Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Subsidie zonnepanelen 2023

Pascal van de Beek
Product Specialist
5 minuten

Welke zonnepanelen subsidie is mogelijk in 2023? Welke regelingen zijn er voor particulieren of zakelijke gebruikers vanuit de overheid? Ontdek de mogelijkheden voor zonnepanelen subsidie en bekijk andere (stimulerings)regelingen.

Zonnepanelen kopen: subsidie mogelijk in 2023?

Regelingen 2023 Particulier Kleinverbruik Grootverbruik
KIA
EIA
SDE++
ISDE
Lokale zonnepanelen subsidies vaak wel mogelijk
Vaak is het wel mogelijk om subsidies of vergoedingen via jouw gemeente te krijgen voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Raadpleeg de website van jouw gemeente voor de beschikbare vergoedingen & subsidies. Of vraag direct vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Ontvang zonnepanelen offertes

 • 908 aangesloten zonnepaneel specialisten.
 • Vergelijk bedrijven die plaatsen in jouw gemeente.
 • Offertes zijn geheel gratis & vrijblijvend.
 • Altijd inclusief advies & hulp bij subsidie aanvragen & andere regelingen.

Zonnepanelen subsidie particulieren 2023 mogelijk?

 • Geen landelijke subsidie voor particulieren.

Als particulier kom je niet in aanmerking voor een zonnepanelen subsidie. Het wordt gelukkig steeds aantrekkelijker om ook zonder subsidies zonnepanelen te kopen. Dit komt grotendeels door de zonnepanelen prijzen. Ook speelt mee dat er een aantal financiële voordelen beschikbaar zijn voor particulieren:

Subsidie zonnepanelen zakelijk 2023

Kan je een zakelijke zonnepanelen subsidie aanvragen? Investeren in zakelijke zonnepanelen wordt een stuk aantrekkelijker dankzij diverse subsidies en regelingen. Voor MKB-ers, grote bedrijven en agrariërs zijn er diverse mogelijkheden, zoals:

Meer informatie
Zonnepanelen zakelijk

KIA: Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een regeling voor eigenaren van zakelijke zonnepanelen. Hier kun je een bedrag aftrekken van je fiscale winst, tot maximaal 28% van je investering. De hoogte van de investeringsaftrek is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag. De KIA is voor zowel kleinverbruikers als grootverbruikers.

De KIA geldt voor zonnepanelen en alle andere investeringen in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. Overleg met je boekhouder wat het beste moment is voor een investering. Soms is het beter om een investering naar voren te halen of juist later te doen.

Tip: je kunt de KIA en EIA met elkaar combineren voor nog meer fiscaal voordeel.

EIA: Energieinvesteringsaftrek

De Energieinvesteringsaftrek geldt voor zakelijke kleinverbruikers en geeft een eenmalig belastingvoordeel bij investering in een zonnestroominstallatie. De EIA is bedoeld als stimulans voor investeringen in energiebesparende maatregelen en technieken en duurzame energie. Zonnepaneleneigenaars mogen eenmalig 45% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Om in aanmerking te komen voor de EIA moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden

 • Het bedrijfsmiddel voldoet aan de Energielijst van de RVO
 • Je bent een kleinverbruiker (maximaal 3 x 80 Ampère netaansluiting)
 • Je investeert in minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel
 • Je investeert in duurzame bedrijfsmiddelen
 • Het vermogen in minimaal 25.000 wp
 • Aanvraag indienen binnen 3 maanden na aankoop zonnepanelen

Tip: je kunt de EIA combineren met de KIA voor nog meer voordeel.

Zakelijke zonnepanelen offertes vergelijken?
Offertes aanvragen

SDE subsidie

De SDE is een regeling voor grootverbruikers. Met behulp van deze SDE subsidie kunnen grootverbruikers op een rendabele manier in zonnepanelen investeren: ze ontvangen een vergoeding voor iedere opgewekte kWh.

Hoe SDE aanvragen in 2023?

Voor de SDE+ subsidie was er tweemaal per jaar een aanvraagmoment, maar voor de SDE++ subsidie is dit teruggebracht tot eenmaal: er is jaarlijks 1 openstellingsronde.

Wanneer kunnen grootverbruikers SDE subsidie aanvragen in 2023? De ronde voor het aanvragen van SDE subsidie voor grootverbruikers van 2023 zal open gaan op 6 juni. Het totale budget is 8 miljard euro.

Een SDE subsidie aanvragen is niet eenvoudig en er wordt ontzettend veel informatie gevraagd. Laat het zonnedak of zonnepark plaatsen door een expert die ook de subsidie aanvragen voor je uit handen neemt. De meeste experts in de zakelijke markt doen dit voor je.

Wat is SDE subsidie?

In het najaar van 2020 is de SDE+ verbreed naar SDE++. De subsidieregeling gaat dan verder onder de naam Stimulering Duurzame Energietransitie. De SDE-subsidie is een exploitatiesubsidie. Dit houdt in dat je subsidie ontvangt over wat je opwekt of reduceert. Wat is het verschil tussen de SDE+ en SDE++ subsidie?

 • SDE+: vooral gericht op de duurzame energieproductie.
 • SDE++: vooral gericht op CO2-reductie. Er wordt gekeken naar de manier waarop duurzame energie wordt opgewekt, niet naar de hoeveelheid opgewekte duurzame energie.

Naast zonnepanelen kan je ook subsidie ontvangen over zonnethermie (zonneboiler).

Voor wie is de SDE++ subsidie?

De SDE subsidie is bedoeld als stimulans voor grootverbruikers (met een aansluiting groter dan 3x80 ampère) die hernieuwbare energie (gaan) produceren of CO2-reducerende technieken (gaan) toepassen.

Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet je als aanvrager aan een aantal voorwaarden voldoen. De volgorde waarin aanvragen worden behandeld is afhankelijk van het basisbedrag en de emissieschaal.

ISDE subsidie

De ISDE is een subsidie voor kleinverbruikers. Kleinverbruikers (met een aansluiting van minder dan 3 x 80 ampère) kunnen bij de aanschaf van zonnepanelen gebruik maken van ISDE subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). De ISDE subsidie is een eenmalige uitkering en loopt tot en met 31 december 2023.

Hoe ISDE aanvragen in 2023?

Voor het jaar 2023 is € 30 miljoen euro voor zonnepanelen en windturbines beschikbaar. Voor zonnepanelen is de subsidie € 125 per KWp. Dat betekent € 0,125 cent per Wp.

Koop je bijvoorbeeld 100 zonnepanelen van 350 Wp per paneel. 35000 Wp (100 x 350 Wp) x 0,125 = € 4.375. Dan krijg je eenmalig een subsidie van € 4.375. Het aanvragen van ISDE gaat via de Rijksdienst Ondernemend Nederland. Kijk op rvo.nl

Voorwaarden ISDE

 • Je hebt allereerst een geldig KvK-nummer;
 • Je vraagt eerst de subsidie aan, voordat je de zonnepanelen aanschaft;
 • Je installeert de zonnepanelen in Nederland ;
 • Je hebt recht op ISDE als je de panelen binnen 24 maanden in gebruik neemt;
 • De installatie is gedaan door een erkend bedrijf;
 • De zonnepanelen blijven minimaal 1 jaar geinstalleerd. Dit termijn geldt vanaf de datum van subsidievaststelling;
 • Je hebt alleen recht op ISDE subsidie voor zonnepanelen als je niet eerder al subsidie voor de panelen hebt gekregen. Je kunt ook geen subsidie krijgen als je al belastingvoordeel krijgt door de Energie Investerings Aftrek (EIA).

Btw-regeling zonnepanelen 2023

Per 1 januari 2023 geldt er ook 0% btw-regeling voor zonnepanelen. Deze geldt zowel voor particulieren als ondernemers. Echter zijn er ook uitzonderingen waarbij je alsnog 21% btw moet betalen.

De btw-regeling voor zonnepanelen geldt voor alle 'gewone' zonnepanelen, geintegreerde (indak) zonnepanelen op bestaande bouw en alles wat relevant is met de installatie van de zonnepanelen (zoals montagemateriaal, aanpassing van de meterkast en aanleg van de kabels).

MIA/VAMIL

Het was in het verleden aantrekkelijk voor agrariërs om asbestdaken te vervangen voor zonnepanelen. Je kon gebruikmaken van de MIA voor de verwijdering van asbestdaken en de EIA voor de zonnepanelen installatie. De Vamil regeling kon voor beide maatregelen worden ingezet.

Deze MIA/VAMIL regeling is niet meer beschikbaar in 2023.

Installatie + advies over subsidies / regelingen door specialist

Subsidie zonnepanelen

Benieuwd naar de mogelijkheden om zonnepanelen te laten installeren? Wil je advies over subsidies en regelingen waarvoor jij in aanmerking komt? Vraag gratis zonnepanelen offertes aan via Slimster en kom in contact met installateurs die in jouw regio actief zijn. Deze installateurs kunnen je adviseren over de mogelijkheden voor jouw zonnepanelen. Je vergelijkt de bedrijven op basis van prijs en kwaliteit, en beslist zelf wie de opdracht krijgt.

Vergelijk 908 zonnepaneel-bedrijven

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal