Persoonlijke lening

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Sta je op het punt om een grote uitgave te doen voor bijvoorbeeld een nieuwe auto, een dakkapel of een uitbouw, maar heb je te weinig geld om dit te realiseren? Een mogelijkheid om het op korte termijn alsnog te kunnen financieren, is met een persoonlijke lening. Maar wat is een persoonlijke lening precies en waar moet je op letten bij het aanvragen en afsluiten van een persoonlijke lening? Bij Slimster vertellen we je alles over zo'n persoonlijk krediet én kun je geldverstrekkers vergelijken op rente en voorwaarden!

Onze tip: Vraag bij meerdere aanbieders lening offertes aan om alle leningen, rentes en voorwaarden te vergelijken. Zo bespaar jij het meest op jouw persoonlijke lening!

Wat is een persoonlijke lening

Bij het vergelijken van leningen kom je verschillende soorten leningen tegen. De meest bekende zijn een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Maar wat is deze laatste precies?

De naam zegt het al. Een persoonlijke lening is een lening die op maat gemaakt is voor jou als persoon. Je ontvangt een eenmalig bedrag voor wat je nodig hebt. Stel dat je een verbouwing wilt doen die € 15.000,- kost, kan je een persoonlijke lening van € 15.000,- aanvragen. Je ontvangt dan het gewenste bedrag en spreekt met de geldverstrekker een termijn af waarin je het bedrag afgelost moet hebben met de daarbij horende rente.

Een persoonlijke lening biedt zekerheid. Je weet van te voren precies wat je maandelijkse aflossing en rente kost, en wat de looptijd is.

Welk bedrag kan je lenen?

Als je kiest voor een persoonlijke lening, dan gelden er voorwaarden. Zo stellen de meeste geldverstrekkers de voorwaarde dat je minimaal € 5.000,- moet lenen en maximaal € 75.000,-. Wil je toch meer geld lenen? Bij sommige kredietmaatschappijen is dit mogelijk, maar dan ontvang je een maatwerk offerte.

Hoogte van je leenbedrag berekenen

Of je dit bedrag ook daadwerkelijk kunt lenen, hangt af van jouw persoonlijke financiële situatie. De geldverstrekker kan aan de hand van een aantal vragen berekenen of je in staat bent om het bedrag binnen de gestelde termijn terug te kunnen betalen. Dit hangt onder andere af van je huidige inkomen, je dienstverband, je gezinssamenstelling, eventuele codering(en) bij het BKR en je leeftijd.

Rente van een persoonlijke lening

De hoogte van het rentepercentage bepaalt voor een groot gedeelte hoe duur je lening gaat worden. Het geleende bedrag dien je 100% af te lossen binnen een gestelde termijn en wordt verhoogd met de afgesproken rente. Hoe lager je rente, hoe goedkoper je persoonlijke lening.

Looptijd persoonlijk krediet

Bij het aanvragen van een persoonlijke lening, moet je ook bepalen in hoeveel termijnen je het bedrag wilt terugbetalen. Een persoonlijke lening sluit je af voor een minimale duur van 12 maanden en een maximale duur van 180 maanden, oftewel 15 jaar. Binnen deze periode moet je lening volledig zijn afgelost.

Als je kiest voor een lang termijn, verspreid je de kosten over een langere periode, waardoor je maandlasten wat lager uitvallen. Daar staat wel tegenover dat je meer rente betaald dan bij een kortere looptijd en je lening dus duurder wordt. Welk termijn het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke financiële situatie.

persoonlijke lening aanvragen

Voordelen van een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening wordt het vaakst gebruikt bij particulieren die op zoek zijn naar een krediet voor goederen. Een persoonlijke lening kent de volgende voordelen:

  • Je ontvangt je gewenste leenbedrag direct op je rekening.
  • Het biedt je overzicht en transparantie. Je weet meteen waar je aan toe bent. Van betalingstermijn, tot rentepercentage.
  • Gedurende de looptijd betaal je altijd hetzelfde. Je rente staat vast.
  • De rente die je betaald is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting als je deze gebruikt voor een verbouwing voor je woning.
  • Omdat het een vast leenbedrag betreft, kom je minder snel in de verleiding om bij te lenen.

Nadelen van een persoonlijke lening

Natuurlijk kent het hebben van een lening ook nadelen:

  • Mocht je een verkeerde berekening hebben gemaakt en toch nog meer nodig hebben, dan dien je een geheel nieuwe lening aanvraag te doen. Extra geld bij lenen is bij een persoonlijke lening namelijk niet mogelijk.
  • Doordat de rente vaststaat over een langere tijd, is deze vaak wat hoger dan de flexibele rente van een doorlopend krediet.
  • Bij sommige geldverstrekkers betaal je een boete als je tussendoor een meevallertje hebt en je lening wilt aflossen.
Bij de meeste geldverstrekkers mag je gratis extra aflossen. Helaas betaal je bij sommigen een boete, check dit dus altijd goed!

Welke geldverstrekker is het goedkoopst?

Wil je weten waar je jouw persoonlijke lening het goedkoopste kunt afsluiten? Slimster vergelijkt de rentes en voorwaarden van verschillende kredietverstrekkers in Nederland. Geef duidelijk aan waar je naar op zoek bent en ontdek direct de laagste prijs. De kredietmaatschappij met de laagste rentepercentage staat automatisch bovenaan. Zo kun jij een lening aanvragen tegen de meest aantrekkelijke voorwaarden!

Gratis geld lenen offertes?
Geheel vrijblijvend
Persoonlijke lening