• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Vloerverwarming: hoofdverwarming of bijverwarming?

  Vloerverwarming: hoofdverwarming of bijverwarming?

  Vind beste deal
  Gratis & vrijblijvend
  Ga naar

  Ga je voor vloerverwarming, dan volgt altijd de keuze: hoofdverwarming of bijverwarming? Wat is vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming en wat zijn de belangrijkste verschillen?

  Vloerverwarming als hoofdverwarming

  Wil je vloerverwarming als hoofdverwarming? In dat geval is vloerverwarming de enige warmtebron.

  Voordelen

  • Hoger rendement
  • Goede verspreiding van warmte
  • Thermostaat kan lager
  • Energiezuiniger
  • Geen radiatoren meer nodig

  Nadelen

  • Investering kost meer
  • Zonder isolatie lager rendement

  Vooral in nieuwbouw woningen wordt steeds vaker gekozen voor deze optie. Deze huizen zijn namelijk goed geïsoleerd. Een goede isolatie onder de vloerverwarming is belangrijk als je een optimaal rendement wilt van je vloerverwarming. Maar ook de rest van je woning wil je goed isoleren; je wilt namelijk geen warmteverlies via de muren of kozijnen.

  Er zijn ook geen radiatoren meer nodig, wat je meer ruimte oplevert en het schoonmaken vergemakkelijkt. Geen stof meer achter de radiatoren.

  Hoofdverwarming kan altijd als bijverwarming worden gebruikt, maar nooit andersom.

  Vloerverwarming als hoofdverwarming?

  Wat is vloerverwarming als bijverwarming?

  Bij vloerverwarming als bijverwarming zorgt een andere warmtebron voor de meeste warmte in huis. Vloerverwarming wordt gebruikt voor een aangename, warme vloer maar niet voldoende capaciteit om hele huis te verwarmen.

  Voordelen

  • Lagere investering
  • Handig in kleine ruimtes
  • Ruimtes die niet altijd verwarmd worden
  • Combineren met radiatoren

  Nadelen

  • Nog radiatoren/IR panelen nodig
  • Kan niet als hoofdverwarming dienen
  • Vloerbedekking moet goed warmte geleiden

  Bij vloerverwarming als bijverwarming heb je dus altijd nog een andere warmtebron nodig die als hoofdverwarming dient. Vloerverwarming als bijverwarming zie je veel terug in ruimtes die niet altijd verwarmd hoeven te worden, zoals een badkamer, toilet of gang.

  Ook bij deze vloerverwarming wil je geen warmteverlies naar beneden en is een vloerisolatie ook belangrijk. De verwarmingsbuizen liggen daarnaast verder uit elkaar, waardoor de keuze voor vloerbedekking extra van belang is. Vloertegels en gietvloeren zijn bijvoorbeeld ideaal in combinatie met vloerverwarming als bijverwarming.

  Vloerverwarming als bijverwarming?

  vloerverwarming ltv

  Lagetemperatuur verwarming (LTV)

  Vloerverwarming is lage temperatuur verwarming (LTV).

  • Bij een verwarmingssysteem met LTV ligt de aanvoertemperatuur van het cv water tussen de 35 - 55 graden.
  • Bij een traditioneel verwarmingssysteem is dit vele malen hoger: 75 - 85 graden. Deze lage temperatuur verwarming betekent dat je minder hoeft te stoken om je woning te verwarmen.

  Bij LTV is het rendement groot, want er is minder warmteverlies. De verwarming op lage temperatuur zorgt voor een aangenaam leefklimaat. Warmte wordt gelijkmatig verdeeld en de temperatuur is constant.

  Isolatie bij lage temperatuur verwarming

  Wil je gebruikmaken van lage temperatuur verwarming in huis? Verwarmen en isoleren gaan altijd hand in hand. Heb je last van veel warmteverlies en koudebruggen, dan krijg je je huis nooit op een comfortabele warmte met LTV.

  Verschil vloerverwarming: hoofdverwarming en bijverwarming?

  Afstand verwarmingsbuizen

  Bij vloerverwarming als hoofdverwarming liggen de verwarmingsbuizen dichter bij elkaar dan bij bijverwarming. Door de buizen dichter op elkaar te plaatsen is het mogelijk om voldoende warmte per m2 af te geven.

  • Hoofdverwarming: hartafstand van 10 cm
  • Bijverwarming: hartafstand van 15 of 20 cm

  Soort vloerverwarming

  Niet iedere soort vloerverwarming is geschikt voor hoofdverwarming. Wil je bijvoorbeeld elektrische vloerverwarming? Het stroomverbruik neemt flink toe als je vloerverwarming elektrisch is. Bij deze vloerverwarming kun je beter voor bijverwarming kiezen in combinatie met een andere warmtebron.

  Combineren met andere warmtebron

  Wil je jouw vloerverwarming combineren met een andere warmtebron, zoals wandradiatoren of een kachel? Dan kies je voor vloerverwarming als bijverwarming. Zet de radiatoren niet helemaal open in dit geval, je geeft de vloerverwarming anders geen kans om de vloer op te warmen.

  Meer ruimte in huis met vloerverwarming

  Ga je voor vloerverwarming als hoofdverwarming? Dan heb je geen radiatoren meer nodig. Dit levert je extra ruimte op in huis én het is makkelijker schoonmaken zonder radiatoren.

  Hoofdverwarming of bijverwarming: geschikte vloerverwarming voor jou?

  Ga je voor vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming? Laat je adviseren door een betrouwbare vakman en profiteer optimaal van je nieuwe vloerverwarming. Vraag gratis en vrijblijvend vloerverwarming offertes aan bij Slimster. Zo kom je in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Je beslist zelf wie de beste deal heeft en jouw vloerverwarming gaat aanleggen.

  Direct vloerverwarming specialisten vergelijken

  Rufra vloerverwarming logo
  VSN vloerverwarming specialist
  Perfectheating vloerverwarming
  Solar2Enjoy vloerverwarmingen log
  Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal