren en beschadigingen repareren door een specialist voor je eigen veiligheid.

Dakgoten controleren en leegmaken

Door smeltende sneeuw of regenbuien kunnen je dakgoten sneller verstopt raken en kapot gaan. Laat je dakgoten schoonmaken, controleren en repareren of vervangen bij schade.

lente onderhoud huis

Na de winterperiode kunnen gevels van je woning aangetast zijn door winterse weersinvloeden. Inspecteer daarom het metsel- en voegwerk op scheuren en of gaten. Ongedierte kan via deze scheuren je woning binnenkomen. Je huis kan ook vochtig worden door deze scheuren en gaten. Zorg dat je dit probleem voor blijft en inspecteer je metsel- en voegwerk goed.

Je wilt natuurlijk dat je zonnescherm goed zijn werk doet wanneer je deze de komende tijd vaker gaat gebruiken. Controleer deze daarom goed op scheurtjes en andere beschadigingen. Check ook de plek waar de zonwering aan de muur bevestigd is, rondom de bevestigingspunten kunnen namelijk scheuren aanwezig zijn in het metselwerk. Controleer daarnaast de bedrading van het zonnescherm op breuken en smeer bewegende delen van je zonwering in met bijv. WD-40.

lightbulb
WD-40 is o.a. verkrijgbaar in vele bouwmarkten.

Uiteraard wil je dat jouw zonnescherm straalt en niet dat jij diegene in de buurt bent met een vies zonnescherm. Het begin van de lente is daarom een ideaal moment om deze schoon te maken of te laten vervangen. Heb je nog geen zonwering, maar wil je deze het liefst geplaatst hebben voor de zomer begint? Dan is de lente een goed moment om dit te laten plaatsen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door het grote verschil in binnen- en buitentemperatuur hebben je kozijnen en schilderwerk het flink te verduren gehad. De kans dat je houten kozijnen nieuw schilderwerk of schilderwerk onderhoud nodig hebben is namelijk groot. Controleer tijdens de voorjaarsschoonmaak de staat van je kozijnen en loop gelijk de kitvoegen van de beglazing na. Zo voorkom je dat regenwater tussen het kozijn en het dubbele of triple glas komt.

Geef kozijnen een opfrisbeurt

5. Ventilatieroosters afnemen

woningonderhoud in lente

In de winter houd je de ramen vaak dicht om warmteverlies te voorkomen, is het in de lente tijd om deze open te zetten. Een goede ventilatie is erg belangrijk voor je huis en jezelf. Zorg dus dat je tijdens de lenteschoonmaak niet alleen de ventilatieroosters schoonmaakt en open zet, maar ook zoveel mogelijk je ramen opent.

onderhoud voorjaar woning

Vergeet tijdens de voorjaarsschoonmaak de afvoeren in badkamers en het toilet niet mee te nemen. Door opgehoopt vuil loopt het water namelijk moeilijk weg en je wil niet dat je gootsteen vol blijft staan met vies water. Verwijder daarom vuil uit het waterslot (ook wel zwanenhals genoemd) onder de gootsteen en uit de douchegoot. Zo zorg je er zelf voor dat het water goed kan afvoeren.

lente onderhoud in huis

Inspecteer en ontkalk direct de voegen van je badkamer bij het controleren van je afvoeren. Zo sla je 2 vliegen in één klap. Vochtige plekken, zoals de badkamer, trekken daarnaast zilvervisjes en schimmels aan. Dit kan je al voorkomen door na elke douchebeurt de badkamer droog te maken en goed te ventileren, maar je wilt natuurlijk dat je volledig schoon uit de douche stapt. Waar je op kunt letten in de badkamer:

  • Ontkalken van tegelwerk en kranen
  • Dweilen van de vloer
  • Kitranden nalopen op scheurtjes
lightbulb
Voegenreiniger van HG
Voor het ontkalken en schoonmaken van voegen kun je HG voegenreiniger gebruiken. Dit is o.a. verkrijgbaar bij vele supermarkten en bouwmarkten.
Meer over badkamer ontkalken?
woningonderhoud voorjaar

De keuken is in de winter een belangrijke ruimte voor het maken van het kerstdiner en andere wintergerechten. Ondanks grondige schoonmaakbeurten blijven er altijd restjes achter in onbereikbare kiertjes. In de lente is het daarom tijd om je keuken binnenstebuiten te keren en goed schoon te maken. Zorg dat je de volgende punten kan afvinken tijdens het schoonmaken:

  • Tegelwerk ontvetten
  • Vriezer ontdooien tegen ijsvorming
  • Kastjes, deuren en het aanrecht schoonmaken
  • Koelkast, vaatwasser, fornuis en oven schoonmaken (binnen- en buitenkant)
  • Afzuigkap reinigen en filters/roosters schoonmaken/vervangen
tuinonderhoud lente

Tijdens het lente onderhoud mag je de tuin natuurlijk niet vergeten. Planten die de winter niet overleefd hebben kun je het beste vervangen voor nieuwe kleurrijke eenjarige planten zoals hyacinten, narcissen of parelzaad. Vooral de laatste is geschikt om in februari & maart te planten.

10. Terras schoonmaken

terras onderhouden lente

Het terras is aan het einde van de winter vaak groen en vies door achterstallig onderhoud. Dit geldt met name voor houten vlonders of meubilair van hout. Om je terras klaar te maken voor het voorjaar kun je beginnen om de bestrating te controleren op beschadigingen en schoon te spuiten met een hogedrukspuit. Vul de voegen van de bestrating eventueel ook weer aan met voegzand.

lightbulb
Groene aanslag verwijderen
Groene aanslag kun je het beste schoonmaken met wat schoonmaakazijn verdund met water. Zorg dat je dezelfde hoeveelheid water toevoegt als schoonmaakazijn.

Ook wordt het weer tijd om je tuinmeubels en bloempotten uit de schuur te halen en schoon te maken. Hierdoor zorg je direct voor een feestelijke sfeer in je tuin.

Hulp nodig bij het lente onderhoud van je woning

Weet je niet waar je moet beginnen en kan je wel wat hulp gebruiken? Het controleren van je dak en dakgoten is al een gevaarlijke klus. Bij Slimster is voor elke klus een specialist aangesloten die jou hierin kan ontzorgen en graag verder willen helpen. Vraag vrijblijvend offertes aan en vergelijk 4 vakmannen die in jouw regio werken. Hierdoor vind jij het bedrijf met de beste deal.

Dakbedekking offertes aanvragen
Dakgoot offertes aanvragen
Zonwering offertes aanvragen
Schilder offertes aanvragen
Badkamer offertes aanvragen