Subsidie zonnepanelen 2022
Vergelijk beste zonnepanelen deals
 • Gratis & vrijblijvend

Subsidie zonnepanelen 2022

Zonnepanelen subsidie 2022

Welke zonnepanelen subsidie is mogelijk in 2022? Welke regelingen zijn er voor particulieren of zakelijke gebruikers vanuit de overheid? Ontdek de mogelijkheden voor zonnepanelen subsidie en bekijk andere stimuleringsregelingen.

Zonnepanelen kopen: subsidie mogelijk in 2022?

Regelingen 2022
Particulier
Kleinverbruik
Grootverbruik
KIA Nee Ja Ja
EIA Nee Ja Nee
SDE++ Nee Nee Ja
ISDE Nee Ja Nee

Ontvang zonnepanelen offertes

 • 626 aangesloten zonnepaneel specialisten.
 • Vergelijk bedrijven die plaatsen in jouw gemeente.
 • Offertes zijn geheel gratis & vrijblijvend.
 • Altijd inclusief advies & hulp bij subsidie aanvragen & andere regelingen.
 • Geen landelijke subsidie voor particulieren.

Als particulier kom je dus niet in aanmerking voor een zonnepanelen subsidie. Het wordt gelukkig steeds aantrekkelijker om ook zonder subsidies zonnepanelen te kopen. Dit komt grotendeels door de dalende zonnepanelen prijzen. Ook speelt mee dat er een aantal financiële voordelen beschikbaar zijn voor particulieren:

Kan je een zakelijke zonnepanelen subsidie aanvragen? Investeren in zakelijke zonnepanelen wordt een stuk aantrekkelijker dankzij diverse subsidies en regelingen. Voor MKB-ers, grote bedrijven en agrariërs zijn er diverse mogelijkheden, zoals:

 • KIA: kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
 • EIA: Energieinvesteringsaftrek
 • SDE: voor grootverbruikers
 • ISDE: voor kleinverbruikers
Meer informatie
Zonnepanelen zakelijk

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een regeling voor eigenaren van zakelijke zonnepanelen. Hier kun je een bedrag aftrekken van je fiscale winst, tot maximaal 28% van je investering. De hoogte van de investeringsaftrek is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag. De KIA is voor zowel kleinverbruikers als grootverbruikers.

De KIA geldt voor zonnepanelen en alle andere investeringen in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. Overleg met je boekhouder wat het beste moment is voor een investering. Soms is het beter om een investering naar voren te halen of juist later te doen.

Tip: je kunt de KIA en EIA met elkaar combineren voor nog meer fiscaal voordeel.

De Energieinvesteringsaftrek geldt voor zakelijke kleinverbruikers en geeft een eenmalig belastingvoordeel bij investering in een zonnestroominstallatie. De EIA is bedoeld als stimulans voor investeringen in energiebesparende maatregelen en technieken en duurzame energie. Zonnepaneleneigenaars mogen eenmalig 45% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Om in aanmerking te komen voor de EIA moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden

 • Het bedrijfsmiddel voldoet aan de Energielijst van de RVO
 • Je bent een kleinverbruiker (maximaal 3 x 80 Ampère netaansluiting)
 • Je investeert in minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel
 • Je investeert in duurzame bedrijfsmiddelen
 • Het vermogen in minimaal 25.000 wp
 • Aanvraag indienen binnen 3 maanden na aankoop zonnepanelen

Tip: je kunt de EIA combineren met de KIA voor nog meer voordeel.

Zakelijke zonnepanelen offertes vergelijken?
Offertes aanvragen

De SDE is een regeling voor grootverbruikers. Met behulp van deze SDE subsidie kunnen grootverbruikers op een rendabele manier in zonnepanelen investeren: ze ontvangen een vergoeding voor iedere opgewekte kWh.

Wat is SDE subsidie?

In het najaar van 2020 is de SDE+ verbreed naar SDE++. De subsidieregeling gaat dan verder onder de naam Stimulering Duurzame Energietransitie. De SDE-subsidie is een exploitatiesubsidie. Dit houdt in dat je subsidie ontvangt over wat je opwekt of reduceert. Wat is het verschil tussen de SDE+ en SDE++ subsidie?

 • SDE+: vooral gericht op de duurzame energieproductie.
 • SDE++: vooral gericht op CO2-reductie. Er wordt gekeken naar de manier waarop duurzame energie wordt opgewekt, niet naar de hoeveelheid opgewekte duurzame energie.

Naast zonnepanelen kan je ook subsidie ontvangen over zonnethermie (zonneboiler).

Voor wie is de SDE++ subsidie?

De SDE subsidie is bedoeld als stimulans voor grootverbruikers die hernieuwbare energie (gaan) produceren of CO2-reducerende technieken (gaan) toepassen. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet je als aanvrager aan een aantal voorwaarden voldoen.

De volgorde waarin aanvragen worden behandeld is afhankelijk van het basisbedrag en de emissie schaal.

Hoe SDE aanvragen in 2022?

Voor de SDE+ subsidie was er tweemaal per jaar een aanvraagmoment, maar voor de SDE++ subsidie is dit teruggebracht tot eenmaal: er is jaarlijks 1 openstellingsronde.

Wanneer kunnen grootverbruikers SDE subsidie aanvragen in 2022? De ronde voor het aanvragen van SDE subsidie voor grootverbruikers is helaas alweer gesloten. Benieuwd naar een nieuwe ronde volgend jaar? Blijf deze pagina in de gaten houden.

Een SDE subsidie aanvragen is niet eenvoudig en er wordt ontzettend veel informatie gevraagd. Laat het zonnedak of zonnepark plaatsen door een expert die ook de subsidie aanvragen voor je uit handen neemt. De meeste experts in de zakelijke markt doen dit voor je.

lightbulb
MIA / VAMIL niet meer beschikbaar voor zonnepanelen & asbestdaken
Het was in het verleden aantrekkelijk voor agrariërs om asbestdaken te vervangen voor zonnepanelen. Je kon gebruikmaken van de MIA voor de verwijdering van asbestdaken en de EIA voor de zonnepanelen installatie. De Vamil regeling kon voor beide maatregelen worden ingezet.

Deze MIA/VAMIL regeling is niet meer beschikbaar in 2022.
Zijn er zonnepaneel subsidies voor particulieren in 2022?

In 2022 zijn er geen landelijke zonnepaneel subsidies voor particulieren. 

In sommige gemeentes worden er wel lokale subsidies aangeboden. Dit kun je controleren bij je gemeente.

Zijn er zakelijke zonnepaneel subsidies in 2022?

Ja, er zijn zonnepanelen subsidies en regelingen beschikbaar voor de zakelijke gebruiker. Bekijk welke zonnepanelen subsidies voor jou interessant zijn.

Installatie + advies over subsidies / regelingen door specialist

Benieuwd naar de mogelijkheden om zonnepanelen te laten installeren? Wil je advies over subsidies en regelingen waarvoor jij in aanmerking komt? Vraag gratis zonnepanelen offertes aan via Slimster en kom in contact met installateurs die in jouw regio actief zijn. Deze installateurs kunnen je adviseren over de mogelijkheden voor jouw zonnepanelen. Je vergelijkt de bedrijven op basis van prijs en kwaliteit, en beslist zelf wie de opdracht krijgt.

Vergelijk 626 zonnepaneel-bedrijven

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal