Doorlopend krediet

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Een doorlopend krediet kan interessant zijn, als je tijdelijk geld nodig hebt, maar nog niet precies weet wat de exacte hoogte van het bedrag zal worden. Een doorlopend krediet kent een aantal belangrijke voordelen vanwege zijn hoge mate van flexibiliteit. Maar waar moet je zoal op letten bij het aanvragen van een doorlopend krediet? Bij Slimster vertellen we je alles over zo'n doorlopende lening en bij ons kun je direct de goedkoopste kredietmaatschappijen vergelijken!

Wat is een doorlopend krediet?

Net als de persoonlijke lening, is een doorlopend krediet een vorm van consumptief krediet. Het is een geldlening voor particuliere goederen. De hoogte van een consumptief krediet mag bij de meeste kredietverstrekkers niet lager dan € 5.000 zijn. Wil je een bedrag lenen dat hoger is dan € 75.000,-, dan zullen de meeste kredietverstrekkers weigeren, of een offerte op maat aan willen leveren.

  • Onbeperkt geld opnemen tot kredietlimiet
  • Afgelost bedrag mag je opnieuw opnemen
  • Je betaalt alleen rente en aflossing als je geld opneemt
  • Variabele rente (kan stijgen of dalen)
  • Kosten en looptijd staan niet vast

Onze tip: Vraag bij meerdere aanbieders lening offertes aan om alle leningen, rentes en voorwaarden te vergelijken. Zo bespaar jij het meest op jouw doorlopende lening!

Voor- en nadelen van een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet wordt vooral gegeven aan mensen die nog niet precies weten hoe hoog de lening gaat worden. Ze bespreken een maximale grens aan van bijvoorbeeld € 15.000,- en kunnen vervolgens flexibel geld opnemen totdat ze die grens behalen. Een groot voordeel van een doorlopend krediet, is dat je het geld maandelijks ook weer kan uitgeven tot de afgesproken hoogte.

Mocht je nu voor je aankoop maar € 10.000,- nodig hebben, kan je de maand erop nog € 5.000,- uitgeven zonder dat je daar een nieuwe lening voor hoeft af te sluiten. Een nadeel hiervan is dan ook meteen dat je eenvoudig in de verleiding kan komen, om toch het maximale leenbedrag op te maken, als je dat uiteindelijk niet eens nodig blijkt te hebben.

Een doorlopend krediet geeft veel flexibiliteit, maar vereist wel meer zelfdiscipline!

Hoe wordt de rente berekend?

Bij een doorlopend krediet spreek je vooraf geen vaste rente af. De rente is flexibel. Dat betekent dat de hoogte van je rente gedurende je looptijd kan stijgen en dalen. Hoe hoger je leenbedrag, hoe lager je rente over het algemeen is. Ook dit nodigt uit om bij het geld lenen een hoger bedrag aan te vragen dan je eigenlijk nodig hebt.

doorlopend krediet

Past een doorlopend krediet bij jou?

Of een doorlopend krediet geschikt is voor jou, hangt af van waar je het bedrag voor nodig hebt en wat je wensen zijn. Een ander belangrijk punt bij het wel of niet af sluiten van een doorlopende lening, is je zelfdiscipline (of gebrek hieraan). Dit is wel een belangrijke vereiste, omdat je bij een doorlopend krediet veel sneller blijft lenen. Hierdoor is de kans groot dat je langer schulden blijft houden dan bij een persoonlijke lening.

Doorlopende kredieten zijn het meest geschikt voor mensen die langere tijd extra financiële ruimte willen. Denk aan meerdere grote uitgaven over een langere periode. Na het aflossen is een doorlopende lening niet automatisch beëindigd. Je kan immers weer opnieuw krediet opnemen. Om de lening te beëindigen moet je contact opnemen met de kredietverstrekker.

Waar sluit ik de voordeligste doorlopende lening af?

Door gebruik te maken van de lening vergelijker van Slimster ontdek je binnen enkele muisklikken waar je het goedkoopst een doorlopend krediet kan afsluiten. Wij sorteren alle kredietverstrekkers op basis van rentepercentages netjes onder elkaar. De laagste rente staat automatisch bovenaan. Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaald. Je kunt direct een lening aanvragen bij de maatschappij met de beste voorwaarden.

Gratis geld lenen offertes?
Geheel vrijblijvend
Doorlopend krediet