Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Subsidie zonnepanelen 2024

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Welke zonnepanelen subsidie is mogelijk in 2024? Welke regelingen zijn er voor particulieren of zakelijke gebruikers vanuit de overheid? Ontdek de mogelijkheden voor zonnepanelen subsidie en bekijk andere (stimulerings)regelingen.

Zonnepanelen kopen: subsidie mogelijk in 2024?

Ben je van plan om zonnepanelen te laten plaatsen? Dan kun je in 2024 gebruikmaken van verschillende subsidies. Om in aanmerking te komen voor een bepaalde subsidie, moet je vaak aan een aantal voorwaarden voldoen.

Regelingen 2024 Particulier Kleinverbruik Grootverbruik
ISDE
EIA
KIA
Lokale zonnepanelen subsidies vaak wel mogelijk
Vaak is het wel mogelijk om subsidies of vergoedingen via jouw gemeente te krijgen voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Raadpleeg de website van jouw gemeente voor de beschikbare vergoedingen & subsidies. Of vraag direct vrijblijvend zonnepanelen offertes aan en krijg subsidie advies.

Ontvang zonnepanelen offertes

 • 989 aangesloten zonnepaneel specialisten.
 • Vergelijk bedrijven die plaatsen in jouw gemeente.
 • Offertes zijn geheel gratis & vrijblijvend.
 • Altijd inclusief advies & hulp bij subsidie aanvragen & andere regelingen.

Zonnepanelen subsidie particulieren 2024 mogelijk?

Voor particulieren is het niet mogelijk om landelijke subsidie voor zonnepanelen aan te vragen. Het wordt gelukkig steeds aantrekkelijker om ook zonder subsidies zonnepanelen te kopen. Dit komt grotendeels door de lage zonnepanelen prijzen. Ook speelt mee dat er een aantal financiële voordelen beschikbaar zijn voor particulieren:

Subsidie zonnepanelen zakelijk 2024

Kan je een zakelijke zonnepanelen subsidie aanvragen? Investeren in zakelijke zonnepanelen wordt een stuk aantrekkelijker dankzij diverse subsidies en regelingen. Voor MKB-ers, grote bedrijven en agrariërs zijn er diverse mogelijkheden, zoals:

Meer informatie
Zonnepanelen zakelijk

KIA: Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een regeling voor eigenaren van zakelijke zonnepanelen. Hier kun je een bedrag aftrekken van je fiscale winst, tot maximaal 28% van je investering. De hoogte van de investeringsaftrek is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag. De KIA is voor zowel kleinverbruikers als grootverbruikers.

De KIA geldt voor zonnepanelen en alle andere investeringen in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. Overleg met je boekhouder wat het beste moment is voor een investering. Soms is het beter om een investering naar voren te halen of juist later te doen.

Tip: je kunt de KIA en EIA met elkaar combineren voor nog meer fiscaal voordeel.

Hoeveel krijg ik met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

Om in 2024 in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), moet je een bedrag tussen € 2.801 en € 387.580 investeren in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. Hieronder vind je een overzicht van deze investeringsaftrek.

Investering Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Minder dan € 2.800 0%
€ 2.801 t/m € 69.765 28% van het investeringsbedrag
€ 69.766 t/m € 129.194 € 19.535
€ 129.195 t/m € 387.580 € 19.535 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 129.195
Meer dan € 387.580 0%
Zonnepanelen met subsidie laten plaatsen?
Gratis offertes

EIA: Energieinvesteringsaftrek

De Energieinvesteringsaftrek geldt voor zakelijke verbruikers en geeft een eenmalig belastingvoordeel bij investeringen in een zonnestroominstallatie. De EIA is bedoeld als stimulans voor investeringen in energiebesparende maatregelen en technieken en duurzame energie. Zonnepanelen eigenaars mogen eenmalig 45% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Om in aanmerking te komen voor de EIA moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden

 • Het bedrijfsmiddel voldoet aan de Energielijst van de RVO
 • Je bent een kleinverbruiker (maximaal 3 x 80 Ampère netaansluiting)
 • Je investeert in minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel
 • Je investeert in duurzame bedrijfsmiddelen
 • Het vermogen in minimaal 25.000 wp
 • Aanvraag indienen binnen 3 maanden na aankoop zonnepanelen

Tip: je kunt de EIA combineren met de KIA voor nog meer voordeel.

Zakelijke zonnepanelen offertes vergelijken?
Offertes aanvragen
Ook geen ISDE subsidie meer voor zakelijke zonnepanelen
In 2024 kun je geen subsidie aanvragen voor zonnepanelen. Hier was tot 31 december 2023 budget voor beschikbaar.

ISDE subsidie

Sinds 1 januari 2024 is het voor bedrijven, MKB-ers en agrariërs ook niet meer mogelijk om via de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) subsidie aan te vragen voor zonnepanelen. Deze subsidie was bedoeld voor kleinverbruikers (met een aansluiting van minder dan 3 x 80 ampère).

Voorwaarden ISDE

 • Jouw netto eigen verbruik op de kleinverbruikersaansluiting moet minimaal 50.000 kWh zijn in het jaar voorafgaand aan de datum waarop je de subsidieaanvraag indient. Het verbruik blijkt uit de jaarnota van jouw energieleverancier.
 • Zakelijke partijen komen in aanmerking voor subsidie voor zonnepanelen. Dit geldt voor alle rechtspersonen, maar ook voor maatschappen, stichtingen, vof's en cv's.
 • De installaties voor de productie van hernieuwbare elektriciteit uit zonlicht door fotovoltaïsche zonnepanelen zijn aangebracht op of aan een gebouw.
 • Je laat de zonnepanelen aansluiten op het elektriciteitsnet door een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van 3*80 A (kleinverbruikersaansluiting).
 • Je kunt subsidie aanvragen voor een zonnepanelen installatie met een vermogen vanaf 15 kWp.
 • De installatie laat je uitvoeren door een erkende zonnepanelen specialist. De installatie mag je niet zelf doen.
 • Je vraagt eerst de subsidie aan, voordat je een koopovereenkomst sluit met de leverancier van de zonnepanelen.
 • Je moet de zonnepanelen in gebruik nemen binnen 24 maanden nadat je de beslissing over de subsidieaanvraag hebt ontvangen.
 • Je hebt geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de zonnepanelen. Ook heb je geen recht op subsidie als je hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Btw-regeling zonnepanelen 2024

Per 1 januari 2023 geldt er ook 0% btw-regeling voor zonnepanelen. Deze geldt zowel voor particulieren als ondernemers. Echter zijn er ook uitzonderingen waarbij je alsnog 21% btw moet betalen.

De btw-regeling voor zonnepanelen geldt voor alle 'gewone' zonnepanelen, geintegreerde (indak) zonnepanelen op bestaande bouw en alles wat relevant is met de installatie van de zonnepanelen (zoals montagemateriaal, aanpassing van de meterkast en aanleg van de kabels).

Installatie met advies over subsidies/regelingen door specialist

Subsidie zonnepanelen

Benieuwd naar de mogelijkheden om zonnepanelen te laten installeren? Wil je advies over subsidies en regelingen waarvoor jij in aanmerking komt? Vraag gratis zonnepanelen offertes aan via Slimster en kom in contact met installateurs die in jouw regio actief zijn. Deze installateurs kunnen je adviseren over de mogelijkheden voor jouw zonnepanelen. Je vergelijkt de bedrijven op basis van prijs en kwaliteit, en beslist zelf wie de opdracht krijgt.

Vergelijk 989 zonnepaneel-bedrijven

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal