Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Zijn zonnepanelen rendabel in winter & herfst?

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Zonnepanelen werken op zonlicht, betekent dit dan dat ze alleen wat opbrengen in de zomer? Of zijn zonnepanelen ook rendabel in de herfst en de winter? 

Het klinkt een beetje gek, maar eigenlijk is kou goed voor zonnepanelen. Als het namelijk erg warm is, dan kunnen zonnepanelen te heet worden en verliezen ze een deel van de jaaropbrengst. Dus op een mooie dag in de winter kunnen zonnepanelen zelfs meer stroom opwekken dan op een superhete zomerdag.

Opbrengst zonnepanelen per seizoen

De opbrengst van zonnepanelen ligt het hoogst van april tot en met september. Dus met name in de lente en zomer, maar ook in het najaar is er een uitstekende opbrengst. Dit betekent niet dat je zonnepanelen in de herfst en winter niets opleveren. Zonnepanelen werken op licht en doen het dus ook gewoon op bewolkte, minder zonnige dagen.

Sterker nog, zonnepanelen doen het juist beter bij lagere temperaturen in vergelijking met erg warme dagen. De opbrengst valt lager uit als de zonnepanelen te warm worden.

verdeling opbrengst zonnepanelen per maand

Zonnepanelen opbrengst per maand

In de winter produceren zonnepanelen nog steeds stroom. Gemiddeld produceren zonnepanelen in het najaar tussen de 25% tot 50% van de jaaropbrengst. Dit is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren, zoals de soort zonnepanelen installatie en de locatie waar de zonnepanelen geplaatst zijn. Ook de hellingshoek en richting van de zonnepanelen zijn van invloed op de zonnepanelen opbrengst.

Om je een beter beeld te geven van de opbrengst van zonnepanelen in de winter en herfst, hebben we de opbrengst in het najaar voor je op een rijtje gezet.

Maand Seizoen Gemiddelde opbrengst in % Gemiddelde opbrengst in kWh*
Januari Winter 1 - 5% 34 - 213 kWh
Februari Winter

1 - 5%

34 - 213 kWh
September Herfst 10% 340 - 425 kWh
Oktober Herfst 5 - 7% 170 - 298 kWh
November Herfst 1 - 5% 34 - 213 kWh
December Winter 1 - 5% 34 - 213 kWh

* Gemiddelde opbrengst zonnepanelen per maand berekend met een gemiddeld vermogen van 4.000 - 5.000 WP. Exacte opbrengst kan verschillen en is afhankelijk van meerdere factoren.

Benieuwd naar de beste opbrengst?
Zonnepanelen offertes
opbrengst zonnepanelen herfst

Zonnepanelen in de herfst

Tijdens de herfst kunnen zonnepanelen hinder ondervinden van vallende bladeren, wat hun efficiëntie kan verminderen. Hier zijn enkele tips voor onderhoud in dit seizoen:

Wel doen

 • Houd je zonnepanelen schoon: Laat regelmatig bladeren en vuil verwijderen van je zonnepanelen door een ervaren specialist. Schone panelen kunnen meer zonlicht opvangen en een specialist weet exact hoe hij de zonnepanelen moet schoonmaken, zonder deze te beschadigen.
 • Blijf veilig op de grond: Gebruik een telescopische schoonmaakborstel of een dakreinigingssysteem om bladeren te verwijderen zonder het dak te betreden.

Niet doen

 • Gebruik geen scherpe voorwerpen: Vermijd het gebruik van scherpe gereedschappen of harde borstels om bladeren te verwijderen, om beschadigingen aan de panelen te voorkomen.
 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen: Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze de panelen kunnen beschadigen en hun prestaties kunnen verminderen.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren, zelfs wanneer de herfstbladeren beginnen te vallen. Bekijk onze zonnepanelen schoonmaaktips voor meer tips om de opbrengst van je zonnepanelen te vergroten.

Opbrengst zonnepanelen in de herfst

Maand Gemiddelde opbrengst in % Gemiddelde maandopbrengst in kWh*
September 10%

340 - 425 kWh

Oktober 5 - 7% 170 - 298 kWh
November 1 - 5% 34 - 213 kWh

* Gemiddelde opbrengst zonnepanelen per maand berekend met een gemiddeld vermogen van 4.000 - 5.000 WP. Exacte opbrengst kan verschillen en is afhankelijk van meerdere factoren.

Zonnepanelen voor de herfst laten plaatsen?
Gratis offertes
zonnepanelen opbrengst winter

Zonnepanelen in de winter

Hoe werken zonnepanelen in de winter? Als er een dik pak sneeuw op de panelen ligt, kunnen de panelen het licht inderdaad niet opnemen. Over het algemeen zijn de zonnepanelen echter snel weer sneeuwvrij: sneeuw glijdt van het dak of smelt langzaam. Wat kun je zelf doen als er sneeuw ligt op de zonnepanelen in de winter?

Wel doen

 • Zonnepanelen in optimale hellingshoek zetten
 • Zonnepanelen sneeuwvrij laten maken door expert
 • Zelfreinigende zonnepanelen laten plaatsen

Niet doen

 • Niet zonnepanelen sneeuwvrij spuiten, kan leiden tot bevoren zonnepanelen en minder rendement
 • Geen ruitenkrabben gebruiken, om krassen te voorkomen
 • Geen autowas gebruiken, haalt coating van de zonnepanelen
 • Ga niet zelf je schuine dak op, om ongelukken te voorkomen

Tip! Bij Slimster zijn verschillende specialisten aangesloten die jouw zonnepanelen kunnen schoonmaken. Vergelijk vrijblijvend offertes voor het schoonmaken van jouw zonnepanelen en vind de beste deal.

Opbrengst zonnepanelen in de winter

Maand Gemiddelde opbrengst in % Gemiddelde maandopbrengst in kWh*
December 1 - 5%

34 - 213 kWh

Januari 1 - 5% 34 - 213 kWh
Februari 1 - 5% 34 - 213 kWh

* Gemiddelde opbrengst zonnepanelen per maand berekend met een gemiddeld vermogen van 4.000 - 5.000 WP. Exacte opbrengst kan verschillen en is afhankelijk van meerdere factoren.

Zonnepanelen voor de winter laten plaatsen?
Gratis offertes
opbrengst per maand zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen in winter en herfst

Zonnepanelen wekken in de lente en zomer het meest op, maar zijn ook in de herfst en winter nog rendabel. Van april tot en met augustus wordt er ongeveer 60 - 75% opgewekt. Dit betekent dat je zonnepanelen van september tot en met februari ook nog 25 - 40% van de jaaropbrengst opleveren.

Meer informatie?
Zonnepanelen opbrengst

Wil je zonnepanelen laten plaatsen en ook profiteren van de zonne-energie in huis? Vraag dan gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen in het najaar

Tijdens de herfst of winter kunnen in de ochtend de lampjes van je omvormer gaan knipperen. Dan is de zonnepanelen omvormer aan het controleren of er voldoende instraling is om op te starten. Bij slecht weer kan daarom het opstarten wat langer duren.

Vaak is er voldoende zonlicht om op te starten, maar niet voldoende om energie op te wekken. Doordat de omvormer continu aan het controleren is, blijven de lampjes op de omvormer knipperen.

Direct zonnepanelen installateurs vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal