Elektrische cv-ketel

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Veel mensen zijn benieuwd naar de mogelijkheden van elektrische cv-ketels. Is het een geschikte manier van gasloos wonen? Is het goedkoper dan een gasgestookte cv-ketel? We zetten de voordelen en nadelen van elektrische cv-ketels op een rij en vertellen je of het een geschikt alternatief is voor de cv-ketel op gas.

Wat is een elektrische cv-ketel?

Een elektrische cv-ketel is een verwarmingsketel die het huis verwarmt op elektriciteit in plaats van gas. Het is een alternatief voor verwarmen op aardgas. Maar is het een geschikt alternatief of zijn er betere opties?

Voordelen elektrische cv-ketel

 • Geen gas nodig
 • Geen koolmonoxide produceren
 • Geen rookgaskanaal nodig
 • Zuinig icm zonnepanelen
 • Gebruik bestaande leidingen en radiatoren
 • Minder onderhoud

Nadelen elektrische cv-ketel

 • Minder efficient dan cv-ketel op gas
 • Hoge investering (isolatie, zonnepanelen)
 • Voor warm water is vaak (zonne)boiler nodig
 • Geen subsidie

Kosten elektrische cv-ketel

Wat kost een elektrische cv-ketel? De prijs van een elektrische cv-ketel is ongeveer hetzelfde als van een gasgestookte ketel. De elektrische cv-ketel kosten zijn gemiddeld € 1.500 - 3.000 inclusief montage. Houd er wel rekening mee dat je ook een aparte boiler voor warm water moet aanschaffen. Deze elektrische boiler kost gemiddeld € 1.500 inclusief plaatsing.

Nieuwe cv-ketel plaatsen?
Vind beste deal
elektrische cv ketel geschikt

Is iedere woning geschikt voor elektrische cv-ketel?

Is een elektrische cv-ketel geschikt als alternatief voor aardgas? Nee, in Nederland is een elektrische cv-ketel voor de meeste huishoudens niet geschikt.

Wanneer is elektrische cv-ketel interessant?

 • Je woning heeft goede isolatie (muurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie);
 • Je verbruikt maximaal 4 KW vermogen;
 • Je hebt zonnepanelen of je dak is hier geschikt voor;
 • Een (hybride) warmtepomp is niet wenselijk / mogelijk.

Waarom is elektrische cv-ketel meestal niet geschikt?

 • 2 tot 3 keer duurder dan gas
 • Woningisolatie moet goed tot uitstekend zijn
 • Hoog elektriciteitsverbruik (pas rendabel met zonnepanelen)
 • Verwarmt geen tapwater zonder (zonne)boiler
 • Hoofdaansluiting moet aangepast naar 3 x 35 Ampère

Tip: momenteel is de elektrische cv-ketel voor veel huishoudens nog niet interessant, maar dit kan in de nabije toekomst veranderen.

Zoals je ziet is een elektrische cv-ketel enkel interessant in zeer specifieke situaties. Is het in jouw situatie geschikt? Vraag dan gratis cv-ketel offertes aan en laat een elektrische cv-ketel installeren

Elektrische cv-ketel met zonnepanelen

Laat je een elektrische cv-ketel plaatsen? Een elektrische cv-ketel verbruikt veel stroom. Combineer de elektrische ketel met zonnepanelen. Zo voorkom je een hoge energierekening en wek je zelf zonnestroom op. Zonder zonnepanelen is een elektrische cv-ketel niet rendabel.

elektrische cv ketel met boiler

Elektrische cv-ketel met tapwater

Een elektrische cv-ketel is doorgaans een solo ketel: de ketel verwarmt alleen het cv water. Om het tapwater te verwarmen, heb je een elektrische boiler of doorstromer nodig. Een boiler zorgt ervoor dat je direct warm water hebt. Wil je het tapwater duurzaam verwarmen? Laat dan een zonneboiler plaatsen.

Tip: er zijn tegenwoordig ook elektrische cv-ketels met geïntegreerde boiler (combiketels).

Elektrische cv-ketel en vloerverwarming
Kan je watergevoerde vloerverwarming met elektrische cv-ketel combineren? Ja, ook met een elektrische cv-ketel kan je lage temperatuur verwarming toepassen in huis.

Warmtepomp als alternatief voor elektrische cv-ketel

Wil je van het gas af, maar is een elektrische cv-ketel niet de oplossing? Kijk dan eens naar een warmtepomp. Een (hybride) warmtepomp draait deels op stroom en wekt ook deels zelf energie op. Hierdoor is dit qua energieverbruik aantrekkelijk dan een elektrische cv-ketel.

Volledige warmtepomp in plaats van elektrische ketel

Je kunt een cv-ketel vervangen door een volledige warmtepomp en op deze manier gasloos verwarmen. Het is wel belangrijk om een goede tot zeer goede woningisolatie te hebben.

Hybride warmtepomp in plaats van elektrische ketel

Zoek je een tussenstap richting gasloos wonen? Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Je verwarmt jouw huis grotendeels met de warmtepomp. Indien nodig springt de cv-ketel bij.

Tip: bij warmtepompen kan je in aanmerking komen voor de ISDE subsidie.

Cv vervangen door warmtepomp?
Warmtepomp offertes
Alternatief: elektrische kachel of infraroodpaneel
Ben je overdag weinig thuis en gebruik je ‘s avonds slechts 1 ruimte? Het is dan zonde de centrale verwarming aan te zetten. Ga voor een lokale verwarming, zoals een infraroodpaneel.

Elektrische cv-ketel plaatsen in huis?

Elektrische cv-ketel

Met een elektrische cv-ketel kan je van het gas af. Maar deze optie is in de meeste huishoudens niet rendabel. In de toekomst wordt de elektrische cv-ketel misschien een interessant en duurzaam verwarmingssysteem. Op dit moment zijn er voor de meeste huishoudens betere alternatieven. Niet alle bedrijven bieden om deze reden elektrische cv-ketels aan.

Is jouw huis wel geschikt voor een elektrische cv-ketel? Vraag gratis cv ketel offertes aan en kom in contact met 3 vakspecialisten. Deze specialisten kunnen je adviseren over de mogelijkheden en prijsoffertes opstellen.

(Elektrische) cv-ketel laten installeren?

Warmgarant
Sander Bosch Installatiebedrijf
RDL Vloerverwarming
Installatiebedrijf Gaswacht Maastricht
Hoppenbrouwers Thuis
Gaswacht Arnhem
Feiken Verwarming
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis cv ketels offertes?
Geheel vrijblijvend
Elektrische cv-ketel