Vloerverwarming houten vloer

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Vloerverwarming en een houten vloer: hoe zit dit precies? Kan je parket en vloerverwarming combineren? En wat zijn de mogelijkheden van een vloerverwarming op een houten vloer?

Kan ik vloerverwarming en parket combineren?

Ja, het is zeker mogelijk om te gaan voor parket en vloerverwarming als hoofdverwarming. Wel is het belangrijk om de juiste soort houten vloer én vloerverwarming te kiezen.

Welke houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Wil je een nieuwe houten vloer laten leggen en direct vloerverwarming plaatsen? Niet alle houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming.

 • Ga voor een stabiele houtsoort
 • Hoe dunner de planken, hoe hoger het rendement
 • Laat de houten vloer verlijmen voor goede warmtegeleiding
 • Meest populair: eikenhouten vloer en vloerverwarming.

Massief houten planken

 • Gevoelig voor temperatuurschommelingen & veranderingen in luchtvochtigheid
 • Kunnen gaan werken: kromtrekken of scheuren
 • Mindere warmtegeleiding

Multiplanken & lamelplanken

 • Minder gevoelig voor temperatuurschommelingen & veranderingen in luchtvochtigheid
 • Goede warmtegeleiding door verlijmd leggen
Wel de uitstraling van massief parket met vloerverwarming? Ga dan voor multiplanken met een massief houten toplaag.

Houten vloer verlijmen op vloerverwarming

Lamelplanken, duoplanken en multiplanken hebben een toplaag met een goede warmtegeleiding. Deze toplaag is namelijk niet erg dik. Deze houten vloeren worden verlijmd, voor een optimaal rendement.

Wanneer houten vloer zwevend leggen op vloerverwarming?

Ga je voor massief parket en vloerverwarming? Deze massief houten planken moet je altijd zwevend leggen op vloerverwarming. Massief hout gaat krimpen en uitzetten door temperatuurschommelingen. Het zwevend leggen geeft de planken de mogelijkheid om te 'werken'. Het rendement is wel minder hoog: er zit ruimte tussen de vloerverwarming en zwevende houten planken.

Heb je geen vloerverwarming? Dan wil je dat je houten vloer zo goed mogelijk isoleert en een hoge warmteweerstand heeft. Maar bij vloerverwarming moet de vloer juist zo min mogelijk isoleren, want je wilt niet de warmte van de vloerverwarming tegenhouden. Doorgaans wil je in combinatie met vloerverwarming een houten vloer met een warmteweerstand van maximaal 0,15 m2 k/w.

Heb je geen vloerverwarming? Dan wil je dat je houten vloer zo goed mogelijk isoleert en een hoge warmteweerstand heeft. 

Maar bij vloerverwarming moet de vloer juist zo min mogelijk isoleren, want je wilt niet de warmte van de vloerverwarming tegenhouden. Doorgaans wil je in combinatie met vloerverwarming een houten vloer met een warmteweerstand van maximaal 0,15 m2 k/w.

Hout isoleert. Hierdoor kan de warmte niet altijd onder de houten planken weg. Dit is vooral het geval bij een zwevende vloer: bij verlijmd parket gaat de warmte door de planken. 

Omdat houten planken isoleren, is het belangrijk om een dunne vloer te plaatsen. Laat de houten planken verlijmen op de vloer, zodat de warmtegeleiding optimaal is. Zorg daarnaast altijd voor een ondervloer onder de vloerverwarming. Zo voorkom je warmteverlies naar beneden toe.

De instroomtemperatuur van het water mag niet boven de 45 graden komen.

De oppervlakte temperatuur van de deklaag mag niet boven de 28 graden komen.

Een luchtvochtigheid tussen 45 - 65% is fijn voor parketvloeren. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan kan de vloer bol gaan staan. Is de luchtvochtigheid te laag? Dan kunnen de planken gaan scheuren.

Heb je geen goede luchtvochtigheid? Een luchtbevochtiger óf luchtontvochtiger kunnen dan helpen.

vloerverwarming houten vloer

Wat is het opstookprotocol bij parket op vloerverwarming?

Laat je vloerverwarming aanleggen onder je houten vloer? Om scheuren in je dekvloer te voorkomen wil je altijd het opstookprotocol van de vloerverwarming volgen. Laat je adviseren door de vakman over het opstookprotocol voor jouw vloerverwarming en houten vloer.

Meer informatie?
Opstookprotocol vloer

Vloerverwarming op houten ondervloer

Heb jij geen cementdekvloer maar een houten ondervloer? En heb je een beperkte opbouwhoogte? Ook op een constructie met houten balken is vloerverwarming mogelijk. Kies dan voor vloerverwarming met een droogsysteem, zoals noppenplaten. Hier kun je ook goed een parketvloer op aanbrengen.

Wat kost een houten vloer?

Wat kost een houten vloer?

Ben je op zoek naar een vloer met een authentieke look? Ga dan voor een parket vloer: een prachtige houten parketvloer met veel uitstraling. Houten parketvloeren zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Ontdek hier alle mogelijkheden en kosten van een nieuwe parketvloer.
Parketvloer kosten

Beste deal vinden voor vloerverwarming parket

Vloerverwarming houten vloer

Wil je een houten vloer en daaronder geschikte vloerverwarming? Laat de vloerverwarming dan aanleggen door een betrouwbare vakman. Deze vakman kan je ook adviseren over de beste mogelijkheden voor jou. Vraag gratis vloerverwarming offertes aan bij Slimster en kom in contact met 4 installateurs die in jouw regio actief zijn.

Direct 234 vloerverwarming installateurs vergelijken

Renova vloerverwarming
Meneer Vloer
DNB vloerverwarming
GP Decor
ZonderGas
RDL Vloerverwarming
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis vloerverwarming offertes?
Geheel vrijblijvend
Vloerverwarming houten vloer