Pascal van de Beek
Product Specialist
4 minuten

Tijdens je woning lenteklaar maken mag de tuin natuurlijk niet ontbreken. Planten die de winter niet overleefd hebben kun je het beste vervangen voor nieuwe kleurrijke eenjarige planten. Maar wat kun je in je tuin doen en wanneer moet je er mee beginnen? Dat vertellen we je in deze blog.

Lente: wanneer begint het voorjaar?

Op 20 of 21 maart begint de lente. Tijdens de lente worden de dagen langer, bomen veel groener en gaan veel planten bloeien. Het voorjaar is dus de perfecte tijd om de tuin lenteklaar te maken.

Tuin klaarmaken voor de lente: wat kun je doen?

Het belangrijkste voor je tuin in de lente is het bemesten van planten. Dit zorgt ervoor dat planten goed kunnen groeien en bloeien. Andere werkzaamheden tijdens de lente zijn o.a.:

 • Haal je tuinmeubels uit de berging en maak deze schoon
 • Koop eventueel nieuwe accessoires voor je tuin
 • Hang voedsel op voor de vogels
lente tuin bemesten

Bemesten van de tuin in de lente

In het voorjaar hebben planten behoefte aan extra voeding, waardoor het bemesten van de tuin erg belangrijk is. Het bemesten van de tuin draagt grotendeels bij aan het voorkomen van ziektes en schimmels in je tuin. Met het bemesten van je tuin kan je de volgende tips gebruiken:

 • Gebruik bij het bemesten organisch materiaal
 • Geef de bodem rust (spit de tuin dus niet om)
 • Houd de bodem bedekt om vocht en temperatuur te behouden
 • Zorg dat je de juiste bemesting voor het seizoen gebruikt
Gebruik van kunstmest
Gebruik je kunstmatige meststoffen in je tuin, dan is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing op de verpakking te volgen. Gebruik je te veel kunstmest, dan kan dit wortelschade opleveren.

Bloemen en planten in de lente planten

Wanneer je begint met het planten van bollen, dan ben je te laat. Het ideale moment om bloembollen te planten is namelijk in het najaar. Echter kun je wel voor een kleurrijke tuin gaan door tulpen en narcissen te planten in je tuin. Dit zijn namelijk echte lentebloemen. Andere voorjaarsbloeiers die je kunt planten zijn:

 • Krokussen
 • Viooltjes
 • Petunia's
 • Hyacinten
 • Geraniums
 • Irissen
Tuin laten beplanten?
Vind beste vakman
tuin snoeien in de lente

Lente tuinieren: snoeien van planten

Een ander belangrijk onderdeel van het lenteklaar maken van de tuin is snoeien van bepaalde planten. Hiermee zorg je voor nieuwe groei van de planten en een vollere bloei van de bloemen. Maart is de ideale maand om rozen en hortensia’s te snoeien. Andere planten die gesnoeid kunnen worden aan het begin van de lente zijn:

 • Heesters
 • Siergras
 • Vlinderstruiken
 • Clematissen
 • Bolboompjes
 • Hagen

Gazon maaien met de lente

Je grasveld begint te groeien vanaf 5-6 graden, waardoor je kunt beginnen met het maaien van gras. Ook kun je tijdens de lente je gras verticuteren. Door gras te verticuteren krijg je een volle grasveld en verwijder je het mos in het gazon. Heb je kale plekken in je grasveld, dan kan je het gras inzaaien met graszaad.

Meer over gras verticuteren?
Tuin onderhoud

Groene aanslag en onkruid verwijderen

Het terras is aan het einde van de winter vaak groen en vies door achterstallig onderhoud. Dit geldt met name voor houten schuttingen, houten vlonders of meubilair van hout. Om je terras klaar te maken voor het voorjaar kun je beginnen om de bestrating schoon te spuiten met een hogedrukspuit.

Een andere manier om groene aanslag of onkruid te verwijderen is met schoonmaakazijn. Je kunt groene aanslag schoonmaken en onkruid verwijderen door onderstaande stappenplan te volgen:

 1. Veeg het terras schoon;
 2. Meng dezelfde hoeveelheid water en schoonmaakazijn;
 3. Voeg het mengsel toe in een platenspuit of vergifspuit;
 4. Begin hierna met het besproeien van de tuintegels, schutting of houten vlonder.
bestrating vervangen in de lente

Terras of oprit opnieuw laten bestraten

Door veel regen tijdens de herfst en de winter kan de bestrating in je tuin verzakken. Het is daarom verstandig om in de lente de bestrating opnieuw te laten leggen. Hiermee voorkom je blijvend water op de tegels en verdere verzakking van de bestrating.

Heb je last van verzakte bestrating? Bekijk de algemene tuin bestraten kosten of vraag vrijblijvend tuin offertes aan.

Bestrating opnieuw laten leggen?
Vind beste vakman

Vijveronderhoud in het voorjaar

Wanneer het voorjaar begint, dan kan het net over je vijver verwijdert worden. Bladeren die tijdens de winter in je vijver gevallen zijn, zullen zorgen voor meer overlast van draadalg.

Draad alg zal in het voorjaar eerder groeien dan gewone waterplanten en is een veelvoorkomend vijver probleem in de lente. Door waterplanten in de vijver te snoeien voorkom je overlast van draadalgen, omdat de waterplanten hierdoor extra voedingsstoffen opnemen.

Heb je een vijver met een waterfilter? Dan is de lente ook de ideale tijd om de vijver zelf en de pompfilters schoon te maken. Heb je een vijver met vissen? Dan kan je de vissen weer voeren wanneer het ongeveer 10 graden is.

Meer informatie over vijveronderhoud?
Tuinonderhoud

Oude schutting laten vervangen

Tijdens de lente kan je ook de schutting vervangen. De schutting heeft tijdens de herfst en de winterperiode veel te verduren gehad door de harde windstoten en de temperatuurswisselingen. Het is daarom verstandig om deze tijdens de lente te laten vervangen, zodat deze weer lang mee kan gaan.

Is jouw schutting toe aan vervanging? Bekijk de algemene schutting plaatsen kosten of vraag direct hovenier offertes aan via Slimster.

Schutting toe aan vervanging?
Vind beste vakman

Tuinonderhoud tijdens de lente uitbesteden?

Weet je niet waar je moet beginnen in de tuin en kan je wel wat hulp gebruiken? Of wil je het tuinonderhoud liever helemaal uitbesteden? Via Slimster kom je eenvoudig in contact met hoveniersbedrijven die graag het werk uit handen willen nemen. Vraag vrijblijvend tuin offertes aan en vergelijk vakmannen die in jouw regio werken. Tenslotte kies jij het bedrijf met de beste deal.

Vergelijk regionale hoveniersbedrijven

Brouwer de Koning Tuinaanleg & Onderhoud
Heel Nederland Groen Hoveniersbedrijf
Sals hoveniers
Smit Totaal Service tuinman
Schroeven Hoveniers
Hoveniersbedrijf de Wild diensten
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal