Geld lenen als ZZP-er

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Als je een zzp-er bent, heb je vaak te maken met variabele inkomsten. Je bent afhankelijk van je opdrachtgevers en kent daardoor weinig zekerheid. Elke geldverstrekker wil zekerheid van inkomen om onnodig risico te voorkomen. Veel kredietverstrekkers lenen daardoor geen geld uit aan zelfstandigen zonder personeel, als het gaat om een particuliere lening. Wil je toch geld lenen als ZZP-er? Bij Slimster vertellen we je wat er precies mogelijk is!

Voorwaarden om te kunnen lenen als ZZP-er

Bij sommige geldverstrekkers is lenen als zelfstandige toch mogelijk. Wel gelden hiervoor een aantal strikte voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • Het geleende bedrag wordt gebruikt voor particuliere doeleinden, zoals bijvoorbeeld een nieuwe keuken, aanbouw , auto etc.
  • Je bent minimaal drie jaar aan het werk als zelfstandige en kunt dit aantonen met behulp van drie definitieve jaarrekeningen.
  • De getoonde jaarrekeningen moeten voldoende inkomsten bevatten om de lening te kunnen betalen.
  • Je hebt een positief betaalverleden, géén negatief BKR.

Onze tip: Vraag bij meerdere aanbieders lening offertes aan om alle leningen, rentes en voorwaarden te vergelijken. Zo bespaar jij het meest op jouw lening!

Geld lenen zonder jaarcijfers

Kan je als zzp'er geen drie jaarrekeningen overhandigen? Dan wordt het wel erg ingewikkeld om een bank te overtuigen. Soms zijn de jaarcijfers van de laatste twee jaar goed genoeg. Bijvoorbeeld omdat je gewenste leenbedrag erg laag is ten opzichte van de inkomsten die je hebt ontvangen.

Maar je zal waarschijnlijk wel te maken krijgen met een hogere rente, vanwege een verhoogd risico. Voldoe je wel aan bovenstaande voorwaarden, dan zijn er bij enkele geldverstrekkers mogelijkheden. Je kunt dan kiezen uit twee mogelijke leningen: persoonlijke lening en een doorlopend krediet.

Jaarcijfers
Wil jij een geldlening afsluiten als ZZP-er? Dan vraagt de bank jouw jaarcijfers van de laatste 3 jaar. Je moet kunnen aantonen dat je enige zekerheid van inkomsten hebt om de lening af te lossen.

Persoonlijke lening afsluiten als ZZP-er

Verreweg de meeste zelfstandigen kiezen voor een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening, leen je voor een specifiek doel, zoals een nieuwe keuken of een auto. De hoogte van het bedrag staat van te voren vast en dat geldt ook voor de looptijd. Je weet dus meteen waar je aan toe bent en welk bedrag je als aflossing gaat betalen.

Doorlopend krediet als ZZP-er

De tweede optie is een doorlopend krediet. Ook daarvoor bespreek je van te voren een bedrag af en geef je aan in welk termijn je het bedrag wilt aflossen. Maar de hoogte van je aflossing tussentijds is variabel. Je kunt de ene maand veel aflossen en de andere maand bijvoorbeeld niets aflossen. En als je een maand flink hebt afgelost, maar eigenlijk weer geld te kort komt, kan je dat bedrag de volgende maand weer aflossen.

Een doorlopend krediet heeft dus als voordeel dat het erg flexibel is. Maar dat is bij veel mensen ook meteen het nadeel. Je loopt daardoor namelijk het risico dat je aan het eind van de looptijd nog een te groot bedrag hebt openstaan. Denk dus als zelfstandig ondernemer goed na over welk soort lening het best bij jou past.

geld lenen zzp

Vergelijk ZZP leningen via Slimster

Zeker weten dat je niet teveel rente betaalt? Slimster vergelijkt tarieven van betrouwbare geldverstrekkers. Dagelijks ontvangen wij de percentages en zetten standaard de voordeligste keuze bovenaan in onze vergelijker. Wil je geld lenen als ZZP-er en zoek je de goedkoopste leningen? Gebruik onze vergelijker om de beste deal te vinden.

Gratis geld lenen offertes?
Geheel vrijblijvend
Geld lenen als ZZP-er