Zoneregeling vloerverwarming
Vergelijk beste vloerverwarming deals

Zoneregeling vloerverwarming

Wil je de temperatuur van vloerverwarming per ruimtes kunnen regelen? Zoneregeling van de vloerverwarming is dan een oplossing.

Wat is vloerverwarming zoneregeling?

wat is zoneregeling

Bij zoneregeling kan je de temperatuur van vloerverwarming per ruimte regelen. Deze regeling per zone is niet alleen toepasbaar voor vloerverwarming, maar werkt ook bij stadsverwarming en radiatoren.

Zoneregeling is niet voor iedereen interessant. In sommige gevallen volstaat het om het hele huis op dezelfde temperatuur te brengen. Zoneregeling is geschikt als een of meer van de volgende opmerkingen van toepassing zijn op jouw situatie:

 • Als je een of meerdere kamers zelden gebruikt;
 • Als je ruimtes in huis hebt die kouder zijn dan andere kamers;
 • Als je huis meerdere verdiepingen heeft.

Is zoneregeling niet interessant voor jou? Laat dan vloerverwarming zonder zoneregeling plaatsen.

Vloerverwarming laten installeren
Vergelijk offertes
lightbulb
Radiatoren en vloerverwarming combineren met zoneregeling
Heb je radiatoren én vloerverwarming in huis? Zoneregeling is dan nog steeds mogelijk.
zoneregeling vloerverwarming

Een drietal onderdelen komt voor bij de meeste zoneregeling systemen voor vloerverwarming:

 • Thermische motortjes: worden geplaatst op iedere groep van de verdeler en bedienen de warmwatertoevoer naar een zone.
 • Zoneregelaar: wordt geplaatst bij de verdeler. Communiceert met de warmtebron (cv-ketel of warmtepomp) en stuurt de thermische motortjes aan.
 • Thermostaat: meet temperatuur in een ruimte of zone. In iedere zone/ruimte is een aparte thermostaat nodig. De thermostaat communiceert met de zoneregelaar voor wel/geen warm water toevoer.

Verdeler

De verdeler is belangrijk in ieder watergedragen vloerverwarmingssysteem, ook zonder zoneregeling. De vloerverwarming verdeler regelt de toevoer van warm water uit de warmtebron naar de leidingen.

Een verdeler bestaat uit 1 tot wel 16 groepen. Een groep bestaat uit maximaal 120 meter aan vloerverwarmingsbuizen. Standaard wordt de vloerverwarming overal verwarmd tot dezelfde temperatuur. Gebruik je zoneregeling? Dan kan je de temperatuur per groep regelen.

vloerverwarming zoneregeling thermostaat
 1. Een thermostaat meet de temperatuur in een ruimte of zone.
 2. Registreert de thermostaat dat het te koud is? Dan wordt de zoneregelaar geactiveerd.
 3. De zoneregelaar stuurt de thermische motor van de groep(en) in die zone en opent de watertoevoer naar de vloerverwarming.

Hetzelfde gebeurt als een ruimte op temperatuur is. De thermostaat geeft dit door aan de zoneregelaar, die vervolgens de thermische motortjes sluit.

Hoeveel bespaar ik met zoneregeling voor vloerverwarming?

Kies je vloerverwarming met zoneregeling? Je kan dan tot wel 20% besparen op watergedragen vloerverwarming. Ongebruikte kamers worden niet onnodig verwarmd, waardoor je spaart op de stookkosten. Hierdoor hoeft de warmtebron ook minder hard te werken.

Is zoneregeling alleen geschikt voor vloerverwarming?

Zoneregeling is niet alleen geschikt voor vloerverwarming. Je kunt zoneregeling ook toepassen bij stadsverwarming, infrarood panelen of radiatoren. Zoneregeling bij conventionele radiatoren gebeurt met behulp van slimme radiatorknoppen. Deze radiatorknoppen worden aangestuurd door slimme thermostaten.

Kan ik zoneregeling gebruiken voor radiatoren en vloerverwarming?

Wordt een deel van je huis verwarmd met vloerverwarming en een ander deel met radiatoren? Ook dan kan je zoneregeling toepassen. De vloerverwarming werkt dan met de zoneregelaar en de radiator met slimme radiatorknoppen.

Vloerverwarming met zoneregeling installeren

Is zoneregeling bij vloerverwarming interessant voor jou? Schakel dan de hulp in van een ervaren installateur. Deze specialist kan je adviseren over de beste (vloer)verwarmingsmogelijkheden en de opdracht uitvoeren. Vraag gratis vloerverwarming offertes aan via Slimster en kom in contact met installateurs die in jouw regio actief zijn.

Direct 145 vloerverwarming installateurs vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal