Wat kost een slimme thermostaat

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten
Minimale kosten € 200
Gemiddelde kosten € 2.250
Maximale kosten € 3.000
Gemiddelde prijs slimme verwarming, incl. btw.

Wil je op afstand jouw verwarming slim kunnen regelen? Of wil je gewoonweg slim besparen op de energiekosten? Vaak bij het plaatsen van een nieuwe CV-ketel krijg je de extra optie voor het installeren van een slimme thermostaat. Maar wat doet een slimme thermostaat en wat is de prijs van een slimme thermostaat als je deze los wilt kopen?

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een thermostaat die je vaak op afstand via een smartphone of tablet kunt besturen en/of die zich afstemt op je leefpatroon. Echter kan je ook zelf je slimme thermostaat instellen.

Voordelen slimme thermostaat

 • Op afstand bedienen
 • Meterstand uitlezen
 • Energiebesparend
 • Zelflerend
 • Verbeterd wooncomfort

Nadelen slimme thermostaat

 • Afhankelijk per cv-ketel
 • Extra investering

Wat zijn de kosten van een slimme thermostaat en verwarming?

Werkzaamheden Prijs* Offerte
Slimme thermostaat € 200 - 400 Gratis offertes
Slimme vloerverwarming € 700 - 2.100
Slimme verwarming € 1.500 - 3.000
Slimme radiatorknoppen € 100 - 500 Gratis offertes

* Indicatieve prijs slimme thermostaat en slimme thermostaatkraan, incl. btw en materiaal.

Wat kost een slimme thermostaat installeren door vakman?

Werkzaamheden Prijs* Offerte

Slimme thermostaat met nieuwe cv-ketel installeren

€ 1.700 - 3.400 Gratis offertes
Slimme thermostaat op bestaande cv-ketel installeren € 30 - 70 per uur

* Gemiddelde prijs slimme thermostaat installeren, incl. btw.

Beste slimme thermostaat vergelijken? De kosten van een slimme thermostaat aansluiten kunnen flink verschillen. Het is daarom verstandig om meerdere kosten van een domotica installateur te vergelijken wanneer je een slimme thermostaat op een bestaande cv-ketel wilt installeren. Wil je een nieuwe cv-ketel met slimme thermostaat laten installeren? Bekijk dan de kosten van een cv-ketel installateur.

De prijs van een slimme thermostaat installeren zijn afhankelijk van allerlei factoren, zoals:

 • Soort thermostaat
 • Bestaand of nieuwbouw
 • Aantal zones
 • Soort verwarming
 • Zelf doen of laten doen
 • Uurtarief installateur
Beste slimme verwarming installateur vinden?
Gratis offertes

Prijsopbouw slimme thermostaat

Arbeid
Materiaal
Voorrijkosten
slimme thermostaat stroomverbruik
slimme thermostaatknop plaatsen
goedkope slimme thermostaat laten plaatsen
vergelijk slimme thermostaten

Slimme thermostaat in verschillende uitvoeringen

Thermostaten van cv-ketel-fabrikanten zijn soms alleen bruikbaar met een cv-ketel van hetzelfde merk. De slimme thermostaten zijn daarom verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen voor verschillende cv-ketels:

 • OpenTherm (veel voorkomend)
 • Aan/uit-uitvoering
 • Eigen aansluiting

Moderne cv-ketels werken vaak met een OpenTherm-versie, waardoor ze het meest comfortabel en zuinig werken. Door het OpenTherm-protocol kunnen cv-ketels moduleren: verwarmen op een laag pitje in plaats van telkens afwisselen tussen aan en uit. Aan/uit-thermostaten gebruik je voor oudere ketels of stadsverwarming.

Meer informatie over cv-ketels?
Soorten cv-ketels
Slimme thermostaat bij nieuwe ketel
Vaak wordt een slimme thermostaat bij aanschaf van een nieuwe cv-ketel geïnstalleerd door de monteur. Deze wordt dan ook direct optimaal afgesteld, zodat je direct kan genieten van de nieuwe thermostaat.

Wat is de beste slimme thermostaat?

Er zijn verschillende merken van slimme thermostaten beschikbaar. De meest bekende merken zijn Google Nest, Tado en Honeywell. Ook verschillende energieleveranciers of cv-ketel fabrikanten hebben hun eigen smart home thermostaat; Toon van Eneco, Nefit ModuLine en Remeha eTwist.

 • Heb je een thermostaat nodig met veel opties zoals slimme verwarmingsknoppen en een goede en uitgebreide bijbehorende app?
 • Maak je je liever zo min mogelijk zorgen over je thermostaat en vertrouw je er zelfs op dat hij je wekelijkse schema leert en programmeert?
 • Liever zoveel mogelijk inzicht in je energieverbruik direct vanaf je thermostaat en hou je van het grote scherm aan de muur?
Beste slimme thermostaat met cv-ketel plaatsen?
Gratis offertes
slimme thermostaat draadloos bedienen

Hoe werkt een slimme thermostaat met wifi?

Een slimme thermostaat verbind je door middel van Wi-Fi met een centraal kastje die aangesloten zit op de CV-ketel. Dit centrale kastje regelt o.a. de temperatuur van de ketel die je via de slimme thermostaat of via jouw smartphone of tablet bediend.

Afhankelijk van het model van de slimme thermostaat wordt er rekening gehouden met het weer, wanneer je thuis komt of weggaat en kan hij een schema maken van jouw leefpatroon. Echter kunnen de extra opties per slimme thermostaat verschillen.

Slimme thermostaat en een slimme meter

Dankzij de slimme meter zijn de meterstanden op afstand uit te lezen. Hierdoor hoef je de meterstanden van de energieleverancier niet meer door te geven en heb je zelf altijd inzicht in het energieverbruik. Hierdoor kan je gemakkelijker en sneller controleren of je verbruik ineens veel hoger is dan normaal. Met een slimme meter en een slimme thermostaat kan je besparen op de energiekosten.

Werkt een slimme thermostaat in combinatie met vloerverwarming?

Er zijn slimme thermostaten die werken met vloerverwarming en kun je per zone bedienen. Echter past niet iedere thermostaat op jouw vloerverwarming. Het is daarom verstandig om een ervaren installateur in te schakelen voor het kopen en plaatsen van een thermostaat met een vloerverwarming.

Voordat je slimme thermostaat werkt met de vloerverwarming, zal je eerst een aantal slimme knoppen moeten aansluiten op de vloerverwarming-verdeler.

Slimme vloerverwarming aanleggen?
Vloerverwarming offertes

Hoe wordt een slimme thermostaat aangesloten?

aansluitschema slimme thermostaat

Hoe zit het met veiligheid en privacy van slimme thermostaten?

Over het algemeen is digitale veiligheid beter geregeld dan veel andere "slimme" apparaten. Dat thermostaten steeds digitaler worden brengt mogelijkheden met zich mee, maar worden daardoor ook kwetsbaarder.

Kies daarom voor een goed en bekend merk. Zo weet je zeker dat je je slimme thermostaat over 5 tot 10 jaar nog steeds veilig kunt gebruiken. Een goede beveiliging is belangrijk, want je thermostaat bevat veel privacygevoelige gegevens. Denk aan je dagschema en of je thuis bent of niet.

Updates van slimme thermostaten

Ook is het verstandig om de firmware van de slimme thermostaten up-to-date te houden. Daarom moet je regelmatig updates installeren van de slimme apparaten. Gelukkig gebeurt updaten vaak automatisch, maar doen niet alle fabrikanten uitspraak over het updatebeleid.

welke slimme thermostaat kopen voor vloerverwarming
smart home wireless thermometer
nieuwe slimme thermostaatknop plaatsen
kan een slimme thermostaat op oude ketel

Goede slimme thermostaat gezocht?

 • Verzekerd van kwaliteit
 • Vrijblijvend advies bij jou thuis
 • Je bespaart tijd en geld
 • Regionale specialisten

Wil je slimme thermostaten vergelijken en laten installeren met een nieuwe cv-ketel door een ervaren vakman? Het inschakelen van een ervaren installateur kost geld, maar dan weet je zeker dat de slimme thermostaat werkt met je cv-ketel en goed afgesteld wordt. Ga je een slimme thermostaat zelf installeren, dan loop je het risico dat je last krijgt van lekkage of niet goed werkt.

Slim besparen op de kosten
Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo houd je de voorrijkosten altijd eenvoudig in de hand.

Vergelijk slimme thermostaat installateurs

Wil je een slimme thermostaat met nieuwe cv-ketel laten plaatsen? Vraag dan vrijblijvend cv-ketel offertes aan, waarmee je in contact komt met installateurs die alleen een cv-ketel met slimme thermostaat kunnen installeren.

cv-ketel offertes

Kosten slimme thermostaat

Wil je een slimme thermostaat op een bestaande cv-ketel laten installeren? Vraag dan vrijblijvend domotica offertes aan, waarmee je in contact komt met specialisten die ook jouw gehele woning kunnen voorzien van domotica.

Domotica offertes

Beste deal vinden voor gehele slimme woning?

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis smart home offertes?
Geheel vrijblijvend
Wat kost een slimme thermostaat