Vloerverwarming: hoofdverwarming of bijverwarming?

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Ga je voor vloerverwarming, dan volgt altijd de keuze: hoofdverwarming of bijverwarming? Wat is vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming en wat zijn de belangrijkste verschillen?

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Wil je vloerverwarming als hoofdverwarming? In dat geval is vloerverwarming de enige warmtebron.

Voordelen

  • Hoger rendement
  • Goede verspreiding van warmte
  • Thermostaat kan lager
  • Energiezuiniger
  • Geen radiatoren meer nodig

Nadelen

  • Investering kost meer
  • Zonder isolatie lager rendement

Vooral in nieuwbouw woningen wordt steeds vaker gekozen voor deze optie. Deze huizen zijn namelijk goed geïsoleerd. Een goede isolatie onder de vloerverwarming is belangrijk als je een optimaal rendement wilt van je vloerverwarming. Maar ook de rest van je woning wil je goed isoleren; je wilt namelijk geen warmteverlies via de muren of kozijnen.

Er zijn ook geen radiatoren meer nodig, wat je meer ruimte oplevert en het schoonmaken vergemakkelijkt. Geen stof meer achter de radiatoren.

Hoofdverwarming kan altijd als bijverwarming worden gebruikt, maar nooit andersom.
Vloerverwarming als hoofdverwarming?
Vind beste deal
vloerverwarming als hoofdverwarming

Wat is vloerverwarming als bijverwarming?

Bij vloerverwarming als bijverwarming zorgt een andere warmtebron voor de meeste warmte in huis. Vloerverwarming wordt gebruikt voor een aangename, warme vloer maar niet voldoende capaciteit om hele huis te verwarmen.

Voordelen

  • Lagere investering
  • Handig in kleine ruimtes
  • Ruimtes die niet altijd verwarmd worden
  • Combineren met radiatoren

Nadelen

  • Nog radiatoren/IR panelen nodig
  • Kan niet als hoofdverwarming dienen
  • Vloerbedekking moet goed warmte geleiden

Bij vloerverwarming als bijverwarming heb je dus altijd nog een andere warmtebron nodig die als hoofdverwarming dient. Vloerverwarming als bijverwarming zie je veel terug in ruimtes die niet altijd verwarmd hoeven te worden, zoals een badkamer, toilet of gang.

Ook bij deze vloerverwarming wil je geen warmteverlies naar beneden en is een vloerisolatie ook belangrijk. De verwarmingsbuizen liggen daarnaast verder uit elkaar, waardoor de keuze voor vloerbedekking extra van belang is. Vloertegels en gietvloeren zijn bijvoorbeeld ideaal in combinatie met vloerverwarming als bijverwarming.

Vloerverwarming als bijverwarming?
Vind beste deal
vloerverwarming ltv

Lagetemperatuur verwarming (LTV)

Vloerverwarming is lage temperatuur verwarming (LTV).

  • Bij een verwarmingssysteem met LTV ligt de aanvoertemperatuur van het cv water tussen de 35 - 55 graden.
  • Bij een traditioneel verwarmingssysteem is dit vele malen hoger: 75 - 85 graden. Deze lage temperatuur verwarming betekent dat je minder hoeft te stoken om je woning te verwarmen.

Bij LTV is het rendement groot, want er is minder warmteverlies. De verwarming op lage temperatuur zorgt voor een aangenaam leefklimaat. Warmte wordt gelijkmatig verdeeld en de temperatuur is constant.

Isolatie bij lage temperatuur verwarming

Wil je gebruikmaken van lage temperatuur verwarming in huis? Verwarmen en isoleren gaan altijd hand in hand. Heb je last van veel warmteverlies en koudebruggen, dan krijg je je huis nooit op een comfortabele warmte met LTV.

vloerverwarming als bijverwarming

Verschil vloerverwarming: hoofdverwarming en bijverwarming?

Afstand verwarmingsbuizen

Bij vloerverwarming als hoofdverwarming liggen de verwarmingsbuizen dichter bij elkaar dan bij bijverwarming. Door de buizen dichter op elkaar te plaatsen is het mogelijk om voldoende warmte per m2 af te geven.

  • Hoofdverwarming: hartafstand van 10 cm
  • Bijverwarming: hartafstand van 15 of 20 cm

Soort vloerverwarming

Niet iedere soort vloerverwarming is geschikt voor hoofdverwarming. Wil je bijvoorbeeld elektrische vloerverwarming? Het stroomverbruik neemt flink toe als je vloerverwarming elektrisch is. Bij deze vloerverwarming kun je beter voor bijverwarming kiezen in combinatie met een andere warmtebron.

Combineren met andere warmtebron

Wil je jouw vloerverwarming combineren met een andere warmtebron, zoals wandradiatoren of een kachel? Dan kies je voor vloerverwarming als bijverwarming. Zet de radiatoren niet helemaal open in dit geval, je geeft de vloerverwarming anders geen kans om de vloer op te warmen.

Meer ruimte in huis met vloerverwarming

Ga je voor vloerverwarming als hoofdverwarming? Dan heb je geen radiatoren meer nodig. Dit levert je extra ruimte op in huis én het is makkelijker schoonmaken zonder radiatoren.

Hoofdverwarming of bijverwarming: geschikte vloerverwarming voor jou?

Vloerverwarming: hoofdverwarming of bijverwarming?

Ga je voor vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming? Laat je adviseren door een betrouwbare vakman en profiteer optimaal van je nieuwe vloerverwarming. Vraag gratis en vrijblijvend vloerverwarming offertes aan bij Slimster. Zo kom je in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Je beslist zelf wie de beste deal heeft en jouw vloerverwarming gaat aanleggen.

Direct vloerverwarming specialisten vergelijken

Renova vloerverwarming
Meneer Vloer
DNB vloerverwarming
GP Decor
ZonderGas
RDL Vloerverwarming
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis vloerverwarming offertes?
Geheel vrijblijvend
Vloerverwarming: hoofdverwarming of bijverwarming?