Met 11 tips energie kosten verlagen

Met 11 tips energie kosten verlagen
Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Energie kosten verlagen is beter voor het milieu én goed voor je portemonnee! Zuinig met energie omgaan: dat wil jij toch ook? Bij energie verlagen denk je al snel aan grote ingrepen, zoals de aanschaf van zonnepanelen of je woning isoleren. Maar er zijn ook simpelere, goedkopere manieren om te besparen op energie. Hoe kan ik energie besparen? Met onze 11 energie besparen tips!

1. Duurzame lampen

De aanschaf van duurzame lampen kost geld, maar dat heb je al snel terugverdiend als je al je spaarlampen vervangt door LED lampen. Deze duurzame lampen branden 3 tot 5 keer langer dan spaarlampen, jarenlang in plaats van minder dan een jaar. Ook kun je met LED lampen zorgen voor energie verlagen, omdat er geen energie verloren gaat aan het verhitten van de lampen.

2. Warmtepomp ipv gasketel

Als je je gasketel vervangt door een warmtepomp dan kun je daarmee flink besparen op energie en dus ook energiekosten verlagen. Een warmtepomp verwarmt je huis met elektriciteit ipv gas. Dat is energiezuiniger. Een warmtepomp maakt gebruik van de aanwezige warmte in huis om te verwarmen. Ook hiermee kun je besparen op energie.

Warmtepomp laten plaatsen?
Warmtepomp offerte

3. Programmeerbare thermostaat

Energie verlagen met warmtepomp

Als je kiest voor een programmeerbare thermostaat dan kun je nooit vergeten om je verwarming uit te zetten, waardoor je energie kosten verlagen. Je stelt namelijk vaste momenten in wanneer je verwarming aan- en uitgaat. Nog een energie besparen tip is je programmeerbare thermostaat 1 graad lager zetten dan je nu doet. Ook hiermee kun je aanzienlijk besparen op energie.

4. Deksel op de pan

Met het deksel op de pan kookt water sneller en blijft eten warm. Je voorkomt warmteverlies en kunt de pit lager draaien. Als je bij elke maaltijd die je kookt het deksel op de pan legt, kun je snel en eenvoudig besparen op energie.

5. Was drogen aan een droogrek

Energiezuinig drogen

Een wasdroger kost meer energie dan een droogrek. Zelfs bij gebruik van een energiezuinig exemplaar met een A+++ energielabel. Wil je energie kosten verlagen? Droog dan gratis je was aan een droogrek.

6. Vaatwasser op Ecoprogramma

Je vaatwasser de deur uit, dat gaat misschien wat ver, maar je kunt wel je energie kosten verlagen door gebruik te maken van het Ecoprogramma. Hiermee ben je niet alleen bezig met energie verlagen, maar ook met waterbesparing.

7. Opladers uit het stopcontact

Natuurlijk moet de oplader in het stopcontact als er een apparaat wordt opgeladen. Maar op alle andere momenten kan de stekker eruit. Dat is namelijk energie kosten verlagen en dus een lagere energierekening. Je kunt dus beter niet ’s nachts je apparaten opladen.

8. Waterbesparende douchekop

Waterbesparende douchekop

Elke dag douchen is heerlijk, maar het kost je veel water en energie. Je kunt korter douchen, maar energie verlagen kan ook door de aanschaf van een waterbesparende douchekop. Deze energiezuinige douchekop is zo ontworpen dat de waterstralen die eruit komen op elkaar botsen en vervolgens vernevelen.

Je doet met een waterbesparende douchekop niet alleen aan waterbesparing, maar ook aan energie verlagen. Je gebruikt minder water en dus wordt er minder water verwarmd. Dat is pas slim energie kosten verlagen!

9. Nieuwe apparaten kopen

Het lijkt een dure grap: nieuwe apparaten kopen. Maar nieuwe apparaten zijn veel energiezuiniger dan oude apparaten. Hiermee kun je dus energie kosten verlagen. Nieuwe apparaten hebben namelijk een hoger energielabel. Het meest duurzaam zijn apparaten met een energielabel van A+++. Een label A of A+ is al stukken minder energiezuinig. Ook geldt: hoe kleiner een apparaat, hoe energiezuiniger. Dus kun je het doen met een kleinere koelkast, kies daar dan voor, want hiermee kun je zorgen voor energie verlagen.

10.Tuinverlichting op zonne-energie

Zonne-energie is gratis energie. Buiten kun je eenvoudig zonne-energie opvangen en deze gebruiken voor bijvoorbeeld tuinverlichting. Uiteraard betaal je geld voor de aankoop van tuinverlichting op zonne-energie, maar daarna ben je geen geld meer kwijt aan energie. Dat is pas zuinig met energie omgaan en energie kosten verlagen. Wist je dat je ook zonne-energie kunt opvangen door het plaatsen van zonnepanelen op veranda of overkapping?

Meer informatie?
Tuinverlichting aanleggen
Zonnepanelen op overkapping

11. Heg plaatsen voor koude muur

Heeft jouw huis een koude muur, omdat de wind er altijd tegenaan blaast? Dan is het een goed idee om een heg voor deze koude muur te plaatsen. Zo koelt de muur minder snel af en kun je je energie kosten verlagen, omdat je minder hoeft te stoken.

Je complete huis verduurzamen?

Met 11 tips energie kosten verlagen

Natuurlijk zorgen de bovenstaande zuinig met energie tips voor energie verlagen, maar wil je echt energie kosten verlagen, kies dan voor zonnepanelen en/of isolatie.

Zonnepanelen plaatsen?
Isolatie plaatsen?
Energie goedkoper inkopen?
Woning verduurzamen