Elektrische vloerverwarming

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Ben je op zoek naar een comfortabele en duurzame manier van verwarmen? Wil je beetje bij beetje van het gas af? Elektrische vloerverwarming is dan een goede optie. Elektrische vloerverwarming is goedkoper in aanschaf en makkelijker te leggen. En elektrische vloerverwarming is goed te combineren met groene stroom, bijvoorbeeld opgewekt door zonnepanelen.

Voordelen elektrische vloerverwarming

 • Korte opwarmtijd
 • Lagere installatiekosten
 • Ideaal als bijverwarming
 • Te combineren met zonnepanelen
 • Goedkoper dan warmwater vloerverwarming

Nadelen elektrische vloerverwarming

 • Hoge stroomkosten als hoofdverwarming
 • Vooral voor kleine ruimtes
 • Minder geleidelijke warmte-afgifte

Wat kost elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming is qua aanschafprijs gemiddeld € 200 goedkoper dan warm water vloerverwarming. Het verbruik ligt echter hoger bij elektrische vloerverwarming, door de hogere stroomkosten.

Wat kost elektrische vloerverwarming? Het is lastig om prijzen te noemen, aangezien dit afhankelijk is van het oppervlak, de vloer en het soort vloerverwarming. Gemiddeld kost het leggen van elektrische vloerverwarming € 90 – 120 per vierkante meter. Uiteraard zit er een verschil in prijs tussen hoofdverwarming en bijverwarming.

Vloer elektrisch verwarmen
Vind beste installateur
elektrische vloerverwarming kosten

Verbruik van elektrische vloerverwarming

Het verbruik van elektrische vloerverwarming ligt hoger dan bij een warm water vloerverwarming. Er zijn manieren om de energiekosten naar beneden te krijgen. Zonnepanelen en elektrische vloerverwarming gaan bijvoorbeeld uitstekend samen. Met de zonnepanelen wek je stroom op voor de vloerverwarming.

Een specialist kan je adviseren over de mogelijkheden van elektrische vloerverwarming voor jou. Zo weet je precies wat er mogelijk is en kom je niet voor verrassingen te staan. Vraag gratis en vrijblijvend vloerverwarming offertes aan via Slimster.

Elektrische vloerverwarmingssystemen

Wil je elektrische vloerverwarming laten aanleggen? De elektrische vloerverwarmingssystemen zijn onder te verdelen in droogbouw en natbouw:

 • Droogbouw: matten, folie of infrezen
 • Natbouw: bekabeling onder dekvloer

Elektrische vloerverwarming matten

vloerverwarming elektrisch

Elektrische vloerverwarming met matten wordt het meeste gebruikt. Hier is de verwarmingskabel verwerkt in matten van een paar mm dik. Je kunt deze elektrische matten rechtstreeks op een bestaande (afwerk)vloer plaatsen. Deze optie is ideaal als je een vloer gaat vervangen. Na het installeren van de matten kan de nieuwe afwerkvloer worden geplaatst.

Elektrische vloerverwarming kabels

elektrische vloerverwarming aanleggen

Dit elektrische vloerverwarmingssysteem kan als natbouw of als droogbouw geplaatst worden.

 • Bestaande dekvloer: de kabels worden ingefreesd in de bestaande dekvloer. Er worden sleuven gemaakt in de dekvloer, waarin de bekabeling wordt gelegd. De opwarmtijd van de vloer is kort, maar de vloer verliest zijn warmte ook sneller.
 • Nieuwe dekvloer: de kabels worden gelegd in een bepaald patroon, waarna de dekvloer wordt gestort. Bij dit systeem is de opwarmtijd wat langer, maar de vloer houdt de warmte ook langer vast.

Het plaatsen van elektrische vloerverwarming met losse bekabeling is mogelijk voor bijverwarming en hoofdverwarming. Houd er wel rekening mee dat de stroomkosten bij elektrische hoofdverwarming hoog zijn.

Elektrische vloerverwarming folie

elektrische vloerverwarming folie

Je kunt ook elektrische vloerverwarming met folie laten plaatsen. Dit soort wordt ook wel infrarood vloerverwarming genoemd.

Meer informatie
Infrarood vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming in badkamer

Elektrische vloerverwarming is ideaal voor verwarming van kleine ruimtes, die niet permanent gebruikt worden. Denk hier aan de badkamer. Je kunt de elektrische vloerverwarming in de badkamer gebruiken wanneer dit nodig is, en verder heb je geen onnodige stookkosten voor de badkamer.

Dit is ook interessant voor andere ruimtes die niet continu verwarmd hoeven te worden, zoals de hobbykamer, de garage of het toilet.

Vloerverwarming in badkamer?
Vind beste deal

Welke vloer leggen bij elektrische vloerverwarming?

Welke afwerkvloer kun je leggen bij elektrische vloerverwarming? Je hebt diverse mogelijkheden:

Beste elektrische vloerverwarming installateur vinden

Elektrische vloerverwarming

Ben je op zoek naar een ervaren installateur die je kan helpen met elektrische vloerverwarming? Vraag gratis vloerverwarming offertes aan en kom in contact met experts die in jouw regio actief zijn. Je ontvangt advies en prijsoffertes, op basis van jouw situatie en wensen. Vergelijk de verschillende offertes met elkaar en kies wie jouw elektrische vloerverwarming gaat aanleggen.

Direct vloerverwarming installateurs vergelijken

Renova vloerverwarming
Meneer Vloer
DNB vloerverwarming
GP Decor
ZonderGas
RDL Vloerverwarming
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis vloerverwarming offertes?
Geheel vrijblijvend
Elektrische vloerverwarming